Cum și când să gătești urzicile

Urzicile sunt plante foarte nutritive, bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, iar recoltarea și gătirea lor corectă sunt esențiale pentru a le putea consuma în siguranță și pentru a obține cele mai multe beneficii nutriționale.

Urzicile sunt cele mai bune pentru consum atunci când sunt încă tinere și fragede, în perioada primăverii, înainte ca ele să ajungă la maturitate. De obicei, frunzele tinere, de la vârful plantei, sunt cele mai bune. În această perioadă, urzicile sunt mai puțin fibroase și mai gustoase.

Deoarece urzicile au peri fini pe frunze și tulpini care pot înțepa, este esențial să le culegi cu mănuși de protecție pentru a evita înțepăturile. Încearcă să culegi doar frunzele tinere, evitând plantele mai bătrâne și cu flori, deoarece pot fi mai amare.

Înainte de a le găti, asigură-te că speli urzicile foarte bine pentru a elimina orice impurități sau eventuale insecte. Deși sunt persoane care preferă să spele urzicile fără niciun fel de protecție, acestea sunt totuși renumite pentru usturimea pe care o provoacă pielii. Așadar, pentru a evita senzația neplăcută dată de contacul urzicilor cu pielea, puteți folosi mănuși atunci când le spălați.

Câți bani au costat zborurile speciale ale lui Klaus Iohannis în 11 ani (2015-2025). DOCUMENTE
Recomandări
Câți bani au costat zborurile speciale ale lui Klaus Iohannis în 11 ani (2015-2025). DOCUMENTE

Pune urzicile într-o oală cu apă clocotită și lasă-le să fiarbă aproximativ 5-7 minute. În acest timp, perișorii de pe frunze se vor înmuia, iar urzicile nu vor mai înțepa. După fierbere, poți să le strecori și să le folosești în diverse preparate.

Rețete de mâncare de urzici cu orez

Mâncarea de urzici cu orez este o mâncare simplă, dar plină de savoare, care poate fi servită ca fel principal sau garnitură. Combinația dintre urzici și orez este nu doar gustoasă, dar și foarte nutritivă, oferind un aport considerabil de vitamine, minerale și fibre.

Mâncare de urzici cu orez la cuptor

Mâncare de urzici cu orez la cuptor

Ingrediente

  • 600 ml apă sau zeama în care au fiert urzicile;
  • 200 gr orez;
  • 200 gr urzici fierte;
  • 100 ml ulei;
  • O ceapă; un morcov;
  • Sare, piper.

Mod de preparare

Taie ceapa și morcovul mărunt. Le poți da pe răzătoare. Toacă urzicile și pune-le în apă, cât să le acopere, 500-600 ml, până fierb urzicile. Când s-au înmuiat, scoate-le din apă și lasă-le la scurs, după care toacă-le mai mici. Pune într-o tigaie uleiul, adaugă ceapa la călit, iar după aproximativ un minut adaugă și morcovul.

Interpelare în Parlament, după un articol din Libertatea. Ministerele Economiei și Apărării dau vina unul pe altul cu privire la fabricile de armament
Recomandări
Interpelare în Parlament, după un articol din Libertatea. Ministerele Economiei și Apărării dau vina unul pe altul cu privire la fabricile de armament

Amestecă bine și mai lasă pe foc pentru un minut, după care adaugă urzicile fierte și 100 ml de apă sau zeamă în care au fiert urizicile. Lasă-le la foc mic, să se gătească timp de 5 minute, după care adaugă și orezul și mai lasă pe foc încă 5 minute.

Într-un vas termorezistent pune orezul cu urizici și dă vasul în cuptorul încins, la 200 de grade, pentru aproximativ 20 de minute. În acest timp orezul se va găti. Când scoți pilaful de urzici din cuptor, poți presăra deasupra puțin parmezan și poți consuma.

Mâncare de urzici cu orez și usturoi

Ingrediente

  • 500 g urzici tinere
  • 1 cană de orez
  • 1 ceapă medie
  • 2-3 linguri de ulei de măsline sau unt
  • 2 căței de usturoi
  • 1 morcov (opțional, pentru un plus de gust și culoare)
  • 1-1,5 l apă sau supă de legume
  • Sare și piper, după gust
  • Mărar sau alte ierburi aromatice

Mod de preparare

Spală urzicile foarte bine, asigurându-te că nu au impurități. Îndepărtează frunzele care sunt prea bătrâne sau uscate. Poți să folosești mănuși pentru a evita înțepăturile. După ce le-ai spălat, pune-le într-o oală cu apă clocotită și lasă-le la fiert 5-7 minute, până se înmoaie.

După fierbere, strecoară-le și lasă-le la scurs. Dacă vrei să le folosesti într-o mâncare de orez, este bine să le toci mărunt.

Cuvintele rostite de Sorina Pintea la ultimul termen al procesului. Fosta ministră a fost prinsă cu șpaga în pungă. Avocat: „Scopul mitei nu are nicio urmă de sens”
Recomandări
Cuvintele rostite de Sorina Pintea la ultimul termen al procesului. Fosta ministră a fost prinsă cu șpaga în pungă. Avocat: „Scopul mitei nu are nicio urmă de sens”

Într-o o cratiță, pune uleiul (sau untul) la încins și adaugă ceapa tocată mărunt. Călește-o până devine ușor aurie.

Dacă dorești, poți adăuga și morcovul ras sau tăiat cubulețe mici pentru un gust mai dulceag și o culoare frumoasă.

Adaugă orezul spălat bine și lasă-l să se călească împreună cu ceapa și morcovul pentru câteva minute, până devine ușor translucid.

Pune apă sau supă de legume fierbinte în cratiță (aproximativ 1 l), adaugă sare și piper după gust, și lasă să fiarbă la foc mic. Lasă orezul să fiarbă până se absoarbe apa și orezul devine fraged.

Când orezul este aproape gata, adaugă urzicile fierte și tocate mărunt. Amestecă bine și mai lasă mâncarea pe foc pentru încă 5-7 minute, astfel încât urzicile să se încorporeze frumos în orez și să absoarbă din gustul acestuia.

Adăuga și usturoiul tocat mărunt în acest moment pentru un plus de aromă.

La final, poți adăuga mărar proaspăt tocat sau alte ierburi aromatice, cum ar fi pătrunjelul sau cimbru, pentru un gust mai intens.

Servește mâncarea de urzici cu orez ca atare sau alături de o friptură sau chiar cu un ou fiert sau prăjit.

Mâncare de urzici cu orez și parmezan

Mâncare de urzici cu orez și parmezan
Mâncare de urzici cu orez și parmezan

Pentru piureul de urzici

  • 70 g urzici spălate și curățate
  • 250 ml supă de legume
  • 1 ceapă mică tăiată cubulețe
  • 1 cățel usturoi tocat
  • 20 g unt
  • 50 ml vin alb sec
  • 1 lingură ulei
  • cimbru

Pentru orez

  • 330 g orez
  • 1,8 l supă de legume
  • 40 g unt
  • 60 g parmezan
  • 1 ceapă tocată cubulețe
  • coaja rasă de la jumătate de lămâie
  • 2 linguri vin alb sec
  • 1 lingură ulei
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Într-o oală se pune apă cu sare și se aduce la fierbere. Când începe să fiarbă apa se adaugă urzicile și se opăresc timp de 30 de secunde. Se scurg urzicile de apă și se pun în apă cu gheață pentru a-și păstra culoarea. Se strecoară și se dau deoparte.

Într-o tigaie în care s-a topit untul se adaugă ceapa tocată, usturoiul și cimbrul. Se călesc timp de 4-5 minute, amestecând continuu. Se dă focul mare, se adaugă vinul și se aduce la fierbere. Se adaugă supa. Se lasă să se gătească timp de 3 minute sau până ce alcoolul s-a evaporat. Se transferă totul într-un blender. Se adaugă urzicile și uleiul. Se pasează.

Apoi, se pregătește orezul. Într-o tigaie se adaugă uleiul la foc mic-mediu. Se adaugă ceapa și se sotează circa 4-5 minute sau până se înmoaie. Se adaugă orezul și se amestecă timp de 3 minute.
Într-o oală se încălzește supa.

Se adaugă vinul și sarea în tigaie, se amestecă și se lasă să se găteasca cam 2 minute sau până ce lichidul a fost absorbit.

Se începe adăugarea de supă caldă peste orez. Treptat se adaugă circa 250 ml amestecând continuu, lăsând lichidul să fie absorbit de orez înainte de a adăuga următoarea cană de supă. Se continuă adăugarea de supă până ce aceasta se termină și se obține un preparat cremos și gros (circa 20 de minute).

Se dă de pe foc, se adaugă coaja de lămâie, untul și parmezanul. Se adaugă piureul de urizici peste orez.
Aceste urzici cu orez se servesc cu parmezan ras și coajă de lămâie. (Sursă – rețete.unica.ro)

Mâncare de urzici cu orez și roșii

Ingrediente

  • 500 g urzici tinere
  • 1 cană de orez
  • 400 g roșii din conserve
  • 1 ceapă mare
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2-3 linguri de ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui
  • 1l apă sau supă de legume
  • sare după gust
  • piper după gust
  • puțin cimbru uscat
  • Mărar proaspăt

Mod de preparare

Spală urzicile foarte bine. Pune-le într-o oală cu apă clocotită și lasă-le să fiarbă timp de câteva minute. În acest timp, urzicile se vor înmuia și își vor pierde perii care provoacă înțepături. Strecoară-le și lasă-le să se răcească puțin, apoi toacă-le mărunt.

Într-o tigaie mare sau cratiță, pune uleiul la încălzit și adaugă ceapa tocată mărunt. Călește ceapa la foc mediu până devine ușor aurie și moale. Adaugă usturoiul tocat mărunt și călește-l pentru încă un minut, până începe să își elibereze aroma.

Adaugă roșiile tăiate în cratița cu ceapă și usturoi și lasă-le la foc mic câteva minute. Adaugă orezul spălat în cratiță și amestecă-l bine cu roșiile, ceapa și usturoiul. Lasă-l să se călească ușor pentru 1-2 minute.

Pune apa sau supa de legume fierbinte peste orez și adaugă sare, piper. Acoperă cratița și lasă orezul să fiarbă la foc mic până când absoarbe toată apa şi este fiert.

Când orezul este aproape gata, adaugă urzicile fierte și tocate mărunt și amestecă bine. Mai lasă mâncarea la fiert încă 5-7 minute, astfel încât urzicile să se încorporeze perfect cu orezul și să absoarbă aromele.

La final, adaugă cimbru uscat (sau mărar proaspăt tocat) pentru un plus de savoare.

Descoperă și alte Mâncăruri cu urzici. Cele mai bune rețete cu urzici de gătit primăvara

Sursă foto – Shutterstock.com

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Băsescu, schimbată total în ultimii ani. Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / FOTO
Unica.ro
Elena Băsescu, schimbată total în ultimii ani. Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / FOTO
Uluitor cum arăta Anca Alexandrescu pe vremea când avea 20 de ani, era tunsă scurt de tot și purta ținute sexy. Momentul despre care spune că a fost „cumplit” pe atunci
Viva.ro
Uluitor cum arăta Anca Alexandrescu pe vremea când avea 20 de ani, era tunsă scurt de tot și purta ținute sexy. Momentul despre care spune că a fost „cumplit” pe atunci
O recunoști? A fost soția unui mare actor român, a suferit enorm după divorț, dar acum s-a reinventat! După lacrimi vin și zâmbete, și-a schimbat viața la 55 de ani. Felicitări, doamnă, să fie într-un ceas bun!
Libertateapentrufemei.ro
O recunoști? A fost soția unui mare actor român, a suferit enorm după divorț, dar acum s-a reinventat! După lacrimi vin și zâmbete, și-a schimbat viața la 55 de ani. Felicitări, doamnă, să fie într-un ceas bun!
Oncologul de 96 de ani care sfidează bătrânețea: „Nu iau medicamente, sar peste prânz, dar niciodată peste desert”
Adevarul.ro
Oncologul de 96 de ani care sfidează bătrânețea: „Nu iau medicamente, sar peste prânz, dar niciodată peste desert”
DIVORȚUL momentul în showbiz-ul din România. Celebrul actor a anunțat despărțirea de soția lui, cu care are două fetițe: „Nu m-am ferit...”
Elle.ro
DIVORȚUL momentul în showbiz-ul din România. Celebrul actor a anunțat despărțirea de soția lui, cu care are două fetițe: „Nu m-am ferit...”
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Aproape un milion de români s-au trezit cu salariile tăiate. Angajaţii care au pierdut 700 de lei, de la o lună la alta
Observatornews.ro
Aproape un milion de români s-au trezit cu salariile tăiate. Angajaţii care au pierdut 700 de lei, de la o lună la alta
Horoscop 19 martie 2025. Berbecii resimt și astăzi presiunea provocată de restanțele de care trebuie să se ocupe, fără a le mai putea amâna
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2025. Berbecii resimt și astăzi presiunea provocată de restanțele de care trebuie să se ocupe, fără a le mai putea amâna

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI