Miroase a fân atunci când intri în Muzeul de Artă Timișoara. A fân și a simplitate, dar, în mod paradoxal, și a complexitate. Victoria Zidaru, una dintre artistele care a expus la „Woman, All Too Woman”, a vrut să arate publicului că arta contemporană este mai bine reprezentată de materiale vegetale.

IMG_4655Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 30

Victoria Zidaru este o sculptoriță și pictoriță, originară din Suceava, care a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” în 1983. A participat la o sumedenie de expoziții, simpozioane și saloane de artă naționale și internaționale și încearcă să aducă în atenția colectivă materialul vegetal. Deși în străinătate acest material este folosit foarte mult în operele de artă, în România nu sunt mulți artiști care modelează cu el.

„În orice spațiu ajung, creez o altă formă”

Pur și simplu, artista bucovineană a împletit un deal întreg, pe care l-a adus și la Timișoara, în lucrarea numită „Invazie” sau „Suflu vegetal”.

Care e legătura dintre performanțele slabe ale președintelui Iohannis și „personalitatea sa întunecată”
Recomandări
Care e legătura dintre performanțele slabe ale președintelui Iohannis și „personalitatea sa întunecată”

„Cordoanele vegetale inundă spațiul muzeal. De aceea poartă numele acesta. Sunt module pe care eu le adaptez. În orice spațiu ajung, creez o altă formă. Această lucrare vine de la o bienală din Olanda, unde am realizat o țesătură din aceste cordoane, un dialog între verticală și orizontală, o lucrare foarte mare, de 13/5 metri, fiindcă spațiul mi-a permis. Aici am vrut ca vegetalul să inunde spațiul nostru cotidian, așa cum ar trebui, în fiecare zi, să fim înconjurați de vegetație și de respirația aceasta pe care ne-o oferă”, ne-a dezvăluit artista.

Libertatea este scoasă în evidență de Victoria Zidaru. Libertatea de a crea, de a fi om, de a respira, de a fi femeie. Lucrarea ei arată ca niște dreaduri, dar sunt, de fapt, cordoane care inundă efectiv spațiul Muzeului de Artă din Timișoara.

„Sunt sculptor, dar lucrez cu aceste materiale vegetale pe care le-am împletit, le-am ordonat în niște cordoane cu care eu creez orice formă spațială îmi doresc, în funcție de spațiu. Vreau să scot la lumină materialul fragil, care face parte din familia noastră, că suntem făcuți alături de toate plantele și arborii, facem parte toți dintr-o familie, aceste materiale atât de fragile pot oferi lucrări și pot «vorbi» de la aceeași înălțime de la care poate vorbi lemnul, bronzul sau orice material nobil”, ne-a mai spus Victoria Zidaru.

„Am împletit toată vara un deal întreg în grădina mea din Bucovina”

Pentru lucrarea „Invazie”, artista a lucrat câteva luni bune. A avut nevoie doar de fânul cosit de pe un deal, de imaginație și talentul de care nu duce lipsă.

::placeholdeR–>

Acum vreo 20 de ani a început să sculpteze în bronz și în lemn, iar în ultimul timp a descoperit materialele vegetale. Cei din jurul său au observat că avea înclinații spre lucrurile acestea, că se folosea de obiecte mici și fragile cu care construia lumi și vise.

Cel mai spectaculos traseu cu trenul din România: Oraviţa-Anina, cea mai veche cale ferată montană din sud-estul Europei
Recomandări
Cel mai spectaculos traseu cu trenul din România: Oraviţa-Anina, cea mai veche cale ferată montană din sud-estul Europei