Cele mai multe fructe de pădure au fost cultivate însă și de om, asta pentru că sunt foarte populare, atât pentru gustul lor, dar mai ales pentru bogăția de vitamine, minerale și compuși benefici organismului uman.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Informații despre fructele de pădure

Câteva din cele mai importante specii de fructe de pădure care se regăsesc în flora spontană din România sunt murele, măceșele, coacăzele, fragii, cătina, afinele, zmeura și agrișele.

Pe lângă acestea, pe piață se găsesc – în stare naturală sau sub formă de pulbere,, sucuri ori piureuri, și alte fructe de pădure precum fructele de acai, aronia, merișoare, goji.

Anual în ţara noastră se recoltează peste 6.000 tone de fructe de pădure, 85% din această cantitate este livrată la export.

Piaţa externă solicită fructe de pădure ecologice din ţara noastră deoarece acestea sunt în mare parte produse ,, BIO. Fructele de pădure aduc anual venituri de peste 4 milioane de euro Regiei Naţionale a Pădurilor, principalul achizitor al acestor fructe.

Ce înseamnă să fii bărbat. De la Zidane la Federer și Nadal
Recomandări
Ce înseamnă să fii bărbat. De la Zidane la Federer și Nadal

Fructe de pădure – beneficii și proprietăți

Culoarea fructelor de pădure este un indiciu asupra beneficiilor pe care consumul lor îl aduce organismului. Astfel, fructele de pădure roșii ne protejează inima și vasele de sânge și ne ajută să ne menținem o memorie bună.

Culoarea albastru-violet a fructelor ar trebui să fie principalul motiv de a le alege pentru cei ce sunt interesați de efectele anti-îmbătrânire și un stil de viață sănătos, deoarece antocianinele și compușii fenolici conținuți sunt adevărate arme împotriva radicalilor liberi. De asemenea, la fel ca fructele roșii, cele albastru-violet ajută memoria.

Fructele de pădure sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți consuma, deoarece sunt sărace în calorii, dar bogate în fibre, vitamina C și antioxidanți.

Multe fructe de pădure au beneficii dovedite pentru sănătatea inimii. Acestea includ scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, reducând în același timp stresul oxidativ.

De asemenea, pot ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2, acționând ca alternative excelente la gustările cu zahăr.

În plus, fructele de pădure sunt un excelent stimulent pentru sistemul imunitar.

Tipuri de fructe de pădure care se găsesc în România

Surse: Alte cinci plângeri penale împotriva preotului Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală
Recomandări
Surse: Alte cinci plângeri penale împotriva preotului Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală

În ceea ce privește fructele de pădure, putem spune că suntem norocoși, în zonele împădurite din țara noastră regăsindu-se în mod natural o mulțime de specii.

Afinele

Afine
Afine

Afinele sunt fructe de pădure căutate pentru gustul și valoarea lor nutrițională, însă și frunzele de afin sunt folosite datorită proprietăților astringente și antibacteriene.

Afinul crește în mod natural în regiunile alpine și poate fi găsit până la altitudinea de 2000–2500 . Acest arbust prefră mai ales versanții umbriți și umezi, prin păduri de conifere, pajiști montane. Dat tocmai pentru că minunatele afine sunt atât de apreciate, există și numeroase culturi de afine.


Afinele, alături de alte fructe de pădure, sunt minunate în dulceață și diferite deserturi, atât proaspete, cât și congelate.

 • Descoperă totul despre afine – beneficii, cultivare și rețete

Coacăze

Coacăze negre
Coacăze negre
Emilia Șercan publică plagiatul comis de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, care și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori într-un curs universitar. Apoi le-a furat de tot lucrarea, semnându-se el
Recomandări
Emilia Șercan publică plagiatul comis de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, care și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori într-un curs universitar. Apoi le-a furat de tot lucrarea, semnându-se el

Coacăzele sunt unele dintre cele mai apreciate fructe de pădure, bogate în vitamine și minerale, dar și în alți compuși benefici pentru organism. Minunatele coacăze aduc un aport important de fier și sunt recomandate în alimentație în cazul anemiilor, dar și ca stimulent pentru imunitate.

