In Occident, in ultimii 20 de ani sociologii si-au indreptat atentia asupra unei categorii aparte de femei. Este vorba in special de cele trecute de 40 de ani, cu un nivel mediu si peste, care o data cu inaintarea in varsta isi reorienteaza necesitatile si prioritatile.
O data cu trecerea anilor, in societatea noastra femeia isi pierde aparent capacitatea de seductie, iar acest lucru se reflecta mult in comportamentul, confortul si siguranta ei afectiva. Ca o revansa, multe femei devin mai preocupate de felul in care arata si recurg la industria infrumusetarii; e o chestiune si de bani, dar si de mentalitate, fiindca cele care isi pot permite apeleaza regulat la tratamente corporale si sedinte de masaj, gimnastica, chiar interventii de chirurgie estetica. Cele mai solicitate sunt modificarea estetica a sanilor, liftingul facial, liposuctia si interventiile cu toxina botulinica.
Desi pana acum eram obisnuiti sa auzim ca 40-45 de ani reprezinta varsta critica a barbatului, iata ca se naste astfel si ideea unei varste critice a femeilor. Pentru cele care au siguranta jobului, pozitiei sociale si financiare, aceasta perioada a vietii reprezinta si un moment interesant de reevaluare a relatiilor si preocuparilor, femeia fiind putin mai eliberata de presiunea familiei, avand copiii putin mai mari etc. In acelasi timp sunt frecvente si reevaluarile sentimentale, care determina cercetatorii sa le asocieze si cu multe separari si divorturi.
Convinsi ca aceasta perioada a vietii unei femei este una critica, specialistii recomanda intr-o prima faza o colaborare cu psihoterapeutii. Sunt femei care depasesc cu bine perioada si chiar o transforma intr-o victorie a independentei si sigurantei de sine. Sunt insa si femei care la aceasta varsta resimt semnele unei depresii, au neintelegeri cu partenerul de viata si cu copiii, apeleaza la alcool sau la fumat, isi pierd interesul fata de oamenii din jur, uneori se confrunta cu sentimentul de inutilitate. Specialistii din domeniul psiho-social avertizeaza ca aceste probleme ii pot starni femeii un sentiment acut de nesiguranta, ce poate degenera in regresii grave in viata de familie, sociala, de serviciu.
Sunt evident si situatii asupra carora nu avem control care determina schimbari comportamentale, cum ar fi o drama in familie sau probleme de sanatate neasteptate, favorizate de furtuna hormonala din perioada instalarii menopauzei. Chiar si pensionarea sau pierderea serviciului din cauza inaintarii in varsta pot fi situatii carora nu toate femeile le fac fata cu succes, mai ales daca nu primesc suficient sprijin din partea familiei.
Fara a avea pretentia de a rezolva orice situatie din viata femeii, totusi psihoterapia poate actiona asupra temerilor nejustificate ale femeii si o poate ajuta sa ia hotarari potrivite. Cea mai dificila problema care se pune insa este legata de decizia reala a femeii care nu realizeaza ca are nevoie de ajutor. Nu intotdeauna discutiile cu prietenele, rudele au acelasi efect, caci uneori intervin blocaje, imposibilitatea de a vorbi pe sleau despre toate problemele “adunate”. De aceea, discutia cu psihologul, aflata sub semnul confidentialitatii, reuseste sa deblocheze baraje emotionale pe care le intretinem uneori si zeci de ani, mai mult sau mai putin constiente.
Oana Cuzino doneaza onorariul obtinut pentru acest articol cazurilor prezentate la rubrica “Ne scriu cititorii”