Ca în orice țară, și în Grecia există o serie de reguli, dar și obiceiuri comportamentale un pic diferite față de cele cu care suntem obișnuiți. Aceste reguli trebuie respectate de către turiștii străini pentru că unele gesturi sau lucruri pe care noi le-am putea cataloga normale la noi, acolo sunt considerate ofensatoare de localnici și pot constitui contravenții sau chiar infracțiuni.

De aceea, dacă ți-ai propus să-ți petreci vacanța în Grecia trebuie să știi ce anume să faci și ce nu trebuie să faci atunci când vei ajunge la greci astfel încât să fii scutit de orice fel de probleme cu autoritățile locale și, implicit, să nu îți strici sejurul.

De ce să mergi în vacanță în Grecia

Reguli de bună purtare în Grecia – ce să faci când mergi în vacanță la greci

Dacă te gândești serios să-ți petreci vacanța de vară în Grecia ar trebui să știi că există suficiente argumente pentru care ar trebui să te îndrepți an de an către această țară, fie că îți planifici o vacanță pe insulele grecești, fie că ți-ai propus să îți petreci un sejur de neuitat într-una dintre stațiunile situate pe Grecia continentală.

10 imagini din procesul lui Vlad Pascu care nu s-au văzut la TV și o absență de neînțeles: polițiștii care au permis ca un tânăr drogat să conducă pe străzi
Recomandări
10 imagini din procesul lui Vlad Pascu care nu s-au văzut la TV și o absență de neînțeles: polițiștii care au permis ca un tânăr drogat să conducă pe străzi

În primul rând, Grecia este o țară accesibilă din punct de vedere financiar, prețurile fiind mai mult decât decente, adeseori chiar mai mici decât cele pe care le vezi pe litoralul românesc. Un alt aspect este cel legat de apa mării, care este curată și caldă o perioadă lungă din an, în timp ce litoralul foarte întins oferă numeroase golfuri izolate și liniștite și plaje fascinante, renumite pe toate meridianele lumii pentru priveliștile superbe, nisipul fin, beach-bar-uri și localnicii care fac tot posibilul să te simți ca la tine acasă.

În același timp, Grecia este o țară însorită, celebră pentru verile perfecte și nu numai. Indiferent de anotimpul în care alegi să mergi, Grecia are o climă blândă ceea ce o face destinația ideală de vacanță. Apoi, indiferent dacă ești sau nu pasionat de istorie vei fi plăcut surprins de numărul mare de vestigii, monumente și sit-uri arheologice pe care le poți găsi în insule și pe continent. Multe dintre acestea fac parte din patrimoniul UNESCO și sunt cunoscute în întreaga lume.

Indiferent de locație sau de vârstă, turiștii care ajung în Grecia sunt fascinați de viața de noapte vibrantă și de serile cu specific tradițional organizate în incinta tavernelor. Practic, nu contează zona unde te afli pentru că oriunde vei avea ocazia să participi la o petrecere sau la o sărbătoare locală care să dea vacanței tale o notă aparte. Nu în ultimul rând, Grecia se mândrește cu diversitatea bucătăriei tradiționale, vinuri, lichioruri și specialități cunoscute în întreaga lume. Aici poți savura fructe de mare proaspete, legume de sezon gătite cu ulei de măsline de cea mai bună calitate, dulciuri savuroase și răcoritoare delicioase.

Exclusiv. 839 de foști parlamentari primesc pensie specială. De ce numărul lor va crește, chiar dacă indemnizația a fost eliminată de CCR
Recomandări
Exclusiv. 839 de foști parlamentari primesc pensie specială. De ce numărul lor va crește, chiar dacă indemnizația a fost eliminată de CCR

Ce trebuie să faci și să nu faci dacă mergi la greci

Reguli de bună purtare în Grecia – ce să faci când mergi în vacanță la greci

​Atunci când vizitezi Grecia sau oricare țară străină este foarte important să te informezi înainte să pornești în călătorie cu privire la obiceiurile grecilor și la cultura locală pentru a nu comite nici o gafă impardonabilă din necunoștință de cauză.

Dincolo de clasicele sfaturi de a nu lua multe haine în bagaje, mai ales dacă sejurul nu este unul îndelungat, ori de a nu te expune prea mult ca turist pentru a evita să atragi atenția potenţialilor hoţi de buzunare, în acest articol îți vom prezenta o serie de reguli de care va trebui să ţii cont din momentul în care vei păşi pe teritoriul elen. În acest fel vei avea parte de o vacanţă liniștită, relaxantă și lipsită de momente neplăcute.

Ai grijă cum saluți

Dacă ești pus în situația de a face cunoștință cu cineva din Grecia, tradiția locală spune că trebuie să strângi ferm mâna persoanei respective. În același timp, trebuie să îi zâmbești și să îl privești în ochi. În cazul persoanelor apropiate, acestea obișnuiesc să se îmbrățișeze și să se pupe pe obraz. Trebuie să știi că se poate strânge mâna oricărei persoane, indiferent dacă este vorba despre bărbat, femeie ori copil. La plecare se va repeta gestul.

VIDEOREPORTAJ. După ce a obligat în instanță Primăria Mătăsari să-și ia țevile de canalizare din grădina lui, olteanul Claudiu Pasăre vrea să meargă la Parchetul European: „Mă duc la doamna Kovesi! Vinovații să plătească!”
Recomandări
VIDEOREPORTAJ. După ce a obligat în instanță Primăria Mătăsari să-și ia țevile de canalizare din grădina lui, olteanul Claudiu Pasăre vrea să meargă la Parchetul European: „Mă duc la doamna Kovesi! Vinovații să plătească!”

Poartă o ținută decentă în lăcașe de cult

Este important de știut că în Grecia nu trebuie să arăți prea multă piele. În mânăstiri, biserici sau schituri femeile trebuie să-și acopere umerii, să poarte fuste lungi și să nu aibă încălțări cu tocuri înalte, aflăm de pe site-ul Culture Trip. Totodată, bărbații trebuie să poarte pantaloni lungi. Pantalonii scurţi, fustele sau rochiile scurte, şlapii/papucii sau orice alte articole de purtat la plajă sunt interzise în lăcașurile de cult. În unele situații este posibil să primești la intrare haine adecvate, însă riști să nu mai poți intra dacă stocul este epuizat de turiştii dinaintea ta.

Nu miza doar pe cardul bancar

Cardurile bancare sunt cu siguranță mijloace de plată convenabile, însă în Grecia majoritatea magazinelor preferă plata în numerar. S-ar putea să nu întâmpini probleme când vei dori să plătești cu cardul sau cu telefonul mobil la hoteluri sau la restaurante, dar când vei ajunge în zone mai îndepărtate mai puțin turistice vei avea nevoie de mărunt pentru a putea cumpăra suveniruri de la tarabe ori să mănânci la o tavernă locală. De aceea, înainte de a porni într-o astfel de călătorie, fă un drum la cel mai apropiat bancomat și scoate niște bani.

Nu fii pasiv-agresiv față de fumători

Într-o țară în care aproape jumătate din populație fumează nu este deloc surprinzător faptul că interzicerea fumatului în interior nu a funcționat. Din fericire, ținând cont de climatul însorit din Grecia, rareori este nevoie să rămâi blocat într-un spațiu închis cu mult fum. Însă, dacă se întâmplă să te afli într-un astfel de local, evită să tușești forţat sau să ridici din sprâncene cu subînțeles astfel încât să-l faci pe fumător să stingă țigara. Dacă într-adevăr nu poți suporta fumul poți să încerci să întrebi persoana respectivă politicos dacă se poate îndepărta.

Nu fotografia bazele militare

În Grecia, în special în insulele situate îin Marea Egee, lângă granița cu Turcia, fotogrfierea instalațiilor militare este pur și simplu interzisă. De aceea, evită orice probleme cu autoritățile locale respectând această regulă. În caz contrar, s-ar putea să fii nevoit nu doar să dai explicaţii, ci și să plătești o amendă usturătoare.

Nu arunca hârtia igienică în toaletă

Trebuie să știi că lângă orice toaletă din Grecia există câte un coș de gunoi, așa că evită să înfunzi conductele de canalizare care sunt destul de învechite cu hârtie igienică. Astfel, aruncă hârtia în coșul de gunoi.

Nu mânca și nu bea în metroul din Atena

Locuitorii Atenei sunt tare mândri de metroul lor. Această inovaţie recentă, care a ridicat serioase probleme în timpul lucrărilor de contrucţie, este superbă comparativ cu multe alte capitale europene mai ales pentru că localnicii au învățat să o respecte. Ei bine, dacă există un loc în care grecii respectă cu stricteţe regulile, acest loc este metroul. Ca atare, ei nu mânăncă şi nu beau băuturi (excepție face, desigur, apa) în timpul călătoriei cu metroul şi se așteaptă ca turiștii să facă același lucru.

Nu arăta unui grec semnul Moutza

Moutza este considerat unul dintre cele mai ofensatoare gesturi în Grecia pe care localnicii îl folosesc când vor să fie grosolani faţă de alte persoane. Este un semn făcut fie cu o singură palmă, îndreptată în plan vertical, fie cu ambele mâini orientate în aceeaşi direcţie şi aplaudând. Înţelesul acestui semn este, evident, negativ şi se folosește când o persoană doreşte să-şi exprime supărarea faţă de cineva, mai ales când cel din urmă a greşit cu ceva. Vei vedea acest gest în special în rândul șoferilor, în trafic. Dacă ți se face acest semn nu răspunde sub nici o formă cu un gest similar, chiar dacă poate părea o formă de salut. În schimb, îți poți cere scuze printr-un zâmbet umil pentru a arăta că ai înţeles greşeala pe care ai făcut-o.

