Ce informații vei găsi în acest articol:

Calculator sarcină – cum știu câte săptămâni de sarcină am

Deseori, medicii specialiști susțin că formula de a-ți calcula săptămânile de sarcină este extrem de simplă. Însă, dacă te gândești cum este posibil ca testul de sarcină să iasă pozitiv încă din a doua săptămână de la ovulație, dar sarcina ta este în a treia ori a patra săptămână de dezvoltare, iată răspunsul.

Calculator sarcina – cum știi să calculezi în câte săptămâni de sarcină ești

Pentru a ține calendarul sarcinii, medicii recomandă să ții cont de prima zi a ultimului ciclu menstrual, la care vei adăuga 40 de săptămâni. Rezultatul acestui calcul este data aproximativă a nașterii.

Pentru că nu întotdeauna se știe cu exactitate perioada de ovulație și este destul de greu să știi când ovulul a fecundat și ai rămas însărcinată, medicii ginecologi explică faptul că sarcina începe în prima zi a ultimei mensturații, chiar dacă acest lucru poate însemna și cu două săptămâni înainte ca ovului să fie fecundat.

Etapele sarcinii – cele trei trimestre de sarcină

Jurnalistă din redacția Emiliei Șercan către Digi 24, Realitatea și RTV: „Sunteți niște slugi ale politicienilor”
Recomandări
Jurnalistă din redacția Emiliei Șercan către Digi 24, Realitatea și RTV: „Sunteți niște slugi ale politicienilor”

Perioada sarcinii are aproximativ 40 de săptămâni. Este împărțită în trei trimestre și fiecare trimestru are 3 perioade aproximativ egale: 12, 13 săptămâni.

Fiecare sarcină se dezvoltă în trei trimestre și anume:

 • Primul trimestru – din prima săptămână până la la sfârșitul celei de-a 13 săptămânii;
 • Al doilea trimestru între săptămâna 14 și 27;
 • Al treilea trimestru de la săptămâna 28 de sarcină și până la naștere
Sarcina pe săptămâni - cum evoluează sarcina în fiecare trimestru
Sarcina pe săptămâni – cum evoluează sarcina în fiecare trimestru – sursa 123rf.com

Primul trimestru de sacină

Practic, acum este concepția copilului, momentul fecundării ovulului. Primul semn al sarcinii poate fi lipsa menstruației. Până la finalul primului trimestru de sarcină, săptămâna 13, fătul va avea o lungime de aproximativ 7,5 cm și nu va cântări mai mult de aproximativ 22 de grame.

Simptomele sarcinii în primul trimestru pot fi:

 • Stări de greață și vărsături;
 • Modificări bruște ale dispoziției;
 • Oboseală;
 • Creștere sau scădere în greutate;
 • Sâni umflați;
 • Pofte neobișnuite de alimente.
Film biografic despre rugbistul George Baltă, care azi face performanță în atletism din scaunul rulant: „A schimbat doar stadionul”
Recomandări
Film biografic despre rugbistul George Baltă, care azi face performanță în atletism din scaunul rulant: „A schimbat doar stadionul”

Al doilea trimestru de sarcină

Între săptămâna 14 și 27, cu aproximație, vor începe să apară primele semne ale sarcinii, precum umflarea ușoară a stomacului. Pe toată perioada celui de-al doilea trimestru de sarcină vei putea afla starea fătului și vei începe să simți mișcarea bebelușului. Până la finalul celui de-al doilea trimestru, săptămâna 27, fătul va ajunge să cântărească până la 900 de grame și va avea o lungime de aproximativ 36 de cm.

Simptomele sarcinii în al doilea trimestru pot fi:

 • Mâncărimi pe corp, rezultat al modificărilor hormonale;
 • Umflarea feței, picioarelor și gleznelor;
 • Vergeturi pe abdomen.

Ultimul trimestru de sarcină

De acum, bebelușul cântărește în jur de 1.200 de grame și are o lungime de aproximativ 35 cm. Ultimul trimestru de sarcină este și perioada cea mai importantă pentru dezvoltarea fătului. De acum, capul copilului coboară în bazin, iar bebelușul este pregătit pentru naștere. Greutatea variază între 2,900 și 3,550 kg, iar dimensiunea în jur de 50-52 cm.

Simptomele sarcinii în ultimul trimestru pot fi:

 • Respirație greoaie;
 • Aciditate crescută;
 • Disconfort general;
 • Picioare umflate;
 • Urinări frecvente;
 • Dureri de spate;
 • Sâni cu scurgeri;
 • Arsuri la stomac;
 • Dureri de cap;
 • Bufeuri de căldură;
 • Oboseală;
 • Presiune abdominală;
 • Constipație;
 • Contracții;
 • Schimbări ale scurgerilor vaginale;
 • Vergeturi;
 • Greață;
 • Stări de anxietate.
Viața celor 10 locuitori rămași în satul în care Gigi Becali a făcut o mănăstire și are planuri pentru alta: „Domnul ăsta a venit la poartă, m-a întrebat câţi ani am, apoi s-a dus şi mi-a adus o găleată de apă”
Recomandări
Viața celor 10 locuitori rămași în satul în care Gigi Becali a făcut o mănăstire și are planuri pentru alta: „Domnul ăsta a venit la poartă, m-a întrebat câţi ani am, apoi s-a dus şi mi-a adus o găleată de apă”

Sarcina pe săptămâni – ghid pentru viitoare mămici

Sarcina pe săptămânii - cum se dezvoltă fătul pe durata sarcinii
Sarcina pe săptămânii – cum se dezvoltă fătul pe durata sarcinii

Săptămânile 1 – 3 de sarcină

Ovulul fertilizat după concepție parcurge drumul prin trompa uterină, uter și se cuibărește de peretele uterin, acolo unde începe și să se dezvolte. Embrionul este vizibil de la 20 de zile și are mărimea cât a unei gămălii de ac. Deși nu știi că încă ești însărcinată, embrionul se dezvoltă foarte repede, iar de acum începe să se contureze placenta.

Săptămânile 4 – 6 de sarcină

Placenta continuă să se dezvolte, iar de acum inima fătului începe să bată și apar muguri de membre. Lungimea este de aproximativ 1,3 cm, cât un bob de orez. Din săptămâna a 5 a de sarcină începe să se dezvolte sistemul nervos central și sistemul osos. Tot de acum se dezvoltă și fața, ochii, gura și se conturează tălpile.

Săptămânile 7 – 9 de sarcină

Acum, fătul măsoară aproximativ 3 cm. Îi apar genele, se formează organele interne, iar membrele fătului încep să se miște. Embrionul se dezvoltă foarte repede, iar fața începe să capete aspect uman. Deja, din săptămâna a 9 a începe să se modifice și corpul viitoarei mămici.

Săptămânile 10 – 12 de sarcină

De acum, inima pompează sânge în organismul mic, iar de la sfârșitul celei de-a 10 săptămâni se poate numi făt și începe să aibă față umană. Acum sunt toate organele interne formate, chiar dacă nu toate sunt în stare de funcționare. Fătul se poate mișca liber în sacul amniotic, înghite lichid amniotic sistematic și i se dezvoltă plămânii.

Săptămânile 13 – 15 de sarcină

În această perioadă a sarcinii fătul este, mai mult mai mai puțin format, iar de acum începe să crească și să se formeze. De acum se poate afla și sexul fătului, iar bebelușul poate cântări până la 100 de grame.

Săptămânile 16 -18 de sarcină

Începând din această perioadă se pot face teste pentru a depista anumite anomalii. Fătul cântărește până la 200 de grame și începi să îi simți mișcările. Totul progresează extrem de repede.

Săptămânile 19 – 21 de sarcină

Este jumătatea sarcinii, iar acum bebelușul poate distinge zgomote și tonalități diferite. Îi poate distinge vocea mamei. Îi cresc sprâncenele și genele fătului, iar greutatea poate ajunge până la 400 de grame.

Săptămânile 22 – 24 de sarcină

Acum, deși stă cu ochii închiși, bebelușul poate distinge lumina de întuneric. Este activ și poți știi când doarme și când este treaz. Poate cântări peste 600 de grame și măsura 23 de cm.

Săptămânile 25 – 27 de sarcină

Plămânii fătului sunt mai bine dezvoltați, ba mai mult, fătul crește cam un cm pe săptămână. Este foarte activ în burtică și are destul loc să se miște.

Săptămânile 28 – 30 de sarcină

În această perioadă a sarcinii poți observa poziția fătului în uter, dar și dezvoltarea lui. Acum, bebelușul cântărește până la 1 kg, începe să își dezvolte sistemul imunitar, ba chiar urmează perioada în care își va tripla greutatea.

Săptămânile 31 – 33 de sarcină

Bebelușul are acum cele cinci simțuri dezvoltate, el poate simți mângâiatul și poate mirosi ori simți gustul. Fătul își petrece o mare parte din timp dormind, timp în care creierul este activ și vascularizat. Fătul exersează acum mișcările reflexe, dar și respiratul, suptul, clipitul ori sughițul, activități pe care le va avea imediat după naștere.

Săptămânile 34 – 36 de sarcină

Fătul are deja unghii la vârful degetelor, iar pielea capătă un aspect roz și rotunjor. Greutatea lui poate ajunge până la 2.400 kg.

Săptămânile 37 – 39 de sarcină

Acum, contracțiile uterine ușoare încep să pregătească fibra musculară pentru travaliu. Fătul are aspectul de bebeluș și are tot mai puțin spațiu să se miște. Nașterea se apropie.

Săptămânile 40 – 41 de sarcină

Bebelușul pare că nu mai are loc în uter, așa că nu vei mai simți mișcări fetale atât de energice din parte lui. Nu ai de ce să te îngrijorezi, deoarece bebelușul este gata să se nască.

Așadar, acestea sunt etapele sarcinii și așa evoluează sarcina pe săptămâni. Nu uita că poți afla în câte săptămâni ești însărcinată prin calculator sarcină pe care il gasești pe baby.unica.ro.

Sarcina pe săptămâni - cum evoluează fătul și corpul viitoarei mămici
Sarcina pe săptămâni – cum evoluează fătul și corpul viitoarei mămici

Citește pe baby.unica.ro mai multe informații despre sarcina pe saptamani.

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News
Despărțire șoc în lumea mondenă din România. „Dacă-l cunoșteam cu adevărat, nu făceam copilul! Fugeam în munți! Nu m-a găsit la gunoi!”
GSP.RO
Despărțire șoc în lumea mondenă din România. „Dacă-l cunoșteam cu adevărat, nu făceam copilul! Fugeam în munți! Nu m-a găsit la gunoi!”
ȘOC! Arma care poate distruge Rusia într-o singură zi. Este cea mai mare teamă a lui Putin în război
Playtech.ro
ȘOC! Arma care poate distruge Rusia într-o singură zi. Este cea mai mare teamă a lui Putin în război
Nu ne vizităm, nu mâncâm împreună, nici măcar prieteni nu suntem... Toată lumea credea că Stela Popescu și Alexandru Arșinel erau apropiați, dar ce-a spus actrița înainte să moară i-a lăsat mască pe toți
Viva.ro
Nu ne vizităm, nu mâncâm împreună, nici măcar prieteni nu suntem... Toată lumea credea că Stela Popescu și Alexandru Arșinel erau apropiați, dar ce-a spus actrița înainte să moară i-a lăsat mască pe toți
"Acum se va juca printre stele". Sfârşit tragic pentru o fetiţă de 2 ani. Copila a murit în spital, după un presupus atac al unui tânăr britanic
Observatornews.ro
"Acum se va juca printre stele". Sfârşit tragic pentru o fetiţă de 2 ani. Copila a murit în spital, după un presupus atac al unui tânăr britanic
Diana Şoşoacă nu a fost lăsată să vorbească la mitingul AUR. Senatoarea a strigat după jandarmi să o apere VIDEO
Știrileprotv.ro
Diana Şoşoacă nu a fost lăsată să vorbească la mitingul AUR. Senatoarea a strigat după jandarmi să o apere VIDEO
Un cuplu a cumpărat o casă fară s-o viziteze înainte și a găsit în baie o ușă secretă. Bărbatul a trăit un șoc, ce se afla în camera ascunsă
FANATIK.RO
Un cuplu a cumpărat o casă fară s-o viziteze înainte și a găsit în baie o ușă secretă. Bărbatul a trăit un șoc, ce se afla în camera ascunsă
Un mexican a ajuns pentru prima oară în Voluntari. Ce impresii a trimis la el acasă: ”Poate oamenii nu înţeleg”
Orangesport.ro
Un mexican a ajuns pentru prima oară în Voluntari. Ce impresii a trimis la el acasă: ”Poate oamenii nu înţeleg”
Horoscop 2 octombrie 2022. Scorpionii ar fi bine să vorbească mai puțin, să stea departe de situațiile tulburi și să nu-i denigreze pe cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 2 octombrie 2022. Scorpionii ar fi bine să vorbească mai puțin, să stea departe de situațiile tulburi și să nu-i denigreze pe cei din jur
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase
PUBLICITATE
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase