Există multe fapte miraculoase ale lui Iisus Hristos menționate în Biblie deoarece El continuă să ajute omenirea astăzi în moduri Cerești.

Ce reprezintă minunile lui Iisus Hristos

Termenul de „minune” sau „miracol” este într-un fel evaziv. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, pentru acest cuvânt există două definiții: „fenomen ieșit din comun, surprinzător, atribuit divinității sau altor forțe supranaturale” și „lucru, fapt, fenomen uimitor, neobișnuit, extraordinar”.

În schimb, în Noul Testament, denumit uneori Testamentul grecesc sau Scripturile grecești (n.n. – este scris în limba greacă veche „koine dialektos”), se folosesc două cuvinte. Primul dintre acestea este „dunamis”, care are sensul literal de „lucrare de putere”. Cel de-al doilea, „semeion”, este folosit mai rar de către scriitorii greci și are sensul de „semn”. Așadar, o definiție a cuvântului „minune” folosit în Noul Testament ar putea fi „lucrare de putere rară sau neobișnuită, care arată un fapt însemnat”.

Minunile înfăptuite de Iisus Hristos - Imagine grafică reprezentând minuni consemnate în Biblie
Minuni consemnate în Biblie
CNAIR a cerut voie să taie plopii bătrâni de pe marginea unei șosele, a primit „undă verde”, dar n-a mai făcut nimic: un copac s-a prăbușit ulterior și a ucis un om. Cum se apără compania
Recomandări
CNAIR a cerut voie să taie plopii bătrâni de pe marginea unei șosele, a primit „undă verde”, dar n-a mai făcut nimic: un copac s-a prăbușit ulterior și a ucis un om. Cum se apără compania

Minunile înfăptuite de Iisus Hristos nu au avut scopul de a le oferi celor neîncrezători o dovadă a naturii sale divine, relatează Wikipedia. De cele mai multe ori Mântuitorul refuza să facă miracole în fața celor care Îi cereau semne, dar înfăptuia minuni pentru cei umili și pentru cei care se simțeau apropiați în mod sincer de Dumnezeu și care nu aveau nevoie de nici un semn pentru a-și întări credința. Acest lucru este conform cu vorbele lui Dumnezeu din Ieremia 29:13-14: „Mă veți căuta și Mă veți găsi, dacă Mă veți căuta cu inima, Mă voi lăsa să fiu găsit de voi”.

Aceste miracole nu numai că au avut darul de a demonstra puterea divină a lui Iisus Hristos, dar au adus multă speranță, vindecare și transformare în viața multor oameni. Prin intermediul miracolelor sale, Iisus a arătat compasiunea și iubirea lui Dumnezeu față de omenire, lăsând în urmă o amprentă imortală în conștiința colectivă a umanității.

Ce sunt minunile înfăptuite de Iisus Hristos

În timpul slujirii Sale pe pământ, Domnul Iisus Hristos le-a propovăduit oamenilor Evanghelia Sa, aducându-le o nouă poruncă faţă de legile vechi, și anume iubirea. După ce a înviat din morți, petrecerea pe pământ a Mântuitorului nostru ne este povestită succint de către cei patru evangheliști și, parțial, de faptele apostolilor, dar și de unele dintre epistole. Numai că mulţi dintre oameni aveau nevoie şi de alte dovezi clare care să ateste faptul că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Iar pentru toți aceştia, Mântuitorul nostru a înfăptuit o serie de minuni în timpul vieții Sale pământene, care sunt menționate în Evangheliile canonice.

De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD
Recomandări
De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD

Dacă ar fi să le împărţim pe categorii, Iisus Hristos a săvârşit minuni de vindecare, dezlegări, învierea morților și controlul asupra naturii, potrivit sursei citată anterior. Cele 37 de minuni înfăptuite de Domnul au rămas în inimile și în mințile oamenilor de-a lungul timpului, continuând să-i inspire și să le ofere speranță. Aceste manifestări de compasiune și de putere divină au reprezentat nu doar dovezi ale naturii divine a Mântuitorului, ci și expresii tangibile ale iubirii lui Dumnezeu față de oameni. Miracolele vindecării, învierii și asupra naturii au oferit nu doar speranță, ci și vindecare și transformare în viețile tuturor celor care le-au experimentat.

Acestea continuă să servească drept amintire a puterii și milostivirii lui Iisus Hristos, precum și ca sursă de inspirație pentru omenire în căutarea credinței, speranței și iubirii divine. În cele ce urmează vom vorbi despre cele mai remarcabile minuni înfăptuite de Domnul Iisus Hristos, care au fost menționate în cel puțin una dintre cele patru Evanghelii.

Cele mai cunoscute minuni înfăptuite de Iisus Hristos (în ordine cronologică)

Primul semn înfăptuit de Iisus Hristos a fost cel al transformării apei în vin la Nunta din Cana Galileii, respectând dorința mamei Lui, Fecioara Maria. Aceasta i-a spus lui Iisus: „Nu mai au vin”, iar Iisus a răpsuns: „O, femeie, ce să mă fac cu tine? Timpul meu încă nu a venit”. Mama Sa le-a spus atunci servitorilor: „Faceți tot ce vă spune”. Iisus a poruncit slujitorilor să umple șase vase de piatră cu apă și să le ducă la naș, relatează site-ul Christianity. După ce a gustat, fără să știe de unde provine, acesta l-a felicitat pe mire pentru că servise cel mai bun vin la urmă și nu la început. Aceasta a fost prima minune prin care El Și-a descoperit slava, iar ucenicii Lui au crezut în El.

Victoria Rusiei în Ucraina este un scenariu îngrozitor pentru NATO, avertizează ISW. România se află printre țările expuse
Recomandări
Victoria Rusiei în Ucraina este un scenariu îngrozitor pentru NATO, avertizează ISW. România se află printre țările expuse

Iisus Hristos a vizitat încă o dată Cana Galileii, iar de Sabat (sâmbăta) a mers împreună cu ucenicii la Sinagoga din Capernaum pentru a predica. Acolo era un slujitor împărătesc al cărui fiu zăcea posedat de un duh necurat, iar acesta s-a dus la El și L-a rugat să-i vindece fiul. Cel posedat striga tare: „Ce ai cu noi, Iisuse din Nazaret? Ai venit să ne distrugi? Te știm cine ești, Sfântul lui Dumnezeu!”. „Taci!”, i-a strigat Iisus cu asprime. „Ieși din el!”, iar duhul cel necurat a scuturat omul cu violență și a ieșit din acesta scoțând un țipăt.

Minunile înfăptuite de Iisus Hristos - Imagine grafică reprezentând minunile înfăptuite de Iisus Hristos.
Iisus Hristos a săvârşit minuni de vindecare, dezlegări, învierea morților și control asupra naturii

Învierea din morți a tânărului din orașul Nain este prima din categoria miracolelor săvârşite de Mântuitor asupra oamenilor. Când s-a apropiat de poarta orașului, unicul copil al unei văduve era condus spre groapă. Când a văzut-o Domnul, inima i-a ieșit spre ea și i-a zis: „Nu plânge”. Apoi s-a suit și a atins corpul tânărului, iar purtătorii au rămas nemișcați. El a spus: „Tinere, îți spun, scoală-te!”. În acel moment, mortul s-a ridicat și a început să vorbească, iar Iisus l-a dat înapoi mamei sale. A fost momentul în care cei prezenţi și-au dat seama că Domnul nu este un om obişnuit și l-au numit „mare proroc”.

Tot din categoria minunilor vindecătoare înfăptuite de Iisus Hristos amintim vindecarea unui bărbat bolnav de lepră. Când Iisus a coborât de pe munte, acesta s-a apropiat de El, a îngenuncheat în fața Lui și l-a rugat: „Doamne, dacă vrei, poți să mă curățești”. Iisus a întins mâna și l-a atins pe lepros spunându-i „Vreau, curățește-te!” și imediat acesta s-a vindecat de lepră. Iisus i-a zis leprosului să nu spună nimănui, ci să se ducă la preot și să-i aducă darul rânduit de prorocul Moise, ca mărturie. Bărbatul a răspândit vestea că a fost vindecat, iar Iisus nu a mai putut să intre în oraș, ci a rămas afară, în locuri pustii, și se ruga.

A urmat o altă minune consemnată în Biblie de Apostolul Matei la capitolul 8:23-27, potolirea furtunii pe mare. Conform evangheliilor, Iisus din Nazaret și ucenicii săi traversau Marea Galileii cu o corabie, iar la un moment dat a izbucnit o furtună puternică, cu valuri care se prăvăleau peste vas, care era aproape de a se scufunda. Iisus dormea în partea din spate a corabiei, însă ucenicii l-au trezit și i-au spus: „Învățătorule, nu-ți pasă că ne înecăm?”. El s-a ridicat, a certat vântul și a poruncit mării: „Taci! Liniștește-te!” și vântul s-a potolit și s-a făcut liniște pe mare.

O altă înviere din morţi înfăptuită de Iisus Hristos în timpul slujirii Sale pământești. Este vorba despre învierea fiicei conducătorului de sinagogă Iair. Acesta a venit în fața Mântuitorului și i-a spus că fiica sa este grav bolnavă și l-a rugat să vină acasă la el pentru a o vindeca. Pe drum, o femeie care fusese supusă sângerării timp de 12 ani, s-a atins de straiele lui Iisus, iar aceasta s-a vindecat pe loc. Ajunşi la casa lui Iair, ei au fost anunţaţi că fata a murit. Atunci, El a zis: „Du-te! Fata nu este moartă, ci doarme”. Dar oamenii au râs de El. După ce mulțimea a fost scoasă din casă, el a luat fata de mână și a rostit cuvintele „Talita kumi”, care în traducere înseamnă „Copilă, îţi spun ţie, scoală-te!”. Iar fata s-a ridicat.

Mergând mai departe, o altă minune săvârșită de Iisus Hristos este înmulțirea pâinilor și a peștilor, care este cunoscută sub denumirea de „miracolul celor cinci pâini și doi pești”. Când se apropia seara, ucenicii au venit la El și i-au spus: „Acesta este un loc îndepărtat și deja se face târziu. Trimiteți mulțimile departe ca să poată merge la sate și să-și cumpere ceva de mâncare”. Dar, Iisus a răspuns: „Nu au nevoie să plece. Le dai ceva de mâncare”. „Aici avem doar cinci pâini și doi pești”, au răspuns ei. „Adu-mi-le aici!”, a spus El. Și a îndrumat oamenii să se așeze pe iarbă. Luând cele cinci pâini și cei doi pești și ridicând privirea la cer, El a mulțumit și a frânt pâinile. Apoi le-a dat ucenicilor, iar ucenicii le-au dat oamenilor. Au mâncat cu toții și s-au săturat, iar ucenicii au ridicat douăsprezece coșuri pline cu bucățile rupte rămase. În total au mâncat aproximativ 5.000 de oameni.

Conform cu relatările biblice, Iisus din Nazaret și-a trimis ucenicii într-o corabie pentru a ajunge pe malul celălalt al Mării Galileei. Însă, în momentul în care aceștia se aflau pe mare, ei L-au văzut pe Iisus „mergând pe apă” pentru a se întâlni cu ei. Ucenicii s-au înspăimântat la început, au crezut că văd o nălucă, însă când Domnul le-a vorbit și a urcat pe corabie ei și-au revenit. Evanghelia după Matei relatează că Apostolul Petru a mers pe apă către Iisus, însă s-a speriat de vânt și de valuri și a început să se scufunde, dar Mântuitorul l-a salvat.

Cea mai cunoscută dintre minunile înfăptuite de Hristos este cea a învierii lui Lazăr din Betania la patru zile de la înmormântarea acestuia. Surorile lui Lazăr, Marta şi Maria, i-au trimis cuvânt lui Iisus că fratele lor este grav bolnav. Când a auzit aceasta, Iisus a spus: „Boala aceasta nu se va sfârși cu moartea. Nu, este pentru slava lui Dumnezeu, pentru ca Fiul lui Dumnezeu să fie proslăvit prin ea”. Când a auzit că Lazăr este bolnav a rămas acolo unde era încă două zile și apoi le-a zis ucenicilor săi: „Să ne întoarcem în Iudeea”. Când a ajuns, Iisus a descoperit că Lazăr fusese înmormântat de patru zile. „Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu nu ar fi murit”, i-a spus Marta. Domnul a asigurat-o că fratele ei va învia: „Fratele tău va învia. Eu sunt învierea şi viaţa. Cel ce crede în mine, chiar dacă va muri, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în mine în veci nu va muri. Crezi tu aceasta?”. Ajuns în faţa mormântului lui Lazăr, Iisus a lăcrimat şi i-a mulţumit Tatălui pentru minunea ce urma să se întâmple. Apoi a cerut să fie dată la o parte piatra de la intrarea în mormânt şi a strigat: „Lazăr, vino afară”, iar acesta ieșii la lumină înfăşurat cu giulgiurile specifice tradiţiei mozaice la înmormântare. Iisus le-a zis: „Scoateți hainele de mormânt și dați-i drumul”.

Minunile înfăptuite de Iisus Hristos - Imagine reprezentând mormântul gol al lui Iisus Hristos
Mormântul gol al lui Iisus Hristos

Cu toate acestea, cea mai mare minune a Mântuitorului, minunea minunilor, așa cum este ea denumită de unii teologi, este cea a Învierii Lui din morţi la trei zile după ce a pătimit şi a fost răstignit și îngropat.

Citeşte şi: Curiozități despre Biblie și lucruri mai puțin știute

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Gigantul britanic care va investi în România. Afacerea are venituri uriașe
FANATIK.RO
Gigantul britanic care va investi în România. Afacerea are venituri uriașe
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Testul pe care doar cei foarte inteligenți îl trec. Poți descoperi numărul lipsă în 10 secunde?
FANATIK.RO
Testul pe care doar cei foarte inteligenți îl trec. Poți descoperi numărul lipsă în 10 secunde?
Una dintre cele mai mari companii din lume vine în România. Are venituri aproape cât PIB-ul nostru
Știrileprotv.ro
Una dintre cele mai mari companii din lume vine în România. Are venituri aproape cât PIB-ul nostru
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Momentul exploziei care a devastat blocul din Craiova. O cameră de supraveghere a surprins imaginile dezastrului
Observatornews.ro
Momentul exploziei care a devastat blocul din Craiova. O cameră de supraveghere a surprins imaginile dezastrului
Horoscop 18 aprilie 2024. Gemenii ar trebui să păstreze o oarecare rezervă față de propriile impulsuri decât față de cei din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 18 aprilie 2024. Gemenii ar trebui să păstreze o oarecare rezervă față de propriile impulsuri decât față de cei din anturajul apropiat
RECOMANDĂRI