Mănăstirea Caraiman este situată la o altitudine de aprox. 900 m, fiind printre cele mai mari altitudini în care s-a construit un locaș de cult în țara noastră.

Mănăstirea Caraiman – scurt istoric

Crucea de pe Caraiman parcă străjuiește poteca ce duce pașii pelerinilor spre mănăstirea Caraiman. Mergând spre telecabina din Bușteni, la un moment dat, pe partea stângă, un indicator și o icoană arată poteca, cu dale de piatră pe alocuri, ce duce spre mănăstire.

Mănăstirea Caraiman – Cum ajungi și care e povestea lăcașului de cult

Mănăstirea Caraiman este o mănăstire ortodoxă, înființată în anul 1998, la inițiativa Preacuviosului Părinte Gherontie Puiu. Este situată pe Valea Prahovei în orașul Bușteni, la poalele Munţilor Bucegi, într-o poiană care are în mijlocul ei un brad cu o formă aparte.

Povestea spune că părintele Gherontie Puiu în vremea când era bolnav și a fost internat în spital în urma unui accident vascular a avut un vis în care a văzut-o pe Maica Domnului. „Vei găsi un brad cu şase ramuri, lângă o apă curgătoare, pe un plai de unde se vede marea Cruce. Acolo să faci mănăstirea!”.

În urma acestui vis părintele Gherontie Puiu a găsit locul indicat în această zonă minunată a României de pe Valea Prahovei. Munţii sunt ca o fortificaţie ce ocrotesc poiana în care se va construi mănăstirea Caraiman.

În luna octombrie, anul 1998, Schitul Caraiman, primește printr-o Hotărâre a Consiliului Local al orașului Bușteni o suprafață de teren de 13.000 mp, în vederea construirii unei mănăstiri. Ulterior, suprafața de teren a fost suplimentată cu 4.500 mp în anul 2001 și 6000 mp în anul 2002, însumând o suprafață totală de 23.500 mp.

Manastirea Caraiman
Manastirea Caraiman

La 29 iunie 2000, Patriarhul Teoctist Arăpașu aproba înființarea Schitului Caraiman cu hramul ,,Înălțarea Sfintei Cruci”. Locul a fost sfințit de către episcopul Teodosie Snagoveanu, la vremea aceea Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, actualmente Arhiepiscopul Tomisului.

Între anii 2000-2001 s-a construit biserica de lemn cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, un Aghiasmatar si un corp de chilii. La data de 21 octombrie 2001, biserica de lemn cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” este sfințită de către episcopul Sebastian Ilfoveanu. Tot atunci este pusă piatra de temelie pentru construirea unei noi biserici, de zid, cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”.

Între anii 2002-2007 s-au construit Biserica mare cu hramul „Înaltarea Sfintei Cruci”, clopotnița, trapeza, respectiv unul dintre corpurile arhondaricului. În toamna anului 2007 a început construcția chiliilor.

Între anii 2007-2010 au fost finalizate lucrările de construire a corpului de chilii, precum si cel de-al doilea corp al arhondaricului.
În data de 1 iulie 2008 Schitul Caraiman – cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci” a fost ridicat la rangul de mănăstire.

Cum ajungi la Mănăstirea Caraiman

Drumul până la mânăstire este destul de accesibil. Se poate ajunge cu mașina pe stradă Palanca ce pornește din DN 1. Cei care ajung acolo venind dinspre București vor vira spre stânga pentru a intra pe strada Palanca.

Pentru amatorii de plimbări la pas, la mănăstirea Caraiman se poate ajunge și pe jos. Traseul prin pădure este recomandat atunci când nu plouă și este cald afară. De pe strada Telecabinei din Bușteni se desprinde către stânga o potecă prin pădure ce merge pe sub coroanele întunecate ale brazilor. În cele din urmă, într-o oază de lumina, masivul Caraiman ivindu-se în toată splendoarea lui.

Ce poți vedea la Mănăstirea Caraiman

Manastirea Caraiman - imagine din interior
Manastirea Caraiman – imagine din interior

Biserica mică este realizată din lemn și seamănă cu cele maramureșene, având o turlă înaltă terminată cu o cruce metalică. Acoperișul este format din două părți suprapuse, iar alte trei cruci metalice completează imaginea exterioară a bisericii.

În afară de icoana de hram, în interior pot fi admirate alte numeroase icoane de diferite dimensiuni. Unele sunt realizate pe lemn, altele ferecate în argint. Atmosfera este una caldă, primitoare, micuțul lăcaș de cult fiind un loc propice pentru reculegere.

Grădina zoologică de la Mănăstirea Caraiman

Cei care merg la Mănăstirea Cariman vor găsi și o mini grădină zoologică. Este punctul de atracție pentru copii și un moment foarte bun de a le vorbi despre Arca lui Noe.

Lebedele și poneii îi fac pe vizitatori să-i admire minute bune. Păunii, iepurii, porumbeii, curcanii, rața mandarină, lebăda neagră și multe alte orătănii, toate de rasă, completează familia viețuitoarelor de la Mănăstirea Caraiman.

Vizitele la grădina zoologică de la Mănăstirea Caraiman sunt gratuite, iar fotografiile permise peste tot.

Cazare la Mănăstirea Caraiman

Mănăstirea Caraiman dispune de 100 locuri de cazare, împărțite în trei corpuri de clădire. Fiecare camera este dotată cu baie proprie. Femeile nu au voie să se cazeze singure în Mănăstirea Caraiman. Masa se asigura doar persoanelor cazate. Persoanele care doresc să servească masa fac mențiunea aceasta în momentul în care fac rezervarea sau în momentul cazării, dar este valabil pentru a doua zi. Cazarea în cadrul mănăstiri se face doar cu obligativitatea participării la slujbe.

Citeşte şi:

Sinaia – trasee montante din Sinaia, locuri de vizitat și obiective turistice

Predeal – trasee montante din Predeal, locuri de vizitat și obiective turistice

Castelul Cantacuzino – care este povestea lui și ce poți vizita. Program și tarife

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
Playtech.ro
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
Doua bucătărese românce faimoase pe Youtube s-au certat în instanță pentru rețeta de ecler la tavă. Ce a decis Tribunalul București
Observatornews.ro
Doua bucătărese românce faimoase pe Youtube s-au certat în instanță pentru rețeta de ecler la tavă. Ce a decis Tribunalul București
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Știrileprotv.ro
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021