Fie ele moldovenești, oltenești, în foi de viță sau cu ciuperci, fiecare rețetă de sarmale de post pune la grea încercare pasionatele de bucătărie.
Cuprins:
Cum faci sarmale de post. Trucuri ca să-ți iasă cele mai bune sarmale
Cele mai bune sarmale de post sunt preparate cu ciuperci, soia sau bulgur, cartofi, legume tocate sau bucăţele de pâine.
Sarmalele se pot fierbe pe aragaz, în vase emailate, cam 4-5 ore. Sau la cuptor, caz în care timpul se reduce simțitor. De verifică după 2-3 ore. Scoate o sarma pentru a vedea daca s-au gătit orezul, carnea și varza.
Dacă le pui pe aragaz, pentru a preveni lipirea sarmalelor pe fundul vasului, acoperă-l cu felii de varză și cu varza tocată și unge vasul cu puțină untură. Ai grijă cât lichid pui! Evită să „îneci” sarmalele în apa în care le fierbi, deoarece vor ieşi prea moi şi se vor împrăştia în farfurie. Doar acoperă-le cu apă şi verifică constant dacă e cazul să mai adaugi.
Vezi mai multe trucuri despre cum faci sarmale!
Rețetă sarmale de post mănăstirești
Ingrediente pentru sarmale de post mănăstirești:
- 200 g orez
- 200 g ciuperci (chiar si ghebe)
- 3-4 linguri ulei
- 1 ceapă
- 2 morcovi
- 2 lingurite pastă de roşii
- 1 ardei gras
- 1 varză murată
- sare
- piper
- piper boabe
Cum faci sarmale de post mănăstirești:
Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb 10 minute, în apă cu sare. Ceapa, ardeiul gras şi morcovii se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Orezul se curăţă, se spală şi se căleşte 1-2 minute în ulei încins. Se adaugă legumele, ciupercile tăiate felii, sare şi piper. Se lasă să fiarbă înăbuşit 10 minute.
Varza pentru sarmale de post mănăstirești se desface în foi, se spală cu apă rece şi se lasă la scurs. Se taie pătrate de 10×10 cm, care se umplu cu compoziţia de orez şi ciuperci. Se rulează şi se pun ordonat, într-o oală cu fundul gros, unsă cu ulei, în care s-a pus un strat de varză tocată. Se adaugă câteva boabe de piper, iar deasupra se presară varză tocată. Se completează până la nivelul sarmalelor cu apă, în care s-a dizolvat pasta de roşii. Se fierb la foc mic 60-70 minute.
Sarmalele de post mănăstirești se servesc imediat, dar, pentru că nu au grăsime sunt foarte gusoase şi reci.
Sursa: retete.unica.ro
Încearcă și alte retete de post manastiresti
Rețetă sarmale de post umplute cu orez, ciuperci și soia
Ingrediente pentru sarmale de post cu orez, ciuperci și soia:
- 1/2 kg ciuperci crude
- 3 cepe mari
- 200 g orez
- 2 morcovi
- 500 g soia granulată
- 200 g ulei
- o ceașca de apă
- sare
- piper
- cimbru
- mărar tocat
- pătrunjel tocat
- 1-2 verze murate pentru foi
Mod de preparare sarmale de post cu ciuperzi, orez și soia
Pui pe foc o oală cu doi litri de apă și cu puțină sare și o lași până dă în clocot. Se adaugă soia și se lasă acolo până se umfle, iar apoi se scurge de apă. Se curăță ciupercile și se toacă mărunt, la fel și ceapa, morcovii se dau pe răzătoare și se pune într-o cratiță uleiul la încins.
Se pun în ulei mai întâi ciupercile, iar apoi se adaugă treptat, ceapa, morcovul, orezul, soia, sarea, cimbrul și piperul, iar la final se toarnă și ceașca de apă. Se mai lasă un pic până se umflă și orezul puțin, iar când e gata se adaugă verdeața tocată. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Apoi se iau frunzele de varză murată și începi să le umpli cu amestecul din cratiță și le împachetezi.
