Ce este febra musculară

Febra musculară mai este cunoscută și drept durerea specifică pe care o simțim la o zi sau două după o activitate fizică intensă. Din punct de vedere medical, febra musculară înseamnă o deteriorare a fibrelor musculare, un anumit grad, apărută în urma unor exerciții fizice intense și cu care corpul nu este obișnuit.

Simptomele febrei musculare pot varia de la un disconfort ușor până la dureri severe ce pot limita abilitatea de mișcare. O regulă generală spune că febra musculară apare aproximativ la 8 ore după exercițiile fizice și poate ajunge în punctul maxim de disconfort chiar și la 48 respectiv 72 de ori mai târziu. Însă, acest timp nu este precis și poate varia în funcție de fiecare organism în parte.

Caracteristicile febrei musculare

 • Sensibilitate musculară
 • Incapacitatea de a face anumite mișcări
 • Scăderea forței
 • Umflături la nivelul muşchilor afectaţi

Un alt stimulent care poate duce la apariția febrei musculare este stresul metabolic. Este o explicație, dar care nu a fost confirmată în urma studiilor științifice, conform căreia acidul lactic poate cauza febra musculară deoarece după un exercițiu intens, odihna duce acidul lactic la nivelul inițial, în timpul normal de recuperare dintre antrenamente.

CORESPONDENȚĂ DE LA STRASBOURG. Realegerea Ursulei von der Leyen, sub zodia scandalului: vot pe muchie de cuțit, ploaie de promisiuni și un show oferit de Șoșoacă, care s-a certat și cu jurnaliștii străini
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DE LA STRASBOURG. Realegerea Ursulei von der Leyen, sub zodia scandalului: vot pe muchie de cuțit, ploaie de promisiuni și un show oferit de Șoșoacă, care s-a certat și cu jurnaliștii străini

Cu toate acestea, există dovezi care spun că ionii de hidrogen și speciile de oxigen cresc în concentrație în timpul exercițiilor fizice la nivelul mușchiului, de aici și contribuția lor la apariția febrei musculare.

Febră musculară. Trucuri pentru a scăpa de febra muscularăIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Ce înseamnă acid lactic?

Produsul mușchilor și celulelor roșii din sânge poartă denumirea de acid lactic. Rolul acestuia este de a asigura funcționarea optimă a mușchilor, chiar și atunci când aceștia nu primesc cantitatea suficientă de oxigen. Atunci când efectuăm exerciții fizice, acidul lactic se acumulează după un anumit prag, mușchii au nevoie de energie, chiar dacă corpul nu mai poate furniza suficient oxigen. Astfel se explică arsura resimțită după exercițiile intense și ridicările repetate.

Febră și durere musculară - bărbat care are febră musculară
Febră și durere musculară

Care este diferența între febra musculară și creșterea musculară?

Este important de știut faptul că febra musculară se resimte mai puternic la începutul exercițiilor fizice și mai ales atunci când încerci cicluri noi de exerciții, în timp ce creșterea musculară se resimte, de regulă, la sfârșitul exercițiilor fizice.

Persoanele care obișnuiesc să facă sport cu o frecvență redusă, fiecare grupă musculară o dată pe săptămână, fac febră musculară mai pronunțată, însă nu cresc optim musculatura. În cazul antrenamentelor frecvente, 2-3 ori pe săptămână pentru fiecare grupă musculară, febra musculară este mai puțină, dar mai multă creștere musculară.

Concluzia: febra musculară nu este asociată cu creșterea, ci în majoritatea cazurilor se cunoaște o creștere mai bine a mușchilor dacă este mai puțină febră musculară. Creșterea musculară nu este legată de febra musculară.

Febra musculară – cauze

În urma efortului fizic intens, la nivelul fibrelor musculare se produc microleziuni, însă nu este un motiv de îngrijorare deoarece, musculatura se întărește și devine mai puternică. Este sistemul natural de adaptare a corpului pentru exercițiile fizice intense care vor urma.

REPORTAJ. Printre pacienții care suferă la 38 de grade în saloanele spitalului din Câmpina. „Cum fierbe ciorba pe foc așa fierbem noi, în clocot”
Recomandări
REPORTAJ. Printre pacienții care suferă la 38 de grade în saloanele spitalului din Câmpina. „Cum fierbe ciorba pe foc așa fierbem noi, în clocot”

De ce apare febra musculara

 • Contracția excentrică – lungirea mușchiului, motivul care duce la forma cea mai intensă de febră musculară;
 • Contracții concentrice;
 • Isometria – modificarea tonusului fără schimbarea lungimii mușchiului;
 • Geneticul – un factor probabil ce poate duce la sensibilitate și intensitate; efectul poate varia de la o persoană la alta;
 • Stres metabolic sau fiziologic semnificativ (ex: masaj intens).
Femeie cu febră și dureri musculare
Femeie cu febră și dureri musculare

Remedii pentru febra musculara

Durerea pe care o resimți la nivelul țesuturilor este un fenomen normal și absolut necesar care te ajută să ajungi la o formă fizică optimă. Însă, înainte de toate, trebuie să știi că febra musculară nu generează efecte negative pe termen lung și că trebuie respectate anumite principii, respectiv:

 • Principiul încărcării – Corpul este adaptat în fața stimulului, iar o dată adaptat, acesta își va putea continua transformarea. Pentru ca mușchii să își crească forța, trebuie să fie încărcați cu o greutate progresivă(mai mare decât cea cu care deja sunt obișnuiți). Adică, să lucreze o perioadă de timp cu greutăți mai mari decât cele cu care sunt deja obișnuiți.
 • Principul progresiei – un nivel optim de încărcare și un timp optim în care trebuie realizată această încărcare. Încărcarea nu trebuie efectuată încet, dar nici prea repede, pentru a nu genera leziuni musculare.
 • Principiul adaptării – mecanismul prin care organismul își programează mușchii pentru realizarea diferitelor activități sau mișcări. O dată ce sunt repetate activitățile, organismul se adaptează mai ușor la stres, iar exercițiile devin mult mai ușor de realizat.
 • Principiul folosirii/nefolosirii – un echilibru între antrenament și odihnă. Mușchii se hipertrofiază dacă sunt antrenați și se atrofiază dacă nu sunt antrenați.
 • Principiul specificității – evoluția tratamentului, de la general spre înalt.
 • Principiul diferențelor individuale – deoarece fiecare organism este diferit, fiecare persoana va reacționa diferit în fața unui exercițiu. Antrenamentele trebuie modificate în funcție de diferențele individuale.

Cât durează febra musculară

Febra musculară apare după o solicitare intensă a mușchilor sau chiar după exerciții nu foarte intense, dacă nu ești obișnuit cu acest fel de activitate. Durerea cauzată de febra musculară atinge de obicei cel mai mare nivel în primele două zile după efort și dispare treptat. În formele cele mai severe, durerea cauzată de fera musculară apare la 12 ore după terminarea efortului și se poate menține până la șapte zile. null

Cum scapi de febra musculară

1. Consumă multe lichide!

Hidratează-te bine! În unele cazuri, febra musculară şi crampele apar din cauza faptului că nu ai consumat suficiente lichide. Muşchii au nevoie de lichide pentru a se contracta eficient. Aşadar, consumă apă înainte, în timpul şi după terminarea antrenamentului.

2. Cui pe cui se scoate!

Forţează-te să faci mişcare în continuare. Evident, nu trebuie să alergi o jumătate de kilometru cu gândul că vei scăpa de durere. Este recomandat să faci mişcare uşoară, de exemplu o plimbare pe jos.

3. Fă o baie caldă cu sare!

Umple cada cu apă caldă, adaugă un pumn de sare grunjoasă şi stai în ea timp de 20 de minute. Apa caldă va destinde musculatura şi va reduce tensiunea din zona muşchilor.

4. Fă o baie cu apă rece!

Un studiu din 2016, citat de healthline.com, a constatat că o imersiune de 10 până la 15 minute a întregului corp într-o baie cu apă rece (10-15°C) a redus nivelul febrei musculare.

5. Foloseşte un unguent special!

Pentru dureri musculare, întindere de ligamente masează zonele afectate de câteva ori pe zi. Foloseşte Voltaren, BenGay, Fastum Gel, Lasonil, Diclosal Gel, Ketoprofen Gel sau Finalgon. Unguentele pe bază de Arnica sunt potrivite în cazul febrei musculare.

6. Consumă mai mulţi carbohidraţi şi proteine!

Ia suplimente nutritive şi antioxidanţi, vitamina C ajută la refacerea tesutul afectat.

7. Ia o o aspirină!

Cel mai indicat este ca înainte de a depune efort fizic, să iei o aspirină pentru a bloca receptorii de durere.

febră musculară - femeie care face exerciții pentru a scăpa de febra musculară
Remedii care te ajută să scapi de febra musculară

Alte remedii care tratează febra musculară – cu ce trece febra musculară

 • Consumă cafeină înainte cu o oră de antrenament, deoarece aceasta poate reduce durerea percepută în timpul febrei musculare;
 • Consumă acizi grași Omega 3 deoarece au proprietăți benefice asupra reducerii febrei musculare (ulei de pește);
 • Ia o aspirină sau ibuprofen și hidratează-te din abundență;
 • Masaj blând la nivelul musculaturii;
 • Stretching ușor prin întinderea mușchilor pentru 10-30 de secunde;
 • Regula celor 10% – când începi o activitate nouă, ia-o treptat și crește durata, dar și intensitatea exercițiilor cu 10% pe săptămână.

Când ar trebui să mergi la medic

Febra musculară rareori necesită o vizită la medic. Dar Consiliul American de Medicină Sportivă recomandă o consultaţie medicală dacă durerea provocată de febra musculară te împiedică să îţi desfăşori activitățile zilnice normale.

De asemenea, ar trebui să soliciţi imediat asistență medicală dacă:

 • febra musculară durează mai mult de 7 zile;
 • urina devine anormal de închisă la culoare;
 • ai umflături severe la nivelul brațelor și picioarelor.

Poţi preveni febra musculară?

Este posibil să nu poţi evita febra musculară cu totul, dar poţi lua măsuri pentru a diminua intensitatea acesteia. Încearcă să ţii cont de aceste sfaturi:

Hidratare. Un studiu a arătat că bărbații care au făcut exerciții fizice la temperaturi și umiditate ridicate au avut o scădere mare a intensităţii durerilor musculare atunci când au băut apă înainte, în timpul și după exerciții, în comparație cu bărbații care nu s-au hidratat.
Încălzire. Petrece între 5 și 10 minute înainte de fiecare antrenament făcând câteva exerciţii dinamice de stretching. Evită exerciţiile statice de stretching până după antrenament.
Relaxare. Într-un studiu din 2012, 20 de minute de ciclism de relaxare cu intensitate scăzută după o sesiune de antrenament de forță care a implicat partea inferioară a corpului a dus la scăderea durerii în mușchii cvadriceps, două zile mai târziu. Întotdeauna încheie relaxarea cu câteva întinderi statice. Acestea nu vor diminua febra musculară, dar pot stimula flexibilitatea articulațiilor și a mușchilor.
Ia-o încet. Fă antrenamentele la următorul nivel de intensitate pas cu pas. Acest lucru te poate ajuta să dezvolți în siguranță forța și rezistența în timp ce minimizezi efectele febrei musculare.

Citește și Faţete dentare. Tot ce trebuie să știi despre fațetele dentare

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (6)

andreea28s   •   11.01.2024, 12:35

foarte util acest articol

Daniel9090   •   08.12.2023, 14:04

odihnă, masaj, antiinflamatoare pentru ameliorarea durerilor musculare

Laura.23_A   •   22.10.2023, 12:49

Cat de interesant e acest articol!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Misterul crimei din Brăila. Doctorița ucisă avea un obicei bizar: lucra singură și se încuia cu pacienții în cabinet
Știrileprotv.ro
Misterul crimei din Brăila. Doctorița ucisă avea un obicei bizar: lucra singură și se încuia cu pacienții în cabinet
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Viva.ro
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Anca Lungu a făcut nuntă în Grecia cu farmacistul milionar și a fost năucitor de frumoasă. Ce condiție le-au pus invitaților
Libertateapentrufemei.ro
Anca Lungu a făcut nuntă în Grecia cu farmacistul milionar și a fost năucitor de frumoasă. Ce condiție le-au pus invitaților
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
FANATIK.RO
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Incredibil, dar adevărat: au mai existat două Craiove, care s-au urât și au negociat fuziunea. Povestea dezvăluită de GSP: „S-au bătut ca chiorii”
GSP.RO
Incredibil, dar adevărat: au mai existat două Craiove, care s-au urât și au negociat fuziunea. Povestea dezvăluită de GSP: „S-au bătut ca chiorii”
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
FANATIK.RO
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Cum arătau Cristina şi Andrei Rotaru de la Insula Iubirii în urmă cu 10 ani. Imagini de senzație! FOTO
Unica.ro
Cum arătau Cristina şi Andrei Rotaru de la Insula Iubirii în urmă cu 10 ani. Imagini de senzație! FOTO
Decepţia lui Ion Crăciunescu! Cu ce se ocupă fiul său, după 96 de meciuri în Liga 1: "E alegerea lui, n-am ce face. Îmi pare rău că n-a făcut altceva"
Orangesport.ro
Decepţia lui Ion Crăciunescu! Cu ce se ocupă fiul său, după 96 de meciuri în Liga 1: "E alegerea lui, n-am ce face. Îmi pare rău că n-a făcut altceva"
Misterul se adânceşte în cazul morţii stomatologului Marina Gavril. Anchetatorii caută singurul lucru care lipseşte din cabinet
Observatornews.ro
Misterul se adânceşte în cazul morţii stomatologului Marina Gavril. Anchetatorii caută singurul lucru care lipseşte din cabinet
Horoscop 19 iulie 2024. Balanțele au învățat multe în ultima perioadă și acum au șansa de a pune în practică experiența dobândită
HOROSCOP
Horoscop 19 iulie 2024. Balanțele au învățat multe în ultima perioadă și acum au șansa de a pune în practică experiența dobândită

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI