Mergi direct la conținut »

Țara Galilor nu e o destinație care îți vine ușor în minte când te gândești la un weekend break. Vremea dificilă cu multă ploaie îi ține pe mulți departe de acest teritoriu britanic din sud-vestul insulei. Dar tocmai ploile abundente îi dau un farmec aparte acestei zone încărcate de istorie medievală!

De Ramona Mânzat,

Începând cu verdele… E o nuanță atât de plină de viață, de optimistă, încât schimbă totul. Chiar și înșiruitele clădiri austere pe care le vezi de pe autostradă imediat ce treci podul care separă Anglia de Țara Galilor, în apropiere de Bristol.

Verdele îmbrățișează și numeroasele castele. Pentru că Țara Galilor e împânzită de fortărețe construite în Evul Mediu. Multe sunt foarte vechi, din jurul anului 1000. Sunt castele-cazemate, perfecte pentru apărare. Cu ziduri groase, concentrice, înconjurate de șanțuri de apă.

Cel mai mare, Caerphilly Castle, e o construcție care a început în 1268. Și, după mai bine de 750 de ani, grație tehnologiei anilor noștri, te plimbi pe zidurile sale și auzi zgomotul catapultelor care îi descurajau pe dușmanii lui Gilbert de Clare, nobilul roșcovan englez care domina pe atunci zona.

La doar 10 kilometri, același “Red” Gilbert a construit Castelul Coch, mult mai mic, dar, în prezent, perfect refăcut. Alți 10 kilometri și ajungi la Cardiff, care are chiar în centru propriul castel. Construit pe locul unui vechi fort roman, revendică o istorie de 2000 de ani, dar înfățișarea actuală a primit-o în anii 1800, când a ajuns în proprietatea marchizilor de Bute, care au locuit în castel până în 1930.

Ministrul Sănătății i-o retează lui Firea: ”Nu voi semna testarea celor 10.000 de bucureșteni. S-ar folosi aceeași aparatură de analiză de la Balș”
Recomandări

Ministrul Sănătății i-o retează lui Firea: ”Nu voi semna testarea celor 10.000 de bucureșteni. S-ar folosi aceeași aparatură de analiză de la Balș”

 

Interioarele sunt impresionante și i se datorează în mare parte celui de-al treilea marchiz de Bute, considerat în anul 1860 cel mai bogat om din lume, după ce tatăl său transformase Cardifful într-un din cele mai importante porturi pentru exportul cărbunelui.

Acasă la Paul&Ross

În Țara Galilor există o cazare inedită, nu foarte departe de Cardiff și de castelele pe care poți să le vizitezi. Mai exact, la 65 de kilometri de Cardiff, în Parcul Natural Brecon Beacons e casa în care locuiesc Paul&Ross și unde cei doi oferă cazare cu mic dejun. Casa e de fapt o fostă biserică transformată în locuință, în mijlocul pustietății.

Ultimii kilometri îi parcurgi pe un drum îngust ce pare că duce spre nicăieri. Noroc că indicațiile exacte ți le transmite Paul, pentru că gps-ul nu este de nici un folos. Imediat după ce intri în curte, Paul închide poarta să nu intre animalele sălbatice. Camerele sunt simple și foarte curate. Pentru micul dejun, completezi niște formulare pe care bifezi ce dorești să mănânci și la ce oră.

Cel mai mare spital din țară are medici și pacienți bolnavi de COVID-19. Managerul de la ”Universitar”: ”Da, luăm măsuri și nu accept să refuzăm bolnavii”
Recomandări

Cel mai mare spital din țară are medici și pacienți bolnavi de COVID-19. Managerul de la ”Universitar”: ”Da, luăm măsuri și nu accept să refuzăm bolnavii”

 

Cei doi soți sunt perfect organizați pentru a primi oaspeți în mijlocul pădurii. În livingul unde Paul pregătește masa, în timp ce soția face omleta, este o hartă pe care sunt marcate țările din care proveneau oaspeții celor doi. Era greu de crezut că avuseseră oaspeți din Sri Lanka și Australia, dar exista o explicație… mulți vizitatori proveneau din țări îndepărtate, dar erau rezidenți la Londra!

Casa din pădure se redeschide în aprilie. Din septembrie până în martie, Paul și Ross se mută în oraș și închid proprietatea, drumul de acces devenind impracticabil iarna. Parcul Breacon Beacons este foarte atractiv pentru amatorii de drumeții.

Cum ajungi?

Pentru a vizita Țara Galilor, cel mai bine zbori la Londra, iar apoi închiriezi o mașină. Între Luton și Cardiff sunt aproximativ 265 de kilometri, cât un drum București – Sibiu. Doar că distanța respectivă o parcurgi pe autostradă în două ore și jumătate. Până la finalul acestui an, condițiile de acces în Marea Britanie nu se modifică petru cetățenii europeni.

Close
Închide
  Close