Nu cere la masă unt, sare sau piper

Oaspeților le este adus întotdeauna un coș cu pâine înainte de masă. Nu cere, însă, unt, deoarece pâinea trebuie să fie înmuiată în salată, potrivit tradiţiei greceşti. Localnicii preferă să rupă pâinea și să o înmoaie în dressing-ul salatei. De asemenea, nu adăuga niciodată sare, piper sau alte condimente pe mâncarea adusă de chelner fără să o guști mai întâi. Un astfel de gest poate fi considerat insultător de către bucătar.

Nu răspunde la întrebări prin mişcări ale capului

Când ți se adresează o întrebare, mai ales la restaurant, evită să răspunzi prin mişcări ale capului deoarece grecii nu le vor înţelege și este posibil să primești înapoi un cu totul al răspuns. De aceea, este recomandat să răspunzi simplu cu „Da” sau „Nu”. Trebuie să știi că grecii au un gest aparte prin care transmit negaţia, și anume ridică sprâncenele şi înclină capul înapoi concomitent. De asemenea, au un plescăit imperceptibil al limbii.

Nu pleca de la restaurant fără să lași bacşiş

Turiștii români aflați în vacanță la greci trebuie să știe că nu pot pleca de la tavernă fără să lase bacșiș. De obicei, localnicii lasă între 5-8%, în timp ce turiștii străini lasă între 10-15%. Dacă ești mulțumit de mâncare şi de modul în care ai fost servit poți lăsa un bacşiş pentru ospătar. La fel cum se întâmplă la noi, grecii nu includ bacșișul pe nota de plată. În plus, dacă vrei să-l impresionezi pe cel care te-a servit poți să-i spui „Kratiste ta resta”, care înseamnă „Păstrează restul”.

Foto: 123rf.com

Citește și:

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (9)

nicoleta1   •   30.07.2023, 16:19

Important de stiut

emy69emy   •   30.07.2023, 05:50

Interesant

Gore24   •   29.07.2023, 15:59

Foarte util

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cartierul în care e bine să te muți astăzi. E cel mai sigur din toată România și stă cel mai bine la transport în comun, piste de biciclete și parcări
FANATIK.RO
Cartierul în care e bine să te muți astăzi. E cel mai sigur din toată România și stă cel mai bine la transport în comun, piste de biciclete și parcări
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Viva.ro
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Fiica lui Liviu Vârciu, poze rare cu superba ei mamă: “Mamă și fiică. 44 de ani și 22 de ani. Eu nu văd nici o diferență”. Imagini de la ziua Carminei
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Liviu Vârciu, poze rare cu superba ei mamă: “Mamă și fiică. 44 de ani și 22 de ani. Eu nu văd nici o diferență”. Imagini de la ziua Carminei
VIDEO. Incident INCREDIBIL la Turneul de la Roma. Novak Djokovic s-a prăbușit la pământ, după ce a fost lovit în cap cu o sticlă
GSP.RO
VIDEO. Incident INCREDIBIL la Turneul de la Roma. Novak Djokovic s-a prăbușit la pământ, după ce a fost lovit în cap cu o sticlă
Care este cel mai sănătos pește de mâncat. Este ieftin, are mult calciu și vitamina D, e mai bun ca somonul și îl găsești în toate supermarketurile din România
FANATIK.RO
Care este cel mai sănătos pește de mâncat. Este ieftin, are mult calciu și vitamina D, e mai bun ca somonul și îl găsești în toate supermarketurile din România
Rușii au eliminat în mod repetat armele de precizie americane în Ucraina, dar în același timp și-au dat de gol strategia
Știrileprotv.ro
Rușii au eliminat în mod repetat armele de precizie americane în Ucraina, dar în același timp și-au dat de gol strategia
Cum arată apartamentul de lux din Roma în care Ramona Bădescu trăiește alături de bancherul Fabio Cali și de fiul lor. Imagini din intimitatea casei / FOTO
Unica.ro
Cum arată apartamentul de lux din Roma în care Ramona Bădescu trăiește alături de bancherul Fabio Cali și de fiul lor. Imagini din intimitatea casei / FOTO
"De la energizant". Fotbalistul important din Superliga a venit azi să demonstreze că nu s-a dopat! Prima reacţie după audiere: "E situaţia reală"
Orangesport.ro
"De la energizant". Fotbalistul important din Superliga a venit azi să demonstreze că nu s-a dopat! Prima reacţie după audiere: "E situaţia reală"
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde şi de pacient"
Observatornews.ro
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde şi de pacient"
Horoscop 11 mai 2024. Racii sunt în elementul lor, dispun de mai multe resurse interioare pentru a-și gestiona mai ușor problemele de orice fel
HOROSCOP
Horoscop 11 mai 2024. Racii sunt în elementul lor, dispun de mai multe resurse interioare pentru a-și gestiona mai ușor problemele de orice fel

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI