Mergi direct la conținut »
Lifestyle Libertatea > Lifestyle

Povestea de viață a lui Stephen King. Și-a văzut prietenul zdrobit de tren și a devenit cel mai apreciat și ecranizat autor de povești horror

Stephen King este unul dintre cei mai apreciați autori americani, celebru pentru romanele sale horror, acestea fiind ecranizate aproape în totalitate pe micul sau marele ecran.

De Livia Lixandru,

A scris câteva lucrări sub pseudonimul Richard Bachman, iar primul roman de groază al lui King, „Carrie”, a avut un succes uriaș. Este considerat cel mai „adaptat” autor și asta pentru că s-au făcut filme după foarte multe cărți scrise de el

King a primit în 2003 medalia Fundației Naționale de Carte din SUA pentru o „Contribuție Excepțională la Literatura Americană”, potrivit life.ro.

A văzut cum prietenul lui a fost zdrobit de un tren

La un moment dat, mama și vecinii acestuia au spus că în copilărie, King a fost martor la un accident tragic: a văzut cum prietenul lui a fost zdrobit de un tren, însă el nu-și amintește nimic din acel episod.

După ce a absolvit facultatea cu o diplomă în Limba Engleză, în 1970, a încercat să se angajeze ca profesor, însă fără noroc la început. King și-a luat o slujbă la o spălătorie și a continuat să scrie povești în timpul său liber, până pe la finalul anului 1971 când a început să lucreze ca profesor de engleză la Hampden Academy.

În 1973, King a vândut primul său roman, Carrie, povestea unei adolescente chinuite care se răzbună pe semenii ei. Cartea a devenit un succes uriaș la numai un an de la publicare, lucru ce i-a permis lui King să se dedice 100% scrisului.

„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”
Recomandări

„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”

 

Patru dintre romanele sale de debut, Rage (1977), The Long Walk (1979), Roadwork (1981) și The Running Man (1982), au fost publicate sub pseudonim deoarece King era îngrijorat asupra faptului că va accepta ca un autor să publice mai mult de o carte pe an.

Viața lui Stephen King în lumea filmului

Cu toate că multe dintre operele lui Stephen King au fost ecranizate în filme sau adaptări TV – Cujo și Firestarter au fost lansate pe marele ecran în 1983 și, respectiv, 1984, în timp ce IT a debutat ca miniserie în 1990 – filmul The Shining (1980) cu Jack Nicholson și Shelley Duvall, a devenit unul dintre cele mai cunoscute filme de groază ce a trecut cu brio testul filmului. Povestea este la fel de bună și azi.

O mare parte din cariera lui, King a scris romane și nuvele cu o viteză uimitoare. El spunea că scrie în fiecare zi, cu excepția zilei de Crăciun, a zilei de 4 iulie și a zilei sale de naștere.

Cel mai mare spital din Argeș nu le face gravidelor ecografii decontate. Sunt îndrumate să plătească până în 400 de lei „unde doresc dumnealor”
Recomandări

Cel mai mare spital din Argeș nu le face gravidelor ecografii decontate. Sunt îndrumate să plătească până în 400 de lei „unde doresc dumnealor”

 

În anii 1980 și 1990, publica câte două cărți pe an. Poveștile sale convingătoare și palpitante au continuat să fie folosite ca bază a numeroase filme pentru marile și micile ecrane.

Catrița Kathy Bates și actorul James Caan au jucat în adaptarea de succes îndelung comentată de critici, Misery ce i-a adus lui Bates un Oscar pentru performanța sa de a juca rolul psihoticei Annie Wilkes.

Patru ani mai târziu, „The Shawshank Redemption”, cu Tim Robbins și Morgan Freeman în rolurile principale, film după cartea scrisă de Stephen King, a devenit un alt mare succes cu multiple nominalizări la Oscar. Și astăzi, în topul IMDB al celor mai bune filme din toate timpurile, acest film ocupă primul loc. În 1978, romanul lui King, „Stand” a fost ecranizat într-o miniserie, iar The Green Mile, cu Tom Hanks și Michael Clarke Duncan a ajuns și el în preferințele publicului.

Stephen King este căsătorit cu o scriitoare și îi place să cânte la chitară

King și soția sa, care este tot scriitoare, își împart timpul între Florida și Maine. Ei au împreună trei copii: Naomi Rachel, reverend, Joseph Hillstrom, care scrie sub pseudonimul Joe Hill și Owen Phillip, a cărui primă colecție de istorisiri a fost publicată în 2005.

În afara scrisului, King este un mare fan al muzicii. La un moment dat chiar a cântat la chitară și a făcut parte dintr-o trupă numită Rock Bottom Remainders, trupă formată din alți colegi de-ai săi scriitori, nume mari precum Dave Barry, Barbara Kingslover și Amy Tan. Cei patru au cântat câțiva ani pentru a strânge bani pentru acțiunile caritabile.

Close
Închide
  Close