Ce să vizitezi în Bratislava? Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava 2022

Memorialul de război Slavin

În vârful celui mai înalt deal se află un cimitir și un memorial de război pentru trupele sovietice ucise în timpul eliberării Bratislavei, în 1945. 

Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava 2022 - Memorialul Slavin.

Monumentul se află într-un cartier de lux al orașului, deasupra vilelor și ambasadelor, și a fost dezvelit în 1960. La baza acestuia se află un auditoriu memorial, acoperit de o statuie a unui soldat sovietic în vârful unui pilon de 39,1 metri, toate îmbrăcate în panouri de marmură.

În față se află șase gropi comune, care conțin rămășițele a 6.845 de soldați sovietici.

În orice moment al zilei, rezidenții și turiștii se îndreaptă spre terasa de jos pentru o priveliște supremă a orizontului Bratislavei.

Biserica Sfânta Elisabeta – Biserica Albastră

Această biserică Art Nouveau se află la est de orașul vechi, pe strada Bezručova.

SURSE. DNA ajunge și la spitalul din Jibou după Secureanu. Ce au cerut procurorii
Recomandări
SURSE. DNA ajunge și la spitalul din Jibou după Secureanu. Ce au cerut procurorii

A fost ridicată în anii 1910 drept capelă pentru liceul Gamča, dar a ajuns să devină un simbol pentru Slovacia.

Arhitectul responsabil a fost Ödön Lechner, un pionier al secesionismului maghiar și deseori numit Gaudí maghiar.

Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava 2022 - Biserica Sf. Elisabeta.

La exterior, biserica are un amestec de design romanic, baroc și oriental.

În interior, băncile sunt deosebit de drăguțe, vopsite în albastru cu modele aurii, iar deasupra altarului se află o pictură în ulei a Sfintei Elisabeta care împarte pomană.

Castelul Bratislava

Veghind asupra orașului din cocoașa sa stâncoasă, Castelul Bratislava se află pe un sit care a fost fortificat de mii de ani.

Ca fortăreață și punct de observație apărabilă, castelul a fost de neegalat, deoarece se afla între Alpi și Carpați și apăra un vad antic pe Dunăre.

Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava 2022 - Castelul BRatislava
FOTOREPORTAJ Plecarea la război a rușilor, în imagini. Primii rezerviști au fost trimiși la antrenament înainte de plecarea pe front
Recomandări
FOTOREPORTAJ Plecarea la război a rușilor, în imagini. Primii rezerviști au fost trimiși la antrenament înainte de plecarea pe front

Apogeul castelului a venit în secolul al XVI-lea, când a fost sediul regilor Ungariei regale, găzduind bijuteriile coroanei maghiare pentru următorii 200 de ani.

După pagubele provocate de război și reconstrucție, este un punct de reper care trebuie văzut mai mult pentru ceea ce reprezintă decât pentru arhitectura sa.

De pe terasă se poate vedea peste Dunăre și peste granițele cu Austria și Ungaria, în timp ce în interior se află expoziții pentru Muzeul Național, care acoperă istoria Slovaciei din Evul Mediu până în prezent.

Centrul istoric al Bratislavei

Bratislava are acel tip de nucleu istoric în care poți lăsa curiozitatea neobosită să preia controlul și să te ghideze pe străduțe luminoase și aerisite și în piețe palatine.

De asemenea, orașul vechi este suficient de compact pentru ca, dacă te rătăcești, să nu îți fie greu să îți regăsești drumul.

Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava 2022 - Centrul vechi

Există o multitudine de lucruri pe care să le admiri, cum ar fi fântâni delicate, locuri baroce, mici monumente idiosincratice și plăci care indică figurile istorice care au trecut pe acolo.

Jurnalist român din Cernăuți: ce ”naivitate a Occidentului” e timpul să dispară pentru ca discursul lui Putin de vineri să nu se transforme într-un război total
Recomandări
Jurnalist român din Cernăuți: ce ”naivitate a Occidentului” e timpul să dispară pentru ca discursul lui Putin de vineri să nu se transforme într-un război total

Multe locuri au o importanță istorică reală, cum ar fi clădirea Bibliotecii Universității, o fostă clădire guvernamentală din Epoca Reformei Maghiare, în care a fost abolită servitutea în regat în secolul al XIX-lea.

Există, de asemenea, o abundență de cafenele în aer liber, magazine de artizanat și gelaterii.

Castelul Devin

Nu rata șansa de a vedea acest castel impresionant, aflat la aproximativ 10 kilometri vest de centrul orașului.

Castelul Devin este o ruină cocoțată pe o stâncă de 212 metri, la confluența dintre Dunăre și Morava.

În perioada sa de glorie, această puternică fortăreață controla ruta comercială pe Dunăre, precum și un braț al vechiului Drum al Chihlimbarului.

Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava 2022 - Castelul Devin.

Cu urme care datează din secolul al V-lea î.Hr., este unul dintre cele mai vechi trei castele din Slovacia, iar povestea sa este spusă prin panouri informative și o expoziție în interiorul peșterilor din incinta superioară.

Lovitura de grație a castelului a venit odată cu un asalt al trupelor lui Napoleon în 1809, iar de atunci este o ruină pitorească.

Catedrala Sfântul Martin

În partea de vest a orașului vechi, catedrala gotică din secolul al XV-lea a Bratislavei se afla împotriva zidurilor orașului.

Se află la umbra Castelului Bratislava și, din 1563, a devenit biserica de încoronare a Regatului Ungariei, așa că este un loc foarte important de vizitat.

Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava 2022 - Catedrala Sf. Martin.

Unsprezece regi și regine, precum și opt dintre consoartele lor au fost încoronați în această clădire până în 1830. Rolul catedralei ca biserică de încoronare este onorat de o reproducere placată cu aur a Coroanei Sfântului Ștefan în vârful turnului.

În interior, naosul este în trei nave, împărțite de coloane gotice voluminoase și care duc la un ansamblu de statui care îl înfățișează pe Sfântul Mihail ca husar maghiar.

Primăria orașului vechi

Pe Hlavné Námestie, Primăria Veche a orașului Bratislava este unul dintre cele mai venerabile repere.

A luat ființă în anii 1200, când casa aparținând primarului a fost achiziționată de oraș.

Încet-încet, clădirile învecinate au fost și ele cumpărate și anexate.

Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava 2022 - Primăria Oraşului Vechi.

Așa că acum este o încurcătură interesantă de patru case și palate diferite, pline de mici surprize.

Cea mai frumoasă porțiune este curtea renascentistă, care datează din 1581 și care are o arcadă și o galerie.

Turnul principal este mai vechi, proiectat în stil gotic toscan în anii 1200 și adăpostește o filială a Muzeului Municipal care se ocupă de justiția feudală din Pressburgul medieval.

Galeria Națională Slovacă

O mică expoziție permanentă a fost amenajată la primul etaj pentru a prezenta cele mai prețioase obiecte de artă și artefacte gotice și baroce din anii 1300 până în 1700.

Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava 2022 - Palatul Esterhazy.

Această expoziție este aranjată în șase părți, începând cu incomparabilele busturi din secolul al XVIII-lea ale sculptorului Franz Xaver Messerschmidt, care scot în evidență expresii faciale bizare.

Sunt programate în continuare expoziții temporare, dedicate la orice, de la moda slovacă din anii ’60 la arta grafică contemporană și pictura gotică medievală.

Poarta lui Mihail

O altă structură timpurie din Orașul Vechi este ultimul vestigiu al celor patru porți medievale originale ale Bratislavei, care protejează intrarea estică în oraș.

Poarta lui Mihail urcă până la 51 de metri, peste o încâlceală elegantă de străzi și datează chiar de la începutul secolului al XIV-lea.

Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava 2022 Poarta lui Mihail.

Ea a căpătat aspectul său baroc actual după o remodelare în 1759. Atunci a fost instalată cupola, precum și statuia Sfântului Mihail luptându-se cu balaurul din vârful turlei.

În turn se află o altă filială a Muzeului orașului Bratislava, cu o expoziție despre vechile fortificații și armamentul medieval.

Urcă la etajul al șaselea al turnului, deoarece vei avea o priveliște superbă asupra orașului vechi.

Muzeul de Artă Danubiana Meulensteen

De asemenea, aflat la o oarecare distanță de oraș, acest muzeu de artă contemporană are o locație fabuloasă, în vârful unei peninsule lungi, în mijlocul Dunării.

De la începutul anilor 2000, muzeul a fost deschis în mai multe etape înainte de a fi complet finalizat în 2014. 

Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava 2022 - Muzeul de Artă Danubiană

Sala Mare de la primul etaj găzduiește expoziția permanentă, unde se găsește un sortiment internațional de pictură și instalații.

Spațiul din afara muzeului a fost amenajat ca un parc de sculpturi, acoperit de verdeață și găzduind lucrări ale unor artiști precum Hans de Bovenkamp și Roland Goeschl, toate cu râul în fundal.

Palatul Grassalkovici

Reședința oficială a președintelui slovac se află într-un sublim palat rococo din 1760, în Piața Hodžovo, la nord de orașul vechi.

A fost comandat de contele Anton Grassalkovich, care a fost președintele Camerei Regale a Ungariei și sfătuitorul împărătesei Maria Tereza.

Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava 2022 - Palatul Grassalkovici.

Fiind casa permanentă a președintelui, palatul nu este deschis publicului, dar te poți opri pentru o fotografie în fața fântânii moderne.

Apoi mergi în spate, deoarece grădinile formale ale palatului sunt acum un frumos parc public.

Există o statuie călare a împărătesei, alei mărginite de copaci și peluze.

Un rând de copaci de aici a fost plantat de oamenii de stat care au vizitat palatul, cum ar fi fostul rege al Spaniei Juan Carlos I.

Palatul Primatului

Spre deosebire de Grassalkovici, Palatul Primatului primește vizitatori.

A fost construit în anii 1770 într-un stil neoclasic imperios pentru arhiepiscopul de Esztergom, iar până în 1996 a fost și reședința președintelui.

Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava 2022 - Palatul Primatului.

Punctul culminant al oricărui tur este Sala Oglinzilor, o secvență de cinci saloane, fiecare dintre acestea fiind denumit după culoarea decorului său.

Un eveniment important a avut loc în Sala Oglinzilor în decembrie 1805, când a fost semnat Tratatul de la Pressburg, pecetluind victoria lui Napoleon asupra celei de-a Treia Coaliții.

Este expus un set de tapiserii Mortlake din secolul al XVII-lea, iar în curtea interioară se află o fântână magnifică cu o statuie a Sfântului Gheorghe ucigând balaurul.

Podul Most SNP

Podul Most SNP (Podul Revoltei Naționale Slovace) a fost inaugurat în 1972 și deține recordul de cel mai lung pod suspendat pe cabluri din lume care are un singur pilon și un singur set de cabluri.

Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava 2022 - Podul SNP.

În vârful acelui pilon se află o structură cunoscută sub numele de „OZN”. La 80 de metri deasupra râului, această clădire în formă de disc găzduiește un restaurant la care se ajunge printr-un lift care urcă pe pilonul estic al podului.

Rezervă o masă pentru o priveliște memorabilă sau urcă pur și simplu pe puntea de observare pentru a vedea Dunărea, castelul și vechea Bratislava în toată splendoarea lor.

Piața Hviezdoslavov

Un bulevard pietonal larg în orașul vechi, Piața Hviezdoslav începe lângă Most SNP și se întinde până la Teatrul Național Slovac.

Aleea are rânduri de copaci și fântâni și este trasată de vile și case de oraș exuberante.

În partea de nord a pieței se află baruri, restaurante și gelaterii, în timp ce în partea de sud se află un rând ceremonios de ambasade.

Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava - Piaţa Hviezdoslavov

Există un podium pentru evenimente publice, iar piața găzduiește, de asemenea, târgul de Crăciun din Bratislava în luna decembrie.

Piața poartă numele lui Pavol Országh Hviezdoslav, un poet și dramaturg slovac de la începutul secolului trecut, care a adus o contribuție durabilă la cultura slovacă prin traducerea operelor lui Schiller, Shakespeare și Goethe.

Fântâna lui Maximilian

Înapoi în Piața Mare se află un alt monument și loc de întâlnire dintre cele mai apreciate din Bratislava.

Vizavi de Primăria Veche se află o fântână comandată de regele Ungariei, Maximilian al II-lea, în 1572, ca sursă de apă pentru cetățenii din Pressburg.

Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava - Fântâna lui Maximilian.

Coloana din mijloc este încununată de o statuie a cavalerului în armură de luptă.

Unii oameni cred că este o imagine a lui Roland, apărătorul drepturilor din Pressburg, iar alții sunt siguri că este vorba de Maximilian însuși.

Potrivit legendei, în fiecare an nou, la miezul nopții, statuia se întoarce cu fața spre Primăria Veche și se înclină pentru a onora 12 consilieri care au murit apărând orașul.

Bratislava este minunată și dacă o iei la pas, vei descoperi farmecul său aparte. Nu uita să iei un suvenir pentru a îți aminti mereu de această de vacanță.

Sursa foto: 123rf.com, shutterstock.com

Vezi şi locuri de vizitat în Budapesta!

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Dezvăluire șoc în divorțul momentului. Suma uriașă cerută ca pensie alimentară face înconjurul lumii. A ameninţat că poate distruge zeci de familii
GSP.RO
Dezvăluire șoc în divorțul momentului. Suma uriașă cerută ca pensie alimentară face înconjurul lumii. A ameninţat că poate distruge zeci de familii
ȘOC! Arma care poate distruge Rusia într-o singură zi. Este cea mai mare teamă a lui Putin în război
Playtech.ro
ȘOC! Arma care poate distruge Rusia într-o singură zi. Este cea mai mare teamă a lui Putin în război
Rugați-vă pentru mine... a fost mesajul lăsat de Gina Bradea, înainte de a intra în operație. Ce s-a aflat acum despre celebra bucătăreasă
Viva.ro
Rugați-vă pentru mine... a fost mesajul lăsat de Gina Bradea, înainte de a intra în operație. Ce s-a aflat acum despre celebra bucătăreasă
Ferrari-ul de 300.000 de euro al lui Tzancă Uraganu, făcut praf după ce a sfârşit într-un copac. Fratele său, Miraj, se afla pe locul din dreapta
Observatornews.ro
Ferrari-ul de 300.000 de euro al lui Tzancă Uraganu, făcut praf după ce a sfârşit într-un copac. Fratele său, Miraj, se afla pe locul din dreapta
A fost descoperit un craniu care ar putea aparține unui băiețel omorât acum 58 de ani. Mama sa venea adesea în zonă. FOTO
Știrileprotv.ro
A fost descoperit un craniu care ar putea aparține unui băiețel omorât acum 58 de ani. Mama sa venea adesea în zonă. FOTO
O femeie a decis să-și filmeze pe ascuns soțul. A fost șocată de ce a descoperit că făcea în dormitor
FANATIK.RO
O femeie a decis să-și filmeze pe ascuns soțul. A fost șocată de ce a descoperit că făcea în dormitor
Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin
Orangesport.ro
Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin
Horoscop 1 octombrie 2022. Leii vor avea ocazia să se elibereze de o povară grea și inutilă pe care o duc pe umeri de mai mult timp
HOROSCOP
Horoscop 1 octombrie 2022. Leii vor avea ocazia să se elibereze de o povară grea și inutilă pe care o duc pe umeri de mai mult timp
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase
PUBLICITATE
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase