De Eduard Apostol,

Străinii gustă din istoria României, cu toate că vin atrași de povestea țesută în jurul domnitorului Vlad Țepeș, pe care Bram Stoker a construit personajul Dracula.

65 la sută dintre vizitatori sunt străini, 35 la sută români. Vin din întreaga Europă, în special englezi, nemți, spanioli, italieni, scandinavi. Dar vin și din SUA, din America Latină și foarte mulți din Asia, mai ales Orientul Îndepărtat

Alexandra Cojanu, director de comunicare al Castelului Bran
Castelul Bran | Foto: 123RF.com

„Românii caută poveștile Reginei Maria, străinii caută legendele contelui Dracula. De aceea, noi spunem că acest castel aparține ziua Reginei, iar noaptea contelui. Oricât le-am spune noi adevărul în privința legendei lui Dracula, la final, străinii ne întreabă: „OK, bine, totuși, unde este Dracula?!”, ne povestesc amuzante Alexandra Cojanu, director de comunicare, și Loredana Balca, ghid turistic la Bran de 26 de ani. 

Libertatea îți prezintă 10 lucruri pe care nu trebuie să le ratezi:

1. Casa Ceaiului
Clădirea păstrează linia originală existentă pe vremea Reginei Maria, este una dintre clădirile preferate ale ei. Jumătate englezoaică, jumătatea rusoiacă, Maria avea tabieturile ei în legătură cu ceaiul de după-amiază. Preferatul ei: twinings-ul englezesc.


2. Terasa restaurant de lângă Casa Ceaiului

Aici, se relaxau lângă lac regina și invitații ei. Prețurile sunt accesibile buzunarelor globale: 18 lei diverse specialități de supe, de la 35 de lei diverse feluri de mâncare prezentate atrăgător cu diverse ingrediente, 18 lei deserturi gustoase, 7 lei o cafea. Parcul din față este o oază de liniște și un loc bun de repaus și fotografii.

Localnicii din Târgu Bujor reclamă deversarea apei reziduale în râul Chineja, dar se tem de primar: „Pune cumnatul polițist să ne amendeze”
Recomandări

Localnicii din Târgu Bujor reclamă deversarea apei reziduale în râul Chineja, dar se tem de primar: „Pune cumnatul polițist să ne amendeze”

3. Principala atracție culinară este desertul „Coliva”

Costă 15 lei, iar străinii nu o ratează. Rețeta este similară cu cea pentru ritualurile religioase, doar că este o prăjitură, asezonată cu fructe de pădure

4. Vinul roșu produs aici
Special este un Cabernet Sauvignon ediție limitată, iar fiecare sticlă poartă semnătura arhiducelui domeniului habsburg,

5. Tunelul Timpului
Este o idee din 2013, concretizată în iulie anul trecut. Un lift coboară 32 de metri, până la tunelul de 36 de metri. Practic unește timpurile, poți urca în trecut ca să cobori apoi în viitor, fiindcă tablouri vivande și imaginile HD leagă vremurile medievale și ale Reginei Maria de prezent.

Muzica și atmosfera te întoarce în trecut, iar înfățișările lui Vlad Țepeș, Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazu, Regina Maria sau Contele Dracula oferă impresia de interacțiune.

Petrică Ciucă, un criminal în serie, a fost eliberat prin recursul compensatoriu. A ucis patru copii, dar a executat doar 16 ani de închisoare!
Recomandări

Petrică Ciucă, un criminal în serie, a fost eliberat prin recursul compensatoriu. A ucis patru copii, dar a executat doar 16 ani de închisoare!

6. Scara secretă din piatră, din turnul de est al cetățenii, descoperită accidental în timpul Reginei Maria, atunci când s-a instalat liftul. Este un pasaj savurat de turiști, îngust de câteva zeci de centimetri.

7. Dormitorul Reginei
Este refăcut întocmai, după fotografiile vechi. Ușile camerei sunt cele originale din 1693, cele mai vechi obiecte din castel, în rest majoritatea pieselor de interior, cu excepția unor sobe toscane superbe din secolele XVII-XVIII, sunt copii fidele ale originalelor. Unele autentice au fost mutate de către Ministerul Culturii.

8. Sala torturii
Sunt 50 de obiecte de tortură medievale, copii fidele, și camerele cu obiecte sunt vizitate pentru un preț suplimentar de 10 lei. Există și o țeapă ascuțită, doar că Vlad era fanul altor țepe, mai dureroase: rotunjite la capăt, pe care le ungea cu grăsime pentru ca durerea să fie mai profundă

Poate fi răsturnat un avantaj de 13 puncte în turul doi al alegerilor prezidențiale? Ce arată analiza a 88 de alegeri prezidențiale din Europa
Recomandări

Poate fi răsturnat un avantaj de 13 puncte în turul doi al alegerilor prezidențiale? Ce arată analiza a 88 de alegeri prezidențiale din Europa

9. Vederea spectaculoasă
Din înaltul castelului, la câteva sute de metri, se mai observă relicvele fostei granițe ce despărțea Transilvania de Țara Românească.

10. O plimbare prin parcul domeniului ce a atras 844 de turiști plătitori în 2018.

Știați că…
– Cea mai frecventă întrebare a turiștilor străini este „Unde-l găsim pe Dracula?”. Contele e un personaj zămislit de imaginația și penița lui Bram Stoker. „Se estimează, fără a fi izvoare istorice clare, că Vlad Țepeș ar fi fost încarcerat de către Matei Corvin în 1462 în cetatea Branului. Ar fi singura legătură a lui Țepeș cu acest castel”, ne-au spus gazdele noastre.

– O altă legendă locală este aceea că Mihai Viteazul a trecut prin cetatea Bran la 1600 în drum spre Albă Iulia, unde s-a înfăptuit prima unire a Principatelor române.

– Prima atestare a Castelului Bran este un act emis pe 19 noiembrie 1377 de către regele Ungariei, Ludovic I de Anjou.

– Pe 1 decembrie 1920, Consiliul orășenesc al Brașovului donează domeniul Reginei Maria, drept recunoștință pentru contribuția ei la înfăptuirea României Mari. Cunoaștea perioada de înflorire maximă fiindcă Regina a îndrăgit mult aceste locuri până s-a îndrăgostit de Castelul de la Balcik, acum oraș-înfrățit cu Branul.

– În 1938, Principesa Ileana, fiica preferată a Mariei, primește castelul moștenire, iar un deceniu mai târziu îi este luat de regimul bolșevic. După decăderea din perioada comunistă, castelul a trecut în proprietatea familiei Habsburg, urmaș al principesei Ileana.

Citeşte şi:

Drumul până la Castelul Bran, mai înspăimântător ca Dracula! Lucrări în plin sezon pe una dintre cele mai circulate șosele

Voluntarii fac tururi de Centru Vechi pentru străini. Libertatea a fost să vadă cum se desfășoară o astfel de plimbare gratuită

Top 15 locuri de vizitat în Brașov și împrejurimi pe care să nu le ratezi

"Cum poți fi cu cineva care arată ca un bunic pe lângă tine?". Replica genială dată de noua iubită a lui Flavio Briatore
GSP.RO

"Cum poți fi cu cineva care arată ca un bunic pe lângă tine?". Replica genială dată de noua iubită a lui Flavio Briatore

Horoscop 12 noiembrie 2019. Balanțele au tendința să exagereze
HOROSCOP

Horoscop 12 noiembrie 2019. Balanțele au tendința să exagereze