De Ana Alexa,

Specialiștii ne sfatuiesc sa fim cumpătați când vine vorba de încălzirea apartamentelor noastre. Orice grad în plus peste 20 de grade ar putea să însemne o creștere cu 10 – 15% a facturilor, mai ales când afară este ger. Atenție – aerisește 5-10 minute, închide și repornește sistemul de încălzire pentru că în momentul în care aerisești crește foarte mult consumul. În cazul în care îți încălzești casa cu sobe, au grijă la lemnele de foc să fie bine uscate.

Și factura la curent poate scădea cu până la 40% dacă respecţi setul de reguli de mai jos, așa cum le văd expertii ENEL. Pe lângă aceste reguli, va trebui să faci şi investiţii în electrocasnice eficiente energetic, în izolarea locuinţei sau în aparatura de control al consumului. Consumul de curent al locuinţei tale se împarte, în general, între iluminat şi consumul diverselor electrocasnice pe care le deţii. Partea cea mai mică a consumului revine iluminatului – 30%. Restul de 70% reprezintă consum al aparatelor din casă.

Potrivit reprezentanţilor Enel, reducerea consumului la iluminatul locuinţei se poate face optând pentru becuri economice, cu halogen sau de tip LED, ce au o durată de viaţă de până de 10 ori mai mare decât cele cu incadescenţă şi consumă cu 75% mai puţină energie electrică. De asemenea, nu lăsa lumina aprinsă când nu ai nevoie de ea şi iluminează doar încăperile unde îți petreceţi timpul. Mai mult, ar trebui să folosești lumina naturală pe cât de mult posibil.

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ
Recomandări

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ

 

În ceea ce priveşte consumul electrocasnicelor din casă, când nu este necesar să folosești vreun apparat, scoate-l din priză! Vei consuma cu până la 10% mai puţină energie electrică.

Procentual din factură, electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie electrică sunt: maşina de spălat – 10%;  aparatul de aer condiţionat – 25%; boilerul – 15%; maşina de spălat vase – 7%; frigiderul – 14%.

Reține și că maşina de spălat vase nu trebuie folosită pentru doar câteva vase şi trebuie scoasă din program opţiunea de uscare. Programul intensiv de spălare se aplică doar oalelor, tigăilor şi vaselor foarte murdare. Frigiderul şi congelatorul trebuie să stea cât mai departe de sursele de căldură şi la cel puţin 20 de centimetri depărtare de perete. Temperatura recomandată pentru frigider este între 1 – 4 °C, iar pentru congelator, ar trebui reglată la – 18 °C. O temperatură mai scăzută creşte consumul de energie. Deschide uşa frigiderului de cât mai puţine ori şi verifică să fie în stare bună garnitura pentru a evita risipa de curent electric.

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, despre primul român infectat de coronavirus
Recomandări

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, despre primul român infectat de coronavirus

 

Cuptorul cu microunde şi plita electrică trebuie folosite la nivelul mediu de intensitate. Electronicele şi încărcătorul telefonului trebuie scoase din priză după folosire. Vor continua să consume multă energie chiar dacă nu alimentează aparatele. Monitorul calculatorului trebuie să fie de tip LED sau LCD iar funcţiile sleep mode, auto-shutdown şi hybernate mode trebuie să fie activate.

Scoate din priză uscătorul de păr şi aparatele de îngrijire personală după folosire. Maşina de spălat trebuie setată pe programul de spălare economic şi rapid (30 de minute), la o temperatură de spălare de 30-40 °C. Pornește maşina de spălat cu încărcătura completă de haine şi folosește uscătorul de rufe doar dacă este necesar. Boilerul trebuie setat la cea mai mică temperatură sau scos din priză când nu îl folosești. Termostatul nu trebuie setat la o temperatură mai mare de 60 °C pentru boiler şi pentru încălzirea centrală.

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României
Recomandări

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României

 

Când vine vorba de încălzirea casei, 70% din energia (gaze, curent, lemne etc.) totală consumată în gospodării este folosită pentru încălzire şi 14% pentru încălzirea apei. Folosește sistemul de încălzire/răcire fără a-l seta pe treapta maximă. Scoate din priză aerul condiţionat şi sistemul de încălzire atunci când nu le folosești. Închide uşa încăperii unde aparatul încălzeşte/răceşte și schimbă periodic filtrele de aer.

Păstrează temperatura interioară în intervalul 20-22°C. Noaptea, poate fi redusă 18-20°C. Fiecare grad în minus reprezintă o economie de 7%. Dacă ai centrală termică, oprește căldura cu o oră înainte de a pleca de-acasă. Închide caloriferele dacă nu este frig. Și nu în ultimul rând, izolează-ţi casa și montează termopane.

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil
GSP.RO

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil

Horoscop 27 februarie 2020. Berbecii au parte de o zi destul de tensionată
HOROSCOP

Horoscop 27 februarie 2020. Berbecii au parte de o zi destul de tensionată