Cuprins:
Ce să vizitezi în Bratislava? Locuri de vizitat și obiective turistice în Bratislava 2022
Memorialul de război Slavin
În vârful celui mai înalt deal se află un cimitir și un memorial de război pentru trupele sovietice ucise în timpul eliberării Bratislavei, în 1945.
Monumentul se află într-un cartier de lux al orașului, deasupra vilelor și ambasadelor, și a fost dezvelit în 1960. La baza acestuia se află un auditoriu memorial, acoperit de o statuie a unui soldat sovietic în vârful unui pilon de 39,1 metri, toate îmbrăcate în panouri de marmură.
În față se află șase gropi comune, care conțin rămășițele a 6.845 de soldați sovietici.
În orice moment al zilei, rezidenții și turiștii se îndreaptă spre terasa de jos pentru o priveliște supremă a orizontului Bratislavei.
Biserica Sfânta Elisabeta – Biserica Albastră
Această biserică Art Nouveau se află la est de orașul vechi, pe strada Bezručova.
A fost ridicată în anii 1910 drept capelă pentru liceul Gamča, dar a ajuns să devină un simbol pentru Slovacia.
Arhitectul responsabil a fost Ödön Lechner, un pionier al secesionismului maghiar și deseori numit Gaudí maghiar.
La exterior, biserica are un amestec de design romanic, baroc și oriental.
În interior, băncile sunt deosebit de drăguțe, vopsite în albastru cu modele aurii, iar deasupra altarului se află o pictură în ulei a Sfintei Elisabeta care împarte pomană.
Castelul Bratislava
Veghind asupra orașului din cocoașa sa stâncoasă, Castelul Bratislava se află pe un sit care a fost fortificat de mii de ani.
Ca fortăreață și punct de observație apărabilă, castelul a fost de neegalat, deoarece se afla între Alpi și Carpați și apăra un vad antic pe Dunăre.
Apogeul castelului a venit în secolul al XVI-lea, când a fost sediul regilor Ungariei regale, găzduind bijuteriile coroanei maghiare pentru următorii 200 de ani.
După pagubele provocate de război și reconstrucție, este un punct de reper care trebuie văzut mai mult pentru ceea ce reprezintă decât pentru arhitectura sa.
De pe terasă se poate vedea peste Dunăre și peste granițele cu Austria și Ungaria, în timp ce în interior se află expoziții pentru Muzeul Național, care acoperă istoria Slovaciei din Evul Mediu până în prezent.
Centrul istoric al Bratislavei
Bratislava are acel tip de nucleu istoric în care poți lăsa curiozitatea neobosită să preia controlul și să te ghideze pe străduțe luminoase și aerisite și în piețe palatine.
De asemenea, orașul vechi este suficient de compact pentru ca, dacă te rătăcești, să nu îți fie greu să îți regăsești drumul.
Există o multitudine de lucruri pe care să le admiri, cum ar fi fântâni delicate, locuri baroce, mici monumente idiosincratice și plăci care indică figurile istorice care au trecut pe acolo.
Multe locuri au o importanță istorică reală, cum ar fi clădirea Bibliotecii Universității, o fostă clădire guvernamentală din Epoca Reformei Maghiare, în care a fost abolită servitutea în regat în secolul al XIX-lea.
Există, de asemenea, o abundență de cafenele în aer liber, magazine de artizanat și gelaterii.
Castelul Devin
Nu rata șansa de a vedea acest castel impresionant, aflat la aproximativ 10 kilometri vest de centrul orașului.
Castelul Devin este o ruină cocoțată pe o stâncă de 212 metri, la confluența dintre Dunăre și Morava.
În perioada sa de glorie, această puternică fortăreață controla ruta comercială pe Dunăre, precum și un braț al vechiului Drum al Chihlimbarului.
Cu urme care datează din secolul al V-lea î.Hr., este unul dintre cele mai vechi trei castele din Slovacia, iar povestea sa este spusă prin panouri informative și o expoziție în interiorul peșterilor din incinta superioară.
Lovitura de grație a castelului a venit odată cu un asalt al trupelor lui Napoleon în 1809, iar de atunci este o ruină pitorească.
