Fernando Magellan, care este numit în anumite lucrări și Ferdinand Magellan, este primul explorator care a condus o expediție în jurul lumii și cel care a descoperit calea de acces din Atlantic în Pacific, prin periculoasa strâmtoare care astăzi îi poartă numele – Strâmtoarea Magellan.

Cine a fost Fernando Magellan

Fernando Magellan s-a născut în octombrie 1480 în nordul Portugaliei, data nașterii sale nefiind însă cunoscută cu exactitate. Despre copilăria și adolescența sa sunt, în general, puține date, dar există menționări potrivit cărora, la vârsta de 10 ani, Magellan a devenit paj pentru regină. Atunci ar fi fost înscris de familia sa – care era parte din nobilime – la Școala de Paji a Reginei Leonora. În cadrul acelei școli, el ar fi învățat despre navigație, astronomie și cartografie, ceea ce îl va ajuta mai târziu să rămână în istorie.

Fernando Magellan
Fernando Magellan

Spiritul său explorator îl îndeamnă să cutreiere lumea încă de foarte tânăr. La vârsta de 25 de ani, în anul 1505 Fernando Magellan se alătură echipajului flotei portugheze pentru a naviga spre Africa de Est, pasiunea pentru oceanul deschis ducându-l mai târziu în Malacca.

La acea vreme, pe teritoriul Europei creștea constant atracția pentru condimentele exotice. Acestea aveau să favorizeze numeroase expediții, dincolo de interesul geografilor și al exploratorilor. Fernando Magellan știa că insulele cu mirodenii se găsesc în jumătatea de glob care revenea coroanei Spaniei, prin tratatul de la Tordesillas prin care castilienii și portughezii își împărțiseră lumea în 1494. Fernando Magellan era însă convins că poate ajunge și prin vest la insulele cu mirodenii – Insulele Spice – de care se apropiase deja în timpul călătoriei la Malacca.

Dorința sa de a ajunge prin vest la insulele cu mirodenii a fost susținută de Coroana Spaniolă. Acest impuls, pare să fi fost motorul ocolului Pământului, care nu făcea totuși parte din planul inițial.

Fernando Magellan și planul de a face înconjurul lumii

Așadar, propunerea lui Fernando Magellan i-a părut regelui Spaniei deosebit de interesantă. Asta pentru că așa s-ar fi deschis “drumul mirodeniilor” fără a strica relațiile cu Portugalia vecină. Dacă se dovedea o reușită, această expediție ar fi adus monarhiei bogăție și reputație.

Fernando Magellan a pornit din Spania, în anul 1519, conducând o flotă formată din cinci nave:

  • Trinidad – de 110 tone şi cu 55 marinari la bord,
  • San Antonio – de 120 de tone, cu 60 de marinari,
  • Concepcion – de 90 de tone, cu 45 de marinari,
  • Victoria – de 85 de tone, cu 42 de marinari,
  • Santiago – de 75 de tone, cu 32 marinari.

Fernando Magellan și cele cinci nave au părăsit oraşul Sevilla navigând pe fluviul Guadalquivir, până în San Lucar de Barrameda, unde au stat peste cinci săptămâni, timp în care s-a făcut ultima revizie şi aprovizionarea completă.

Pe 20 septembrie 1519 Fernando Magellan și flota sa au plecat în expediția care avea să facă istorie.

Aceștia au navigat prin Oceanul Atlantic, spre Patagonia, trecând prin Strâmtoarea Tuturor Sfinților. Această strâmtoare îi poartă numele, numindu-se Strâmtoarea Magellan.

Fernando Magellan -inconjurul lumii- Patagonia
Fernando Magellan – înconjurul lumii – Patagonia

Surpriza a fost găsirea unui “ocean gol”, pe care el l-a numit Pacific. Asta pentru că erau ape liniștite în timpul traversării din Țara de Foc până la Insulele Mariane, și apoi, la viitoarele Filipine. Această călătorie a durat trei luni și douăzeci de zile. La 16 martie 1521, Magellan a ajuns în Insulele Filipine, devenind astfel primul european care a pășit în arhipelag.

Magellan avea două obiective în acel moment: primul era să găsească o rută către vest spre Insulele Spice, aflate lângă Indonezia. Iar al doilea era să colonizeze fiecare insulă pe care ar fi putut să o găsească în călătoriile sale. Deși era portughez, Magellan coloniza insulele în numele Spaniei, țara care îi finanța expediția ambițioasă.

Moartea lui Fernando Magellan

Magellan și oamenii săi au găsit acolo peisaje de poveste, mirodenii, păsări viu colorate, băstinași care păreau pașnici. Prima escală a fost făcută pe insula Limasawa⁠, unde s-a ținut prima liturghie din Filipine⁠, iar o a doua, pe insula Cebu⁠, unde chiar regele Rajah Humabon⁠ s-a convertit la creștinism împreună cu poporul lui.

Moartea lui Fernando Magellan avea însă să vină în scurt timp, din mâinile lui Lapu-Lapu, conducătorul unei mici insule – Mactan. Lupu-Lapu a refuzat să se supună coloniștilor. Din acest motiv, Fernando Magellan a plecat împreună cu un grup de 60 de bărbați înarmați, cu intenția de a-l ucide pe bărbatul ce refuza să se supună. În timpul luptei de pe Mactan, Magellan este omorât de Lapu-Lapu, împreună cu șase dintre camarazii săi.

Moartea lui Magellan a dus la mai multe revolte, în urma cărora mai mulți ofițeri ai flotei ce fusese condusă de Magellan sunt uciși.

Expediția ce avea să facă înconjurul lumii a continuat sub conducerea lui Juan Sebastian Elcano. La finalul expediției, Elcano, cu doar 18 supraviețuitori și o singură navă, ajunge la Sevilla, pe 9 septembrie 1522 . Aceștia, odată ajunși în Spania, povestesc modul în care Magellan și-a găsit sfârșitul.

Fernando Magellan- călătoria în jurul lumii
Fernando Magellan – călătoria în jurul lumii

Regele Spaniei l-a răsplătit pe Elcano pentru curajul său şi i-a dat un blazon cu globul pământesc pe care era scris: “Primus Circumedisti me” – în traducere “Tu m-ai înconjurat primul”.

Te-ar putea interesa și: Vikingii 20 de lucruri uimitoare despre epoca vikingilor

Rezultatele expediției lui Magellan

Călătoria istorică a lui Fernando Magellan, inițiată ca o modalitate de a descoperi bogății, a avut ca rezultat mult mai mult decât găsirea faimoaselor mirodenii. Descoperirea unui ocean cu o întindere de neimaginat la acea vreme însemna că globul pământesc era mult mai mare decât se credea. În plus, avea să discrediteze pentru totdeauna, chiar și pentru cei care mai credeau asta, teoria conform căreia Pământul este plat.
Strâmtoarea Magellan și Oceanului Pacific îi poartă numele, cel din urmă denumit Marea lui Magellan până în secolul XVIII.

Navigarea prin vest și înconjurul lumii realizate de Fernando Magellan și flota sa oferea, din acel moment, posibilitatea unei lumi fără limite geografice. Cunoștințele geografice aveau să înregistreze un salt imens în acele vremuri.

Citeşte şi:

Cele mai înalte vârfuri muntoase din lume. Care este cel mai înalt vârf din România

Cele mai mari orașe din lume – 10 orașe cu peste 20 de milioane de locuitori

Vikingii – 20 de lucruri uimitoare despre epoca vikingilor

Gestul făcut de Messi chiar în timpul meciului. Antrenorul l-a scos imediat de pe teren
PARTENERI - GSP.RO
Gestul făcut de Messi chiar în timpul meciului. Antrenorul l-a scos imediat de pe teren
Carmen Tănase rupe tăcerea despre motivul pentru care refuză testarea și vaccinarea anti-Covid-19: „Niște minciuni care...
Playtech.ro
Carmen Tănase rupe tăcerea despre motivul pentru care refuză testarea și vaccinarea anti-Covid-19: „Niște minciuni care...
Tânără din Caracal, răpită de pe stradă. Luată cu forța și urcată în mașină, la Dobrosloveni, a fost salvată după o acțiune în forță a poliției
Observatornews.ro
Tânără din Caracal, răpită de pe stradă. Luată cu forța și urcată în mașină, la Dobrosloveni, a fost salvată după o acțiune în forță a poliției
Horoscop 21 septembrie 2021. Balanțele sunt motivate să facă tot ce trebuie pentru a schimba anumite aspecte ale vieții lor
HOROSCOP
Horoscop 21 septembrie 2021. Balanțele sunt motivate să facă tot ce trebuie pentru a schimba anumite aspecte ale vieții lor
UE vă oferă 100.000 de euro. Ce condiție trebuie să îndepliniți
Știrileprotv.ro
UE vă oferă 100.000 de euro. Ce condiție trebuie să îndepliniți
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good
PUBLICITATE
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good