Într-o oala se pune puțină varză tocată și puțin ulei și se așază sarmalele una lângă cealaltă. Se adaugă și o cană de suc de roșii sau bulion amestecat cu puțina sare, se completeaza cu apă si se pun la fiert, la foc potrivit. Se reduce focul când sarmalele au început să fiarbă.
Sursa: www.gradinamea.ro
Rețetă sarmalele de post cu nuci și orez
Ingrediente pentru sarmale de post cu nuci și orez:
- o varza murată
- orez
- nucă
- ceapă
- codimente și miodenii după gust (piper, boia dulce, boia iute
- oregano, cimbru, busuioc, nucșoara, foide dafin)
- sare
- ulei
- bulion
- zahăr
Cum faci sarmale de post cu nuci și orez:
Foile de varză se pregătesc ca pentu sarmalele obișnuite. Nuca se curăță de gunoaie și se dă la cuptor până se rumenește. Apoi se pune într-un prosop de bucătărie sau o pungă și se sfărâmă cu făcălețul. Într-o cratiță se pune uleiul la încins și se adaugă ceapa tocată mărunt și orezul bine spălat. Când ceapa începe să se facă aurie, se pun mirodeniile și sarea.
Se oprește focul și se lasă la răcit. Apoi în compoziție se adaugă nuca și se amestecă bine. Se ia din compoziþie cu o lingură, cantități cât să încapă pe foaia de varză, rulându-se cu grijă, întrucât compoziția nu este la fel de legată ca la sarmalele obișnuite. Se toarnă ulei pe fundul vasului în care vor fierbe sarmalele și se aranjeaza un strat de varză murata tocată, apoi se așază sarmalele.
Deasupra sarmalelor se pune încă un strat de varza murată tocată si peste tot se vor pune 1-2 frunze de varză întregi.
Se pune apă pâna se acoperă tot, și se pune vasul pe aragaz, la foc potrivit.
Sursa: www.gustos.ro
Rețetă sarmalele de post olteneşti din seminţe de dovleac, orez şi praz cu foi de viță
Ingrediente pentru sarmale de post oltenești:
- 200 grame seminţe de dovleac
- 200 grame de orez
- 200 grame de praz
- 100 grame bullion
- trei crenguţe de busuioc
- două crenguţe de cimbru
- şase foi de dafin
- 20 bobiţe de piper
- două grame de sare
- foi de viță
Cum faci sarmale de post oltenești:
Seminţele de dovleac se pisează în mojar fără să se decojească, se cerne făina rezultată din ele, după care aceasta se amestecă cu orezul care a fost ţinut timp de cinci minute în apă clocotită. Dacă vă e mai ușor puteți să măcinați semințele de dovleac.
Se adaugă mirodeniile şi prazul tocat care, de asemenea, a fost opărit în apă clocotită şi se frământă compoziția precum aluatul de pâine. Compoziţia rezultată se pune pe frunza de viţă de vie şi se împătureşte asemeni foii de varză murată şi se pune la fiert.
Sursa: www.gustos.ro
Rețetă sarmale de post cu soia
Ingrediente pentru sarmale de post cu soia:
- o varză murată (1.5-2kg)
- 400 ml ulei
- 200 g soia granulată
- un ardei roșu
- 4 cepe
- 3 morcovi
- o legătura pătrunjel
- o legătura mărar (opțional)
- 400 g orez cu bobul rotund
- 4 linguri bulion
- 1 litru apă
- 3 lingurițe sare
- o linguriță de piper
- 5-6 frunze de dafin
Mod de preparare sarmale de post cu soia
Se pregătesc foile de varză ca pentru sarmalele normale și se pot lăsa câteva ore în apă sărată dacă sunt prea sărate. Granulele de soia se pun într-un vas și se toarnă pe eșe aă clocotită, în care se lasă la înmuiat 30-40 de minute. Se curăță legumele și se toacă mărunt împreună cu pătrunjelul, iar morcovul se dă pe răzătoare. Puneți toate legumele într-o cratiță, adăugați uleiul și soia și căliți-le în jur de 10 minute amestecând mereu.
Când s-au înmuiat legumele adăugați orezul (spălat în mai multe ape) și trei linguri de bullion. Mai lăsați pe foc 3-4 minute, se adaugă la compoziție sare și piper după gust, apoi lăsați-o la răcit. Apoi se iau foile de varză murată, se pune câte o lingură de compoziție și se rulează, introducând capetele în interiorul sarmalelor. Se acoperă funul unei oală (de lut) cu cotoare și varză tocată și apoi se așază sarmalele una lângă alta, iar printre ele puneti cateva frunze de dafin.
Dizolvați ultima lingură de bulion într-un litru de apă fierbinte și turnați peste sarmale. Acoperiti cu varză și cu capac și dați oala la cuptor trei ore la 180 grade. Opriți cuptorul și lăsați oala în cuptor măcar câteva ore.
Sursă: www.bucatariairinei.ro
Rețetă sarmale de post cu ciuperci și varză acră
Ingrediente pentru rețete sarmale de post cu ciuperci și varză acră:
- 1-2 capatani de varza murata (în funcție de mărimea verzei, dar și de calitatea frunzelor)
- 500 de grame de ciuperci proaspete
- 200 de ml. de orez cu bobul rotund, spălat și zvântat
- 1 țelina mică (rădăcină)
- 2 morcovi mari
- 2 cepe mari
- 150 de ml. de bulion de rosii
- 60 de ml. de ulei (măsline sau floarea soarelui)
- 1 legătura de mărar
- 1 legătura de cimbru
- 2 foi de dafin
- sare si piper
Mod de preparare pentru rețete sarmale de post cu ciuperci și varză acră:
Se desprind frunzele de pe căpățâna de varză murată și dacă varza e prea sarată, se pot desăra, clătindu-se în câteva ape reci. Se decupează cu grija nervurile îngroșate de pe frunze (nervuri care se păstreaza deoparte) și se aleg frunzele potrivite ca dimensiuni și calitate pentru sarmale.
Morcovii curățați se dau pe răzătoarea mare sau la robot, la fel și țelina și ceapa. Într-o cratiță se pune uleiul la încins și se adaugă morcovii, țelina și ceapa. Se amestecă de câteva ori și se reduce focul, călind legumele timp de 4-5 minute. Ciupercile bine șterse cu un servet de bucatarie se toacă mărunt și se pun peste legume.
Se amesteca bine și se mai călește amestecul de legume timp de 2-3 minute, apoi se ia de pe foc și se potrivește gustul cu sare și piper. Se adaugă mărarul tocat și frunze de cimbru. Se amestecă bine legumele cu verdeața, se adaugă orezul și se amestecă bine, iar apoi se ia cu lingura compoziție și se pune în foile de varză murată, unde se rulează cu grijă, îndesând capetele înăuntru.
Pentru gătitul sarmalelor este de preferat o oală cu peretii mai groși sau una de lut. Se pune pe fundul ei varză murată tocată mărunt, apoi se aranjează sarmalele. Se acoperă sarmalele cu restul de varză tocată, se adaugă bulionul de roșii, două crenguțe de cimbru și frunze de dafin. Se toarnă apă caldă atât cât să depăleascp sarmalele, se pune capacul pe oală si se dau sarmalele la foc mic. După preferință, se pot da și la cuptor. Timpul aproximativ de fierbere este de două ore.
Sursă: www.retetecalamama.ro
Rețete sarmale de post cu ciuperci și varză dulce
Ingrediente pentru rețete sarmale de post cu ciuperci și varză dulce:
- 1-2 verze dulci (în functie de mărimea verzei, dar și de calitatea frunzelor)
- 500 de grame de ciuperci proaspete
- 200 de ml. de orez cu bobul rotund, spălat și zvântat
- 1 țelina mică (rădăcină)
- 2 morcovi mari
- 2 cepe mari
- 150 de ml. de bulion de rosii
- 60 de ml. de ulei (măsline sau floarea soarelui)
- 1 legătura de mărar
- 1 legătura de cimbru
- 2 foi de dafin
- sare si piper
Mod de preparare pentru rețete sarmale de post cu ciuperci și varză dulce:
Se curăță varza de frunzele ofilite de la suprafață. Se pune apă la fiert într-o oala mare, după ce dă în clocot se sărează apa și se opărește varza întreaga timp de 1-2 minute. Se desprind frunzele de la suprafață, care au devenit suple în urma opăririi și se scufundă varza din nou în apa clocotită, până când se desfac toate frunzele. După cum e necesar, frunzele se mai pot opări scurt, fără a fi gătite, doar atât cât să fie maleabile și să se poata lucra ușor cu ele.
Morcovii se curăță și se dau pe răzătoarea mare sau la robot, țelina și ceapa la fel. Se încinge într-o cratiță uleiul și se adaugă morcovii, țelina și ceapa. Se amesteca de câteva ori și se reduce focul, ca să se caleasca încet legumele timp de 4-5 minute. Ciupercile bine șterse de impurități cu un servet de bucătărie se toacă mărunt și se adaugă peste legume.
Se amesteca bine și se mai călește amestecul de legume timp de 2-3 minute, apoi se ia de pe foc și se potrivește gustul cu sare și piper. Se adaugă mărarul tocat și frunze de cimbru. Se amestecă bine legumele cu verdeața, se adaugă orezul și se amestecă bine, iar apoi se ia cu lingura compoziție și se pune în foile de varză murată, unde se rulează cu grijă, îndesând capetele înăuntru.
Pentru gătitul sarmalelor este de preferat o oală cu peretii mai groși sau una de lut. Se pune pe fundul ei varză murată tocată mărunt, apoi se aranjează sarmalele. Se acoperă sarmalele cu restul de varză tocată, se adaugă bulionul de roșii, două crenguțe de cimbru și frunze de dafin. Se toarnă apă caldă atât cât să depăleascp sarmalele, se pune capacul pe oală si se dau sarmalele la foc mic, timp de aproximativ de două ore.
Sursă: www.retetecalamama.ro
Rețete de sarmale de post în foi de viță
Ingrediente pentru rețete de sarmale de post în foi de viță:
- 30 frunze de vita de vie
- un litru bors
- 10 linguri orez
- 2 legaturi ceapa
- un morcov
- o legătură mărar
- sare
- piper
- 100 ml ulei
- apă
Mod de preparare pentru rețete de sarmale de post în foi de viță:
Frunzele de viță se aleg cât mai întregi și se pun într-o cratiță. Se pune la fiert jumatate de litru de borș la care se adaugă apă și, în momentul în care clocotește, amestecul se toarnă peste frunze. Se lasă 10 minute, apoi se scurg. S epune ulei într-o cratiță la încins și se pune ceapa la călit.
După ce s-a înmuiat, se adaugă morcovul tocat mărunt sau dat pe răzătoare.Se adaugă și orezul, se mai lasă cel mult trei minute și apoi se potrivește gustul de sare și piper. Se adaugă și mărarul, se amestecă bine si apoi se pune în fiecare foaie câte o linguriță de amestec și se rulează.
Se pun sarmalele într-o cratiță, se acoperă cu restul de borș și apă și se pun la cuptor pentru 40-45 de minute.
Sursa: www.retetepractice.ro
Rețete sarmale de post în varză murată
Ingrediente pentru rețete sarmale de post în varză murată:
- 200 g orez
- 3-4 linguri ulei
- 1 ceapă
- 2 morcovi
- 2 gogoşari sau ardei graşi
- 1 legătura pătrunjel şi mărar
- 1 varză murată
- 2 linguri suc de roşii
- sare
- piper măcinat
- piper boabe
Mod de preparare pentru rețete sarmale de post în varză murată:
Se curăță orezul și se spală. Se desfac foile de varză, se spală şi apoi se lasă la scurs. Se călește ceapa tocată mărunt împreună cu orezul, 1-2 minute, într-o cratiță încinsă cu ulei. Se taie morcovii în cubulețe şi se pun în compoziţia de orez. Se toarnă apoi puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 5 minute. Se adaugă miezul de varză tocat mărunt și gogoşarii tăiaţi cubuleţe.
Se amestecă uşor şi se potrivește gustul cu sare, piper şi verdeaţă. Foile de varză se umplu cu câte o lingură din compoziţia de orez, apoi se rulează şi se pun într-o oală unsă cu ulei, cu un strat de varză tocată pe fund. Se adaugă câteva boabe de piper, ulei, sucul de roşii şi apă, până la nivelul sarmalelor. Se fierb la foc mic, timp de 70 – 75 minute.
Sursă: retete.unica.ro
Rețete de sarmale de post moldovenești cu păsat de porumb
Ingrediente pentru rețete de sarmale de post moldovenești cu pasat de porumb:
- o varză mare murată
- 300 de grame de păsat de porumb sau crupe de porumb
- 3 morcovi
- 2 cepe albe
- o lingură de pastă de ardei/roșii
- o lingură de sare
- 100 ml ulei de floarea soarelui
Mod de preparare pentru rețete de sarmale de post moldovenești cu pasat de porumb
Varza se spală bine și se lasă o oră în apă să se desăreze. Ceapa se taie cubulete mici, morcovul se dă pe răzătoare. Într-o tigaie adâncă puneți uleiul la încins și adăugați morcovii și ceapa pentru călit. Amestecați bine și lăsați cam 10 minute la foc mediu să se înmoaie. Adaugați și pasta de ardei sau roșii, amestecați bine și închideți focul.
Păsatul de porumb sunt boabe ceva mai mari decât făina de porumb pentur mămăligă. Se spală bine în câteva ape până nu mai apar fulgi albi în apă. În cazul în care folosiți crupe, le spălați și scurse bine le amestecați cu legumele din tigaie, apoi potriviți totul cu sare.
Lăsați compoziția un pic la răcit și apoi începeți să rulați sarmalele. Într-un tuci de 3-4 litri se pun la fund bucățele de varză murată și se aranjează sarmalele, pe care le acoperiți la final cu încă un strat de varză tocată. Se toarnă apă doar cât să le acopere și acoperiți tuciul cu capac sau folie de aluminiu.
Puneți la cuptor pentru 2 ore la 160 de grade, si apoi 1-2 ore la 100 de grade. Când usnt gata opriți focul și le mai lăsați o oră în cuptor.
Sursă: www.lalena.ro
Retețe sarmale de post cu orez și cartofi
Ingrediente pentru retețe sarmale de post cu orez și cartofi:
- o varză mare
- o ceapă
- un morcov
- un cartof
- o cană de orez
- o legătură de pătrunjel
- o legătura de mărar
- cimbru uscat
- crengi de cimbru
- foi de dafin
- boia dulce
- tocană de legume
- ulei de măsline
- sare
- piper
Mod de preparare pentru retețe sarmale de post cu orez și cartofi:
Se pregătesc frunzele de varză ca la sarmalele normale. Se curăță legumele și se toacă mărunt sau se dau pe răzătoarea mare. Se pune ceapa la călit într-o cratiță cu ulei încins, după care adăugăm morcovul si cartoful, lăsăm puțin să se căleasca împreuna, condimentăm cu sare, piper, cimbru uscat, apoi punem 2 – 3 linguri de tocană de legume sau bulion.
Luăm cratița de pe foc și adăugăm orezul care a fost fiert puțin. Se amestecă bine și apoi se ia din compoziție și se pune în foile de varză pentru a fi rulate. Pe fundul oalei se pun câteva crenguțe de cimbru, apoi câteva foi de varză și apoi se așază sarmalele.
Deasupra se acoperă cu varză tocată și frunze de dafin, peste care se toarnă ulei de măsline, boia dulce și apă cât să le acopere. Se bafă oala la cuptor pentru aproximativ două ore, la foc mic și se adaugă apă de câte ori este nevoie.
Sursa: www.bucataras.ro
Sarmale de post după rețeta lui Radu Anton Roman
Rețeta a fost publicată de celebrul scriitor, jurnalist și bucătar în cartea „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, una din cele mai importante lucrări gastronomice românești.
Ingrediente pentru sarmale de post după rețeta lui Radu Anton Roman:
- 1 varză murată
- 3 cepe
- 1 pahar untdelemn
- piper boabe
- 100 g prune uscate (sau stafide, ciuperci, felii de măr uscate)
- 1 ceașcă orez
- 1 pahar bulion de roșii gros
- 1 morcov
- sare, piper măcinat, boia
Cum faci sarmale de post după rețeta lui Radu Anton Roman
Două cepe se toacă și se călesc în ulei. Se sting cu orez și apă, se condimentează cu sare și piper măcinat și se lasă să fiarbă câteva minute. Varza se spală bine. Se pregătesc 10-15 foi de varză mari, iar restul verzei se toacă fideluță. Morcovul se dă pe răzătoare.
Prunele se toacă mărunt și se adaugă peste orezul fiert. Se unge o cratiță mare cu ulei, se umpu sarmalele și se așează în cratiță împreună cu varza tocată și morcovul ras. P
este sarmale se pune un sos făcut din cea de-a treia ceapă călită în ulei, cu boia, piperul boabe și bulionul. Se pune cratița acoperită în cuptor, pentru circa 1 oră.
Sarmale de post din Bucovina
Ingrediente:
- 1/2 kg ciuperci de padure sau conservate,
- 1 cana si jumatate orez,
- 2 cepe,
- 2 morcovi,
- 2 radacini patrunjel,
- 1 ardei kapia,
- 2 rosii,
- 2 linguri pasta tomate,
- marar si patrunjel verde (cate o legatura),
- boia ardei dulce, cimbru uscat, sare, piper,
- 1 ceasca vin alb sec,
- ulei pentru prăjit,
- frunze de sfeclă roșie (verzi sau murate).
Mod de preparare:
Se călește în ulei fierbinte ceapa tocată, împreună cu ciupercile curățate, spălate, stoarse bine (să nu fie îmbibate cu apă) și mărunțite bine de tot.
După 2 minute, se adaugă în tigaie și celelalte legume care au fost spălate, curățate și date pe răzătoare sau prin mașina de tocat carne (morcovul, radacina de patrunjel si ardeiul kapia). După ce prind gust (2 minute), se adaugă și roșiile date prin răzătoare/blender, precum și o lingură de pasta de tomate. Se amesteca bine inca puțin în tigaie, la foc mic, apoi se toarna toata compozitia, într-o oală, peste orezul spălat bine în 2-3 ape.
Se adaugă verdeata tocată (mărar, pătrunjel), apoi și sarea și piperul după gust, alături de boia de ardei dulce și cimbru, iar la final se amesteca bine totul, ca să se omogenizeze. Toata compozitia se lasa o ora, pentru a se „odihni”.
Frunzele de sfecla roșie, dacă sunt proaspete, se opăresc câteva secunde în apa clocotită cu sare, una câte una. Dacă sunt murate deja, se pun în apă rece circa o ora, la desărat, sau se spală bine în jet de apă rece, una cate una.
Compoziția sarmalelor de post se pune cu lingura în câte o frunză de sfeclă și se împachetează. Sarmalele, puse într-o oală încăpătoare, se acoperă cu apă și se lasă la fiert, cu capac și la foc mic, cam 1,5 ore. După o oră de cand au început să fiarbă, se adaugă în apa o lingura de pastă de tomate și ceșcuța de vin alb sec.
Dacă ești în pană de idei, avem și niște rețete de aperitive de post!
Încearcă și următoarele rețete:
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!