Despre gulaș 

Este cunoscut în culturile gastronomice din întreagă Europă Centrală. A apărut în Câmpia Panonică și s-a răspândit rapid ca specialitate culinară în multe țări. 

Gulașul este o tocană făcută din carne de vită sau de vițel, porc, miel, oaie sau pui. Un ingredient cheie în gulaș este paprica sau boiaua, chimionul și usturoi. 

Se pun cartofi, ciuperci, dovlecei și multe alte legume. În unele zone, gulașul se face și cu găluște din făină, care sunt fierte chiar în sos, se adaugă smântână și se numește papricaș. 

Cel mai bun gulaș se face la ceaun, gătit încet și din ingrediente proaspete. Gulașul a fost declarat fel de mâncare național maghiar la finele secolului XVIII-lea. Prima rețetă de gulaș a apărut în 1819 într-o carte de bucate din Praga, iar rețeta s-a răspândit rapid în afara Ungariei. 

Rețete de gulaș 

Gulaș de porc 

  • 1,5 kg de carne de porc cu puțină grăsime
  • 3 linguri ulei
  • 4 cepe
  • 1 căpățână usturoi
  • 1 borcan bulion de roșii de casă
  • roșii uscate
  • pastă de ardei iuți
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • chimen
  • pătrunjel 
  • cartofi

Carnea se taie în cubulețe medii și se pregătesc restul de ingrediente. Se curăță legumele și se toacă felii. 

Se pune la încins o tigaie cu ulei și se pun cubulețele de carne până se rumenesc. Se adaugă ceapa tăiată solzișori și usturoiul tocat feliuțe. 

Se adaugă condimentele și roșiile uscate. Se amestecă totul bine, se adaugă bulionul și o lingură de pastă de ardei iute.

Se amestecă totul bine și se adaugă cam 1 litru de apă. Se dă focul mic și se lasă să fiarbă cam o oră jumătate. 

Cartofii se taie cuburi și se adaugă la jumătatea timpului. 

Când e gata, se oprește focul și se presară pătrunjel proaspăt. Se poate servi cu ardei iute și smântână și neapărat pâine proaspătă.

Gulaș de vită 

  • 600-700 g pulpă de vită
  • 50 g ulei
  • 2-3 cepe
  • 1 ardei gras roşu
  • 1 ardei gras verde, galben
  • 1-2 ardei iuţi
  • 1 lingura pastă de tomate
  • 200 ml vin
  • 300 g roşii decojite în suc de roşii
  • 300 g cartofi
  • boia de ardei iute
  • sare
  • piper
  • pătrunjel

Una dintre cele mai clasice și tradiționale rețete de gulaș. Se pregătește carnea. Se spală și se taie cubulețe mici, apoi se pune la prăjit până când e rumenită. Se adaugă ceapa tocată mărunt și ardeiul iute mărunțit. Se stinge cu apă și se lasă la fiert 15 minute. 

Se adaugă vinul și se gătește până când vita este complet fragedă. Se adaugă cartofii cubulețe, ardeiii felii, sare și apă cât să acopere totul. 

Se lasă la fiert cât să se înmoaie cartofii. Se pun roșiile, sucul de roșii și pasta de tomate. Se amestecă totul și se condimentează cu sare, piper și boia. 

Se mai lasă la fiert puțin cât să se lege și se presară pătrunjel deasupra. 

Gulaș unguresc 

  • 1 kg carne de vită
  • 50 g untură sau ulei
  • 3 cepe
  • 5-6 cartofi
  • 4-5 morcovi
  • ½ telina mare
  • 1 roșie mare
  • 1 ardei gras
  • frunze de țelină
  • frunze de patrunjel
  • 5-6 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • boia
  •  chimen

Carnea de vită se spală și se taie cubulețe. Se încinge într-o oală uleiul sau untura și se pune carnea la prăjit. Se adaugă condimentele din belșug și se diluează cu puțină apă. 

Se lasă cu capacul pus până când carnea este fragedă. Se curăță legumele, ardeii, cartofii, frunzele de țelină și bucățlele de țelină. 

Se taie roșia și usturoiul și se adaugă toate legumele în oală. Se toarnă apă cât să acopere și se lasă la foc mic 45 de minute. 

Poți face găluști din făină și ou și să le pui cu lingura în mâncare. Se oprește focul și se adaugă pătrunjel.

Gulaș de pui

  • 1 piept de pui
  • 4 cepe
  • 3 ardei grași
  • 1 morcov
  • 1 ardei iute
  • 2 linguri boia dulce
  • 2 căni suc de roșii
  • 1 foaie de dafin
  • sare
  • piper
  • pătrunjel
  • 1 ou
  • 1 linguriță de ulei
  • făină

Puiul spălat se taie în bucăți și se pune la prăjit în ulei încins. Se rumenește bine pe toate părțile, apoi se scoate pe farfurie. Se adaugă ceapa tăiată solzișori, morcovul rondele și ardeiul gras și cel iute. Se călesc legumele cu sare și piper, se adaugă boiaua și se toarnă apă clocotită, carnea prăjită și foaia de dafin. 

Se lasă la fiert și când apa a scăzut se pune sucul de roșii. Se condimentează cu sare și piper și apoi se fac găluștile dintr-un ou, ulei, sare și făină. Se adaugă cu lingura în sos și se lasă la fiert. 

Se presară pătrunjel și se servește cu lipii făcute în casă. 

Gulaș la ceaun 

  • 1 kg carne din pulpă de vită
  • 50 g untură
  • 3 cepe
  • 5-6 cartofi
  • 4-5 morcovi
  • ½ telina mare
  • 1 roșie mare
  • 1 ardei gras
  • frunze de țelină
  • frunze de patrunjel
  • 5-6 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • boia
  •  chimen

Bucățile de carne se prăjesc în ceaunul în care ai pus untură. Se adaugă condimentele din belșug și se diluează cu puțină apă. 

Se lasă capacul pus până când carnea este fragedă. Se curăță legumele, ardeii, cartofii, frunzele de țelină și bucățelele de țelină. 

Se taie roșia și usturoiul și se adaugă toate legumele în oală. Se toarnă apă cât să acopere și se lasă la foc mic 45 de minute. 

Cum să

Ar avea datorii mari la cămătari și ar fi fugit din țară! Probleme uriașe pentru un fost jucător de la FCSB
PARTENERI - GSP.RO
Ar avea datorii mari la cămătari și ar fi fugit din țară! Probleme uriașe pentru un fost jucător de la FCSB
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Doi români au provocat un scandal monstru într-un spital din Italia: doi medici bătuţi cu bestialitate, o asistentă are coastele fracturate
Observatornews.ro
Doi români au provocat un scandal monstru într-un spital din Italia: doi medici bătuţi cu bestialitate, o asistentă are coastele fracturate
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Un artist din România, antivaccinist convins, a fost răpus de COVID-19
Știrileprotv.ro
Un artist din România, antivaccinist convins, a fost răpus de COVID-19
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
INNA: „Pentru mine contează să îi știu bine pe cei dragi și să iubesc în fiecare zi!”
PUBLICITATE
INNA: „Pentru mine contează să îi știu bine pe cei dragi și să iubesc în fiecare zi!”