Există trei feluri de coacăze: albe, coacăze roşii şi negre şi toate au proprietăţi nutritive remarcabile.

Coacăzele negre sunt o sursă bună de substanțe nutritive precum vitamine, minerale, antioxidanți, flavonoide, acizii grași Omega-3 și fibrele dietetice.

Coacăzele sunt destul de acrișoare, motiv pentru care foarte multe persoane preferă să le consume introduse în anumite rețete.Află rețete cu coacăze negre și coacăze roșii și ce beneficii au pentru sănătate

Zmeura

Zmeura
Zmeura

Zmeura este una dintre cele mai delicioase fructe de pădure, cu o mulțime de beneficii pentru sănătatea și frumusețea organismului.

Zmeurul, Rubus Idaeus, este un arbust fructifer care crește sub formă de tufe, cu lăstari târtori și tulpini drepte, arcuite la vârf. Zmeura este populară datorită conținutului ridicat de vitamine, calciu, fier, potasiu, magneziu, acid salicilic, se plantează ușor și nu are nevoie de condiții speciale de creștere.

Beneficiile consumului de zmeură, la fel care ca și ale celorlalte fructe de pădure, sunt majore, iar printre cele mai importante amintim:

 • Menține sănătatea cardiovasculară;
 • Previne cancerul;
 • Ajută în curele de slăbire;
 • Întărește sistemul imunitar;
 • Este benefică pentru diabetici;
 • Are proprietăți antiinflamatoare;
 • Ameliorează durerile de artrită;
 • Adjuvant natural în caz de constipație sau arsuri gastrice.
 • Descoperă rețete delicioase cu zmeură

Măceșe

Macese
Macese

Măceșul sau trandafirul sălbatic este unul dintre cei mai cunoscuți arbuști medicinali, care se găsește în zonele de munte, dealuri ori câmpie și are fructe cu o mulțime de proprietăți deosebite.

Este un arbust medicinal cu frunze căzătoare, ajunge la înălțimi ce variază între 1 și 5 metri, are tulpina acoperită de țepi mici, sub formă de cârlig, frunze penate, cu 5-7 frunzulițe, și flori ce pot fi roz deschis, roz închis ori alb.

Fructele arbustului – măceșe – au o formă elipsoidă și pot fi de culoarea roșu ori portocaliu închis. Această culoare și-o capătă în urma pigmenților carotenoizi, cunoscuți și sub denumirea de licopen și beta caroten.

Cătina

Catina
Catina

Cătina este un arbust fructifer ce se regăsește în regiunile muntoase, dar și în zonele de nisip și pietriș, cu fructe care își păstrează proprietățile chiar dacă sunt păstrate în condiții de ger.

Fructele de cătină sunt bogate în vitamina C, A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6 și B9), dar și vitaminele E, K, P și F. De asemenea, cătina conține și microelemente precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, acizi grași polinesaturați și carotenoide, beta caroten.

Arbustul ramificat poate crește în înălțime până la 6 metri, frunzele sunt de culoarea verde cenușie, iar fructele sunt verzi la început, iar când încep să se coacă devin galben portocaliu. Consumul de cătină este recomandat pentru tratarea și prevenirea mai multor tipuri de afecțiuni, deoarece este una dintre cele mai benefice plante medicinale pentru organism.

 • Descoperă ce beneficii are cătina și cum se poate prepara

Mure

Mure
Mure

Murele conțin o mulțime de polifenoli, substanțe ce pot reduce inflamația care duce la boli de inimă și cancer. Boabele pot, de asemenea, ajuta intestinul să descompună mai bine zahărul, ceea ce scade riscul de diabet de tip 2. Pot fi mâncate proaspete sau congelate. O ceașcă de mure negre are 7 grame de zahăr.

Ele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, motiv pentru care sunt folosite ca un ingredient în unele produse de îngrijire a pielii. Cel mai bine este să mâncați boabele în aceeași zi în care acestea sunt culese. Dar puteți să le înghetați timp de până la 2 ani.

Fragi

Fragi
Fragi

Fragul, numit popular agrange sau căpșuni de pădure, fragi de pădure, frăguță sălbatică, este o plantă perenă din genul Fragaria, familia Rosaceae, care are fructe comestibile.

Fructul de frag are un parfum mai intens ca cel al căpșunei fiind, în prezent, și mai puțin cultivat ca aceasta din urmă. Planta are o perioadă de înflorire îndelungată și tinde să-și piardă vitalitatea în câțiva ani. Rizomul, frunzele și florile sunt părțile plantei utilizate adesea în scopuri medicinale.

Agrișe

Agrișe
Agrișe

Aceste fructe de pădure pot fi de culoare verde deschis, roz sau roșu atunci când devin coapte. Au coaja ușor translucidă, plină de vinișoare. În India, un anume soi de fructe de pădure – amla – este folosit de mult timp pentru a trata răcelile și febra. De asemenea, ajută la digerarea alimentelor și este tonic pentru păr.

Unele dovezi sugerează că aceste fructe de pădure pot ajuta la combaterea cancerului, la stimularea sănătății hepatice, la prevenirea osteoporozei și la tratarea paraziților intestinali și a infecțiilor. Acestea pot fi consumate proaspete sau fierte.

Merișoare

Merisoare
Merisoare

Merișoarele, numite și „insulina verde” sunt apreciate pentru proprietățile și beneficiile pe care le au pentru sănătate, fiind considerate unele dintre cele mai sănătoase fructe de pădure.

Merișorul crește, de obicei, la peste 1.300 metri altitudine, în pajiști alpine sau luminișuri. Este un arbust adaptat la regiunile nordice temperate, boreale și arctice din Europa și America de Nord. În România, merișorul crește în zonele înalte ale Munților Carpați, mai ales cele din Transilvania.

 • Află despre beneficiile și proprietăților fructelor de merișoare

Fructele de soc

Fructele de soc sunt mai puțin populare decât florile de soc. Cu toate acestea, micile fructe de soc au multe beneficii pentru sănătate și pot fi utilizate în diferite preparate.

Fructe de soc negru
Fructe de soc negru

Pentru a consuma fructe de soc este nevoie ca acestea să fie preparate termic, altfel gustul amar este destul de greu de suportat. Dar pentru că sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, ele se folosesc în sucuri, siropuri și dulcețuri

Din punct de vedere istoric, florile de soc și frunzele de soc au fost utilizate pentru ameliorarea durerii, inflamația, stimularea producției de urină și inducerea transpirației. Coaja de soc, de asemenea, a fost utilizată ca diuretic, laxativ și pentru a induce vărsăturile.

Fructe de pădure exotice cu numeroase beneficii pentru sănătate

În lume sunt multe alte tipuri de fructe de pădure, unele dintre acestea le importăm și noi sau chiar le cultivăm cu succes la noi în țară.

Fructele de acai

Fructe de pădure acai
Fructe de pădure acai

Fructele de acai, roadele palmierului cu același nume, sunt foarte populare în America de Sud, dar și în multe ale zone din lume, fiind considerate un superaliment.

Fructele de acai sunt foarte asemănătoare ca aspect cu afinele, însă destul de diferite la gust. Sunt fructe bogate în nutrienți și au numeroase beneficii pentru sănătate.

Ca și afinele și altele fructe de pădure, fructele de acai proaspete au o durată scurtă de valabilitate. Tocmai din acest motiv, sunt exportate în principal și disponibile pe scară largă în trei forme principale – piureuri, pulberi și sucuri.

Fructele aronia

Fructe de pădure aronia
Fructe de pădure aronia

Fructele aronia sau scorușul negru sunt mici, asemănătoarele cu afinele, dar au un conținut mult mai ridicat de vitamine, minerale și antioxidanți.

Fructele aronia se pot consuma proaspete, deși gustul amărui-acrișor nu este unul apreciat de toată lumea. Se utilizează, de asemenea, pentru a prepara suc, vin, gem sau ceai, dar şi sub formă de pudră ce poate fi adăugată în iaurturi și salate.

Fructele Aronia sunt boabe mici care au devenit populare printre adepții unui stil de viață sănătos. Sunt considerate una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți, despre care se spune că oferă multe proprietăți care promovează sănătatea.

Goji

Fructe de padure goji
Fructe de padure goji

Goji este un fruct de pădure, originar din Asia, are culoarea roșiatică, gustul dulce-acrișor. Aspectul este asemănător cu cel al stafidelor. Fructele sunt folosite de mii de ani datorită proprietăților terapeutice. Se consumă atât în stare pură, cât și în preparate precum orez, supă sau anumite tipuri de vin.

Doza zilnică recomandată de goji este de 16 grame de fructe pe zi. Însă, în scop terapeutic, cantitatea poate crește până la 100 de grame pe zi, dar nu mai mult de atât.

 • Descoperă beneficiile fructelor de pădure goji

Fructe de ginseng

Fructele de ginseng
Fructele de ginseng

Fructele de ginseng, dar și rădăcinile acestei plante sunt cunoscute în lumea întreagă pentru proprietățile antiinflamatorii și antioxidante.

Ginsengul este folosit de secole în China ca plantă medicinală, remediu pentru nenumărate afecțiuni. Ginsengul conține doi compuși importanți: ginsenozide și gintonină. Acești compuși se completează reciproc pentru a oferi beneficii pentru sănătate.

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cum arăta impresara după bătaia cu Reghecampf. Este ajutată de o prietenă să meargă, primele imagini
GSP.RO
Cum arăta impresara după bătaia cu Reghecampf. Este ajutată de o prietenă să meargă, primele imagini
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Playtech.ro
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Corina Caciuc și Laurențiu Reghecampf au făcut bani mulți la botez! Cât a fost darul
Viva.ro
Corina Caciuc și Laurențiu Reghecampf au făcut bani mulți la botez! Cât a fost darul
Ce mare furnizor din România a fost la un pas de incapacitate de plată. Clienţii, aproape de blackout sau de a fi deconectaţi
Observatornews.ro
Ce mare furnizor din România a fost la un pas de incapacitate de plată. Clienţii, aproape de blackout sau de a fi deconectaţi
Haos în Rusia! Un bărbat a deschis focul într-un birou de recrutare din Irkuţk. Șeful unității se află în stare critică
Știrileprotv.ro
Haos în Rusia! Un bărbat a deschis focul într-un birou de recrutare din Irkuţk. Șeful unității se află în stare critică
Exclusiv. Motivarea din dosarul Caracal: boala care l-a transformat pe Gheorghe Dincă într-un monstru. Câți bani au cerut, de fapt, familiile Melencu și Măceșanu
FANATIK.RO
Exclusiv. Motivarea din dosarul Caracal: boala care l-a transformat pe Gheorghe Dincă într-un monstru. Câți bani au cerut, de fapt, familiile Melencu și Măceșanu
Ce nu s-a văzut după finalul imaginilor! O a treia persoană s-a implicat în bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Cine e: "Bătut şi el" | VIDEO
Orangesport.ro
Ce nu s-a văzut după finalul imaginilor! O a treia persoană s-a implicat în bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Cine e: "Bătut şi el" | VIDEO
Horoscop 26 septembrie 2022. Capricornii simt puterea pe care o promite această zi, dar trebuie să știe că totul vine cu un preț și cu o condiție
HOROSCOP
Horoscop 26 septembrie 2022. Capricornii simt puterea pe care o promite această zi, dar trebuie să știe că totul vine cu un preț și cu o condiție
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi
PUBLICITATE
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi