72. Prăjitură cu fructe

Ingrediente: pentru blat – cinci ouă, cinci linguri de zahăr, cinci linguri de făină, un plic de zahăr vanilat, o linguriţă de coajă rasă de portocală, zeama unui compot de fructe exotice, o mână de fructe din compot, esenţă de rom, puţină sare; pentru cremă – 400 g brânză fină cremoasă, un pliculeţ de zahăr vanilat, o linguriţă de za­hăr pu­­dră, 250 ml frişcă li­chidă, un plic de întăritor de frişcă; pentru decor – un kg fructe de pădure, câteva linguri de frişcă.
Supercolecţia 200 de reţete de la cititori (Astăzi, reţetele 71-84)
Mod de preparare – blat: se separă gălbenuşurile de albu­şuri. Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare. Se pun un praf de sare şi puţin zahăr peste gălbenuşuri şi se lasă câteva minute. Se freacă apoi gălbe­nuşurile cu restul de zahăr, zahărul vanilat, esenţa de rom şi coaja de por­­to­cală. Se pun într-un castron mai mare găl­benuşurile, albuşurile, fructele scurse din compot şi făina cer­nută.
Se amestecă rapid, se unge o tavă cu unt sau cu ulei, se tapetează cu făină, se pune aluatul şi se dă la cuptor, la foc potrivit, 20 de minute.
Pentru cremă: se bate friş­ca ameste­cată cu zahărul pu­dră şi cu întă­ritorul. Se freacă bine crema de brânză scursă, se ada­ugă zahărul vanilat, apoi frişca.
Se taie blatul în două şi se însi­ropează fiecare parte cu zea­mă de compot. Între ele se a­şază un strat de fructe, cre­­mă, apoi încă un strat de fructe. Crema rămasă se pune deasupra, iar peste ea se aşază fructe. Marginile se ornează cu frişcă.
Reţete trimise de Simona Andreea Negoiţă, Bucureşti

73. Fursecuri

Ingrediente: 300 g unt, 300 g zahăr, două ouă, o esenţă de vanilie, 450 g făină, un pli­­cu­leţ de praf de copt, sare; pentru decor – fulgi de cio-colată şi alune.
Supercolecţia 200 de reţete de la cititori (Astăzi, reţetele 71-84)
Mod de preparare: untul (la temperatura camerei, nu din frigider!) se freacă bine cu zahărul. Se adaugă ouăle şi vanilia. Făina se cerne, se amestecă bine cu praful de copt şi cu sarea, apoi se încor­porează încet în amestecul cu unt, folosind mixerul la viteză mică. Se fac biluţe din aluat, se aplatizează cu degetele şi se pun într-o tavă neunsă.
Se dau la cuptor 10 minute, până când marginile fursecurilor devin maronii. Se desprind cu ajutorul unei spatule. Se ornează cu alune şi ciocolată. Retetă trimisă de Adriana Ionică, Bucureşti

74. Cozonac Rosenkrantz

Ingrediente: două ouă, 500 g făină, coaja rasă de la o lămâie, patru pliculeţe de zahăr vanilat, un praf de sare, 110 ml lapte, o esenţă de rom, un pliculeţ de drojdie uscată, nouă linguri de zahăr, 150 g unt, o cană cu nucă mă­runţită, 12 linguri de zahăr pentru caramel.
Supercolecţia 200 de reţete de la cititori (Astăzi, reţetele 71-84)
Mod de prepare: se carame­lizează cele 12 linguri de zahăr în cratiţa în care se va aşeza cozonacul şi se întinde cât mai uniform caramelul pe pereţii vasului. În- tr-un bol se cerne făina, în mijlocul ei se pun cele două ouă întregi, e­sen­­ţa de rom, coaja de lă­mâie, sarea şi două pliculeţe de zahăr vanilat. Drojdia şi trei linguri de zahăr se pun în laptele căl­duţ şi se amestecă până se omo­genizează. Se toarnă apoi peste amestecul de făină cu ouă şi arome şi se frământă timp de 10-15 minute. Nu se lasă la dospit.
Din aluat se întinde o foaie drep­tun­ghiulară de aproximativ un centimetru. Se amestecă untul (la temperatura camerei) cu şase linguri de zahăr şi cu două pliculeţe de zahăr vanilinat, iar crema ob­ţi­nută se întinde peste foaia de aluat, cât mai uniform, astfel încât să o acopere în întregime. Peste cre­mă se pun nucile mărunţite, apoi se rulează coca şi se taie în şase bucăţi egale. Rulourile se aşază în picioare în cratiţa tape­tată, cu spaţii între ele, apoi se acoperă vasul şi se lasă la crescut aluatul circa o oră, până când rulourile se lipesc între ele.
După o oră se bagă cratiţa în cuptorul preîncălzit, pentru 40 minute. Cozonacul se răstoarnă fierbinte pe un platou, deoarece există riscul de a se întări zahărul şi nu se mai poate scoate cozonacul din cra­tiţă. Reţetă trimisă de Andreea Mihaela Ivaşcu, Bucureşti

75. Tort cu cacao

Ingrediente: pentru blat – şase ouă, şase linguri de ulei, 250 g zahăr, 250 g făină, vanilie, două linguri de cacao; pentru cremă – un pachet de unt, 250 g zahăr, 4 ouă, 100 g cacao; pentru sirop – un litru de apă, 250 g zahăr, coaja de la o lămâie.
Supercolecţia 200 de reţete de la cititori (Astăzi, reţetele 71-84)
Mod de preparare: pentru blat se separă albu­şurile de gălbe­nuşuri. Albuşurile se bat spu­mă, se adaugă zahărul, apoi vanilia şi se bat din nou. Gălbenuşurile şi uleiul se freacă şi se pun peste albuşurile bătute spumă. Se omogenizează, apoi se adaugă făina şi se amestecă din nou. Se pun şi două linguri de cacao. Se toarnă compoziţia într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie şi se dă la cuptor 45 de minute. Pentru cremă se amestecă ouăle, zahărul şi cacaua şi se fierb la bain-marie 20 de minute. Se lasă să se răcească.
Se freacă untul şi se adaugă în compoziţia fiartă. Pentru sirop se pun într-un ibric apa, zahărul şi coaja de lă­mâie rasă, se amestecă şi se fierb până când compoziţia scade la jumătate. Se taie blatul în trei, se însiropează fiecare parte şi se aşază crema între ele. Reţetă trimisă de Monica Gheorghe, Bucureşti

76. Marchiză de ciocolată

Ingrediente: opt ouă, un pachet de unt, patru tablete de ciocolată (două albă şi două neagră), şase plicuri de gelatină şi opt linguri de zahăr.
Supercolecţia 200 de reţete de la cititori (Astăzi, reţetele 71-84)
Mod de preparare: o jumătate de pachet de unt se topeşte împreună cu două tablete de ciocolată şi patru linguri zahăr, pe urmă se adaugă patru gălbenuşuri. Peste se pun albuşurile de la patru ouă bătute spumă şi jumătate din gelatina înmuiată.
Se toarnă această compoziţie într-un vas şi se dă la rece. Între timp, din restul ingredientelor se face încă o dată aceeaşi compoziţie. Când s-a întărit compoziţia din frigider se toarnă peste ea amestecul proaspăt pregătit şi se dă din nou la rece. Înainte de a fi servită se ornează cu fructe şi frişcă. Reţetă trimisă de Alina Mărginean

77. Prăjitură Figaro

Ingrediente: 200 g făină, 150 g unt, 300 g zahăr pudră, cinci ouă, 150 g nuci măcinate, coaja rasă de la o lămâie, un plic de praf de copt, 4-5 linguri de gem de caise.
Supercolecţia 200 de reţete de la cititori (Astăzi, reţetele 71-84)
Mod de preparare: se face un aluat din făină, unt, 100 g zahăr pudră, cinci gălbenuşuri, coaja de lămâie şi praful de copt. Se întinde bine şi se aşază într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină.
Peste aluat se pune un strat de gem de caise, apoi se adaugă o cremă preparată din cinci albuşuri bătute spumă amestecate cu 200 g zahăr pudră şi cu nucile măcinate. Se bagă tava în cuptorul încins şi se coace la foc mic în jur de 40 de minute. Când spuma devine maronie, se scoate din cuptor. Reţetă trimisă Andreea Tudor, Ilfov

78. Tort cu mascarpone

Ingrediente: pentru blat – patru ouă, cinci linguri de zahăr, o lingură de ulei, o lin­gură de apă rece, un praf de copt, o esenţă de rom, şase linguri de făină, puţină margarină; pentru cremă – 250 g mascarpone, 600 g fructe de pădure congelate, două plicuri de zahăr vanilat, o ju­mă­tate de sticluţă de esenţă de va­nilie, 400 g smân­tână pentru frişcă, 10 linguri de zahăr; pentru decor – două linguri de zahăr pudră şi bomboane.
Supercolecţia 200 de reţete de la cititori (Astăzi, reţetele 71-84)
Mod de preparare: pentru blat se mixează ouăle cu zahărul până se obţine o spumă. Se încorporează uleiul şi apa, apoi se pun esenţa de rom şi praful de copt, iar la final se adaugă, treptat, făina. Se ia o tavă de tort, se unge cu margarină şi pune hârtie de copt în ea. Se toarnă compo­ziţia, se bagă la cuptor până se coace, apoi se lasă la răcit.
Pentru cremă, se de­con­ge­lează fructele într-o sită sub care se pune un bol, pentru că siropul lăsat se fo­lo­seş­te la însiropat blatul. Se bate smântâna cu zahărul până se face frişcă şi se dă la rece. Fruc­tele se pisează cu o fur­cu­liţă. Într-un bol se freacă mascarpone cu zahărul vanilat şi cu esenţa de vanilie.
Se a­da­ugă fructele zdrobite, apoi se în­cor­porează uşor 5 linguri de frişcă. Blatul se taie în două şi se însi­ropează cu un a­mestec obţinut din sucul de fructe, pu­ţină apă şi cele două linguri de zahăr pudră. Se a­şază o foaie de blat pe un platou, se întinde pe ea jumătate din cre­mă, se pune cealaltă parte a blatului şi restul de cremă. Pe margini se or­nea­ză cu frişcă şi cu bombonele. Reţetă trimisă de Roxana Ciobanu, Suceava

79. Chec bicolor

Ingrediente: cinci ouă, cinci linguri de făină, cinci linguri de zahăr, un plic de zahăr vanilat, o esenţă de rom sau de vanilie, o lingură de cacao, un cub de unt.
Supercolecţia 200 de reţete de la cititori (Astăzi, reţetele 71-84)
Mod de preparare: se separă găl­benuşurile de albuşuri. Gălbe­nu­şu­rile, zahărul, zahărul vanilat şi esenţa se amestecă bine cu mixerul, apoi se încorporează făina. Se bat albuşurile până se obţine o spumă tare şi se adaugă în com­poziţia de gălbenuşuri şi făină.
Se iau patru linguri din acest amestec, se pun în alt vas şi se adaugă cacaua. Se pune aluatul în tava unsă cu unt, se toarnă deasupra compoziţia cu cacao şi se pune tava în cuptorul încins timp de jumătate de oră. Reţetă trimisă de Ionela Răsteanu, Brăila

80. Prăjitură deşteaptă

Ingrediente: opt ouă, 250 g margarină, 225 g făină, două linguri de apă, un litru de lapte, două pliculeţe de zahăr vanilat, 300 g zahăr tos, zahăr pudră pentru decor.
Supercolecţia 200 de reţete de la cititori (Astăzi, reţetele 71-84)
Mod de preparare: se topeşte margarina şi se lasă la răcit. Albuşurile se bat spumă. Într-un castron se pun gălbe­nuşurile, zahărul, două pliculeţe de za­hăr vanilat şi cele două linguri de apă şi se amestecă până se omogenizează. În compoziţia astfel obţinută se adaugă margarina topită şi răcită, apoi făina în ploaie şi se amestecă până se încor­po­rează complet.
Se adaugă laptele căl­duţ. La final, se încorporează albuşurile bătute spumă şi se amestecă bine. Com­poziţia rezultată e lichidă, dar în cuptor, în timpul coacerii, se vor alege singure blatul şi crema. Se unge o tavă cu ulei şi se tapetează cu făină, după care se toarnă compoziţia obţinută în tavă şi se introduce în cuptorul preîn­călzit pentru 45 de minute. După ce se scoate din cuptor se pudrează cu zahăr. Reţetă trimisă de Amalia Sasarman, Cluj-Napoca

81. Supă de ţelină

Ingrediente: o ţelină mare, două cepe, 100 g unt, patru linguri de făină, doi litri de supă de oase, două gălbenuşuri, 200 g smân­­tână, 150 g telemea, o lămâie, sare.
Supercolecţia 200 de reţete de la cititori (Astăzi, reţetele 71-84)
Mod de preparare: se curăţă ceapa şi ţelina, se taie mărunt şi se înă­­buşă în unt circa 15 minute. Se adaugă făina şi puţină apă, se amestecă, apoi se toarnă în oală supa de oase. Se fierbe 15 minute şi se ia de pe foc. Se amestecă gălbenuşurile cu smântâna şi se se încorpo­rează în supă. La final se adaugă telemeaua sfărâmată cu furculiţa sau dată pe răzătoare, zeama de lămâie şi sare după gust. Reţetă trimisă de Mihaela Marin, Iaşi

82. Minigustări

Ingrediente: 400 g piept de pui, 200 g ciuperci, două ouă, 50 g parmezan ras, o ceapă, doi căţei de usturoi, opt felii de bacon, sare, piper, două linguri de unt, verdeaţă; pentru sos: 100 ml smântână grasă, două linguriţe de capere scurse bine de zeamă, pătrunjel, sare şi piper, un căţel de usturoi; pentru garnitură – patru cartofi, 100 g dovleac, 12 fire de sparanghel, şase felii de prosciutto, două felii de caşcaval, o linguriţă de seminţe de in şi una de susan, patru roşii cherry.
Supercolecţia 200 de reţete de la cititori (Astăzi, reţetele 71-84)
Mod de preparare: se taie ceapa şi usturoiul mărunt şi se călesc într-o tigaie în unt topit. Se adaugă ciupercile tăiate cubuleţe, se călesc, după care se adaugă pieptul de pui tăiat cubuleţe. Se lasă pe foc 10 minute şi se amestecă din când în când. Între timp, se potri­veşte de sare şi de piper şi se adaugă verdeaţa tocată. Se lasă compoziţia la răcit, apoi se pune într-un blender, se adaugă ouăle şi parmezanul şi se mărunţeşte totul.
Se ta­petează nişte forme mici (5-6 cm diametru) cu felii de bacon şi se pune în fiecare, cu lingura, compoziţie cu carne. Se aşază formele într-o tavă cu apă şi se dau la cuptor cam 35-40 de minute. Între timp, se pregăteşte garnitura: se curăţă cartofii, se scobesc şi se prăjesc în baie de ulei. Res­tul rămas de la cartofi se fierbe laolaltă cu dovleacul în apă cu sare. După ce au fiert se face un piure, cu care se umplu cartofii prăjiţi. Sparanghelul se înfăşoară în câte o jumă­­tate de felie de prosciutto. Feliile de caşcaval se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie cerată, pe care au fost presărate câteva seminţe de in şi de susan.
Se dă tava la cuptor până se înmoaie caşca­­valul. Când sunt gata, se rulează ca nişte tuburi. Pentru sos se bate smântâna foarte bine şi se adaugă usturoiul, caperele şi pătrun­jelul, mărunţite toate într-un robot. Se adaugă sare, piper şi se amestecă uşor. Sosul se toarnă în tuburile de caş­caval. Când sunt gata toate gustările – cele făcute la cuptor cu pui şi ciuperci, sparanghelul cu pros­ciutto, cartofii umpluţi şi tubuleţe de caşcaval – se a­şază pe un platou şi se de­co­rează cu roşii cherry tăiate în jumătăţi. Reţetă trimisă de Angelica Nistor, Baia Mare

83. Mâncare de praz cu măsline

Ingrediente: 1 kg praz, două cepe, 250 g măs­­line, două linguri de pastă de tomate, o lin­­­gură de vegeta, patru linguri de ulei, sare şi pătrun­­jel.
Supercolecţia 200 de reţete de la cititori (Astăzi, reţetele 71-84)
Mod de preparare: ceapa se toacă mă­­runt şi se căleşte cu ulei şi vegeta. Prazul curăţat şi spălat se taie bucăţele şi se pune peste ceapa înăbuşită. Se adaugă puţină sare şi un pic de apă şi se lasă să fiarbă la foc mic.
Când este aproape gata, se pun pasta de tomate şi măs­linele şi se dă vasul la cuptor pentru 20 de minute. Înainte de a se servi se pre­­sară pătrunjel verde. Reţetă trimisă de  Mariana Gavril, Dolj

84. Ciuperci cu caşcaval la cuptor

Ingrediente: 400 g ciuperci, o ceapă roşie, o ceapă albă, două linguri de ulei, 200 g caşcaval, o legătură de mărar, piper, chimen, cimbru, busuioc, condimente pentru carne de vită, boia, trei roşii mari, patru linguri de bulion, patru cren­vurşti, şapte cartofi, un ardei roşu, o foaie de dafin, usturoi, sare.
Supercolecţia 200 de reţete de la cititori (Astăzi, reţetele 71-84)
Mod de preparare: se fierb ciupercile în apă cu condimente timp de 25 de minute. Se curăţă cartofii, se spală, se taie felii, se fierb 15 minute şi se lasă la răcit. Se taie crenvuştii mărunt. Caş­­cavalul se dă pe răzătoare mică şi se pune deoparte. Ceapa se taie julien, roşiile se taie felii, iar ardeiul, fâşii. Se unge o tavă cu ulei şi se aşază mai multe straturi: unul format din ceapă şi ardei, al doilea din ciuperci, al treilea din cartofi şi caşcaval, al patrulea din crenvurşti şi al cincilea din roşii. Se reia.
Ultimul trebuie să fie din cartofi şi caşcaval. Se pun la fiert, într-o cană de apă, condimentele pentru carnea de vită, foaia de dafin, piperul, chimenul, cimbrul, busuiocul, bulionul, boiaua, sarea şi usturoiul. Când e gata, a­mestecul se toarnă peste legume. Tava se dă la cuptor pentru 40 de minute. La sfârşit, se pune mărar tocat. Reţetă trimisă de Emil Hossu, Hunedoara
Pentru a participa la concurs, trebuie să trimiteţi pe adresa redacţiei (Bucureşti, bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2) sau la e-mail [email protected] o reţetă deosebită, cu care v-aţi uluit prietenii sau cea mai delicioasă reţetă moştenită de la mama ori de la bunica. Scrisoarea trebuie să fie însoţită de o fotografie a mâncării preparate după reţeta respectivă şi de datele dv. de contact – adresa completă şi un număr de telefon. Săptămânal, cele mai originale reţete vor fi premiate, iar numele câştigătorilor vor fi publicate în următoarele ediţii ale ghidului TV Libertatea de weekend. Câştigătorii vor fi desemnaţi de un expert-bucătar şi vor fi contactaţi de un reprezentant al SC Ringier România SRL. APASĂ AICI PENTRU A VEDEA TOT REGULAMENTUL CONCURSULUI!


Iată câştigătorii celei de-a treia săptămâni de concurs (16-22 decembrie)

Mirela Miclescu a câştigat un DVD player

Premii de consolare, constând în DVD-uri, au obţinut:

1. Maria Popa, Dăeşti, judeţul Vâlcea
2. Paula Şeitan, Bucureşti
3. Adriana Ionică
4. Florica Roşu, judeţul Dâmboviţa
5. Gelu Şerbu, Hunedoara
6. Elena Panait, Bucureşti
7. Cornelia Ionescu, Jilava, judeţul Ilfov
8. Trandafira Lazăr, Bucureşti
9. Florica Vasile, Bucureşti
10. Iulia Negrilă, Curtea de Argeş

Daniela Györfi face tort de ciocolată de Revelion

Supercolecţia 200 de reţete de la cititori (Astăzi, reţetele 71-84)Ca o adevărată gospodină, Daniela Györfi se pregăteşte de zor pentru Revelion cu preparate care mai de care mai gustoase. Pentru iubitul ei, George Tal, care adoră dulciurile, Daniela s-a hotărât să pregătească un tort de ciocolată delicios.
Ingrediente: blat – şase ouă, şase linguri de zahăr, cinci linguri de făină, o lingură de cacao, esenţă vanilie; crema 1 – 200 g ciocolată albă, 200 m frişcă lichidă, esenţă de vanilie; crema 2 – 200 g ciocolată neagră, 200 g frişcă lichidă, esenţă de rom; sirop – 250 g zahăr, 250 ml apă, esenţă de rom; glazură – 200 g ciocolată, 100 g frişcă lichidă, 50 g unt.
Mod de preparare: se face un blat de cacao din ingredientele de mai sus. Cremele se prepară astfel: ciocolata se amestecă bine cu frişca şi se pune pe foc până se dizolvă ciocolata. Se dă la rece o oră jumătate, apoi se bat spumă cu mixerul. La sfârşit, se aromatizează cu esenţe. Siropul se fierbe şi se lasă la răcit, după care se ada­ugă esenţa de rom.
Supercolecţia 200 de reţete de la cititori (Astăzi, reţetele 71-84)
Blatul răcit se taie în trei părţi, prima parte se însiropează, se adaugă crema albă, se pune şi a doua parte, se însiropează şi aceasta şi se adaugă a doua cremă. Se pune şi ultima parte, se însiropează şi se îmbracă tortul într-un strat de cremă. Peste tortul răcit se adaugă glazura preparată astfel: ciocolata, frişca şi untul se ţin pe foc mic până ce se topesc formând o glazură. Înainte de a se întări, glazura se decorează cu căpşune.

„M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc" | Scandal IMENS după decizia inexplicabilă din sportul românesc!
PARTENERI - GSP.RO
„M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc" | Scandal IMENS după decizia inexplicabilă din sportul românesc!
Exclusiv: Câți bani au strâns Smiley și Gina la botezul fiicei lor. Mulți nu ar fi făcut asta în locul lor
Playtech.ro
Exclusiv: Câți bani au strâns Smiley și Gina la botezul fiicei lor. Mulți nu ar fi făcut asta în locul lor
Umilită de colegi la şcoală, o fată de 14 ani şi-a pus inel gastric ca să slăbească. A murit după 2 zile, într-o clinică din Grecia
Observatornews.ro
Umilită de colegi la şcoală, o fată de 14 ani şi-a pus inel gastric ca să slăbească. A murit după 2 zile, într-o clinică din Grecia
Horoscop 23 iunie 2021. Taurii dezleagă enigme vechi și deschid uși care păreau bine ferecate pentru ei
HOROSCOP
Horoscop 23 iunie 2021. Taurii dezleagă enigme vechi și deschid uși care păreau bine ferecate pentru ei
Bărbat din Neamț, dispărut misterios în Slovacia. A plecat să cumpere apă și de atunci este de negăsit
Știrileprotv.ro
Bărbat din Neamț, dispărut misterios în Slovacia. A plecat să cumpere apă și de atunci este de negăsit
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Telekomsport
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
(Publicitate) 10 motive pentru care Samsung Neo QLED este televizorul anului 2021
PUBLICITATE
(Publicitate) 10 motive pentru care Samsung Neo QLED este televizorul anului 2021