Principalele avantaje ale unui „road trip” se referă la precauții de siguranță, la opțiunile de a vizita cât mai multe obiective turistice, precum și libertatea de a schimba în orice moment traseul.
Ieșirea din țară cu propriul automobil implică o serie de detalii pe care trebuie să le iei în calcul atunci când pornești la drum. În articolul de astăzi îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi atunci când planifici o călătorie cu mașina peste hotare
Cuprins:
Pregătește mașina pentru călătoria în străinătate
Pentru a fi scutit de orice surprize neplăcute în timpul vacanței va trebui să faci un drum cu mașina într-un service autorizat pentru o verificare amănunțită și identificarea eventualelor probleme tehnice.
Dacă se impune vreo reparație oricât de mică, nu ezita să o faci. Trebuie să fii conștient de faptul că dacă defecțiunea este depistată la nivelul motorului, a direcției ori a sistemului de frânare aceasta trebuie remediată fără ezitare.
De asemenea, nu omite să verifici și instalația de aer condiționat. Specialiștii recomandă ca de-a lungul unei călătorii cu mașina pe distanță lungă în habitaclu trebuie să fie o temperatură optimă.
Totodată, nu pleca la drum fără să faci plinul de carburant. Dacă vei începe călătoria cu un rezervor plin vei face mai puține opriri și vei câștiga timp în acest fel. În plus, un drum întins te va ajuta să eficientizezi consumul de combustibil și, implicit, vei reduce cheltuielile.
Ce acte sunt necesare pentru călătoria cu mașina în străinătate?
Atunci când pleci la drum, indiferent că o faci în țară sau în străinătate, este obligatoriu să ai asupra ta toate documentele tale, ale celorlalți membri ai familiei, precum și actele mașinii.
Pentru a nu întâmpina dificultăți la graniță în timpul controlului vamal va trebui să te asiguri că ai asupra ta toate actele, și anume:
- cartea/cărțile de identitate;
- pașaportul/pașapoartele, în cazul în care călătorești în afara Uniunii Europene;
- asigurarea/asigurările medicale;
- certificatul de înmatriculare al mașinii cu viza ITP valabilă;
- polița de asigurare RCA împreună cu Cartea Verde a mașinii;
Până nu demult, dacă ieșeai din țară cu o mașină împrumutată, erai obligat să prezinți organelor vamale o procură semnată de proprietarul mașinii și autentificată la un notar. Acest document atesta înstrăinarea temporară a automobilului.
În momentul de față, acest document nu mai este necesar pe teritoriul Uniunii Europene. Autoritățile cu drept de control din statele pe care le tranzitezi pot face diverse verificări, însă nu îți pot interzice intrarea cu mașina pe teritoriul țării lor.
Dacă vei călători împreună cu animalul tău de companie va trebui să deții toate documentele de călătorie necesare pentru acesta.
În același timp, pentru o vacanță lipsită de evenimente nedorite îți recomandăm să te informezi corect înainte de plecarea din țară cu privire la situația politică și misiunile diplomatice ale României în țara de destinație. De asemenea, informează-te cu privire la prețurile la combustibil în țările tranzitate. Și, nu în ultimul rând, stabilește itinerariul inclusiv numărul de opriri;
- Dacă nu pleci din țară, vezi de ce trebuie să conduci pe Transfăgărășan!
Ce spune legislație privind călătoria cu mașina în străinătate?
Înainte de plecarea în călătorie asigură-te că permisul de conducere este valabil. De asemenea, verifică în talonul mașinii dacă viza ITP este la rândul ei valabilă.
Trebuie să știi că, datorită statutului României de țară membră a Uniunii Europene, permisul de conducere eliberat pe teritoriul țării noastre este recunoscut în spațiul comunitar.
De asemenea, mai trebuie să te asiguri că polița de asigurare RCA acoperă atât țara unde urmează să-ți petreci vacanța, cât și punctele de tranzit.
În situația nefericită în care îți pierzi permisul de conducere în timpul călătoriei îți recomandăm să contactezi poliția locală, Consulatul sau Ambasada României pentru a raporta situația și pentru a obține un document provizoriu. Acesta îți va oferi posibilitatea să poți conduce în continuare mașina în străinătate.
Dacă pornești la drum tractând o remorcă trebuie să știi că și pentru aceasta este obligatoriu să ai asigurare de răspundere civilă. În caz de control al poliției rutiere dintr-o țară trăină sau în caz de accident această poliță de asigurare obligatorie te va salva în ceea ce privește timpul pe care altfel l-ai pierde cu procedurile aferente.
Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!