MENIU CAUTĂ
29 Dec. 2017 10:00

REPORTAJ. Sărăcia ucide bucuria. Copiii care nu știu că zilele de naștere se sărbătoresc și nu-și amintesc gustul ciocolatei

Distribuie

Cei șapte copii ai familiei Stanca, din județul Dolj, nu și-au sărbătorit niciodată ziua de naștere, nici Moș Crăciun sau Moș Nicolae nu le-au adus vreodată cadouri. La doar 20 de kilometri de Craiova, sărăcia lucie și-a făcut sălaș în gospodăria acestei familii din localitatea doljeană Breasta. Cei cinci copii care au rămas acasă și sunt încă prea mici pentru a merge la școală la Craiova au mâncat ultima dată ciocolată de Paște, când mai mulți voluntari au venit în vizită și le-au adus cadouri de la Iepuraș. În acest sfârșit de an însă, pentru prima dată, spiridușii lui Moș Crăciun au adus bucurie și în sufletele lor, ajungând și acolo unde până acum sania lui Moș Crăciun nu a ajuns niciodată.

„Am alocația lor și prefer să le iau mâncare. E greu, că suntem mulți, cel mai mic are patru luni și lapte praf îi iau de la cabinetul medical. De Crăciun, am făcut o ciorbă de găină pe care am primit-o pomană de la o vecină”, povestește Cristina Stanca.

Pentru doi dintre copiii familiei viața este mult mai ușoară, ei locuind în Craiova la internat, unde urmează cursurile de liceu. Cheltuielile acestora sunt acoperite de bursele sociale acordate de Primăria Breasta și Inspectoratul Școlar Județean Dolj.

„Am avut noroc cu Cătălin și Maria că au învățat și au intrat la liceu. Primesc bani și așa se achită masa și cazarea. E mai greu la început de an, când trebuie să le cumpărăm caiete și pixuri, dar iau de la magazin pe datorie și plătesc când vine ajutorul social”, a mai povestit Cristina Stanca.

Nu au primit cadouri vreodată

Cei șapte copii ai familiei Stanca nu și-au sărbătorit vreodată ziua de naștere, nici Moș Crăciun și Moș Nicolae nu le-au adus cadouri vreodată.

„Uneori, mă întreabă dacă au fost cuminți pentru că l-au așteptat mereu pe Moș Crăciun să vină și la ei, dar le-am zis că nu ajunge pe la noi că stăm departe de oraș. Îmi vine să plâng noaptea că nu am posibilitatea să le ofer mai mult și mă rog să fiu sănătoasă”, a mai spus mama celor șapte copii.

Cristina și Irinel Stanca s-au căsătorit în urmă cu 16 ani, deși familiile lor nu au avut să le dea zestre pentru a începe căsnicia fără probleme. De-a lungul anilor, s-au descurcat cum au putut, au muncit cu ziua, au primit ajutoare sociale sau din alocația copiilor. De cele mai multe ori, seara înainte de culcare nu mai apucau să mămânce, renunțând la porția lor pentru ca cei mici să se sature. Din păcate, nimic nu pare luminos în viitorul familiei Stanca. Cristina și Irinel tot speră că unul dintre copii va ajunge cineva' și la bătrânețe să le dea și lor o mână de ajutor.

Deocamdată, pentru a avea ce pune pe masă, Irinel trebuie să meargă în sat pentru a lucra cu ziua, iar banii sau bunurile pe care le primește să le aducă acasă copiilor. În timp ce acesta muncește prin vecini, de casă are grijă Cristina, care abia mai poate face față grijii de a pune pe masă mâncare copiilor.

Anul acesta, sania lui Moș Crăciun a fost adusă la poarta familiei Stanca. În casa care stă să cadă pe cei șapte copii au poposit mai mulți tineri care le-au adus cadouri pentru cei mici, dar și alimente pentru Sărbători.

„În fiecare an, adunăm alimente, dulciuri, haine și rechizite pe care le împărțim la sute de persoane nevoiașe din județul Dolj. Mergem la ei de Paști, 1 Iunie și Crăciun. În toamnă, am ajutat mai mulți copii să meargă la școală, le-am cumpărat rechizite școlare, uniforme și ghiozdane pentru aproximativ 100 de copii.  Ne dorim ca din ceea ce avem noi să le oferim o bucurie și celor năpăstuiți de soartă”, a declarat Cristina Vlad, una dintre craiovencele care l-au ajutat pe Moș Crăciun să ajungă la familia Stanca.

Campania de strângere de fonduri și bunuri va fi reluată în primăvară.

Citește și: REPORTAJ/Povestea lui Juju, filosoful homeless din Anina: „Eu sunt fericit. Ştii cum a murit Tolstoi? Sărac. Şi în frig|FOTO

 

Citește mai multe despre copii saraci, Dolj și Moș Crăciun pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 24 februarie 2019
Comentarii