Napii sunt foarte valoroși din punct de vedere nutrițional. La fel ca alte legume crucifere, napii au un conținut scăzut de calorii, dar conțin multe vitamine și minerale.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Ce sunt napii? Despre planta de nap
Napul este originar din țările bazinului Mării Mediterane. Grecii antici foloseau napul ca aliment, medicament și furaj.
Napii sunt produși de o plantă erbacee, bienală din familia Brasicaceae, cu înălțimea de până la 50–100 cm. Planta de napi are tulpina floriferă dreaptă, cilindrică, mult ramificată, acoperită cu perișori. Napii înfloresc în lunile mai–iunie.
Aceste plante au bulbi albi sau galbeni, cu vârfuri care pot deveni violet sau verzi atunci când sunt expuși la lumina soarelui pe măsură ce cresc deasupra solului.
Soiuri de napi
Cele mai frecvente tipuri de napi sunt violet, roșu sau verzui la exterior (colorație pe care o iau în contact cu soarele) și au un bulb cu pulpă albă – numit și rădăcină.
- Napii galbeni au un gust bogat și au fibre dietetice destul de grosiere, curățând bine stomacul de toxine și toxine.
- Napii albi sunt mai fragezi, moi și dulci, parfumați, nutrienții săi fiind bine absorbiți de organism, utili pentru persoanele care suferă de tulburări digestive.
- Există, de asemenea, unele tipuri de napi furajeri care sunt totuși potriviți pentru mâncare.
- Cel mai întâlnit soi de napi, este cel de pământ sau porcesc, cunoscut și sub denumirea de topinambur. E vorba despre un tubercul a căui formă poate varia. Rotund, oval sau cu o formă nedefinită, are același gust dulceag minunat.
Napi – când și cum se plantează
Napii preferă soluri ușoare, bine prelucrate și cu o umiditate moderată. Napul este rezistent la temperaturi joase și de aceea se seamănă foarte devreme. Are perioada de vegetație scurtă și poate fi cultivat în zonele reci. Recoltarea rădăcinilor se face peste 60-80 zile de la semănare. Se păstrează la rece, de obicei în beciuri, în nisip.
Planta de nap este una cu cerințe de mediu minime, care crește foarte bine chiar și dacă este lăsată pe cont propriu.
Napii se pot planta atâât prin tuberculi, cât și prin semințe. Pentru ambele modalități de plantare, perioada ideală este fie primăvara, fie toamna.
- Plantarea tuberculilor de napi – se sapă gropi de 15 adâncime, poziționate la o distanță de 30 de cm una de cealaltă.
- Plantarea napilor din semințe – Semințele au nevoie doar de 2 centimetri adâncime, așa că nu este nevoie să fie săpate gropi. Totuși, după semănare, trebuie udat pământul foarte bine.
Napii au nevoie de apă din abundență, chiar dacă vor suporta și scurte perioade de secetă.
În cazul în care nu se cultivă în scop decorativ, este bine ca flori de napi să fie tăiate pentru a asigura o mai bună dezvoltare a tuberculilor.
Napi – beneficii și proprietăți
Datorită compoziției lor nutriționale, napii oferă multe beneficii sănătății.
Valori nutriționale rădăcini
130 de grame de rădăcini de napi conțin:
- Calorii: 36
- Carbohidrati: 8 grame
- Fibre: 2 grame
- Proteine: 1 gram
- Vitamina C: 30% din DZR
- Folat: 5% din DZR
- Fosfor: 3% din DZR
- Calciu: 3% din DZR
Valori nutrițioanle frunze de napi
Cu toate acestea, frunzele conțin cantități de nutrienți chiar mai mari. Astfel, 55 de grame de frunze de napi conțin:
- Calorii: 18
- Carbohidrati: 4 grame
- Fibre: 2 grame
- Vitamina K: 115% din DZR
- Vitamina C: 37% din DZR
- Provitamina A: 35% din DZR
- Folat: 27% din DZR
- Calciu: 8% din DZR
Proprietăți antiiinflamatoare
Inflamația este asociată cu multe boli cronice, cum ar fi artrita, cancerul și hipertensiunea arterială cauzate de întărirea arterelor.
Glucozinolații din napi se descompun în indoli și izotiocianați, ambii fiind produse secundare bioactive cu proprietăți antiinflamatorii.
Un tip specific de indol în napi este arvelexina, despre care studiile sugerează că are rol în blocarea compușilor pro-inflamatori, cum ar fi oxidul nitric, un tip de radical liber implicat în procesul de inflamație
De exemplu, studiile pe animale au descoperit că arvelexinul a redus semnificativ inflamația și leziunile din celulele colonului uman și colonul șoarecilor prin inactivarea unei căi inflamatorii.
Proprietăți antibacteriene
Glucosinolații din napi se descompun, de asemenea, în izotiocianați, un grup de compuși capabili să inhibe creșterea microbiană și bacteriană.
Studiile au descoperit că izotiocianatele luptă împotriva bacteriilor comune care cauzează boli, cum ar fi E. coli și S. aureus.
Un studiu în laborator a concluzioonat că izotiocianații din legumele crucifere au avut un efect antibacterian de până la 87% împotriva tulpinilor rezistente la antibiotice de S. aureus.
Alte beneficii ale napilor
- Consumul de napi poate ajuta la gestionarea greutății. Napii sunt legume cu conținut scăzut de calorii, fără amidon, cu un indice glicemic scăzut, astfel încât consumul lor are un efect minim asupra nivelului de zahăr din sânge. Conform cercetărilor, aceste caracteristici susțin o greutate sănătoasă
- Poate favoriza sănătatea oaselor. Vitamina K joacă un rol cheie în metabolismul osos, iar studiile la animale sugerează că glucozinolații pot afecta pozitiv formarea oaselor.
- Poate proteja ficatul. Conținutul de antociani și compuși ai sulfului, cum ar fi glucozinolații, s-a dovedit că exercită efecte de protecție hepatică la șobolani cu toxicitate hepatică.
Cum se mănâncă napii
Napii sunt mai dulci și mai aromați decât cartofii, având și mai puține calorii. Rădăcinile de napi pot fi consumate fiarte sau proaspete. Comestibile sunt şi frunzele, care se prepară la fel ca şi frunzele de spanac.
Modalități de a încorpora napii în rețete:
- Adăugați niște napi fierți la rețeta de piure de cartofi.
- Feliați-i subțire și coaceți-i pentru a pregăti chipsuri de nap crocante.
- Amestecați napi tăiați cu cartofi și morcovi când și băgați-le la cuptor cu puțin ulei și sare.
- Adăugați niște napi răzuți în salata de varză pentru o versiune mai aromată.
- Sotează napii și folosește-i ca garnitură
Rețete cu napi
Napii sunt foarte ușor de gătit, iar adăugarea lor la unele dintre felurile tale preferate va spori cu siguranță valoarea nutrițională.
Napi la cuptor
Ingrediente:
- 500 g napi
- 50 ml ulei
- 1 cățel usturoi
- 20 g rozmarin
- 15 g boia dulce
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
Napii se spală bine și se taie. Usturoiul se pisează. Uleiul se amestecă cu usturoiul, rozmarinul, praful de boia, sarea și piperul. Napii tăiați se pun în amestecul de ulei și se lasă la marinat o oră. Cuptorul se încinge la 180 de grade Celsius.
Napii se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptor. Se lasă la cuptor până se rumenesc, aproximativ jumătate de oră. Astfel, rețeta de napi la cuptor este gata. Napii se servesc calzi, ca atare, sau ca garnitură lângă carnea de pui sau carnea de vită.
Supă cremă de napi
Ingrediente:
- 500 g napi
- 400 ml lapte
- 100 g unt
- 100 g smântână
- 1 legătură pătrunjel
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se curăță napii de coajă, se saplă și se opresc timp de 10 minute, în apă clocotită ușor sărată, apoi se scurg . Se taie napii în cubulețe și se înnăbușă în jumătate din cantitatea de unt, în prealabil topit într-o tigaie. Presară făina și toarnî treptat două căni cu apă caldă. Când napii sunt fierți, se strecoară și se pasează cu ajutorul robotului de bucătărie. Se subțiază piureul cu laptele cald și apoi se lasă supa să mai clocotească de câteva ori, la foc mediu.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 17.12.2023, 14:36
această legumă este adesea subestimată, dar aduce numeroase beneficii pentru sănătate și poate fi folosită în diverse feluri de mâncare.
Costica2023 • 17.12.2023, 14:35
Napii, cunoscuți și sub denumirea de nap sau napă, sunt o legumă rădăcinoasă care face parte din familia Brassicaceae