Despre carnea de iepure

Carnea de iepure este o carne sigură de mâncat atunci când este gătită bine, în același mod în care am găti și alte tipuri de carne. Dar oamenii din întreaga lume au opinii drastic diferite cu privire la subiectul folosirii iepurilor pentru hrană, chiar dacă acest mic animal a fost aproape întotdeauna mâncat de oameni.

Majoritatea oamenilor găsesc carnea de iepure plăcută la gust, deoarece are o aromă blândă, care poate fi asezonată după gust și folosită în multe feluri de mâncare, inclusiv tocănițe și alături de cartofi prăjiți. Carnea de iepure conține o proteină slabă, ceea ce înseamnă că este bună pentru inimă și nu va contribui la creșterea colesterolului sau a bolilor de inimă.

Beneficii ale consumului de carne de iepure

Beneficiile pentru sănătate ale cărnii de iepure sunt numeroase. La fel ca majoritatea produselor de origine animală, carnea de iepure este o sursă excelentă de proteine, dar spre deosebire de carnea de vită, iepurele nu conține prea multe grăsimi. Conform ghidurilor dietetice ale Organizației Mondiale a Sănătății, este în regulă să mănânci carne, dar ar trebui să mănânci mai ales carne slabă și să obții majoritatea grăsimilor din surse vegetale precum avocado și uleiuri vegetale.

Primul sondaj pentru alegerile prezidențiale. Suveraniștii ar câștiga turul I. Cine ar putea câștiga turul doi
Recomandări
Primul sondaj pentru alegerile prezidențiale. Suveraniștii ar câștiga turul I. Cine ar putea câștiga turul doi

Proteine. O porție de 100 de grame de carne de iepure conține 29,1 grame de proteine. Proteina este un nutrient esențial care funcționează ca un element de bază pentru mușchi, piele, păr și unghii. O porție de carne de iepure vă poate reduce până la o treime din necesarul zilnic de proteine.

Vitamina B-12. Această vitamină se găsește în carne și lactate și este importantă pentru producerea și metabolizarea de noi celule roșii din sânge. Dacă ai încercat să ții o dietă mai sănătoasă pentru inimă și ai încetat să mai consumi carne grasă, este posibil să nu primești suficientă vitamina B-12. Când mănânci carne de iepure, consumi proteine, vitamine esențiale și minerale fără a mânca prea multe grăsimi nesănătoase care se găsesc în alte tipuri de carne.

Seleniu. Majoritatea adulților au nevoie de 55 de micrograme pe zi din acest nutrient care întărește sistemul imunitar și ajută la funcționarea sănătoasă a tiroidei. Carnea de iepure conține 38,5 micrograme per porția de 100 de grame, ceea ce o face o sursă excelentă de seleniu.

Sfaturi și trucuri pentru a găti rețete cu carne de iepure

Gătirea cărnii de iepure necesită puțină atenție și câteva mici trucuri pentru a obține o textură fragedă și un gust delicios. Deoarece este o carne slabă, lipsită de grăsime, există riscul să devină uscată dacă nu este preparată corespunzător.

Europa vrea să renunțe treptat la tehnica militară americană, dar opțiunile sunt puține. Principalele temeri față de politica lui Trump
Recomandări
Europa vrea să renunțe treptat la tehnica militară americană, dar opțiunile sunt puține. Principalele temeri față de politica lui Trump

În primul rând, este recomandat să marinezi carnea înainte de gătire. O marinadă pe bază de vin alb, usturoi, ierburi aromatice precum cimbrul, rozmarinul sau dafinul, împreună cu puțin ulei de măsline, va ajuta la frăgezirea cărnii și la intensificarea aromei. Ideal este să lași iepurele la marinat timp de 12-24 de ore în frigider.

Dacă alegi să gătești iepurele la cuptor, este important să adaugi lichid (supă, vin, sau chiar apă) și să îl acoperi în primele etape ale gătitului pentru a preveni uscarea. Dacă nu ai probleme de sănătate, poți folosi și fâșii subțiri de slănină pentru a înveli carnea, astfel încât să rămână suculentă.

Pentru gătitul la tigaie, este bine să începi prin a rumeni bucățile de carne la foc mare, apoi să continui prepararea la foc mic, acoperind tigaia și adăugând lichid treptat. Dacă preferi o tocăniță, gătește iepurele lent, la foc mic, într-un sos bogat pe bază de vin, roșii sau smântână, astfel încât să devină fraged și aromat.

Rețete cu carne de iepure

Friptură de iepure la cuptor

Friptură de iepure la cuptor
Friptură de iepure la cuptor
Dosarul Roșia Montană: tribunalul ICSID cere firmei Gabriel Resources să ofere o garanție bancară. Cum poate fi executată silit compania de statul român
Recomandări
Dosarul Roșia Montană: tribunalul ICSID cere firmei Gabriel Resources să ofere o garanție bancară. Cum poate fi executată silit compania de statul român
  • 1 iepure întreg, tăiat bucăți
  • 200 ml vin alb sec
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • 2 crenguțe de rozmarin
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 200 ml supă de pui
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1 ceapă mare, tocată
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

Într-un bol mare, amestecă bucățile de iepure cu usturoiul, rozmarinul, cimbrul, boiaua, sare, piper și două linguri de ulei de măsline. Adaugă vinul și lasă la marinat timp de 12 ore în frigider. Preîncălzește cuptorul la 180°C.
Într-o tavă, așază ceapa tocată și bucățile de iepure scurse de marinadă. Stropește cu o lingură de ulei și toarnă supa de pui.
Acoperă tava cu folie de aluminiu și lasă la cuptor timp de 45 de minute.
Îndepărtează folia și mai lasă încă 20 de minute la cuptor pentru a se rumeni frumos.
Servește iepurele cald, alături de cartofi copți sau legume la grătar.

Iepure cu bere și cartofi

Iepure cu bere și cartofi
Iepure cu bere și cartofi
  • 1 iepure
  • 3 cartofi potriviți
  • 1 cutie de bere (330 ml)
  • ulei de măsline
  • piper
  • sare
  • cimbru/rozmarin

Mod de preparare

Se taie iepurele în sferturi și se curăță de grăsime. Se condimentează iepurele cu sare și piper.

Cartofii se curăță de coajă, se spală și se taie în bucăți mari. Cartofii se așază într-o tavă de cuptor și deasupra se pun bucățile de iepure.

Totul se stropește cu ulei de măsline. Se adaugă cimbru sau rozmarin proaspăt sau uscat

Se dă iepurele la cuptor preîncălzit la 180 de grade, căldură sus și jos pentru aproximativ 15 minute. După trecerea celor 15 minute se scoate tava și se adaugă berea. Se dă, din nou, la cuptor.

După 30 de minute se scoate din nou tava din cuptor, se scot cartofii (dacă s-au gătit) și se întorc bucățile de iepure. Se poate condimenta cu sare, piper și cimbru/rozmarin. Se dă tava la cuptor până ce carnea devine aurie. Dacă lichidul din tavă începe să se evapore prea repede se mai poate adăuga apă sau bere.

Iepurele în bere la cuptor se servește cald alături de cartofi. (Sursă – retete.unica.ro.)

Rețetă de carne de iepure în bacon

Rețetă de carne de iepure în bacon
Rețetă de carne de iepure în bacon
  • 1 iepure
  • 6 felii bacon afumat
  • 1 cutie roşii în bulion
  • 3 linguri busuioc proaspăt
  • 5 linguri ulei
  • sare şi piper

Mod de preparare

Carnea se porţionează şi se împănează cu usturoi feliat. Apoi fiecare bucată de carne se înveleşte în bacon şi se leagă cu sfoară de bucătărie.

Roşiile din bullion se curăţă de pieliţe dacă au, se toacă şi se pun în tigaie cu un pic de ulei. Se sărează, se piperează, se adaugă busuiocul şi se lasă la foc mic până devine un sos gros.

Când sosul de roşii a devenit gros, se pune într-un vas de cuptor, se aşază carnea deasupra şi se stropeşte cu ulei.

Se lasă la cuptor pentru 40 de minute, stropind friptura cu sosul din tavă. Apoi se reduce focul, se acoperă şi se continuă coacerea încă 30 de minute.

Tocăniță de iepure cu sos de roșii și ciuperci

Tocăniță de iepure cu sos de roșii și ciuperci
Tocăniță de iepure cu sos de roșii și ciuperci

Ingrediente:

  • 1 kg carne de iepure, tăiată bucăți
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 3 căței de usturoi, mărunțiți
  • 200 g ciuperci champignon, feliate
  • 400 g roșii tocate (conservă sau proaspete)
  • 100 ml vin roșu
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriță busuioc uscat
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Încinge uleiul într-o cratiță adâncă și rumenește bucățile de iepure pe toate părțile, apoi scoate-le pe o farfurie. În aceeași cratiță, călește ceapa și usturoiul până devin aurii. Adaugă ciupercile și gătește-le până se înmoaie.
Pune iepurele înapoi în cratiță, adaugă roșiile, vinul, frunza de dafin și busuiocul. Amestecă bine.
Redu focul la mic și lasă să fiarbă la foc domol timp de 1 oră și 15 minute, până când carnea este fragedă. Dacă sosul scade prea mult, adaugă puțină apă. Servește cu mămăligă.

Iepure gătit lent în vin roșu

Ingrediente:

  • 1,2 kg carne de iepure, tăiată bucăți
  • 250 ml vin roșu sec
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 3 căței de usturoi, feliați
  • 2 morcovi, feliați
  • 2 tulpini de țelină, tocate
  • 400 g roșii tocate
  • 2 frunze de dafin
  • 1 linguriță rozmarin uscat
  • 1 linguriță zahăr
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Încălzește uleiul într-o oală mare și rumenește bucățile de iepure. Scoate-le și pune-le deoparte.
În aceeași oală, călește ceapa, usturoiul, morcovii și țelina până se înmoaie. Adaugă roșiile, vinul, dafinul, rozmarinul și zahărul. Amestecă bine.
Pune carnea înapoi în oală, acoperă și lasă să fiarbă la foc mic timp de 2 ore, amestecând din când în când. Dacă lichidul scade prea mult, mai adaugă puțină apă sau supă de pui. Servește cu pâine proaspătă sau cartofi fierți.

Iepure la tigaie cu muștar și smântână

Iepure la tigaie cu muștar și smântână
Iepure la tigaie cu muștar și smântână

Ingrediente:

  • 800 g carne de iepure, bucăți mici
  • 2 linguri unt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 linguri muștar Dijon
  • 200 ml smântână pentru gătit (30% grăsime)
  • 100 ml supă de legume
  • 2 crenguțe de cimbru proaspăt
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Într-o tigaie ceva mai mare, topește untul împreună cu uleiul de măsline și rumenește bucățile de iepure pe toate părțile la foc mediu. Adaugă muștarul și amestecă bine, apoi toarnă imediat supa de legume și redu focul la mic. Acoperă tigaia și lasă să fiarbă lent timp de 30 de minute.
După ce carnea este fragedă, toarnă smântâna și amestecă bine. Mai lasă pe foc încă 5 minute.
Presară cimbru proaspăt și servește alături de orez sau paste proaspete.

Descoperă și Meniu de Paște. Ce se mănâncă de Paște. Idei și rețete

Sursă foto – Shutterstock.com

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Băsescu, schimbată total în ultimii ani. Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / FOTO
Unica.ro
Elena Băsescu, schimbată total în ultimii ani. Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / FOTO
Uluitor ce s-a aflat despre fiica cea mare a lui Ilie Bolojan. Lucia-Maria nu are o meserie ușoară, fiind căutată chiar și de clienți din străinătate. Detalii neștiute ies la iveală
Viva.ro
Uluitor ce s-a aflat despre fiica cea mare a lui Ilie Bolojan. Lucia-Maria nu are o meserie ușoară, fiind căutată chiar și de clienți din străinătate. Detalii neștiute ies la iveală
ULTIMA ORĂ! Tragedie cumplită! Fotbalistul iubit a murit în chinuri, încercând să își salveze semenii... Dumnezeu să-i ierte sufletul nobil!
Libertateapentrufemei.ro
ULTIMA ORĂ! Tragedie cumplită! Fotbalistul iubit a murit în chinuri, încercând să își salveze semenii... Dumnezeu să-i ierte sufletul nobil!
Cum s-a destrămat apărarea ucraineană din Kursk. Momentul care a întors sorții în favoarea rușilor
Adevarul.ro
Cum s-a destrămat apărarea ucraineană din Kursk. Momentul care a întors sorții în favoarea rușilor
Începe bătălia pentru averea de 80 de milioane de dolari a lui Gene Hackman, în urma dezvăluirilor șocante din testamentul actorului. Ce au declarat avocații
Elle.ro
Începe bătălia pentru averea de 80 de milioane de dolari a lui Gene Hackman, în urma dezvăluirilor șocante din testamentul actorului. Ce au declarat avocații
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Reacţia unui elev după ce a văzut că a picat Lucian Blaga la simularea de la Limba Română
Observatornews.ro
Reacţia unui elev după ce a văzut că a picat Lucian Blaga la simularea de la Limba Română
Horoscop 17 martie 2025. Fecioarele au parte de o zi destul de intensă, în special prin tentația de a ocupa orice spațiu care rămâne liber
HOROSCOP
Horoscop 17 martie 2025. Fecioarele au parte de o zi destul de intensă, în special prin tentația de a ocupa orice spațiu care rămâne liber

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI