Salată de fructe
Ingrediente: două mere, două kiwi, două portocale, o rodie, două pere, o jumătate de lămâie, coniac şi zahăr pudră.
Mod de preparare: se curăţă fructele de coajă şi se taie în cuburi mici. Rodia se curăţă şi se scot bobiţele. Jumătatea de lămâie se stoarce peste fructele aşezate într-o salatieră sau în cupe. Se amestecă totul cu zahăr pudră după gust. Se mai pot adăuga vişine din dulceaţă sau din vişinată, iar la final se pun câteva linguriţe de coniac.
Ruladă cu mere
Ingrediente: pentru aluat – un pahar de ulei, 100 ml borş, 30 g de drojdie, 750 g făină; pentru umplutură – şase mere, 80 g zahăr, 75 g nucă tăiată mărunt, 75 g stafide, o lămâie, pesmet, rom, scorţişoară.
Mod de preparare: se face o cocă, se frământă şi se întinde o foaie dreptunghiulară. Merele se dau pe răzătoare, apoi se pun într-un castron împreună cu stafidele, coaja rasă de lămâie şi romul. Se presară scorţişoară şi se amestecă.
Se încinge cuptorul şi se tapetează o tavă cu hârtie pentru copt. Compoziţia cu mere se întinde pe foaia de aluat, apoi se presară pesmetul şi nuca şi se rulează. Marginile aluatului se umezesc, se pliază şi “se sudează”, apăsându-se cu degetele. Se pune rulada pe tavă şi se dă la cuptor 45 de minute.
Cornuleţe Trude
Ingrediente: 250 g margarină, opt linguri de apă clocotită, făină cât cuprinde, 100 g nuci, 200 g rahat tăiat cubuleţe sau 100 g magiun, două pliculeţe de zahăr vanilat.
Mod de preparare: într-o grămăjoară de făină se toarnă apa clocotită, se frământă, apoi se încorporează şi margarina. Se întinde o foaie care se taie în pătrate, pentru a se forma cornuleţele umplute cu nuci, rahat sau magiun. Se împăturesc pe diagonală şi se coc la foc iute. Se tăvălesc calde prin zahăr vanilat.
Bomboane de casă
Ingrediente: 400 g biscuiţi, trei linguri de zahăr, o cană cu apă, 50 g cacao, 200 g margarină vegetală, nucă sau vişine din vişinată, nucă de cocos, rom, vanilie şi coajă de lămâie.
Mod de preparare: zahărul se topeşte în apă, împreună cu praful de cacao, şi se dă într-un clocot. Biscuiţii se fărâmiţează şi se amestecă apoi cu siropul răcit, după care se omogenizează cu margarina.
Se fac biluţe din compoziţia rezultată şi se pune în mijlocul lor miez de nucă sau câte o vişină. Se tăvălesc prin nucă de cocos.