Ce este febra musculară

Febra musculară mai este cunoscută și drept durerea specifică pe care o simțim la o zi sau două după o activitate fizică intensă. Din punct de vedere medical, febra musculară înseamnă o deteriorare a fibrelor musculare, un anumit grad, apărută în urma unor exerciții fizice intense și cu care corpul nu este obișnuit.

Simptomele febrei musculare pot varia de la un disconfort ușor până la dureri severe ce pot limita abilitatea de mișcare. O regulă generală spune că febra musculară apare aproximativ la 8 ore după exercițiile fizice și poate ajunge în punctul maxim de disconfort chiar și la 48 respectiv 72 de ori mai târziu. Însă, acest timp nu este precis și poate varia în funcție de fiecare organism în parte.

Caracteristicile febrei musculare

 • Sensibilitate musculară
 • Incapacitatea de a face anumite mișcări
 • Scăderea forței

Un alt stimulent care poate duce la apariția febrei musculare este stresul metabolic. Este o explicație, dar care nu a fost confirmată în urma studiilor științifice, conform căreia acidul lactic poate cauza febra musculară deoarece după un exercițiu intens, odihna duce acidul lactic la nivelul inițial, în timpul normal de recuperare dintre antrenamente.

Cu toate acestea, există dovezi care spun că ionii de hidrogen și speciile de oxigen cresc în concentrație în timpul exercițiilor fizice la nivelul mușchiului, de aici și contribuția lor la apariția febrei musculare.

Febră musculară. Trucuri pentru a scăpa de febra muscularăIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Ce înseamnă acid lactic?

Produsul mușchilor și celulelor roșii din sânge poartă denumirea de acid lactic. Rolul acestuia este de a asigura funcționarea optimă a mușchilor, chiar și atunci când aceștia nu primesc cantitatea suficientă de oxigen. Atunci când efectuăm exerciții fizice, acidul lactic se acumulează după un anumit prag, mușchii au nevoie de energie, chiar dacă corpul nu mai poate furniza suficient oxigen. Astfel se explică arsura resimțită după exercițiile intense și ridicările repetate.

Febră și durere musculară - bărbat care are febră musculară
Febră și durere musculară

Care este diferența între febra musculară și creșterea musculară?

Este important de știut faptul că febra musculară se resimte mai puternic la începutul exercițiilor fizice și mai ales atunci când încerci cicluri noi de exerciții, în timp ce creșterea musculară se resimte, de regulă, la sfârșitul exercițiilor fizice.

Persoanele care obișnuiesc să facă sport cu o frecvență redusă, fiecare grupă musculară o dată pe săptămână, fac febră musculară mai pronunțată, însă nu cresc optim musculatura. În cazul antrenamentelor frecvente, 2-3 ori pe săptămână pentru fiecare grupă musculară, febra musculară este mai puțină, dar mai multă creștere musculară.

Concluzia: febra musculară nu este asociată cu creșterea, ci în majoritatea cazurilor se cunoaște o creștere mai bine a mușchilor dacă este mai puțină febră musculară. Creșterea musculară nu este legată de febra musculară.

Febra musculară – cauze

În urma efortului fizic intens, la nivelul fibrelor musculare se produc microleziuni, însă nu este un motiv de îngrijorare deoarece, musculatura se întărește și devine mai puternică. Este sistemul natural de adaptare a corpului pentru exercițiile fizice intense care vor urma.

De ce apare febra musculara

 • Contracția excentrică – lungirea mușchiului, motivul care duce la forma cea mai intensă de febră musculară;
 • Contracții concentrice;
 • Isometria – modificarea tonusului fără schimbarea lungimii mușchiului;
 • Geneticul – un factor probabil ce poate duce la sensibilitate și intensitate; efectul poate varia de la o persoană la alta;
 • Stres metabolic sau fiziologic semnificativ (ex: masaj intens).
Femeie cu febră și dureri musculare
Femeie cu febră și dureri musculare

Remedii pentru febra musculara

Durerea pe care o resimți la nivelul țesuturilor este un fenomen normal și absolut necesar care te ajută să ajungi la o formă fizică optimă. Însă, înainte de toate, trebuie să știi că febra musculară nu generează efecte negative pe termen lung și că trebuie respectate anumite principii, respectiv:

 • Principiul încărcării – Corpul este adaptat în fața stimulului, iar o dată adaptat, acesta își va putea continua transformarea. Pentru ca mușchii să își crească forța, trebuie să fie încărcați cu o greutate progresivă(mai mare decât cea cu care deja sunt obișnuiți). Adică, să lucreze o perioadă de timp cu greutăți mai mari decât cele cu care sunt deja obișnuiți.
 • Principul progresiei – un nivel optim de încărcare și un timp optim în care trebuie realizată această încărcare. Încărcarea nu trebuie efectuată încet, dar nici prea repede, pentru a nu genera leziuni musculare.
 • Principiul adaptării – mecanismul prin care organismul își programează mușchii pentru realizarea diferitelor activități sau mișcări. O dată ce sunt repetate activitățile, organismul se adaptează mai ușor la stres, iar exercițiile devin mult mai ușor de realizat.
 • Principiul folosirii/nefolosirii – un echilibru între antrenament și odihnă. Mușchii se hipertrofiază dacă sunt antrenați și se atrofiază dacă nu sunt antrenați.
 • Principiul specificității – evoluția tratamentului, de la general spre înalt.
 • Principiul diferențelor individuale – deoarece fiecare organism este diferit, fiecare persoana va reacționa diferit în fața unui exercițiu. Antrenamentele trebuie modificate în funcție de diferențele individuale.

Cât durează febra musculară

Febra musculară apare după o solicitare intensă a mușchilor sau chiar după exerciții nu foarte intense, dacă nu ești obișnuit cu acest fel de activitate. Durerea cauzată de febra musculară atinge de obicei cel mai mare nivel în primele două zile după efort și dispare treptat. În formele cele mai severe, durerea cauzată de fera musculară apare la 12 ore după terminarea efortului și se poate menține până la șapte zile. null

Cum scapi de febra musculară

1. Consumă multe lichide!

Hidratează-te bine! În unele cazuri, febra musculară şi crampele apar din cauza faptului că nu ai consumat suficiente lichide. Muşchii au nevoie de lichide pentru a se contracta eficient. Aşadar, consumă apă înainte, în timpul şi după terminarea antrenamentului.

2. Cui pe cui se scoate!

Forţează-te să faci mişcare în continuare. Evident, nu trebuie să alergi o jumătate de kilometru cu gândul că vei scăpa de durere. Este recomandat să faci mişcare uşoară, de exemplu o plimbare pe jos.

3. Fă o baie caldă cu sare!

Umple cada cu apă caldă, adaugă un pumn de sare grunjoasă şi stai în ea timp de 20 de minute. Apa caldă va destinde musculatura şi va reduce tensiunea din zona muşchilor.

4. Foloseşte un unguent special!

Pentru dureri musculare, întindere de ligamente masează zonele afectate de câteva ori pe zi. Foloseşte Voltaren, BenGay, Fastum Gel, Lasonil, Diclosal Gel, Ketoprofen Gel sau Finalgon.

5. Consumă mai mulţi carbohidraţi şi proteine!

Ia suplimente nutritive şi antioxidanţi, vitamina C ajută la refacerea tesutul afectat. 6. Ia o o aspirină! Cel mai indicat este ca înainte de a depune efort fizic, să iei o aspirină pentru a bloca receptorii de durere.

febră musculară - femeie care face exerciții pentru a scăpa de febra musculară
Remedii care te ajută să scapi de febra musculară

Alte remedii care tratează febra musculară – cu ce trece febra musculară

 • Consumă cafeină înainte cu o oră de antrenament, deoarece aceasta poate reduce durerea percepută în timpul febrei musculare;
 • Consumă acizi grași Omega 3 deoarece au proprietăți benefice asupra reducerii febrei musculare (ulei de pește);
 • Ia o aspirină sau ibuprofen și hidratează-te din abundență;
 • Masaj blând la nivelul musculaturii;
 • Stretching ușor prin întinderea mușchilor pentru 10-30 de secunde;
 • Regula celor 10% – când începi o activitate nouă, ia-o treptat și crește durata, dar și intensitatea exercițiilor cu 10% pe săptămână.

Citește și Faţete dentare. Tot ce trebuie să știi despre fațetele dentare

 
Citeşte şi:

Faţete dentare. Tot ce trebuie să știi despre fațetele dentare

De unde provine NUMELE TĂU DE FAMILIE? Află în ce zone e cel mai răspândit!

Cum scapi de cearcăne. Metode simple cu efecte maxime pentru pungile de sub ochi

     
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
PARTENERI - GSP.RO
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
BOMBĂ! Informații ȘOC cu tulpina Omicron. Ce impact are asupra persoanelor vaccinate, de fapt
Playtech.ro
BOMBĂ! Informații ȘOC cu tulpina Omicron. Ce impact are asupra persoanelor vaccinate, de fapt
"Șase, șase e poliția! Iară' bate-n ușă să mă ia". Manele, dans și chiuituri pe mașina de poliție, în Vrancea
Observatornews.ro
"Șase, șase e poliția! Iară' bate-n ușă să mă ia". Manele, dans și chiuituri pe mașina de poliție, în Vrancea
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Știrileprotv.ro
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!