Această soluție informatică unitară de tip ERP reprezintă varianta digitală a afacerii, care permite monitorizarea și controlul tuturor celorlalte activități, procese, operațiuni sau sisteme de sine stătătoare derulate în cadrul companiei.
Un business poate fi optimizat cu ajutorul unui sistem ERP nu doar pentru a reduce din activitățile repetitive și consumatoare de timp, dar și pentru verificarea automată a unor date, reducerea costurilor și implicit creșterea productivității. O soluție eficientă de acest tip asigură nu doar integrarea și automatizarea elementelor de bază, ci permite menținerea sub control a activității diverselor departamente (producție, distribuție, comerț, financiar-contabil, marketing, aprovizionare etc.), fluidizarea proceselor de producție sau managementul relațiilor cu clienții.
Ce este un sistem ERP
O platformă de business de tip ERP reprezintă un soft sau o aplicație unică pentru managementul integrat al tuturor activităților, proceselor și operațiunilor derulate într-o companie. Acest sistem permite schimbul instant de date între toate departamentele din firmă, iar procesele de vânzări, gestiune, contabilitate etc. sunt sincronizate pentru un control și un management rapid și unitar.
Cum funcționează un soft ERP
O bază de date comună a tuturor departamentelor din organizație este elementul fundamental, de bază, al unui sistem sau soft de tip Enterprise Resource Planning.
În acest mod, prin intermediul acestui sistem sau aplicație se asigură un proces eficient, rapid și exact, începând de la faza de producție până la procesul final de vânzare către client. Pentru gestionarea directă a relației cu clienții există însă o interfață de tip CRM (Client Relationship Management), care la rândul ei poate fi integrată în soluția de tip ERP.
Programul ERP e compus din module separate, destinate fiecărui departament în parte, însă informația e accesibilă și procesată o singură dată, fiind operată acolo unde este necesar. Se economisesc astfel resurse importante de personal, dar și de timp, și se diminuează probabilitatea de a exista erori. Prin faptul că există o singură sursă sau bază comună se elimină duplicarea datelor și se asigură integritatea lor. Întreg lanțul operațional este astfel automatizat, de la etapa de preluare a comenzii de la client (printr-un portal de tip BTB sau BTC) până la cel de facturare și livrare, asigurând trasabilitatea și transparența operațională.
În ziua de azi un sistem de tip ERP este vital pentru buna funcționare a unei instituții sau companii, indiferent de mărimea acesteia sau de domeniul de activitate, dar în special atunci când volumul de date procesat este unul semnificativ.
Caracteristicile unui sistem ERP performant
Un sistem ERP este creat și utilizat pentru a gestiona eficient procesele dintr-un business de pe o platformă unică. Rolul său de bază este de a automatiza operațiuni zilnice și de a centraliza informații despre acestea.
Principalele caracteristici ale acestui ”partener de business” eficient sunt:
- Organizarea activităților de zi cu zi, pentru a ajuta la creșterea productivității;
- Generează rapoarte specifice: pe vânzări, produse, profit, cantități utilizate etc. și transferă automat datele în note contabile;
- Salvează automat modificările introduse în sistem și oferă backup datelor, pentru siguranță maximă;
- Este flexibil din punct de vedere tehnic deoarece permite oricând introducerea de noi funcționalități;
- Este rapid, intuitiv și ușor de folosit;
- Oferă analize financiare utile pentru decizii corecte de business.
Un software ERP este o aplicație de tip back-office, pentru gestionarea proceselor interne ale unei firme sau companii, cu principal focus pe business. Spre deosebire de o aplicație de tip CRM de exemplu, cu focus pe client și relația cu acesta, un sistem ERP conține mai multe module și funcționalități, pentru mai multe tipuri de activități (producție, gestiune stocuri, logistică, distribuție, contabilitate, furnizori, management de proiecte etc. Prin intermediul unei platforme de acest tip sunt generate analize și rapoarte financiare sau contabile relevante pentru deciziile strategice de business (referitoare la noile investiții, achiziții, linii sau produse noi care pot fi lansate etc.). În acest fel softul ERP arată situația la nivelul întregului business și în baza situațiilor și rapoartelor generate pot fi reduse costurile cu resursele materiale, umane sau de timp.
Principalele beneficii ale unui sistem ERP pentru un business
- Decizii corecte pe baza informațiilor precise
Atunci când datele sunt introduse manual într-un sistem, eroarea umană își face de obicei apariția. Acest lucru se traduce însă prin informații greșite, care la rândul lor conduc la decizii greșite care vor împiedica succesul unei afaceri!
O bază de date integrată elimină inconsistența datelor sau eventualele neconcordanțe. În baza datelor și analizelor corecte vor putea fi luate decizii de business pe măsură.
- Productivitate îmbunătățită
Dacă personalul unei companii este nevoit să depună un efort repetitiv pentru a introduce repetat aceleași informații în diferite sisteme, există riscul ca partea de raportare să nu ofere date 100% corecte. În acest caz managerul e nevoit, la rândul său, să ia deciziile apelând mai mult la intuiția sa de business.
- Vizibilitate și perspective mai bune
Managerii dintr-o companie trebuie să aibă acces la date și informații în timp real, cu câteva click-uri. Un sistem integrat de tip ERP oferă instrumentele necesare extragerii datelor, utile pentru îmbunătățirea planificărilor interne și urmărirea principalilor indicatori de performanță.
Managerii pot folosi aceste mijloace moderne de raportare pentru a lua decizii informate și și a crea previziunile în baza unui set de date istorice corecte.
- Un soft ERP se pliază pe specificul afacerii
Un soft trebuie să se plieze pe specificul unei afaceri (nu invers), de aceea flexibilitatea unui software ERP performant este importantă atât în zona de implementare cât și a mentenanței. Soluțiile flexibile pe care le oferă sistemele integrate de management de acest tip pot oferi oricând un răspuns nevoilor de business ale unei societăți!