Catedrala Sfântul Martin
În partea de vest a orașului vechi, catedrala gotică din secolul al XV-lea a Bratislavei se afla împotriva zidurilor orașului.
Se află la umbra Castelului Bratislava și, din 1563, a devenit biserica de încoronare a Regatului Ungariei, așa că este un loc foarte important de vizitat.
Unsprezece regi și regine, precum și opt dintre consoartele lor au fost încoronați în această clădire până în 1830. Rolul catedralei ca biserică de încoronare este onorat de o reproducere placată cu aur a Coroanei Sfântului Ștefan în vârful turnului.
În interior, naosul este în trei nave, împărțite de coloane gotice voluminoase și care duc la un ansamblu de statui care îl înfățișează pe Sfântul Mihail ca husar maghiar.
Primăria orașului vechi
Pe Hlavné Námestie, Primăria Veche a orașului Bratislava este unul dintre cele mai venerabile repere.
A luat ființă în anii 1200, când casa aparținând primarului a fost achiziționată de oraș.
Încet-încet, clădirile învecinate au fost și ele cumpărate și anexate.
Așa că acum este o încurcătură interesantă de patru case și palate diferite, pline de mici surprize.
Cea mai frumoasă porțiune este curtea renascentistă, care datează din 1581 și care are o arcadă și o galerie.
Turnul principal este mai vechi, proiectat în stil gotic toscan în anii 1200 și adăpostește o filială a Muzeului Municipal care se ocupă de justiția feudală din Pressburgul medieval.
Galeria Națională Slovacă
O mică expoziție permanentă a fost amenajată la primul etaj pentru a prezenta cele mai prețioase obiecte de artă și artefacte gotice și baroce din anii 1300 până în 1700.
Această expoziție este aranjată în șase părți, începând cu incomparabilele busturi din secolul al XVIII-lea ale sculptorului Franz Xaver Messerschmidt, care scot în evidență expresii faciale bizare.
Sunt programate în continuare expoziții temporare, dedicate la orice, de la moda slovacă din anii ’60 la arta grafică contemporană și pictura gotică medievală.
Poarta lui Mihail
O altă structură timpurie din Orașul Vechi este ultimul vestigiu al celor patru porți medievale originale ale Bratislavei, care protejează intrarea estică în oraș.
Poarta lui Mihail urcă până la 51 de metri, peste o încâlceală elegantă de străzi și datează chiar de la începutul secolului al XIV-lea.
Ea a căpătat aspectul său baroc actual după o remodelare în 1759. Atunci a fost instalată cupola, precum și statuia Sfântului Mihail luptându-se cu balaurul din vârful turlei.
În turn se află o altă filială a Muzeului orașului Bratislava, cu o expoziție despre vechile fortificații și armamentul medieval.
Urcă la etajul al șaselea al turnului, deoarece vei avea o priveliște superbă asupra orașului vechi.
Muzeul de Artă Danubiana Meulensteen
De asemenea, aflat la o oarecare distanță de oraș, acest muzeu de artă contemporană are o locație fabuloasă, în vârful unei peninsule lungi, în mijlocul Dunării.
De la începutul anilor 2000, muzeul a fost deschis în mai multe etape înainte de a fi complet finalizat în 2014.
Sala Mare de la primul etaj găzduiește expoziția permanentă, unde se găsește un sortiment internațional de pictură și instalații.
Spațiul din afara muzeului a fost amenajat ca un parc de sculpturi, acoperit de verdeață și găzduind lucrări ale unor artiști precum Hans de Bovenkamp și Roland Goeschl, toate cu râul în fundal.
Palatul Grassalkovici
Reședința oficială a președintelui slovac se află într-un sublim palat rococo din 1760, în Piața Hodžovo, la nord de orașul vechi.
A fost comandat de contele Anton Grassalkovich, care a fost președintele Camerei Regale a Ungariei și sfătuitorul împărătesei Maria Tereza.
Fiind casa permanentă a președintelui, palatul nu este deschis publicului, dar te poți opri pentru o fotografie în fața fântânii moderne.
Apoi mergi în spate, deoarece grădinile formale ale palatului sunt acum un frumos parc public.
Există o statuie călare a împărătesei, alei mărginite de copaci și peluze.
Un rând de copaci de aici a fost plantat de oamenii de stat care au vizitat palatul, cum ar fi fostul rege al Spaniei Juan Carlos I.
Palatul Primatului
Spre deosebire de Grassalkovici, Palatul Primatului primește vizitatori.
A fost construit în anii 1770 într-un stil neoclasic imperios pentru arhiepiscopul de Esztergom, iar până în 1996 a fost și reședința președintelui.
Punctul culminant al oricărui tur este Sala Oglinzilor, o secvență de cinci saloane, fiecare dintre acestea fiind denumit după culoarea decorului său.
Un eveniment important a avut loc în Sala Oglinzilor în decembrie 1805, când a fost semnat Tratatul de la Pressburg, pecetluind victoria lui Napoleon asupra celei de-a Treia Coaliții.
Este expus un set de tapiserii Mortlake din secolul al XVII-lea, iar în curtea interioară se află o fântână magnifică cu o statuie a Sfântului Gheorghe ucigând balaurul.
Podul Most SNP
Podul Most SNP (Podul Revoltei Naționale Slovace) a fost inaugurat în 1972 și deține recordul de cel mai lung pod suspendat pe cabluri din lume care are un singur pilon și un singur set de cabluri.
În vârful acelui pilon se află o structură cunoscută sub numele de „OZN”. La 80 de metri deasupra râului, această clădire în formă de disc găzduiește un restaurant la care se ajunge printr-un lift care urcă pe pilonul estic al podului.
Rezervă o masă pentru o priveliște memorabilă sau urcă pur și simplu pe puntea de observare pentru a vedea Dunărea, castelul și vechea Bratislava în toată splendoarea lor.
Piața Hviezdoslavov
Un bulevard pietonal larg în orașul vechi, Piața Hviezdoslav începe lângă Most SNP și se întinde până la Teatrul Național Slovac.
Aleea are rânduri de copaci și fântâni și este trasată de vile și case de oraș exuberante.
În partea de nord a pieței se află baruri, restaurante și gelaterii, în timp ce în partea de sud se află un rând ceremonios de ambasade.
Există un podium pentru evenimente publice, iar piața găzduiește, de asemenea, târgul de Crăciun din Bratislava în luna decembrie.
Piața poartă numele lui Pavol Országh Hviezdoslav, un poet și dramaturg slovac de la începutul secolului trecut, care a adus o contribuție durabilă la cultura slovacă prin traducerea operelor lui Schiller, Shakespeare și Goethe.
Fântâna lui Maximilian
Înapoi în Piața Mare se află un alt monument și loc de întâlnire dintre cele mai apreciate din Bratislava.
Vizavi de Primăria Veche se află o fântână comandată de regele Ungariei, Maximilian al II-lea, în 1572, ca sursă de apă pentru cetățenii din Pressburg.
Coloana din mijloc este încununată de o statuie a cavalerului în armură de luptă.
Unii oameni cred că este o imagine a lui Roland, apărătorul drepturilor din Pressburg, iar alții sunt siguri că este vorba de Maximilian însuși.
Potrivit legendei, în fiecare an nou, la miezul nopții, statuia se întoarce cu fața spre Primăria Veche și se înclină pentru a onora 12 consilieri care au murit apărând orașul.
Bratislava este minunată și dacă o iei la pas, vei descoperi farmecul său aparte. Nu uita să iei un suvenir pentru a îți aminti mereu de această de vacanță.
Sursa foto: 123rf.com, shutterstock.com
Vezi şi locuri de vizitat în Budapesta!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 03.01.2024, 13:24
Bratislava este ușor accesibilă și poate fi vizitată într-o escapadă scurtă de la Viena sau Budapesta, fiind situată la o distanță relativ mică de aceste orașe.
Daniel9090 • 03.01.2024, 13:24
Orașul este animat de numeroase festivaluri, evenimente culturale, restaurante, cafenele și baruri, oferind o atmosferă plină de viață și de energie.
Daniel9090 • 03.01.2024, 13:23
Dominând peisajul orașului, Castelul Bratislava oferă o priveliște superbă asupra orașului și Dunării. Vizitatorii pot explora interiorul castelului și pot admira expozițiile sale istorice