Cuprins:
Persoanele care nu obișnuiesc să consume carne ori persoanele care țin post și în anumite zile nu mănâncă preparate de origine animală, se pot bucura de gustul savuros al retețelor de grătar fără carne. Vezi ce rețete de grătar vegetarian poți încerca în sezonul de vară.
Rețete de grătar vegetarian pentru sezonul de vară
Dovlecel pe grătar cu ricotta și piper roșu
Ingrediente ce îți vor fi de folos pentru 8 jumătăți de dovlecel.
- 2 dovlecei verzi;
- 2 dovlecei galbeni;
- Un ardei roșu mai mare;
- O ceapă;
- 2 căței de usturoi;
- 100 gr ricotta;
- 2 lingurițe ketchup;
- O lingură ulei de măsline;
- O lingură piper roșu;
- O lingură de lapte (1,5% grăsime);
- ½ legătură oregano;
- Sare și piper proaspăt măcinat.
Mod de preparare
Dovleceii se spală și se taie în jumătăți egale. Cu ajutorul unei linguri se scot semințele din interior. Se condimentează cu sare, piper și se pun pe o folie mare de aluminiu, cu suprafețele tăiate orientate în jos.
Peste dovlecei pune o lingură de ulei de măsline și lasă-I pe grătar, întorcând-i de pe o parte pe alta, pentru aproximativ 10 minute.
Spală ardeiul și taie-l în felii. Pune-l într-un bol, peste care adaugă usturoiul mărunțit, ceapa mărunt tăiată, oregao mărunt tăiat. Lasă-le deoparte pentru a-și lua gust toate ingredientele.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_bc2468b97adc768129c37193b21d8193.jpg)
Separat, amestecă ricotta cu ketchup, lingura de piper roșu, laptele și amestecă până când obții o cremă. Condimentează cu sare și piper după gust.
Peste dovleceii făcuți la grătar, pune câte o lingură din amestecul de ardei roșu, apoi o lingură din amestecul de ricotta. Presară oregano deasupra și servește imediat.
Legume făcute la grătar
Ingrediente din care vei obține 4 porții
- 4-5 roșii mari;
- O vânătă;
- 2 dovlecei;
- Un cățel de usturoi;
- Frunze de rozmarin și busuioc;
- Ulei de măsline;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Legumele se spală și se taie în felii toate. Se condimentează cu sare și piper. Se pun toate legumele pe o folie de aluminiu, una deasupra alteia, sub forma unui burger, baza cu felie de roșie, felie de vânătă, dovlecel, capac cu felie de roșie. Peste toate legumele se pune ulei de măsline și ierburile proaspete. Se închide folia de aluminiu în partea de sus și se pune pe grătar pentru 15-20 de minute.
Frigărui vegane cu falafel la grătar
Ingrediente
- 190 gr falafel vegan;
- Un ardei roșu;
- Un ardei galben;
- Un dovlecel;
- O ceapă roșie;
- Ulei de măsline;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Pune într-un bol 2-3 linguri de ulei de măsline și o lingură de sare. Poți adăuga și câteva ierburi aromatice, dacă prefer. Curăță ardeii și taie-I în formă de pătrat, de dimensiuni mici. La fel și dovleceii. Pune toate legumele în bolul cu uleiul și amestecă-le. Cu ajutorul bețișoarelor de frigărui, începe să așezi fiecare ingredient pe bețisoare. Poți începe cu ardeiul galben, apoi ceapă, dovlecel, falafel, ceapă și ardei roșu.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c001a935ee3971f53376c9297ff82438.jpg)
Bețișoarele pregătite cu legume și falafel-l pune-le pe grătarul încins, întoarce-le pe toate părțile, deoarece asta ajută ca legumele să se gătească încet și să nu se ardă.
Vinete la grătar cu mămăligă și brânză
Ingrediente
- 4 vinete mici;
- 60 gr de brânză de capră;
2 linguri de ulei de măsline; - O linguriță de sare;
- Mălai pentru mămăligă.
Pregătește mamaliga după rețeta clasică și las-o să se răcească, după care feliaz-o. Feliază vinetele, presară sare și ulei de măsline, după care pune-le pe grătarul încins. Întoarce feliile de pe o parte pe alta, timp de 5 minute. Pune feliile de mămăligă pe grătar, după ce s-au rumenit, rade brânză deasupra și lasă-le pentru câteva secunde, până când capătă o crustă arăme pe ambele părți. Servește vânăta coaptă pe grătar cu mamaliga coaptă.
Citește aici și cum faci mămăligă
Frigărui cu halloumi
Ingrediente
- 3 felii de pâine;
- 3 roșii mari sau câteva roșii cherry;
- 3 căței de usturoi;
- O bucată de brânză halloumi;
- Sare, piper;
- Oțet balsamic.
Mod de preparare
Taie usturoiul felii subțiri și pune-l într-o tigaie cu puțin ulei. Las-l să se călească pentru 2-3 minute, apoi scoate-l și strecoară uleiul. Taie feliile de pâine sub formă de pătrat, de dimensiuni mici.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_56a894cf6831afcaebba4ece98565835.jpg)
Pe un băț pentru frigăruie pune o bucată de pâine, o bucată de roșie și un cubuleț de halloumi pe care l-ai pregătit puțin în prealabil pe grătar.
Se taie halloumi se taie mai groase, se pune pe grătarul încins și se rumenește pe ambele părți, ulterior se taie halloumi în bucăți mai mici, sub formă de pătrat.
Unge frigăruile cu uleiul în care ai gătit usturoiul, asezonează cu sare și piper, apoi pune-le pe grătar pentru 2-3 minute, și întoarce-le pe fiecare parte pentru a se găti uniform. Servește frigăruile asezonate cu oțet balsamic și poți decora totul cu câteva frunze de busuioc proaspăt.
Conopidă la grătar cu condimente
Ingrediente
- O conopidă de dimensiuni medii;
- O linguriță boia afumată;
- O linguriță boia iute;
- O linguriță praf de usturoi;
- O linguriță de sare;
- O linguriță turmeric;
- Ulei de măsline.
Mod de preparare
Desfă conopida în buchețele și unge fiecare bucată cu ulei, cu ajutorul unei pensule. Pune-le într-un bol mare, adaugă peste toate condimentele și amestecă până când toate ingredientele sunt incorporate. Pe grătarul încins, pune fiecare bucată de conopidă, pe toate părțile, pentru 3-4 minute. Când ai oprit focul grătarului, mai lasă conopida acolo, în căldură, pentru încă 10 minute.
Dacă vrei, înainte de a pune conopida pe grătar, o mai poți fierbe pentru 5 minute, pentru a nu o mai lăsa ulterior în căldura grătarului. Poți consuma conopida la grătar cu un dressing făcut dintr-un iaurt, câteva fire de pătrunjel verde și 2 căței de usturoi.
Burger vegetarian cu halloumi la gratar
Ingrediente
- O conservă năut;
- 100 gr miez de nucă;
- 6 felii de ceapă;
- 3 căței de usturoi;
- O legătură pătrunjel;
- O lingură condimente;
- 2 roșii;
- Câteva frunze de salată verde;
- 2 pachete de brânză halloumi;
- Zeama de la o lămâie;
- Ulei de măsline;
- Chiflă de burger.
Mod de preparare
Scurge bine năutul din conservă și limpezește-l cu apă rece. Pune în blender nucile, usturoiul și pătrunjelul și amestecă până obții o consistență omogenă. Adaugă și năutul și amestecă din nou restul ingredientelor până obții o pastă. Dacă pasta este prea moale, se mai poate adăuga năut.
Modelează chiftelele de năut pentru burger, pune-le pe o hârtie de copt, într-o tavă, unge fiecarea chiftea cu ulei de măsline și pune-le la cuptor pentru 20-30 de minute, la 200 de grade C. Poți pune chiftelele de năut și pe grătarul încins. Le lași pentru 10 minute, aproximativ, timp în care le întorci constant.
Pe grătarul încins pune feliile de roșie tăiate mai gros, feliile de halloumi, ceapa și poți adăuga și alte legume, după preferințe. Întoarce legumele pe toate părțile pentru a fi gătite bine. Așază pe o parte a chiflei o felie de roșie, chifteaua din năut, salată verde, o felie de brânză halloumi pe grătar, și alte legume preferate, apoi pune capac cealaltă felie de chiflă. Poți adăuga și sosuri, în funcție de preferințe. Asta-i tot. Așa ai pregătit cel mai bun burger vegetarian.
Pentru a te ajuta şi cu alte idei pentru alimentaţia ta, îţi recomandăm câteva rețete vegetariene simple și delicioase.
Citește și: Ce este plăcinta ciobanului şi cum se prepară
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_4357f7e62694bc26dc4abd80a04339f1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_b61fdbee66f64b1ca5c8a293dc7b93ac.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_22f86e1628e1a4d395afee7af9020568.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_8850f222472416c9633f2423edb0220f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_b7c23fecdcefe56e0885565fe909e326.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_153a2471fe508566f1a11db79855a5e1.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_e3e2963a4b584bdad8f4846234a1ebfd.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_bdb291717f092a97a1fa5e16881be2a6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_2cc2f07ba0a9e3ebb0bb94d18642fdcc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_90a5836c3def388e589f1ecd977038a5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_33cae733c1084d454c982b7876e46045.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_8d5c7a8e444aa457fd174719e8afdcfe.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/115_34c917340766fcb215347afadd7258b1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_df7e8f4c0d1502fc5f0f9b16fb813e7b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_4d26aaa997f9809b761823ffe308610c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_45dbefa9847b653c38fe7dc1796de5bd.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_5e3f9d5066c295a9e890605cfb111eca.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_9e767df6dc18cb5704a0abe9b642a22a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_0f6201194691fe333e31f7d46e398205.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_f908da1961b1ee907a41ccd29ae80a33.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_78db589cbe0c4b14a997ddbbd04367c6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_cf46df0d603f91da33362c2409180012.jpg)
Costica2023 11.12.2023, 17:19
perfecte pentru o masă sănătoasă și plină de savoare în aer liber
Nicoleta1807 15.11.2023, 23:51
Un articol foarte interesant!
Any0205 23.09.2023, 22:19
Interesant pentru când avem vegetarieni la masa!
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.