Cuprins:
În afară de aerul condiționat de acasă, din mașină ori de la locul de muncă poți să te răcorești și consumând diverse băuturi răcoritoare, foarte indicate în cea mai fierbinte perioadă a anului. Limonadele, shake-urile sau ceaiurile îți vor ajuta organismul să se păstreze hidratat pe tot parcursul verii, însă există și varianta cocktail-urilor. Populare în lumea întreagă, cocktail-urile sunt rezultatul unor mixuri delicioase de băuturi alcoolice tari, sucuri de fructe savuroase, sosuri, miere, lapte și alte ingrediente specifice. Chiar dacă unii barmani au dus prepararea acestor băuturi la rang de artă, oricine poate urma câteva rețete simple pentru a obține cocktailuri gustoase, perfecte pentru a se răcori într-o zi toridă de vară și nu numai. În cele ce urmează îți vom prezenta câteva dintre cele mai cunoscute cocktail-uri realizate pe bază de rom.
Ce este cocktailul și când a apărut
Cocktail-ul este o băutură care se obține printr-un amestec de băuturi alcoolice sau non-alcoolice, al cărui ingredient principal, în cazul de față romul, predomină ca aromă, gust și cantitate față de celelalte ingrediente, scrie site-ul BinWise.com. „The Oxford English Dictionary” scrie că termenul a fost folosit pentru prima dată în SUA la începutul secolului al XIX-lea pentru a denumi o băutură tonică, posibil non-alcoolică, folosită pe post de leac contra durerilor de cap.
Prima rețetă de cocktail i-a fost atribuită căpitanului J.E. Alexander și datează din anul 1831. Acel cocktail conținea brandy, gin sau rom, bitter, apă, zahăr și nucșoară. Puțin mai târziu, în același secol al XIX-lea, avea să înceapă să fie folosită și gheața, apoi coaja de lămâie. Cocktail-ul a câștigat enorm la capitolul popularitate în timpul prohibiției din SUA, în perioada 1920-1933. În acea vreme, arta amestecării băuturilor devenise din ce în ce mai necesară pentru a masca gustul alcoolului casnic.
Până în anii 1970, cocktail-urile erau în principal realizate pe bază de gin, whisky sau rom și mai puțin cu votca. Ulerior, popularitatea renumitei băuturi rusești a crescut semnificativ, iar până în anii 1980 a devenit baza pentru multe dintre băuturile de acest tip.
Un cocktail pe bază de alcool are la bază o băutură spirtoasă precum whiskey, votcă, brandy, rom, gin, tequila, lichior, vin fortificat sau orice alt tip de băutură alcoolică tare. Aceasta se combină cu alte băuturi care au o concentrație alcoolică similară sau mai mică. Acestea sunt amestecate cu alte băuturi alcoolice, sucuri naturale sau carbogazoase, siropuri, apă minerală sau lapte și cu diverse ingrediente precum miere, siropuri, sosuri, lapte, condimente și altele.
Ce este romul
Romul este una dintre cele mai cunoscute și mai versatile băuturi din lume, motiv pentru care poate fi savurată în cocktail-uri la fel de savuroase. Romul a apărut pe plantațiile de trestie de zahăr din zona Caraibelor încă din secolul al XV-lea, după ce coloniștii europeni au transportat trestia de zahăr în Indiile de Vest, relatează site-ul SocialDrinker.ro. Până în secolul al XVII-lea, romul era recunoscută ca fiind mai ales o băutură a piraților care își făceau veacul prin această regiune sau a sclavilor.
Odată cu creșterea semnificativă a producției de trestie, fermierii din Caraibe au început să comercializeze această băutură la scară largă. Aceeștia produceau zahăr fierbând sucul trestiei și lăsându-l să se cristalizeze. În urma zahărului rămânea melasă nefolosită (n.n. – melasa este un îndulcitor mai sănătos decât zahărul). Dar, cineva s-a gândit că băutura pe care pirații și sclavii o obțineau din melasă ar putea fi vândută. Din acel moment, fermierii din Caraibe nu au mai fost nevoiți să arunce siropul de zahăr și, astfel, romul a rezolvat o problemă de supraproducție.
În prezent, romul este produs prin fermentarea melasei cu apă, iar substanța obținută prin prelucrarea trestiei este lăsată să fermenteze o zi pentru romul mai ușor (alb) și câteva săptămâni pentru cel mai puternic sau mai aromat (golden, negru). Apoi, amestecul fermentat din melasă și apă este distilat în coloane de distilare sau în alambicuri tradiționale precum coniacul sau whisky-ul.
La cocktail-uri este folosit de obicei romul alb, care nu este doar mai ușor, ci și pentru că este cel mai ieftin. În ultimul timp, însă, barmanii au început să folosească și romuri mai vechi pentru a obține combinații în care aromele naturale ale acestora sunt mai pregnante.
Cocktailuri pe bază de rom
Cocktail-urile pe bază de rom se adresează mai ales persoanelor care nu se tem de gusturi unice și oferă o savoare aparte. În cele ce urmează îți prezentăm cele mai cunoscute cocktail-uri realizate din băutura preferată de piraților.
MOJITO
Ingrediente:
2 bucăți lime
12 frunze de mentă
4 linguri zahăr brut
200 ml rom alb
gheață zdrobită
apă minerală carbogazoasă
Mod de preparare:
Într-un shaker de cocktail se pune zahărul, frunzele de mentă, apoi câte 50 ml de rom de fiecare pahar, gheață pisată și se completează cu apă minerală. Se amestecă cu o linguriță de cocktail, apoi se agită vasul. Se toarnă în pahare de cocktail și se decorează cu frunze de mentă.
LONG ISLAND ICED TEA
Ingrediente:
10 ml rom alb
10 ml de vodcă
10 ml gin
10 ml lichior de portocale
10 ml tequilla
1 lime/lămâie
Coca-Cola
Gheață
Mod de preparare:
Într-un shaker de cocktail se adaugă băuturile, după care peste acestea se stoarce zeama de la o lămâie sau de la un lime. Apoi se pune multă gheață într-un pahar înalt, după care se toarnă cola până când recipientul se umple trei sferturi. Mixul de băuturi alcoolice se agită circa 20 de secunde, apoi se toarnă în pahar. Acesta se decorează cu felii de lămâie, lime sau cireșe confiate.
MAI TAI
Ingrediente:
30 ml rom alb
15 ml rom negru
30 ml lichior cointreau/ triplu sec
15 ml suc de ananas
15 ml amaretto
30 ml fresh de lămâie
30 ml sirop de zahăr
Mod de preparare:
Într-un pahar Collins se toarnă romul alb, amaretto și cointreau. Amestecul se completează cu fresh de lămâie, sirop de zahăr și suc de ananas până când paharul este aproape plin. La final se adaugă romul negru după care se servește fără a se amesteca. Unul dintre cele mai bune cocktail-uri de vară este gata să fie savurat!
PIÑA COLADA
Ingrediente:
50 ml de suc de ananas
50 ml de rom alb
35 ml de lichior de cocos
Frișcă
Gheață zdrobită
Mod de preparare:
Toate ingredientele se amestecă într-un blender, după care se toarnă conținutul într-un pahar cu picior lung. Acesta se decorează cu o felie de ananas, o cireașă maraschino și o umbreluță decorativă de cocktail pentru a conferi acestui cocktail exotic un aspect deosebit.
CUBA LIBRE
Ingrediente:
60 ml de rom
½ lămâie
Coca-Cola
Gheață zdrobită
1 lime
Mod de preparare:
Se introduce gheața zdrobită într-un pahar înalt, iar peste ea se toarnă zeama de lămâie și romul. Apoi se umple paharul cu cola, se adaugă feliile de lime după care se amestecă ușor cu o linguriță pentru cocktail. Paharul se decorează cu o felie de lime și cu un pai.
DAIQUIRI
Ingrediente:
40 ml de rom alb
10 ml de suc de lime
1 linguriță de zahăr
Mod de preparare:
Se pune zahărul într-un shaker și peste acesta se toarnă sucul de lime. Se agită shaker-ul până la dizolvarea zahărului, după care se adaugă romul și multe cuburi de gheață. Se agită din nou shaker-ul timp de 10 secunde, apoi se toarnă amestecul într-un pahar cu picior răcit în prealabil la congelator. Pentru un plus de efect, se poate pune zahăr pe marginea cupei paharului, iar ca decor se poate folosi o felie de lime.
ROM OLD FASHIONED
Ingrediente:
60 ml rom
1 lingură sirop Demerara
4 picături bitter Angostura
Gheață
Portocale (după gust)
Lămâi (după gust)
1 cub de zahăr
Mod de preparare:
Se pune cubul de zahăr într-un pahar și se înmoaie cu bitter-ul Angostura. Apoi se adaugă o măsură de rom (30 ml) și cubul de zahăr zdrobit cu grijă, după care se umple paharul cu gheață și se toarnă restul de rom. Băutura se amestecă rapid, dar nu într-un ritm alert. Paharul se poate garnisi cu coajă de portocală. Acest cocktail se recomandă a fi băut încet pentru a-i permite să se încălzească în timpul savurării. În acest fel, băutura este la început puternică și aromată, însă în timp devine mai ușoară și mai ușor de consumat.
RUM SUNSET
Ingrediente:
60 ml rom alb
120 ml suc de portocale
15 ml sirop de grenadine
Gheață (cuburi)
Mod de preparare:
Se pun într-un pahar cuburile de gheață, apoi romul, sucul de portocale, iar la final se toarnă siropul de grenadine astfel încât să se depună pe fundul paharului. În acest fel, va avea culoarea unui apus de soare, de unde și denumirea acestui cocktail. Se pot folosi și alte tipuri de rom în afară de cel alb, însă băutura va căpăta, evident, altă culoare.
HURRICANE
Ingrediente:
60 ml rom alb
60 ml rom maro
60 ml suc de fructul pasiunii
25 ml suc de portocale
25 ml suc de limetă
1 linguriță de sirop de grenadine
1 linguriță de sirop de maracuja
Mod de preparare:
Toate ingredientele se amestecă într-un shaker, iar băutura se toarnă direct în pahar, peste cuburile de gheață. Paharul se poate orna cu o cireașă și cu o felie de portocală. Siropul de maracuja poate fi înlocuit cu sirop de cireșe.
Citeşte şi: Cea mai bună rețetă de socată. Cum faci socată tradițională, ca pe vremea bunicii