Despre lăptișorul de matcă 

Lăptișorul de matcă este un produs natural, care are cel mai mare conținut de vitamine raportat la unitatea de volum. El are proprietăți imunostimulatoare și vindecătoare, fiind folosit în multe tratamente cosmetice naturiste. 

Studiile arată că lăptișorul de matcă poate spori producția de colagen. Este adesea vândut ca supliment alimentar pentru oameni. 

Laptișorul de matcă este format din 67% apă, 12,5% proteine, 11% zaharuri simple (monozaharide), 6% acizi grași și 3,5% acid 10-hidroxi-2-decenoic (10-HDA).

De asemenea, conține urme de minerale, componente antibacteriene și antibiotice, acid pantotenic (vitamina B5), piridoxină (vitamina B6) și urme de vitamina C. 

Proteinele din lăptișorul de matcă sunt o familie de proteine ​​secretate de albine. Familia este formată din nouă proteine. Cele cinci proteine ​​constituie 83-90% din totalul proteinelor din lăptișorul de matcă. 

Lăptișorul de matcă a fost folosit în medicina tradițională din cele mai vechi timpuri, iar proteinele sunt principalele componente medicinale. 

Lăptișorul de matcă este recoltat prin stimularea coloniilor cu stupi cu cadru mobil pentru a produce albine regine. 

Lăptișorul de matcă este colectat din fiecare celulă de matcă individuală (fagure de miere) când larvele de matcă au aproximativ patru zile. 

Germania anunță că a dejucat o lovitură de stat, plănuită de extremiști, inclusiv foști militari. 25 de oameni au fost arestați
Recomandări
Germania anunță că a dejucat o lovitură de stat, plănuită de extremiști, inclusiv foști militari. 25 de oameni au fost arestați

Acestea sunt singurele celule în care sunt depozitate cantități mari; atunci când lăptișorul de matcă este hrănit cu larvele lucrătoare.

Prin urmare, numai în celulele reginelor este practică recoltarea lăptișorului de matcă. Un stup bine gestionat pe parcursul unui sezon de 5-6 luni poate produce aproximativ 500 g de lăptișor de matcă. 

Deoarece produsul este perisabil, producătorii trebuie să aibă acces imediat la depozite frigorifice adecvate în care se păstrează lăptișorul de matcă până când este vândut sau transportat la un centru de colectare. Uneori adaugă lăptișorului de matcă miere sau ceară de albine, despre care se crede că ajută la conservarea acestuia.

Lăptișor de matcă – beneficii

Conține o varietate de nutrienți

Laptisorul de matcă este compus din apa, carbohidrați, proteine ​​și grăsimi. 

Nu se cunoaște compoziția chimică completă a lăptișorului de matcă, dar se crede că efectele sale pozitive asupra sănătății provin din proteinele sale unice și acizii grași. 

Acestea includ nouă glicoproteine ​​cunoscute în mod colectiv ca proteine ​​majore de lăptișor de matcă (MRJP) și doi acizi grași, acidul trans-10-hidroxi-2-decenoic și acidul 10-hidroxidecanoic.

Cât câștigă medicii parlamentari. Cine este doctorul-senator cu venituri de 24.000 de euro pe lună
Recomandări
Cât câștigă medicii parlamentari. Cine este doctorul-senator cu venituri de 24.000 de euro pe lună

Lăptișorul de matcă conține, de asemenea, mai multe vitamine B și urme de minerale.

Cu toate acestea, compoziția nutrienților variază considerabil între sursele de lăptișor de matcă.

Unele dintre vitaminele prezente în mod obișnuit în lăptișorul de matcă includ:

 • Tiamina (B1)
 • Riboflavină (B2)
 • Acid pantotenic (B5)
 • Piridoxină (B6)
 • Niacina (B3)
 • Acid folic (B9)
 • Inozitol (B8)
 • Biotină (B7)

Acești nutrienți pot oferi unele dintre potențialele beneficii pentru sănătate, deși sunt necesare mai multe cercetări cu privire la această substanță unică.

Poate avea efecte antioxidante și antiinflamatorii

Laptișorul de matcă poate reduce inflamașia și stresul oxidativ.

În mai multe studii pe eprubete și pe animale, aminoacizii specifici, acizii grași și compușii fenolici găsiți în lăptișorul de matcă par să aibă efecte antioxidante puternice. 

În plus, mai multe studii pe eprubete arată niveluri reduse de substanțe chimice pro-inflamatorii eliberate din celulele imune tratate cu lăptișor de matcă. 

În timp ce aceste rezultate sunt promițătoare, studiile la om lipsesc. Sunt necesare mai multe date pentru a trage orice concluzii definitive cu privire la tratarea inflamației cu lăptișor de matcă.

Poate reduce riscul bolilor cardiace 

„Fierăstrăul Codrilor”. Trimis în judecată pentru corupție, votat cetățean de onoare de consilieri PSD și PNL
Recomandări
„Fierăstrăul Codrilor”. Trimis în judecată pentru corupție, votat cetățean de onoare de consilieri PSD și PNL

Atât studiile efectuate pe animale, cât și la oameni demonstrează că lăptișorul de matcă poate avea un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol și, prin urmare, reduce riscul bolilor de inimă.

Deși mecanismul exact rămâne neclar, proteinele specifice din lăptișorul de matcă pot ajuta la scăderea colesterolului. 

Un studiu de 12 săptămâni a constatat că iepurii care au luat lăptișor de matcă și-au redus semnificativ nivelurile de colesterol LDL cu 28% și, respectiv, 23%.

În mod similar, un studiu efectuat pe oameni timp de o lună de zile a înregistrat o reducere de 11% și 4% a nivelurilor totale de colesterol LDL la persoanele care iau zilnic aproximativ 3 grame de lăptișor de matcă.

În timp ce aceste studii sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine impactul lăptișorului de matcă asupra sănătății inimii.

Poate ajuta vindecarea rănilor și repararea pielii

Lăptișorul de matcă – utilizat atât oral, cât și local – poate ajuta la vindecarea rănilor și alte afecțiuni inflamatorii ale pielii.

Se știe că are un efect antibacterian, care poate menține rănile curate și previne infecții. 

Lăptișor de matcă în stare naturală
Lăptișor de matcă în stare naturală

Un studiu pe animale a relevat o creștere a producției de colagen la șobolani cărora li s-a administrat extract de lăptișor de matcă. Colagenul este o proteină structurală vitală pentru repararea pielii.

Un studiu cu eprubete a arătat o capacitate de reparare a țesuturilor îmbunătățită semnificativ în celulele umane tratate cu lăptișor de matcă. 

Proteinele din lăptișorul de matcă pot reduce tensiunea arterială

Lăptișorul de matcă poate proteja inima și sistemul circulator prin reducerea tensiunii arteriale.

Mai multe studii pe eprubete indică faptul că proteinele specifice din lăptișorul de matcă relaxează celulele musculare netede din vene și artere, scăzând astfel tensiunea arterială. 

Un studiu recent efectuat pe animale a examinat un supliment care combină lăptișorul de matcă cu alte substanțe derivate din albine și a constatat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, rolul exact pe care l-a jucat lăptișorul de matcă în acest studiu nu este clar. 

Reglează zahărul din sânge 

Laptisorul de matca poate, de asemenea, să controleze glicemia și sensibilitatea la insulină prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației.

Studii multiple efectuate pe animale au arătat o sensibilitate crescută la insulină și un efect protector aparent asupra țesutului pancreatic, hepatic și reproductiv la șobolanii obezi și diabetici tratați cu lăptișor de matcă.

Un mic studiu efectuat la șase luni la om a demonstrat o reducere cu 20% a glicemiei la persoanele sănătoase care au luat zilnic suplimente cu lăptișor de matcă.

Cu toate acestea, cercetările pe această temă sunt limitate.

Are efecte anti-îmbătrânire 

Laptișorul de matcă poate încetini procesul de îmbatranire în mai multe moduri.

Câteva studii arată o durată de viață crescută și o performanță cognitivă îmbunătățită la șobolanii tratați pe cale orală cu lăptișor de matcă. 

Lăptișorul de matcă este uneori inclus în produsele de îngrijire a pielii pentru piele sănătoasă, cu aspect mai tânăr.

Cercetările efectuate pe animale indică faptul că lăptișorul de matcă poate sprijini creșterea producției de colagen și protecția împotriva deteriorării pielii asociate cu expunerea la radiații UV. 

Ajută sistemul imunitar

Lăptișorul de matcă poate îmbunătăți răspunsul imunitar natural al organismului la bacterii și viruși străini.

Proteinele și acizii grași din lăptișorul de matcă sunt cunoscuți pentru promovarea activitatății antibacteriane, care poate reduce incidența infecției și poate susține funcția imunitară. 

Reduce efectele secundare ale tratamentului împotriva cancerului

Chimioterapia și alte tratamente pentru cancer vin cu efecte secundare negative semnificative, inclusiv insuficiență cardiacă, inflamație și probleme gastrointestinale. 

Lăptișorul de matcă poate reduce unele dintre efectele secundare negative asociate cu anumite tratamente împotriva cancerului.

Un studiu a relevat o reducere semnificativă a leziunilor cardiace induse de chimioterapie la șobolanii care au primit lăptișor de matcă. 

Un studiu uman destul de mic a indicat faptul că lăptișorul de matcă aplicat local poate preveni mucozita, un efect secundar al tratamentului împotriva cancerului care provoacă ulcerații dureroase în tractul digestiv. 

Cum să folosești lăptișor de matcă

Atunci când este luat ca supliment alimentar, lăptișorul de matcă este disponibil în starea sa naturală – o substanță asemănătoare gelului – sau sub formă de pulbere sau capsulă.

Beneficiile au fost observate într-o gamă largă de doze. Cercetările actuale susțin posibile beneficii la o doză de 300-6000 mg pe zi. 

Lăptișorul de matcă poate fi, de asemenea, aplicat local pe piele și este uneori inclus în produsele de îngrijire a pielii disponibile în comerț.

Dacă nu ai folosit niciodată lăptișor de matcă, cel mai bine este să începi cu o doză foarte mică pentru a evita reacțiile alergice grave și efectele secundare. 

În plus, folosește-l prima dată pe o porțiune mică de piele, iar dacă efectele sunt pozitive, poți să continui să îl folosești. 

Îl poți combina cu miere pentru o mască de față hidratantă, sau cu cafea fin măcinată pentru o exfoliere delicată a corpului. 

Lăptișorul de matcă poate fi găsit în majoritatea magazinelor naturiste sub diferite forme – indiferent dacă alegi să folosești lăptișor de matcă proaspăt, suplimente pe bază de plante, pulbere de lăptișor de matcă, capsule, lichid, tincturi, tonice, creme sau alte produse care conțin substanța, asigură-te că cercetezi cu atenție produsul și producătorul înainte de cumpărare.

În plus, achiziționează produse dintr-o sursă de încredere. 

Dacă vrei să îl administrezi ca supliment, pe cale orală, poți lua lăptișorul de matcă o dată pe zi, de preferință dimineața, deși este mai bine dacă poți face acest lucru de două ori pe zi, dimineața și după-amiaza. 

Lăptișor de matcă sub formă de capsule
Lăptișor de matcă sub formă de capsule

Nu este recomandat consumul de lăptișor de matcă seara, deoarece crește energia din organism și poate provoca insomnie.

Contraindicații pentru lăptișor de matcă

Deoarece este un produs apicol, persoanele cu alergii la înțepături de albine, polen sau alți alergeni de mediu ar trebui să fie prudenți.

În timp ce utilizarea lăptișorului de matcă este probabil sigură pentru majoritatea oamenilor, au fost raportate ocazional reacții adverse grave.

Lăptișorul de matcă este un remediu natural. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) spune că este posibil ca lăptișorul de matcă să provoace reacții alergice la unele persoane. Persoanele cu astm sau alte alergii pot prezenta un risc mai mare de reacție.

Este esențial să consultați un medic dacă oricare dintre următoarele simptome apar după administrarea lăptișorului de matcă:

 • urticarie
 • mâncărime excesivă
 • respirație șuierătoare sau alte probleme de respirație
 • probleme digestive, cum ar fi dureri abdominale sau diaree
 • amețeli sau confuzie
 • greaţă
 • vărsături

Lăptișorul de matcă poate interacționa, de asemenea, cu anumite medicamente, cum ar fi medicamentele pentru tensiunea arterială. Este recomandabil să consultați un medic înainte de a lua lăptișor de matcă pentru a evita orice interacțiune dăunătoare.

Iată și alte plante folosite în industria de înfrumusețare

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„De unde sunteți?”, s-a interesat taximetristul din Qatar. Când a auzit România, n-a mai acceptat să plece! Ce a spus
GSP.RO
„De unde sunteți?”, s-a interesat taximetristul din Qatar. Când a auzit România, n-a mai acceptat să plece! Ce a spus
Poze INTERZISE cu William şi Kate, făcute publice de Meghan! E SCANDAL URIAŞ în Familia Regală. FOTO
Playtech.ro
Poze INTERZISE cu William şi Kate, făcute publice de Meghan! E SCANDAL URIAŞ în Familia Regală. FOTO
Cum arată Kevin din Singur Acasă, la 42 de ani! Actorul Macaulay Culkin e de nerecunoscut după ani de abuzuri...
Viva.ro
Cum arată Kevin din Singur Acasă, la 42 de ani! Actorul Macaulay Culkin e de nerecunoscut după ani de abuzuri...
Un băiat de 14 ani a murit, iar sora lui este în comă la spital, în Vâlcea, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon. O sobă ar fi cauza nenorocirii
Observatornews.ro
Un băiat de 14 ani a murit, iar sora lui este în comă la spital, în Vâlcea, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon. O sobă ar fi cauza nenorocirii
Este știrea momentului în războiul din Ucraina. A fost atac pe teritoriul Rusiei
Știrileprotv.ro
Este știrea momentului în războiul din Ucraina. A fost atac pe teritoriul Rusiei
De ce e bine să torni săpun lichid în toaletă. Trucul eficient pe care instalatorii nu ți-l spun niciodată
FANATIK.RO
De ce e bine să torni săpun lichid în toaletă. Trucul eficient pe care instalatorii nu ți-l spun niciodată
VIDEO Imagini spectaculoase cu MM şi fiica sa, Teodora Stoica. Prima lor apariţie împreună şi ce ocupaţie are tânăra: "Tata m-a susţinut din prima" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
VIDEO Imagini spectaculoase cu MM şi fiica sa, Teodora Stoica. Prima lor apariţie împreună şi ce ocupaţie are tânăra: "Tata m-a susţinut din prima" | EXCLUSIV
Horoscop 7 decembrie 2022. Peștii își revizuiesc planurile de viitor și trebuie să știe că le vor tot revizui până vor trece la realizarea lor
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2022. Peștii își revizuiesc planurile de viitor și trebuie să știe că le vor tot revizui până vor trece la realizarea lor
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic
PUBLICITATE
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic