Supranumită „poarta de Vest a Balcanilor”, Slovenia este o țară superbă, ușor accesibilă pentru cei care doresc să-i admire frumusețile unice. Unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în această țară este chiar capitala Ljubljana, un oraș fermecător, cu o istorie bogată și fascinantă și cu o arhitectură impresionantă. În ultimii ani, Ljubljana a devenit o destinație foarte populară, atrăgând turiști din întreaga lume datorită numeroaselor oportunități de explorare a frumuseților naturale ale țării. Indiferent dacă ești interesat de istorie, artă, gastronomie sau pur și simplu ești dornic de o nouă aventură, capitala Sloveniei te va cuceri din prima clipă și îți va oferi o experiență și amintiri de neuitat.

Ce trebuie să știm despre Slovenia

Slovenia, oficial Republica Slovenia, este un stat suveran situat în sudul Europei Centrale. Fostă republică iugoslavă până în 1991, Slovenia se învecinează cu Austria, Croația, Ungaria și Italia. Se întinde pe o suprafață de doar 20.273 km2, între Marea Adriatică și Alpii Iulieni. Se spune că atât de mică este Slovenia încât poți privi două țări în timp ce stai aici: în dreapta poate fi zărită Italia, iar în stînga Croația. Cel mai mare oraș, care este și capitala, este Ljubljana, care numără aproximativ 278.000 de locuitori, informează site-ul NationsOnline.org..

Robinetul cu bani de la buget: 269 de milioane de lei pentru organizațiile minorităților naționale. Ce deputați încasează bani și de la Parlament, și de la partid
Recomandări
Robinetul cu bani de la buget: 269 de milioane de lei pentru organizațiile minorităților naționale. Ce deputați încasează bani și de la Parlament, și de la partid

Iată câteva lucruri interesante despre „Țara slavilor”:

  • Munții și pădurile ocupă aproape jumătate din teritoriul Sloveniei.
  • În orașul Maribor crește cea mai veche viță de vie din lume, care are o vechime de peste 400 de ani. De altfel, circa 10% din teritoriul țării este acoperit cu podgorii.
  • Slovenia se mândrește cu un adevărat paradis speologic, având peste zece mii de peșteri. Cea mai mare este Postojna: 20.570 metri în lungime.
  • Există peste două mii de rezervații naturale în Slovenia.
  • În Slovenia sunt 260 de cascade, majoritatea fiind, însă, destul de mici.
  • Parcul Național Triglav din Munții Alpi Iulieni este cel mai vechi din Europa.
  • Cel mai vechi tei din Europa se află în Slovenia și are o vechime de 700 de ani.
  • În Slovenia, duminica sunt închise toate magazinele.
  • Limba slovenă amintește într-o oarecare măsură de slavona bisericească veche.
  • Armata Sloveniei numără mai puțin de zece mii de soldați.
  • Speranța medie de viață în Slovenia este de aproximativ 80 de ani.

Despre Ljubljana, capitala celui iubit

În pofida faptului că este cel mai mare oraș din Slovenia, capitala Ljubljana are o suprafață de doar 275 km2, ceea ce înseamnă că poți să explorezi principalele sale atracții turistice într-o singură zi.Are un râu – Ljubljanica – care trece fix prin centrul orașului, poduri de piatră, piețe animate, un castel medieval, dragoni și un cartier ciudat, dar plin de viață și de culoare.

Ploile se extind în toate regiunile, iar temperaturile continuă să scadă: „Minimele vor coborî la valori negative”
Recomandări
Ploile se extind în toate regiunile, iar temperaturile continuă să scadă: „Minimele vor coborî la valori negative”

Acest oraș fermecător, a cărui denumire se traduce prin „cel iubit”, găzduiește, totodată, câteva muzee interesante, o grădină zoologică, biserici gotice, baruri moderne și restaurante de primă clasă.

O legendă locală spune că Iason, un erou din mitologia greacă, a omorât în mlaștinile din jurul Ljubljanei un dragon, care în acele vremuri era văzut ca un monstru care mânca oameni. Însă, cumva paradoxal, nu Iason a devenit simbolul orașului, ci chiar dragonul, iar acesta simbolizează puterea, curajul și măreția. De altfel, există statui care înfățișează dragoni pe poduri, desene graffiti cu dragoni pe clădirile orașului, dar și sub forma unor suveniruri. Mai mult decât atât, dragonul apare și pe stema orașului, ceea ce i-a atras supranumele de „Orașul Dragonilor”, care se presupune că protejează și astăzi Ljubljana de sub capela castelului medieval.

Citește și:  Locuri de vizitat în Munchen. Cele mai cunoscute obiective turistice

Cele mai frumoase locuri de vizitat în Ljubljana

Privire panoramica asupra Alpilor IulieniIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7
Interviu. Iranian stabilit în România, despre realitatea din țara natală: „Sunt anunțuri pe străzi cu «Vând organe – rinichi, ochi, inimă»”
Recomandări
Interviu. Iranian stabilit în România, despre realitatea din țara natală: „Sunt anunțuri pe străzi cu «Vând organe – rinichi, ochi, inimă»”

Castelul medieval

Situat pe o colină în mijlocul Ljubljanei, castelul medieval este principala atracție a capitalei slovene. Cetatea datează din anul 1130, a fost locuită de-a lungul timpului de multe popoare, iar în 1135 a devenit parte a Imperiului Habsburgic, scrie site-ul TravelWithASpin.com. În secolul al XVI-lea castelul a fost demolat complet și reconstruit. Acesta a mai servit pe post de spital militar în timpul lui Napoleon și închisoare în timpul Imperiului Austro Ungar. La cetate se poate ajunge cu funicularul sau pe jos. Odată ce ai intrat în castel, nu trebuie să ratezi Turnul cu ceas, care oferă o panoramă de-a dreptul spectaculoasă asupra orașului. Biletul costă 13 euro (inclusiv funicularul) sau 10 euro dacă urci pe jos.

Centrul istoric din Ljubljana

După ce vizitezi castelul Ljubljana poți să explorezi orașul vechi, care este situat între dealul castelului și rîul Ljubljanica. Aici pot fi admirate o piață cu produse alimentare în aer liber, fântâni pitorești, clădirea primăriei, precum și o serie de poduri de piatră pe râul Ljubljanica. Majoritatea atracțiilor turistice din capitala slovenă au fost proiectate de un localnic, arhitectul Jože Plečnik. În prima jumătate a secolului al XX-lea, acesta a creat renumitul Pod Triplu, Biblioteca Națională și Universitară și teatrul în aer liber „Križanke”. De asemenea, se poate face și un tur ghidat al casei și studioului de lucru al lui Plečnik.

Podul Dragonilor

Unul dintre cele mai populare poduri din Ljubljana este Podul Dragonilor (Zmajski Most), cel mai mare pod rutier din oraș. Denumit inițial Podul Jubileu al Împăratului Franz Josef I, podul a fost redenumit datorită celor patru dragoni din cupru de la cele două capete și a altor 16 statui dragon mai mici. Situat în partea de nord a Pieței Vodnik, podul a fost construit în 1901 de către Josef Melan și Jurij Zaninovic, fiind la acel moment unul dintre primele poduri din beton armat din regiune. Este o adevărată capodoperă în stil „Art Nouveau”, măsoară 33 de metri în lungime și a fost construit în locul altui pod vechi, care a fost distrus de un cutremur produs în 1895.

Podul triplu

În fața Pieței Preseren se află una dintre cele mai importante atracții turistice din Ljubljana. Este vorba despre Podul Triplu (Tromostovje). Așa cum sugerează și denumirea, acest pod magnific este compus din trei poduri care traversează râul Ljubljanica unul lângă celălalt. Jumătate din pod aparține orașului medieval, iar cealaltă jumătate aparține Ljubljanei moderne. Inițial, a existat un singur pod pentru mașini, însă în anul 1930 au fost adăugate două poduri pietonale. Podul Triplu a fost construit în anul 1657 în locul altuia vechi, care data din secolul al XII-lea și care a fost mistuit de un puternic incendiu. Cele trei poduri au fost proiectate de arhitecți diferiți. Unul a fost construit de Jože Plečnik, unul de italianul Giovanni Picco, iar cel de-al treilea de municipalitatea Ljubljanei.

Piața Prešernov

Piața principală din Ljubljana (Prešernov Trg) a fost botezată astfel după France Prešeren. Acesta a fost un îndrăgit poet național, iar o statuie care îl înfățișează, realizată în 1905 de sculptorul Ivan Zayec, domină partea centrală a pieței. Acesta este situată în centrul medieval și este mărginită de râul Ljubljanica, de-o parte, și de clădiri colorate în diferite stiluri arhitecturale, de cealaltă parte. A fost creată în secolul al XVII-lea, fiind dedicată inițial Sfintei Maria. Ulterior, însă, a fost redenumită. În această piață există numeroase monumente istorice și culturale și tot aici se organizează majoritatea festivalurilor, concertelor și evenimentelor politice din Ljubljana. În același timp, este cel mai popular loc pentru întâlnirile dintre localnici.

Primăria din Ljubljana

Clădirea Primăriei orașului Ljubljana (denumită de localnici Mestna Hiša, Magistrat sau Rotovž), este un palat construit în stil baroc excepțional, care a primit influențe venețiene. A fost construită la sfârșitul secolului al XV-lea de către Peter Bezlaj. Aspectul actual datează din perioada 1717-1719, atunci când i s-a adăugat și o anexă proiectată de Carlo Martinuzzi. Ulterior, clădirea a fost modificată în mai multe rânduri, ultima dată în 1963, de către arhitectul Svetozar Križaj. În fața Primăriei se află fântâna în stil baroc roman „Trei Râuri”, care a fost realizată de Francesco Robba, un renumit sculptor italian, în 1751. În fiecare sâmbătă se poate face un tur ghidat al sediului administrației municipale, care funcționează de aproape 500 de ani.

Catedrala Sf. Nicolae

Catedrala Sf. Nicolae, cu cupola sa verde și clopotnițele gemene, este unul dintre cele mai renumite obiective turistice din Ljubljana. A fost construită la începutul secolului al XVIII-lea pe locul unei vechi biserici și este „desenată” în stil baroc. Cu toate acestea, există scrieri care spun că au existat versiuni romanice și gotice ale lăcașului religios care datează din anul 1262. Interiorul catedralei este decorat cu fresce uimitoare care au vechime de 320 de ani, stucaturi și sculpturi frumoase. Altarul principal se distinge prin două statui ce înfățișează doi îngeri, care au fost sculptate de-o parte și de alta. De asemenea, mobilierul a fost schimbat în 1950. Icoanele au fost pictate de câțiva artiști cunoscuți din Italia, care datează din secolul al XVI-lea.

Ruinele romane

Un alt obiectiv turistic interesant în Ljubljana este reprezentat de un sit arheologic de pe vremea Imperiului Roman, care se află la sud de centrul orașului. Aici se presupune că a existat o bază militară romană, despre care se spune că ar fi fost arsă din temelii de huni în anul 452 î.Hr. Cu toate acestea, se mai pot vedea și astăzi ruinele cimitirului și porților vechii așezări romane. În schimb, din clădirile de atunci nu a mai rămas decât un zid, care este punctul de atracție al celor pasionați de escaladă. Aici exista, de asemenea, o fortăreață în interiorul căreia se afla o biserică construită în stil romanic, o podgorie, depozite cu cereale, precum și clădirile în care locuiau romanii. O legendă locală spune că aceștia au fondat teritoriul pe care se află astăzi Ljubljana, ceea ce face ca aceste ruine să aibă o importanță deosebită pentru istoria și cultura orașului.

Foto:123rf.com

Citește și: Locuri de vizitat în Amsterdam – cele mai apreciate obiective turistice

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (28)

jeky   •   31.03.2024, 09:10

Am trecut doar pe autostrada, nu am vizitat nimic dar mă gândesc că sunt lucruri interesante de vizitat

Ghiocel06   •   17.03.2024, 20:57

Felicitări pentru articol!

gigip64   •   08.03.2024, 09:54

O țară puțin cunoscută de romani, dar care pare interesantă.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Stațiunea din România care s-a transformat peste noapte. E peste Mamaia în preferințele turiștilor pentru minivacanța de 1 Mai
FANATIK.RO
Stațiunea din România care s-a transformat peste noapte. E peste Mamaia în preferințele turiștilor pentru minivacanța de 1 Mai
Alina Sorescu a răbufnit după imaginile cu Alexandru Ciucu și vedeta TV: "Adevărul iese întotdeauna la suprafață". Surprinzător ce s-a mai aflat
Viva.ro
Alina Sorescu a răbufnit după imaginile cu Alexandru Ciucu și vedeta TV: "Adevărul iese întotdeauna la suprafață". Surprinzător ce s-a mai aflat
Cum a apărut Irina Columbeanu la școală, în Malibu! Irinel își imploră fiica să vină să-l vadă: «Să simt cumva că ai grijă de mine»
Libertateapentrufemei.ro
Cum a apărut Irina Columbeanu la școală, în Malibu! Irinel își imploră fiica să vină să-l vadă: «Să simt cumva că ai grijă de mine»
Interviu cu „omul din umbră”. Conduce clubul din Superligă fără să fie președinte, finanțator sau patron: „Cum prefer să fiu numit? Simplu!”
GSP.RO
Interviu cu „omul din umbră”. Conduce clubul din Superligă fără să fie președinte, finanțator sau patron: „Cum prefer să fiu numit? Simplu!”
Horia Ivanovici, dezvăluiri în premieră despre Adiță Mititelu, după ce fiul patronului FC U Craiova s-ar fi “otrăvit” cu un pumn de pastile! Video emoționant
FANATIK.RO
Horia Ivanovici, dezvăluiri în premieră despre Adiță Mititelu, după ce fiul patronului FC U Craiova s-ar fi “otrăvit” cu un pumn de pastile! Video emoționant
Ana-Maria a fost găsită moartă după ce s-a urcat în mașina unui bărbat. Camerele au surprins ce s-a întâmplat cu ea
Știrileprotv.ro
Ana-Maria a fost găsită moartă după ce s-a urcat în mașina unui bărbat. Camerele au surprins ce s-a întâmplat cu ea
Românca Andreea Sasu și celebrul designer Philipp Plein au anunțat sexul copilului, într-o ceremonie spectaculoasă / FOTO
Unica.ro
Românca Andreea Sasu și celebrul designer Philipp Plein au anunțat sexul copilului, într-o ceremonie spectaculoasă / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Un preot din Constanţa a refuzat să spovedească o femeie de 87 de ani, pe motiv că aparţine altei parohii: "Să vă fie rușine că trimiteți acasă o bătrână în cârje"
Observatornews.ro
Un preot din Constanţa a refuzat să spovedească o femeie de 87 de ani, pe motiv că aparţine altei parohii: "Să vă fie rușine că trimiteți acasă o bătrână în cârje"
Horoscop 22 aprilie 2024. Capricornii sunt pe cale să respingă anumite responsabilități profesionale, pe motiv că îi țin departe de familie
HOROSCOP
Horoscop 22 aprilie 2024. Capricornii sunt pe cale să respingă anumite responsabilități profesionale, pe motiv că îi țin departe de familie

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI