Descoperă lucruri interesante și curiozități despre lacul Oașa:
Cuprins:
Despre barajul și lacul Oașa
Lacul Oașa este un lac de acumulare pe râul Sebeş, la graniţa judeţelor Alba şi Sibiu. Este situat la altitudinea de 1255 m, în Munţii Şureanu şi este cel mai mare dintre lacurile de acumulare amenajate pe cursul râului Sebeş.
Zona cu aspect depresionar din jurul lacului impresionează prin imaginea versanţilor acoperiţi cu păduri întinse de molid ce se oglindesc în apele liniştite ale lacului. Ambele maluri care înconjoară lacul pot fi străbătute pe jos sau cu ajutorul maşinii.
Lacul Oașa a luat naștere odată cu construirea barajului cu același nume, în anul 1979. Aici, s-a dorit construirea unui baraj din beton, cât mai solid, în vederea unei susțineri de cât mai lungă durată. Detaliile tehnice au fost studiate cu atenție până la stabilirea unei formule ideale pentru zona în care se dorea amplasarea barajului. Lacul rezultat în urma construcției are în prezent o suprafață de 460 de hectare și un volum de 136 milioane metri cubi.
În anul 1980 a fost pusă în funcțiune centrala subterană Gâlceag, care valorificã potențialul energetic înmagazinat în lacul Oașa.
Cum ajungi la Oașa
Barajul Oasă este traversat de drumul national DN67C, cunoscut sub numele de Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, ce leagă localitatea Novaci de orașul Sebeș. Aceasta sosea face legătură intre Oltenia și Transilvania și își croiește un drum spectaculos, plin de serpentine prin crestele Munților Parâng, formând o paralela cu Valea Jiului și Valea Oltului.
Descoperă și alte locuri de vizitat în Sibiu și împrejurimi
Valea Frumoasei și Lacul Oașa
Din Obârşia Lotrului, una dintre cele mai cunoscute zone în rândul celor care străbat Transalăina, turiştii au mai multe opţiuni de a-şi petrece timpul liber. Dacă îşi continuă drumul pe Transalpina cu maşina, se ajunge în doar câteva minute în judeţul Alba, într-un alt loc de poveste: Lacul Oaşa. Pentru a-ţi oglindi chipul în apele limpezi ale lacului din Munţii Șureanu trebuie doar să cobori câţiva zeci de metri pe marginea DN 67 C – Transalpina.
Zona este cunoscută mai ales în rândul credincioşilor datorită Mânăstirii Oaşa situată de cealaltă parte a lacului.
Descoperă obiective turistice din Alba
Trasee turistice în apropiere de Lacul Oașa
Barajul de la Oaşa este punctul de plecare a două trasee montane ce urcă spre Vârful Cindrel din masivul muntos cu acelaşi nume. Ambele sunt marcate, astfel încât să fie ușor de reperat de către doritorii de aventuri montane.
Peisajul din jurul barajului te lasă fără cuvinte, lacul fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din această zonă, care impresionează turiştii prin versanţii acoperiţi cu întinse păduri de brad, care se oglindesc în apele lacului.
Mănăstirea Oașa – Iezerul Șureanu
Traseul marcat cruce Roșie face legătura între Lacul Oașa și Mănăstirea Oaşa și cabana Şureanu, în apropierea căreia se află pitorescul lac Iezerul Șureanu. Se poate folosi drumul de acces spre Domeniul schiabil Șureanu, cu o ultimă porțiune de potecă prin pădure, care scurtează drumul de acces la cabana Șureanu.
Program Transalpina
Transalpina nu are un calendar fix de circulație. În zona cea mai înaltă, aflata între Râncă și Obârșia Lotrului, zăpada persista de obicei din luna noiembria și până în mai-iunie.
În funcție de venirea și topirea zăpezii drumul este închis, respectiv deschis traficului, la date diferite în fiecare an. În cele mai multe cazuri însă, circulația pe Transalpina este deschisă doar în intervalul 1 iulie – 31 octombrie, în fiecare an.
Din 1 noiembrie până în 30 iunie traseul este închis. Transalpina poate fi tranzitată doar pe parcursul zilei, de către autoturisme care cântăresc maximum 7,5 tone, cu o viteză maximă de 30 de kilometri pe oră.
Pe timp de vară, ca și pe Transfăgărășan, sunt impuse restricții în ceea ce privește perioada de întuneric (orele 22:00 – 6:00). Traseul este unul periculos, cu multe viraje și curbe în ac de păr, nu sunt prevăzute elemente reflectorizante, iar riscul căderii în gol este unul destul de mare.
Descoperă și alte obiective turistice pe Transalpina
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!