De unde provine rețeta de ciorbă de pui a la grec

Deși se numește ciorbă de pui a la grec, originea acestei supe nu este deloc grecească, ci mai degrabă iberică – și evreiască sefardă. Versiunea sefardă a acestei supe, cunoscută sub numele de sopa de huevos y limon (supă de ouă și lămâie), este modalitatea tradițională de a termina postul de Yom Kippur pentru evreii din Turcia.

La fel ca multe rețete din bucătăria evreiască, sosul agristada a luat naștere din necesitate, în special din strictețea legilor dietetice cușer. Aceste reguli, printre altele, prevăd că este interzis să se folosească lactate în sosurile care ar însoți preparatele din carne. Bucătarii sefarzi din Spania – cu sute de ani în urmă – au dezvoltat un sos care se baza pe ouă ca agent de îngroșare.

Află mai multe despre ce înseamnă mâncarea kosher.

În Evul Mediu, înainte ca citricele să fie cultivate pe scară largă în Europa, verjus – un lichid foarte acid obținut din presarea strugurilor necopți – a fost folosit pentru a da sosului aroma sa acră. Dar după secolul al X-lea, când lămâile au devenit o cultură populară în jurul Mării Mediterane, sucul de lămâie a înlocuit verjus ca agent standard de acidulare pentru agristada.

Vot crucial: Camera Reprezentanților a adoptat proiectul de lege privind ajutorul militar pentru Ucraina, de 61 de miliarde de dolari, după luni de blocaj
Recomandări
Vot crucial: Camera Reprezentanților a adoptat proiectul de lege privind ajutorul militar pentru Ucraina, de 61 de miliarde de dolari, după luni de blocaj

Când evreii iberici au fost expulzați din Spania în timpul Inchiziției, au adus agristada cu ei în timp ce călătoreau către destinații din Imperiul Otoman – Turcia actuală, statele balcanice și Grecia.

Mesenii otomani aveau deja o înclinație pentru arome acre: prunele acre, rodiile și portocalele amare erau toate ingrediente comune în bucătăria otomană din secolul al XV-lea, iar o carte de bucate otomană timpurie din aceeași perioadă avea un întreg capitol despre alimentele acre. Așa că nu este surprinzător că agristada, cu aroma sa de lămâie, a devenit parte din bucătăria grecească și turcească.

De-a lungul secolelor, sosul agristada s-a transformat în avgolemono.

Sosul Avgolemono este practic omniprezent în bucătăria greacă, unde este servit alături de dolma și legume precum anghinarea, precum și ca acompaniament la mâncăruri din pește și carne. În Grecia este de fapt o întreagă categorie de supe îngroșate cu o emulsie de ou și lămâie.

În Turcia, un sos de ou-lămâie, care este folosit și pentru a îngroșa supe, este cunoscut sub numele de terbiye. Agristada se mai găsește chiar și în Spania, unde este cunoscută sub numele de salsa blanca (sos alb) sau huevo y limón (ou și lămâie) și este servită alături de pește prăjit sau anghinare, în loc de maioneză.

FOTO Miracol la Neptun! Un stejar secular a țopăit din rezervația naturală până pe terenul unui mare dezvoltator imobiliar. În acte, copacul apare la distanță de 4,6 metri de obiectiv
Recomandări
FOTO Miracol la Neptun! Un stejar secular a țopăit din rezervația naturală până pe terenul unui mare dezvoltator imobiliar. În acte, copacul apare la distanță de 4,6 metri de obiectiv

Supa de pui a la grec se face de obicei cu ouă întregi, dar uneori doar cu gălbenușuri. Albușurile pot fi bătute într-o spumă separat înainte de a fi amestecate cu gălbenușurile și sucul de lămâie, sau ouăle întregi pot fi bătute cu sucul de lămâie. Amidonul din paste sau orez contribuie la stabilizarea emulsiei.

Vezi și care este diferența dintre ciorba rădăuțeană și a la grec.

Rețete de ciorbă de pui a la grec

Ciorba de pui a la grec a fost transformată de-a lungul timpului și rețeta originală modificată în funcție de preferințele culinare, dar și de ingredientele pe care fiecare bucătar le-a avut la îndemână, astfel că astăzi, sunt o mulțime de feluri de a prepara ciorbă de pui a la grec. Iată unele dintre cele mai apreciate rețete de ciorbă de pui a la grec:

Ciorbă de pui a la grec cu usturoi

Ciorbă de pui a la grec cu usturoi
Ciorbă de pui a la grec cu usturoi

Ingrediente:

  • 500g piept de pui, tăiat cubulețe
  • 2 litri supă de pui
  • 3 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 2 morcovi, tăiați cubulețe
  • 2 cartofi, tăiați cubulețe
  • 1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 ouă
  • Sucul de la 2-3 lămâi (după gust)
  • Sare și piper după gust
Șefa ANM anunță cât mai ține vremea rea. Se face și mai frig, iar ploile se extind începând de duminică după-amiază
Recomandări
Șefa ANM anunță cât mai ține vremea rea. Se face și mai frig, iar ploile se extind începând de duminică după-amiază

Într-o oală mare, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o până devine ușor transparentă. Adaugă cubulețele de piept de pui în oală și prăjește-le până se rumenesc ușor.

Adaugă morcovii, cartofii și ardeiul gras tăiate cubulețe în oală și amestecă bine cu celelalte ingrediente.

Toarnă supa de pui peste ingredientele din oală și adaugă cățeii de usturoi zdrobiți. Dă ciorba în clocot, apoi redu focul și las-o să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când legumele și carnea sunt fragede.

Într-un bol, bate ouăle și adaugă treptat sucul de lămâie, amestecând continuu, până obții un sos omogen. Scoate oala de pe foc și încorporează ușor sosul avgolemono (ou și lămâie) în ciorbă, amestecând continuu pentru a evita coagularea oului.

Ajustează gustul cu sare și piper, dacă este necesar. Servește ciorba caldă, presărată cu pătrunjel tocat proaspăt.

Ciorbă de pui a la grec cu piept de pui

Ciorbă de pui a la grec cu piept de pui
Ciorbă de pui a la grec cu piept de pui

Ingrediente:

  • 1 piept de pui
  • 1 morcov,
  • o ceapă,
  • 2 gălbenuşuri,
  • 200 g smântână,
  • o ceaşcă de orez,
  • sare, piper,
  • pătrunjel,
  • suc de lămâie

Mod de preparare

Pieptul de de pui se pune la fiert într-o oală cu 3 l de apă, sare şi piper. Se lasă la fiert şi se spumează. Ceapa se taie solzişori, iar morcovul cubuleţe. Când carnea este fiartă se scoate şi se lasă la răcit. Legumele se pun în apa în care a fiert carnea împreună cu orezul spălat şi se lasă până se înmoaie.

Carnea se taie cubuleţe şi se adaugă legumele, se condimentează şi se mai fierbe împreună 10 minute. Gălbenuşurile se freacă cu o lingură de lemn cu puţină sare, apoi se adaugă smântâna şi se omogenizează foarte bine. Peste ele se pune cu polonicul, în fir subţire, zeama, amestecând continuu, până ajunge aproape la aceeaşi temperatură cu ciorba, apoi se toarnă amestecul, în fir subţire, peste supă, amestecând fără încetare. Se serveşte cu pătrunjel şi se acreşte cu zeamă de lămâie

Ciorbă de pui a la grec fără orez

  • 1-2 legaturi pătrunjel
  • zeama de la 1-2 lămâi
  • 1 ou
  • piper măcinat
  • 3-4 boabe piper
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 ţelină rădăcină şi frunze
  • sare
  • 2 ardei
  • 1-2 cepe
  • 1 pui
  • 2 morcovi
  • 50 g unt
  • 3 lingurite făină

Mod de preparare

Se curăţă şi se spală puiul. Se pune să fiarbă în apă cu un praf de sare.
Se lasă să fiarbă la foc mic, de la început până la sfârşit, ca să nu scadă brusc. Se curăţă legumele şi se spală bine. Se pun să fiarbă întregi împreună cu puiul. Oala se acoperă cu un capac.
Se verifică dacă au fiert legumele şi puiul, apoi se iau de pe foc şi se strecoară în altă oală.
Se sparge oul, se bate bine cu un praf de sare şi se adaugă făina cernută. Se obţine o cremă consistentă şi pune în supă trecută prin furculiţă. Supa se lasă să mai dea în clocot câteva minute, se condimentează cu sare şi piper, după gust, iar după ce s-a luat de pe foc se adaugă untul şi se serveşte ornată cu pătrunjel verde şi zeamă de lămâie.

Sursă retete.unica.ro

Ciorbă de pui a la grec cu smântână de gătit

  • carne de pui (pulpe sau piept)
  • 2 morcovi
  • 3 cartofi
  • 2 cepe
  • 1 ardei
  • 1 ţelină mică
  • 1 legatura leuştean
  • 400 ml borş
  • 2 ouă
  • 250 ml smântână pentru gătit
  • sare
  • piper măcinat
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui

Mod de preparare

Se spală carnea şi se pune la fiert în apă cu un praf de sare. Când începe să facă spumă, se ia spuma cu atenţie de câteva ori, până începe să clocotească. Când începe să facă spumă, se ia spuma cu atenţie de câteva ori, până începe să clocotească.

Se acoperă oala cu un capac şi între timp se curăţă zarzavaturile, se spală, se taie cubuleţe, apoi se pun la fiert în oală împreună cu carnea.

Separat, se strecoară borşul şi se pune să fiarbă în câteva clocote. Ouăle se desfac, se bat bine cu un praf de sare, se adaugă smântâna şi un polonic din zeama de ciorbă, cât să se omogenizeze.

După ce au fiert şi carnea şi legumele, se scoate bucata de carne, se taie cubuleţe, se adaugă borşul, se mai lasă să clocotească câteva minute, se opreşte focul şi se adaugă compoziţia de ou cu smântână, mestecându-se uşor să nu facă cocoloaşe. Se serveşte ornată cu leuştean verde.

Ciorbă de pui a la grec cu iaurt

Ciorbă de pui a la grec cu iaurt
Ciorbă de pui a la grec cu iaurt

Ingrediente:

  • 500g carne de pui (pulpe dezosate sau piept de pui cubulețe)
  • 2 litri supă de pui sau apă
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 2 morcovi, tăiați cubulețe
  • 1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 200g iaurt grecesc
  • Sucul de la 1 lămâie
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Într-o oală mare, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o până devine ușor transparentă.

Adaugă cubulețele de carne de pui în oală și prăjește-le până se rumenesc ușor.

Adaugă legumele tăiate cubulețe în oală și amestecă bine cu celelalte ingrediente.

Toarnă supa de pui peste ingredientele din oală. Dă ciorba în clocot, apoi redu focul și las-o să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când legumele și carnea sunt fragede.

Într-un bol mic, amestecă iaurtul grecesc cu sucul de lămâie până obții o compoziție omogenă. Încorporează treptat amestecul de iaurt în ciorbă, amestecând continuu pentru a evita coagularea iaurtului.

Ajustează gustul cu sare și piper, dacă este necesar. Servește ciorba caldă, presărată cu pătrunjel tocat proaspăt.

Ciorbă de pui a la grec ardelenească

Rețete de ciorbă de pui a la grec. Cum faci cea mai gustoasă ciorbă
Ciorbă de pui a la grec ardelenească

Ingrediente

  • un piept de pui
  • doi morcovi
  • o ceapă
  • o ţelină
  • o mână de orez
  • smântână
  • două gălbenuşuri
  • lămâie
  • sare
  • pătrunjel
  • piper

Mod de preparare

Se pune puiul la fiert în apă cu sare şi cu boabele de piper. După ce a fiert, se strecoară supa şi se scoate carnea de pe oase. Între timp se curăţă şi se taie legumele cubuleţe Se încing două linguri de ulei într-o tigaie şi se călesc puţin legumele. Se adaugă peste supa strecurată şi legumele, şi orezul, în aceeaşi oală. Când sunt fierte toate, se pun carnea, zeama de la o lămâie şi gălbenuşurile amestecate cu smântână.

Sursă foto – Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

vandas3   •   26.03.2024, 11:23

Multumesc pentru reteta! Ciorba cu usturoi o voi pregati.

Marica13   •   12.03.2024, 18:52

Super bun nu știu cum o fi aia cu usturoi

anneyx   •   06.03.2024, 20:57

Super bună și gustoasă recomand.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Județul din România pe care oamenii îl părăsesc în masă. A pierdut 50.000 de locuitori în ultimii ani
FANATIK.RO
Județul din România pe care oamenii îl părăsesc în masă. A pierdut 50.000 de locuitori în ultimii ani
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Ion Țiriac, dezlănțuit: „Jucătorii români nu au valoare pentru nimic!” » Atacă un personaj cu greutate: „Rușinea sistemului de azi!”
GSP.RO
Ion Țiriac, dezlănțuit: „Jucătorii români nu au valoare pentru nimic!” » Atacă un personaj cu greutate: „Rușinea sistemului de azi!”
Băutura pe care o poți consuma dimineața în loc de cafea. E un real energizant natural, nu vei simți lipsa cofeinei
FANATIK.RO
Băutura pe care o poți consuma dimineața în loc de cafea. E un real energizant natural, nu vei simți lipsa cofeinei
Descoperirea făcută de specialiști în România. Ar putea provoca alergii greu de identificat
Știrileprotv.ro
Descoperirea făcută de specialiști în România. Ar putea provoca alergii greu de identificat
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Câte zile libere au angajaţii români, în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte. Drepturile celor care sunt chemaţi totuşi la muncă
Observatornews.ro
Câte zile libere au angajaţii români, în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte. Drepturile celor care sunt chemaţi totuşi la muncă
Horoscop 21 aprilie 2024. Racii trebuie să fie deschiși față de ceea ce apare de la sine, să dea dovadă de mai multă bunăvoință în orice situație
HOROSCOP
Horoscop 21 aprilie 2024. Racii trebuie să fie deschiși față de ceea ce apare de la sine, să dea dovadă de mai multă bunăvoință în orice situație

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI