În afară de aerul condiționat de acasă, din mașină ori de la locul de muncă poți să te răcorești și consumând diverse băuturi răcoritoare, foarte indicate în cea mai fierbinte perioadă a anului. Limonadele, shake-urile sau ceaiurile îți vor ajuta organismul să se păstreze hidratat pe tot parcursul verii, însă există și varianta cocktail-urilor. Populare în lumea întreagă, cocktail-urile sunt rezultatul unor mixuri delicioase de băuturi alcoolice tari, sucuri de fructe savuroase, sosuri, miere, lapte și alte ingrediente specifice. Chiar dacă unii barmani au dus prepararea acestor băuturi la rang de artă, oricine poate urma câteva rețete simple pentru a obține cocktailuri gustoase, perfecte pentru a se răcori într-o zi toridă de vară și nu numai. În cele ce urmează îți vom prezenta câteva dintre cele mai cunoscute cocktail-uri realizate pe bază de rom.

Ce este cocktailul și când a apărut

Cocktail-ul este o băutură care se obține printr-un amestec de băuturi alcoolice sau non-alcoolice, al cărui ingredient principal, în cazul de față romul, predomină ca aromă, gust și cantitate față de celelalte ingrediente, scrie site-ul BinWise.com. „The Oxford English Dictionary” scrie că termenul a fost folosit pentru prima dată în SUA la începutul secolului al XIX-lea pentru a denumi o băutură tonică, posibil non-alcoolică, folosită pe post de leac contra durerilor de cap.

Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”
Recomandări
Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”

Prima rețetă de cocktail i-a fost atribuită căpitanului J.E. Alexander și datează din anul 1831. Acel cocktail conținea brandy, gin sau rom, bitter, apă, zahăr și nucșoară. Puțin mai târziu, în același secol al XIX-lea, avea să înceapă să fie folosită și gheața, apoi coaja de lămâie. Cocktail-ul a câștigat enorm la capitolul popularitate în timpul prohibiției din SUA, în perioada 1920-1933. În acea vreme, arta amestecării băuturilor devenise din ce în ce mai necesară pentru a masca gustul alcoolului casnic.

Până în anii 1970, cocktail-urile erau în principal realizate pe bază de gin, whisky sau rom și mai puțin cu votca. Ulerior, popularitatea renumitei băuturi rusești a crescut semnificativ, iar până în anii 1980 a devenit baza pentru multe dintre băuturile de acest tip.

Un cocktail pe bază de alcool are la bază o băutură spirtoasă precum whiskey, votcă, brandy, rom, gin, tequila, lichior, vin fortificat sau orice alt tip de băutură alcoolică tare. Aceasta se combină cu alte băuturi care au o concentrație alcoolică similară sau mai mică. Acestea sunt amestecate cu alte băuturi alcoolice, sucuri naturale sau carbogazoase, siropuri, apă minerală sau lapte și cu diverse ingrediente precum miere, siropuri, sosuri, lapte, condimente și altele.

Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal
Recomandări
Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal

Ce este romul

Romul este una dintre cele mai cunoscute și mai versatile băuturi din lume, motiv pentru care poate fi savurată în cocktail-uri la fel de savuroase. Romul a apărut pe plantațiile de trestie de zahăr din zona Caraibelor încă din secolul al XV-lea, după ce coloniștii europeni au transportat trestia de zahăr în Indiile de Vest, relatează site-ul SocialDrinker.ro. Până în secolul al XVII-lea, romul era recunoscută ca fiind mai ales o băutură a piraților care își făceau veacul prin această regiune sau a sclavilor.

Odată cu creșterea semnificativă a producției de trestie, fermierii din Caraibe au început să comercializeze această băutură la scară largă. Aceeștia produceau zahăr fierbând sucul trestiei și lăsându-l să se cristalizeze. În urma zahărului rămânea melasă nefolosită (n.n. – melasa este un îndulcitor mai sănătos decât zahărul). Dar, cineva s-a gândit că băutura pe care pirații și sclavii o obțineau din melasă ar putea fi vândută. Din acel moment, fermierii din Caraibe nu au mai fost nevoiți să arunce siropul de zahăr și, astfel, romul a rezolvat o problemă de supraproducție.

În prezent, romul este produs prin fermentarea melasei cu apă, iar substanța obținută prin prelucrarea trestiei este lăsată să fermenteze o zi pentru romul mai ușor (alb) și câteva săptămâni pentru cel mai puternic sau mai aromat (golden, negru). Apoi, amestecul fermentat din melasă și apă este distilat în coloane de distilare sau în alambicuri tradiționale precum coniacul sau whisky-ul.

Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță
Recomandări
Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță

La cocktail-uri este folosit de obicei romul alb, care nu este doar mai ușor, ci și pentru că este cel mai ieftin. În ultimul timp, însă, barmanii au început să folosească și romuri mai vechi pentru a obține combinații în care aromele naturale ale acestora sunt mai pregnante.

Cocktailuri pe bază de rom

Cocktail-urile pe bază de rom se adresează mai ales persoanelor care nu se tem de gusturi unice și oferă o savoare aparte. În cele ce urmează îți prezentăm cele mai cunoscute cocktail-uri realizate din băutura preferată de piraților.

MOJITO

Rețete de cocktail-uri de vară cu rom - Imagine cu un pahar de Mojito, într-un decor de lime şi mentă.

Ingrediente:

2 bucăți lime

12 frunze de mentă

4 linguri zahăr brut

200 ml rom alb

gheață zdrobită

apă minerală carbogazoasă

Mod de preparare:

Într-un shaker de cocktail se pune zahărul, frunzele de mentă, apoi câte 50 ml de rom de fiecare pahar, gheață pisată și se completează cu apă minerală. Se amestecă cu o linguriță de cocktail, apoi se agită vasul. Se toarnă în pahare de cocktail și se decorează cu frunze de mentă.

LONG ISLAND ICED TEA

Rețete de cocktail-uri de vară cu rom - Imagine cu un pahar de Long Island Iced Tea

Ingrediente:

10 ml rom alb

10 ml de vodcă

10 ml gin

10 ml lichior de portocale

10 ml tequilla

1 lime/lămâie

Coca-Cola

Gheață

Mod de preparare:

Într-un shaker de cocktail se adaugă băuturile, după care peste acestea se stoarce zeama de la o lămâie sau de la un lime. Apoi se pune multă gheață într-un pahar înalt, după care se toarnă cola până când recipientul se umple trei sferturi. Mixul de băuturi alcoolice se agită circa 20 de secunde, apoi se toarnă în pahar. Acesta se decorează cu felii de lămâie, lime sau cireșe confiate.

MAI TAI

Rețete de cocktail-uri de vară cu rom - Imagine cu un pahar de Mai Tai pe o tavă de bambus, pe care se mai află două felii de ananas, o măsură pentru alccol şi un recipient de gheaţă.

Ingrediente:

30 ml rom alb

15 ml rom negru

30 ml lichior cointreau/ triplu sec

15 ml suc de ananas

15 ml amaretto

30 ml fresh de lămâie

30 ml sirop de zahăr

Mod de preparare:

Într-un pahar Collins se toarnă romul alb, amaretto și cointreau. Amestecul se completează cu fresh de lămâie, sirop de zahăr și suc de ananas până când paharul este aproape plin. La final se adaugă romul negru după care se servește fără a se amesteca. Unul dintre cele mai bune cocktail-uri de vară este gata să fie savurat!

PIÑA COLADA

Rețete de cocktail-uri de vară cu rom - Imagine cu un pahar de Pina Colada, într-un decor format dintr-o măsură pentur alcool, un shaker, un fruct de ananas, gheaţă şi mentă.

Ingrediente:

50 ml de suc de ananas

50 ml de rom alb

35 ml de lichior de cocos

Frișcă

Gheață zdrobită

Mod de preparare:

Toate ingredientele se amestecă într-un blender, după care se toarnă conținutul într-un pahar cu picior lung. Acesta se decorează cu o felie de ananas, o cireașă maraschino și o umbreluță decorativă de cocktail pentru a conferi acestui cocktail exotic un aspect deosebit.

CUBA LIBRE

Rețete de cocktail-uri de vară cu rom -Imagine cu un pahar de cuba libre, înconjurate de limes şi având în fundal o plajă exotică.

Ingrediente:

60 ml de rom

½ lămâie

Coca-Cola

Gheață zdrobită

1 lime

Mod de preparare:

Se introduce gheața zdrobită într-un pahar înalt, iar peste ea se toarnă zeama de lămâie și romul. Apoi se umple paharul cu cola, se adaugă feliile de lime după care se amestecă ușor cu o linguriță pentru cocktail. Paharul se decorează cu o felie de lime și cu un pai.

DAIQUIRI

Rețete de cocktail-uri de vară cu rom - Imagine cu un pahar de Daiquiri, înconjurat de limes.

Ingrediente:

40 ml de rom alb

10 ml de suc de lime

1 linguriță de zahăr

Mod de preparare:

Se pune zahărul într-un shaker și peste acesta se toarnă sucul de lime. Se agită shaker-ul până la dizolvarea zahărului, după care se adaugă romul și multe cuburi de gheață. Se agită din nou shaker-ul timp de 10 secunde, apoi se toarnă amestecul într-un pahar cu picior răcit în prealabil la congelator. Pentru un plus de efect, se poate pune zahăr pe marginea cupei paharului, iar ca decor se poate folosi o felie de lime.

ROM OLD FASHIONED

Imagine cu două pahare de Rom Old Fashioned, înconjurate de cuburi de gheaţă şi jumătăţi de portocală.

Ingrediente:

60 ml rom

1 lingură sirop Demerara

4 picături bitter Angostura

Gheață

Portocale (după gust)

Lămâi (după gust)

1 cub de zahăr

Mod de preparare:

Se pune cubul de zahăr într-un pahar și se înmoaie cu bitter-ul Angostura. Apoi se adaugă o măsură de rom (30 ml) și cubul de zahăr zdrobit cu grijă, după care se umple paharul cu gheață și se toarnă restul de rom. Băutura se amestecă rapid, dar nu într-un ritm alert. Paharul se poate garnisi cu coajă de portocală. Acest cocktail se recomandă a fi băut încet pentru a-i permite să se încălzească în timpul savurării. În acest fel, băutura este la început puternică și aromată, însă în timp devine mai ușoară și mai ușor de consumat.

RUM SUNSET

Rețete de cocktail-uri de vară cu rom - Imagine cu un pahar de Rum Sunset.

Ingrediente:

60 ml rom alb

120 ml suc de portocale

15 ml sirop de grenadine

Gheață (cuburi)

Mod de preparare:

Se pun într-un pahar cuburile de gheață, apoi romul, sucul de portocale, iar la final se toarnă siropul de grenadine astfel încât să se depună pe fundul paharului. În acest fel, va avea culoarea unui apus de soare, de unde și denumirea acestui cocktail. Se pot folosi și alte tipuri de rom în afară de cel alb, însă băutura va căpăta, evident, altă culoare.

HURRICANE

Rețete de cocktail-uri de vară cu rom - Imagine de sus cu pahare de Hurricane

Ingrediente:

60 ml rom alb

60 ml rom maro

60 ml suc de fructul pasiunii

25 ml suc de portocale

25 ml suc de limetă

1 linguriță de sirop de grenadine

1 linguriță de sirop de maracuja

Mod de preparare:

Toate ingredientele se amestecă într-un shaker, iar băutura se toarnă direct în pahar, peste cuburile de gheață. Paharul se poate orna cu o cireașă și cu o felie de portocală. Siropul de maracuja poate fi înlocuit cu sirop de cireșe.

Citeşte şi: Cea mai bună rețetă de socată. Cum faci socată tradițională, ca pe vremea bunicii

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

bartusgeorgiana   •   12.07.2023, 16:30

O varietate mare de rețete delicioase, cu siguranță merită încercate măcar o data

bartusgeorgiana   •   12.07.2023, 16:29

Un articol foarte util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Știrileprotv.ro
VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
FANATIK.RO
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Elle.ro
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Top 10 declaraţii controversate ale lui Călin Georgescu: "Aia a fost o manipulare, cu mersul omului pe lună"
Observatornews.ro
Top 10 declaraţii controversate ale lui Călin Georgescu: "Aia a fost o manipulare, cu mersul omului pe lună"
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI