Săptămânile de sarcină 1-3
În această perioadă are loc faza de nidație a ovulului în uter, loc unde acesta se va dezvolta. Apoi, urmează divizarea oului fecundat și, în final, formarea embrionului, care, în jur de 20-25 de zile atinge diametrul unui fir de păr, mai exact, ovulul fertilizat/zigotul măsoară circa 0,1 mm1.
De acum evoluția este una constantă și încep să se contureze trei straturi de celule ce vor ajuta, pe rând, la structurarea diverselor segmente ale corpului său. Din stratul interior se vor dezvolta, de pildă, ficatul, pancreasul, din cel exterior, sistemul nervos, iar al treilea strat se vor contura capul și creierul. Din al treilea strat vor evolua scheletul, organele sexuale și inima.
Săptămânile de sarcină 4-6
Aceasta este perioada în care poți afla cu exactitate dacă ești însărcinată sau nu. În a patra săptămână de sarcină lungimea embrionului poate fi de 0,2 mm (ecografic, acesta este vizibil sub forma unei virgule). Acum debutează organogeneza, adică se vor dezvolta sistemul circulator, nervos central și cel osos. Alături de acestea, încep să se contureze fața, gura, nasul, ochii și tălpile. Acum debutează simptomele sarcinii. Bucuria de a afla că ai devenit mamă e de neegalat, iar starea ta de bine va ajuta embrionul să se dezvolte cât mai bine și să fie cât mai sănătos.
Săptămânile de sarcină 7-9
La finalul săptămânii a șaptea, embrionul măsoară aproximativ 15 mm. Ecografic se pot vedea cum s-au format urechile, nasul, genele, pleoapele, corpul alungit. Încep să se dezvolte acum organele genitale externe, iar mânuțele și piciorușele conturate pot fi vizibile la ecograf. Bătăile inimii sale sunt mai rapide ca ale tale, între 110 și 160 bpm, de aceea, e foarte important să eviți situațiile stresante care ar putea pune presiune pe sarcină și care ar duce la un ritm cardiac și mai crescut. Șoldurile tale încep să se lățească.
Săptămânile de sarcină 10-12
În intervalul acestor săptămâni, embrionul trece la etapa de făt și are de dimensiunea unei prune. Acesta ingerează lichid amniotic, mișcându-se cu regularitate în interiorul sacului amniotic (corpul a dezvoltat mușchi care îl ajută să fie activ). Ficatul va produce globule roșii. Este recomandat ca în primele 12 săptămâni să eviți aplicarea pe ten și corp a produselor cosmetice și a vopselelor de păr permanente2.
Săptămânile de sarcină 13-15
Burtica ta capătă contur și vine momentul să adaugi ținute mai lejere în garderobă. Din săptămâna 12 de sarcină se pot efectua analize medicale pentru depistarea anumitor afecțiuni genetice ce țin de făt. El cântărește în saptămâna a 13-a 30 g și măsoară circa 7 cm lungime. Apar simțul tactil și funționalitați ale tiroidei în tot acest interval. De asemenea, se dezvolta simțul olfactiv.
Săptămânile de sarcină 16-21
În aceste săptămâni începi să simți cu adevărat activitatea fătului. Apoi, pe corpul lui apar firele de păr, strat numit, în termeni medicali, lanugo. Formarea fătului se definitivează în această perioadă, iar pielea este acoperită de un strat de grăsime cu rol de protecție ce poartă numele de vernix caseosa3. Unghiile sunt conturate. Intervalul acestor săptămâni mai marchează etapa de acomodare pentru bebeluș, în sensul că acum îți poate auzi vocea și adapta cu diverse sunete (muzică, de pildă), la fel și tatăl, poate comunica verbal cu el pentru a se acomoda cu vocea lui. Uneori, bebelușul reacționează prin mișcări bruște în timp ce recunoaște diverse sunete, iar loviturile lui pot avea o intensitate mai mare acum în comparație cu celelalte săptămâni.
Săptămânile de sarcină 22-24
În săptămâna 22 se conturează culoarea irisului. De obicei, copiii se nasc cu ochii albaștri, dar se pigmentează după 2 săptămâni în funcție de trăsăturile părinților.
Ce se întamplă în săptămâna 23 de sarcină, mai exact? Sexul bebelușului poate fi identificat, iar celulele din creier formează “materia cenușie”. Această perioadă este decisivă pentru sarcină deoarece acum se conturează cu adevărat proporțiile bebelușului, iar funcțiile sale sunt la capacitate maximă. Pulsul copilului poate atinge 120 de bătăi pe minut, activitatea lui fiind constantă chiar și noaptea, lovind cu picioarele sau mânuțele în partea de sus a ombilicului tău.
Săptămânile de sarcină 25-27
De acum fătul crește mai rapid și poate deschide și închide ochii. Plămânii sunt dezvoltați și pregătiți pentru adaptarea ce urmează. Te miști mai greu și te simți mai obosită. Mănâncă în continuare la fel de sănătos și odihnește-te ori de câte ori simți nevoia. De altfel, evită sedentarismul și relaxează-te în parc plimbându-te alături de cei dragi.
Săptămânile de sarcină 28-33
Copilul cântărește acum aproape 1,2 kg și are în jur de 38 cm lungime. Vizitele tale la medic vor fi din ce în ce mai dese și te vei pregăti de concediul prenatal. Doctorul observă poziționarea copilului în uter, starea lui de sănătate și, din nou, anatomia corpului. Organismul bebelușului își consolidează în această perioadă imunitatea, absoarbe cât mai multe grăsimi și fier, iar țesutul devine neted.
Săptămânile de sarcină 34-36
Straturile de vernix și lanugo dispar. Medicul îți va indica o serie de analize pentru a verifica nivelul de fier din organism, timpul de coagulare sanguină și anticorpii în incompatibilitate de grup sau de Rh. De asemenea, vei face o ecografie pentru a verifica dacă bebelușul se află cu capul în jos. „Instinctul de cuib” începe să fie din ce în ce mai evident și începi să îți faci planuri legate de amenajarea camerei copilului, cum o vei decora, cum va fi pătuțul etc.
Săptămânile de sarcină 37-40
Sarcina coboară în această perioadă și tu poți respira mai ușor. Totuși, stările de neliniște se intensifică în jurul ideii că nu mai e mult și va trebui să naști, dar îți sunt de mare ajutor consilierea și exercițiile de respirație pentru relaxare. Din cauza mărimii bebelușului, spațiul pentru mișcare devine limitat, iar tu începi să experimentezi contracții uterine ușoare (care se diminuează la administrarea antispasticelor) și contracții musculare care simulează travaliul. Cere sfaturi și lămuriri doar personalului medical avizat și aceștia îți vor da încrederea de care ai nevoie pentru a îndepărta stresul. Odihnește-te și rămâi optimistă pentru a fi într-o formă psihică și fizică cât mai bună.
Sursă foto: Nestle