Caramelizat
Ingrediente: două bucăţi de praz tânăr, 75 g unt, 50 ml vin alb, o jumătate de linguriţă de zahăr brun, o mână de nuci şi una de stafide. Preparare: se curăţă prazul şi se înlătură partea verde, păstrându-se numai partea albă şi cea gălbuie, care se taie în bucăţi de circa 8-10 cm lungime. Se pune un wok pe foc, se adaugă untul, apoi prazul, urmat de zahăr. Se dă focul mare pentru câteva minute, timp în care se mişcă uşor wokul, apoi se dă focul mic, se acoperă cu un capac şi se lasă prazul să se pătrundă bine. După circa 15 minute se verifică să fie moale, se pune vinul şi se măreşte focul pentru două minute. Se adaugă stafidele şi nucile, se mai ţine un minut şi se poate servi.
Cu pui
Ingrediente: 700 g piept de pui, 2 ardei graşi, 3 linguri de sos de soia, două linguri de vin, 3 linguriţe de zahăr, o linguriţă de sare, două linguri de oţet, două linguriţe de amidon, un fir de praz, 4 linguri de ketchup, 150 ml ulei, apă. Preparare: se taie pieptul cubuleţe, iar prazul se toacă. Se amestecă cele două, se adaugă sarea şi vinul şi se lasă la marinat 10 minute, apoi se prăjesc în ulei încins (jumătate din cantitatea dată), într-un wok, şi se scot pe un prosop de hârtie, la scurs. Se încinge uleiul rămas în wok şi se pun sosul de soia, zahărul, oţetul, ketchupul şi ardeiul gras tăiat fâşii. Sosul se leagă adăugând amidonul dizolvat în prealabil în puţină apă + 100 ml apă. Se amestecă bine, ca să nu rămână cocoloaşe. După ce dă în clocot, se adaugă carnea şi prazul prăjite şi se lasă cinci minute la foc moderat.
Supă
Ingrediente: două fire de praz, două linguri de ulei, 3 cartofi, două pahare de lapte, pătrunjel proaspăt, sare, piper şi crutoane pentru servire. Preparare: se curăţă prazul, se spală, se taie mărunt, apoi se înăbuşă în ulei 2-3 minute. Se stinge cu jumătate din cantitatea de lapte. Se adaugă sare, piper, cartofii cruzi daţi pe răzătoarea mică şi restul de lapte. Se fierbe totul 10-15 minute, iar când s-au înmuiat cartofii, se adaugă verdeaţa tocată. Se serveşte rece, cu crutoane.
Pizza
Ingrediente: pentru blat (două bucăţi) – 500 g făină, 250 ml apă, 1 plic drojdie uscată, două linguri de ulei de măsline, o linguriţă de zahăr, o jumătate de linguriţă de sare; pentru topping – 5 fire de praz, 100 g caşcaval, câteva fire de arpagic, două linguri de ulei.
Preparare: pentru blat, se dizolvă drojdia şi zahărul în două linguri de apă călduţă. Se adaugă puţină făină şi se omogenizează; se obţine o maia, care se lasă la dospit până îşi dublează volumul. Într-un vas încăpător se toarnă făina amestecată cu sarea, se face o adâncitură în mijloc şi se pune acolo maiaua. Se toarnă restul de apă călduţă, puţin câte puţin, şi se amestecă. Se adaugă şi uleiul de măsline. Se răstoarnă compoziţia pe masa de lucru şi se frământă până se încorporează toată făina şi se obţine un aluat elastic, care se transferă într-un vas, se acoperă cu un prosop şi se lasă la dospit la loc cald, ferit de curent, până îşi dublează volumul. Aluatul crescut se împarte în două şi se întinde cu mâna în tăvile de pizza unse cu ulei. Se înţeapă cu furculiţa. Prazul se curăţă, se taie mărunt şi se căleşte în puţin ulei. Se lasă la răcit, apoi se pune peste blat, urmat de caşcavalul ras şi arpagic. Se bagă la cuptor pentru 15-20 de minute, la peste 200 de grade.
Budincă
Ingrediente: 150 ml lapte, 300 ml smântână, 3 ouă, o jumătate de linguriţă de cimbru uscat, sare şi piper alb, o jumătate de cană de caşcaval ras, unt pentru uns forma de copt, 5 cartofi, două fire de praz. Preparare: se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Cartofii curăţaţi se taie felii subţiri, iar prazul se curăţă şi se păstrează doar partea albă, care se taie felii mai groase. Se amestecă într- un bol smântâna, laptele, cimbrul şi ouăle bătute, sarea şi piperul. Se aşază într-o tavă unsă cu unt feliile de cartofi şi de praz şi se toarnă peste ele amestecul cu smântână. Se presară caşcavalul ras şi se dă la cuptor pentru 40 de minute sau până capătă o culoare aurie.
Tartă
Ingrediente: pentru aluat – 150 g unt, 250 g făină, un ou, un praf de sare; pentru umplutură – 200 g bacon, 150 g caşcaval ras, un fir de praz, o lingură de ulei, 4 ouă, 200 g cremă de brânză, un ardei gras, 200 ml smântână, sare. Preparare: pentru blat, se amestecă într-un bol toate ingredientele. Se obţine un aluat fraged, care se înveleşte în folie alimentară şi se lasă la frigider cam 40 de minute. Între timp, se pregăteşte umplutura: se feliază partea albă a prazului şi se căleşte în ulei, apoi se adaugă, pe rând, baconul şi ardeiul mărunţite. Se lasă pe foc până se înmoaie, apoi se transferă într-un bol şi se adaugă sarea şi ouăle, se amestecă bine, după care se încorporează brânza, smântâna şi jumătate din cantitatea de caşcaval. Se scoate aluatul de la frigider şi se întinde într-o formă de tartă unsă cu unt, se înţeapă cu furculiţa şi se dă la cuptor. După 10 minute, se scoate, se toarnă în formă amestecul de praz şi jambon, se presară restul de caşcaval şi se bagă din nou la cuptor, pentru 30 de minute, la 190 de grade.