Trăim într-o societate consumatoare și suntem influențați și determinați în fiecare zi să plătim pentru diverse servicii așa că, fie că vrem sau că nu vrem, ei ne dictează cumva viața.

Banii, pentru că despre ei este vorba, se numără printre cele mai de preț valori ale oricărui om. Însă, câți dintre voi v-ați gândit vreodată când au apărut primii bani, cum au evoluat de la primele monede din metale prețioase la bancnotele moderne, cardurile bancare și banii digitali (bitcoin) din zilele noastre?

Răspunsurile la toate aceste întrebări le vei găsi citind acest articol în care vom vorbi despre istoria banilor și multe alte lucruri interesante pe care probabil nu le știai.

Istoria banilor. Ce sunt banii?

Istoria banilor- ce sunt banii

Banii reprezintă una dintre cele mai importante invenții ale istoriei omenirii dacă nu chiar cea mai importantă în viziunea multora și au fost inventați pentru a înlocui trocul.

Înainte să fie inventați banii, comerțul se desfășura sub forma unor trocuri, adică schimburi de mărfuri. În căutarea unui sistem de plată mai ușor și mai confortabil oamenii au ajuns la ideea de a folosi lucruri mici pe post de bani, care erau denumiți „bani marfă”.

Rezistența locuitorilor din Harkov, orașul aflat zilnic sub bombardamente: „Cel mai înfiorător lucru este că oamenii se obișnuiesc cu asta”
Recomandări
Rezistența locuitorilor din Harkov, orașul aflat zilnic sub bombardamente: „Cel mai înfiorător lucru este că oamenii se obișnuiesc cu asta”

Încă din cele mai vechi timpuri, banii erau folosiți în comerț ca mijloc de plată sub formă de monede. Ceva mai târziu au apărut și bancnotele așa cum le știm cu toții și mijloacele moderne electronice de plată.

Natura banilor a evoluat de-a lungul timpului. Primii bani erau, în general, bani-marfă, adică obiecte realizate din materiale care aveau valoare de piață, precum monedele din aur. Mai târziu, banii au constat în bancnote ce puteau fi schimbate pentru o cantitate de aur sau de argint.

Indiferent de perioadă, un lucru este cert, și anume că nu este o artă să faci bani, ci felul în care știi să-i gestionezi.

Istoria banilor. Când au apărut banii?

Istoria banilor- cand au aparut banii

De-a lungul istoriei, banii au trecut prin mai multe forme și etape de dezvoltare, ceea ce a făcut omenirea să înțeleagă cu adevărat care este valoarea și importanța acestora.

Sistemul de schimb de mărfuri își are originea încă din Epoca de Piatră, atunci când oamenii au început să are ogoarele și să crească animale. Când aceștia au realizat că produceau mai mult decât puteau consuma a luat naștere trocul.

Paul de România, fugit din țară după condamnare, a fost depistat în Malta. Înainte, el se afla în Franța, care refuzase extrădarea sa
Recomandări
Paul de România, fugit din țară după condamnare, a fost depistat în Malta. Înainte, el se afla în Franța, care refuzase extrădarea sa

Pentru plăți erau utilizate dinți și piei de animale, pietre, fildeș, cochilii de scoici, boabe de cafea, grâne și chiar vite. În regiunea noastră, cele mai folosite mijloace de plată erau vârfurile de săgeți, iar ulterior au început să fie confecționate primele monede.

Primii bani au fost folosiți de oameni în urmă cu vreo 4.000 mii de ani, la mijlocul mileniului al III-lea î.Hr., când poporul mesopotamian a creat așa-numitul „shekel”, considerat ca fiind prima formă cunoscută de monedă.

În schimb, monedele din aur și din argint datează din jurul anilor 650-600 î.Hr., pe vremea când monedele ștampilate erau utilizate pentru plata armatelor. Unele atestări documentare sugerează că monedele din metal ar data chiar din jurul anului 1250 î.Hr.

Istoria banilor. Cum arătau primele monede?

Istoricii spun că primele monede din metale prețioase au început să fie bătute în anii 600 î.Hr., în Cetatea Lydia (n.n. – actuala Anatolia, Asia de Sud-Vest) și erau realizate dintr-un aliaj special din aur și argint.

Monedele aveau aceeași valoare ca și metalul prețios din care erau produse, iar pentru garanția greutății erau marcate cu un sigiliu al regelui grec Cressus. Tot atunci a apărut și primul bancher, Pithius.

Fiecare imperiu avea propriile monetării și monede. Cele mai cunoscute monede care au circulat pe teritoriul Daciei antice au fost „drahma” de argint, kosonii de aur și denarii republicani.

O veche legendă grecească spune că Solon, unul dintre cei șapte Înțelepți din Grecia antică, a bătut o monedă care avea dimensiunile unei roți de car cu scopul de a-i dezvăța pe greci să strângă bani în exces.

Astfel de monede uriașe erau folosite și pe insula Yap, iar pentru a putea fi transportate, acestea aveau o gaură în mijloc pentru a fi prinse pe o prăjină. Cea mai mare monedă descoperită în această regiune avea un diametru de 3 metri și cântărea aproape 5 tone.

În Europa, monedele au fost folosite până în anii 1600 deoarece exista posibilitatea topirii metalelor prețioase confiscate din coloniile cucerite.

Istoria banilor. Cum arătau primele bancnote?

Deși sistemul monetar a fost unul dintre cele mai de succes mijloace de plată, utilizarea banilor din metal ridicau probleme în cazul produselor scumpe deoarece acestea necesitau un volum uriaș de monede. În plus, acestea erau și o țintă pentru hoți în timpul transportării.

Drept urmare, oamenii s-au gândit la un sistem de plată mai ușor și astfel au apărut banii din hârtie (bancnotele). Aceștia s-au numit inițial „hârtii de valoare” sau „bani reprezentativi”. Cei care au inventat bancnotele au fost chinezii, cei care au inventat și hârtia. Primii bani tipăriți de către stat au fost, însă, emiși de guvernele coloniale din partea de nord a Americii.

Sistemul de plată cu bani de hărtie era foarte simplu. Astfel, bancherii sau aurarii păstrau monedele în locuri sigure și eliberau niște chitanțe pe care era indicată suma totală de bani. Odată cu trecerea timpului, aceste hârtii au început să fie folosite ca mijloace de plată, iar folosirea lor dus la apariția bancnotelor pe care le știm cu toții astăzi.

Apariția banilor de hârtie este un fenomen care a dus la dezvoltarea comerțului internațional în Europa. Băncile au început să cumpere valute străine, ceea ce a determinat apariția primei piețe valutare din lume. Schimbările sau confruntările politice din țara respectivă afectau și afectează valoarea monedei, dar și abilitatea țării de a face comerț pe piața internațională.

15 curiozități despre bani

  1. Se pare că primele „bănci” din istorie au fost templele. Conducătorii oraşelor alegeau templele ca loc de tranzacţionare şi de depozitare a banilor pentru că securitatea era foarte înaltă.
  2. Primele „conturi”, „tranzacţii” şi împrumuturi au fost înregistrate în secolul al XVIII-lea î.H, în Babilon.
  3. În trecut, monedele aveau o întrebuinţare ceva mai romantică. Astfel, marinarii aflaţi pe mare loveau cu capătul unei linguri marginea monedelor, le tăiau apoi pe mijloc şi confecţionau inele pentru iubitele rămase acasă.
  4. Leul românesc datează din secolul al XVII-lea, atunci când țările românești foloseau ca monedă talerii olandezi pe care era gravat un leu. De aici și denumirea de „leu”.
  5. Când spunem „bancnote” ne gândim cel mai adesea la banii din hârtie. Însă bancnotele româneşti sunt fabricate din plastic (polimer), în timp ce bancnotele euro au în compoziţie fibre de bumbac. În schimb, dolarii americani nu sunt din hârtie, bancnotele din SUA conţinând 75% bumbac şi 25% in.
  6. Fiecare ţară îşi alege culoarea banilor săi, însă de obicei sunt preferate nuanţele mai închise, pământii, care nu atrag atenţia.
  7. Banii de hârtie pot transporta virusul gripei pentru mai mult de două săptămâni.
  8. Anual se produc mai mulți bani de Monopoly decât bani reali.
  9. Primul bancomat din lume a fost inventat de britanicul John Shepherd Barron pentru banca Barclays din Londra, în anul 1967.
  10. Cea mai mare bancnotă creată vreodată are mărimea unei coli A4 și valorează 100.000 de peso filipinezi. Cea mai mică bancnotă din lume a fost emisă în Maroc în anul 1944 și este cât un timbru pentru scrisori având 42×31 mm.
  11. Chipul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost imprimat pe bancnotele din 33 de țări.
  12. Zimbabwe a creat bancnota de 100 de miliarde de dolari pentru lupta împotriva inflației. Aceasta a fost scoasă din circulație după doar o săptămână.
  13. Ultimele cuvinte ale celebrului muzician Bob Marley au fost „Banii nu pot cumpăra viața”.
  14. Perioada în care o monedă se află în circulație este de aproximativ 30 de ani.
  15. Pentru crearea unei bancnote de 1 dolar guvernul american cheltuie 3 cenți, în timp ce produsul unei monede metalice de 50 cenți costă 8 cenți.

Foto:123rf.com


Citeşte şi : Care sunt bancnotele și monedele Euro aflate în circulație

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele:  “Am găsit arsen, plumb și mercur”
FANATIK.RO
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele: “Am găsit arsen, plumb și mercur”
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
GSP.RO
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște 2024. E păcat să faci asta în Săptămâna Patimilor
FANATIK.RO
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște 2024. E păcat să faci asta în Săptămâna Patimilor
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Știrileprotv.ro
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA: "Noi nu avem aşa ceva"
Observatornews.ro
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA: "Noi nu avem aşa ceva"
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente
HOROSCOP
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI