De la 1 iulie, călătoriile în UE pot să fie mai facile, căci atunci va fi lansat așa-numitul pașaport COVID. Adeverința de vaccinare va reprezenta biletul de acces în vacanțe, însă sunt deja țări care permit accesul celor imunizați. Cum sunt și țări care permit accesul doar cu PCR sau care nu au reluat încă turismul, arată datele publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

 

Cuprins:

Bulgaria – intrare liberă pentru români

Bulgaria s-a deschis complet pentru români, din 27 mai. Nu este nevoie de niciun document legat de COVID-19: nici test, nici certificat de vaccinare, nici adeverință de vindecare.

În schimb, românii care sosesc din alte țări decât România trebuie să prezinte unul dintre aceste documente, atrage atenția MAE.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Bulgaria, Nessebar. Foto 123rf

Restricții în vigoare: În Bulgaria este obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile publice deschise aglomerate, unde nu e posibilă distanțarea de 1,5 metri. Masca e obligatorie și în toate spațiile publice închise. Sunt exceptați de la purtarea măștii copiii sub 6 ani.

La aproape 20 de ani de la trecerea la „leul greu”, românii încă vorbesc în „milioane”. Specialist: „La francezi a durat mai mult decât la noi trecerea la noul franc”
Recomandări
La aproape 20 de ani de la trecerea la „leul greu”, românii încă vorbesc în „milioane”. Specialist: „La francezi a durat mai mult decât la noi trecerea la noul franc”

De la 1 iunie, toate plajele de pe litoralul Bulgariei s-au redeschis pentru turiști.

Grecia – Test negativ, dovada vaccinării sau a vindecării de COVID-19

În Grecia, până cel puțin pe 7 iunie, românii intra folosind punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio, Evzoni și Nymphaea și pe cale aeriană, prin orice aeroport.

Intrarea în Grecia este permisă persoanelor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

  • prezintă un test anti-COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Grecia
  • prezintă dovada (în limba engleză) vaccinării, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea schemei complete a imunizării
  • prezintă dovada că a trecut prin boală (test pozitiv) într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă
Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Grecia, insula Santorini. Foto: 123rf

În plus, este obligatorie completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei.

O dronă rusească a intrat în spațiul aerian al României: două aeronave F-16 au fost ridicate de la sol. „Probabilitate de impact” lângă Periprava
Recomandări
O dronă rusească a intrat în spațiul aerian al României: două aeronave F-16 au fost ridicate de la sol. „Probabilitate de impact” lângă Periprava

Restricții în vigoare: circulația pe timp de noapte este interzisă în Grecia în intervalul orar 0.30-5.00. Restaurantele sunt deschise pentru exterior de la începutul lunii mai. Masca este obligatorie atât în spațiile închise, cât și în aer liber.

Informațiile privind regulile de călătorie în Grecia pot fi consultate AICI

Italia – Test negativ sau carantină

În Italia, românii pot călători, până cel puțin pe 30 iulie, dacă prezintă la intrarea în această țară rezultatul negativ al unui test PCR sau unui test antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării pe teritoriul italian.

Persoanele care nu prezintă un test la intrarea în Italia au următoarele obligații: să se supună măsurii de supraveghere sanitară și să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliul sau reședința acestora. După cele 10 zile de autoizolare, trebuie să facă un nou test.

Orice persoană care intră în Italia este obligată, de asemenea, să completeze un formular digital de localizare a pasagerilor și să dovedească acest lucru, care poate fi descărcat de aici.

Copiii cu vârsta de până la 2 ani sunt exceptați de la obligația prezentării testului cu rezultat negativ.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Italia, Colosseum. Foto: 123rf
„A existat un risc real”, în toamna lui 2022, ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina, spune șeful CIA. Cum au acționat SUA
Recomandări
„A existat un risc real”, în toamna lui 2022, ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina, spune șeful CIA. Cum au acționat SUA

Restricții în vigoare: Măsurile anti-COVID diferă de la o regiune la alta, în funcție de situația epidemiologică din fiecare regiune. Acestea pot fi găsite aici. Sunt însă și reguli care trebuie respectate în întreaga țară.

  • Este permisă circulația între regiuni sau provincii autonome aflate în zonă galbenă sau albă. Dacă regiunile între care circulați sunt în zona roșie sau portocalie, trebuie să prezentați fie adeverința de vaccinare (e recunoscută orice adeverință emisă de un stat UE), dovada vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu maximum 48 de ore anterioare călătoriei.
  • Sunt deschise restaurantele și barurile din zona galbenă doar în aer liber.
  • Sunt redeschise muzeele ​​și institutele de cultură din zona galbenă, cu respectarea regulilor de distanțare între vizitatori.
  • În zona galbenă, sunt deschise piscinele în aer liber, de la 1 iunie sunt redeschise sălile de sport, de la 1 iulie sunt permise activitățile în centrele termale, parcurilor tematice și de divertisment.
  • Este obligatorie în toată Italia purtarea măștii de protecție în aer liber și menținerea unei distanțe de un metru. De asemenea, purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile închise, cu excepția locuințelor private.

Informațiile privind regulile de călătorie în Italia pot fi consultate AICI

Spania – adeverința de vaccinare sau test negativ și formular de sănătate

Începând cu 7 iunie, România nu mai este inclusă pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, astfel intrarea în Spania este permisă cu:

  • un certificat care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19
  • un test negativ PCR
  • un certificat de recuperare post-COVID.

Acesta poate fi certificat digital UE sau un document de acreditare a celor indicate mai sus, indiferent dacă provine dintr-un stat membru al UE sau dintr-o țară terță. Toți cetățenii peste 6 ani trebuie să prezinte un astfel de document.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Spania, Barcelona, Parcul Guell. Foto: 123rf 

Copiii cu vârste mai mici de 6 ani sunt exceptați de la măsura obligativității prezentării unui test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2.

De asemenea, toate persoanele care călătoresc spre Spania trebuie să completeze un formular privind starea de sănătate. Formularul poate fi completat prin aplicația Spain Travel Health (SpTH) sau la adresa www.spth.gob.es.

Restricții în vigoare: Diferă de la o zonă la alta, însă în întreaga țară masca de protecție este obligatorie în spațiile închise, dar și în aer liber. Informațiile privind regulile de călătorie în Spania pot fi consultate AICI

Franța – deschisă din 9 iunie pentru cei imunizați

În Franța, autoritățile de la Paris recomandă evitarea tuturor călătoriilor neesențiale dinspre statele UE, adică inclusiv România.

Cu toate acestea, din 9 iunie, țara a anunțat că va permite accesul celor vaccinați. În caz contrar, este nevoie de:

  • un test PCR cu rezultat negativ efectuat în ultimele 72 de ore. Măsura se aplică pentru orice persoană peste 11 ani, indiferent dacă se intră în Franța pe cale aeriană, rutieră, maritimă sau feroviară.
  • o declarație pe propria răspundere că nu aveţi simptome și nu aţi intrat în contact cu persoane cu COVID în ultimele 14 zile. Cei peste 11 ani trebuie să își și dea acordul ca un eventual test COVID să le fie făcut când intră în Franța. Declarațiile pot fi descărcate de AICI.

Autoritățile franceze recomandă insistent persoanelor care sosesc în Franța dintr-un stat al spațiului european, inclusiv România, să se autoizoleze pentru 7 zile de la sosire și să efectueze, la finalul acestei perioade, un al doilea test molecular tip PCR. Este însă doar o recomandare, nu o obligativitate.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Marsilia, Franța. Foto: 123rf

Restricții în vigoare: Începând din 19 mai, Franța a relaxat mai multe măsuri. S-au deschis terasele barurilor, restaurantelor și cafenelelor, dar nu pot fi ocupate mai mult de 50% din capacitate și nu pot sta mai mult de 6 persoane la o masă.

În muzee, la fel ca în magazine, este permis accesul unui vizitator pentru fiecare 8 mp, iar festivalurile în aer liber pot avea loc cu cel mult 1.000 de persoane, în funcție de cât de mare e locația.

S-au deschis și grădinile zoologice (50% din capacitate) și cazinourile (35% din capacitate).

Carantina de noapte este încă în vigoare în Franța continentală, între orele 19.00 și 6.00. Cei care încalcă această măsură pot primi o amendă de cel puțin 135 de euro.

Informațiile privind regulile de călătorie în Franța pot fi consultate AICI

Croația – Test negativ, dovada vindecării sau a vaccinării

Până pe 15 iunie, intrarea în Croația se face doar cu prezentarea unuia dintre documentele de mai jos:

  • un test PCR cu rezultat negativ sau un test antigen negativ (testele acceptate le găsiți aici). Dacă nu aveți testul făcut, aveți obligația fie să-l faceți pe cheltuială proprie cât mai repede, iar până la rezultat să vă autoizolați, fie să stați în izolare 10 zile, dacă nu puteți face test. Prețul unui test în Croația variază între 70 și 200 de euro.
  • certificat care să ateste că au trecut cel puțin 14 zile de la completarea schemei de vaccinare.
  • un test PCR cu rezultat pozitiv care să ateste că au trecut minim 11 zile și maximum 180 de când ați trecut prin boală.

Copiii cu vârsta de până la 12 ani care călătoresc însoţiţi de părinte/tutore sunt exceptați de la obligaţia de a prezenta un test negativ, dacă însoțitorii fac dovada unui document solicitat mai sus.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Dubrovnik, Croația. Foto: 123rf

Frontierele terestre ale Croației cu Slovenia, Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina sunt deschise atât transporturilor de mărfuri, cât și traficului de pasageri. Punctele deschise de trecere a frontierei cu Ungaria sunt Dubosevica – Udvar și Gorican – Leteneye. Pe la Terezino Polye – Barcs trec doar cetățenii ungari și croați.

Dacă sunteți doar în tranzit prin Croația, durata nu poate depăși 12 ore, sunteți obligați să aveți documente care dovedesc destinația finală, să mergeți doar pe autostradă și să nu faceți opriri intermediare care nu sunt strict necesare. Tranzitul coridorului Neum (Croația – Bosnia și Herțegovina – Croația) în scop turistic este permis fără oprire.

Informațiile privind regulile de călătorie în Croația pot fi consultate AICI

Portugalia – Test PCR negativ

În Portugalia continentală, până cel puțin pe 14 iunie, românii pot ajunge pe cale aeriană dacă fac dovada unui test negativ tip RT-PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior îmbarcării în aeronavă.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Lisabona, Portugalia. Foto: 123rf

Pe cale rutieră sau feroviară sunt instituite controale mobile asupra transportului colectiv de pasageri, autorulote și vehicule particulare, pentru ca cetățenii să fie informați asupra obligațiilor ce le revin.

În cazul călătoriilor către arhipelagurile Azore și Madeira, se recomandă consultarea paginilor de internet www.madeira.gov.pt și https://portal.azores.gov.pt/, în condițiile în care măsurile autorităților locale sunt actualizate permanent.

Pentru intrarea în arhipelagurile Azore și Madeira, autoritățile cer un test PCR sau dovada vaccinării anti-COVID.

Restricții în vigoare: Autoritățile avertizează că pot închide în orice moment toate spațiile publice aglomerate, inclusiv plaje.

Magazinele închid la 21.00 în timpul săptămânii și la 19.00 în weekend și de sărbătorile legale.

Restaurantele se închid la 22.30. Sunt deschise și în interior, dar nu pot sta la masă mai mult de 6 persoane. La terasă pot sta grupuri de cel mult 10 persoane.

Muzeele, monumentele, palatele și siturile arheologice și similare, cinematografele, sălile de spectacol etc. sunt deschise.

Masca este obligatorie pe întreg teritoriul național (inclusiv în Arhipelagurile Madeira și Azore), în toate spațiile publice pentru toți cetățenii peste 10 ani.

Informațiile privind regulile de călătorie în Portugalia pot fi consultate AICI

Cipru – adeverință de vaccinare sau test COVID

Cipru s-a redeschis turismului din 25 mai, însă permite accesul doar celor vaccinați sau celor care prezintă un test COVID-19 negativ, iar documentele trebuie să fie prezentate în limba engleză.

  • o adeverință de vaccinare. Cei imunizați cu Johnson&Johnson sunt primiți doar la 14 zile de la vaccinare. Cei care au fost vaccinați cu Pfizer, AstraZeneca sau Moderna pot intra în Cipru din ziua în care a fost făcut rapelul.
  • în cazul în care nu sunteți vaccinat, trebuie să prezentați un test COVID cu rezultat negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte. Măsura se aplică pentru toți cetățenii de peste 12 ani.
  • completarea unui formular online pe care îl găsiți AICI, cu 24 de ore înaintea călătoriei. Acest formular e obligatoriu și pentru cei vaccinați, și pentru cei care intră pe bază de test. Dacă nu ați completat sau nu ați completat corect formularul, veți plăti o amendă de 300 de euro.
Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Portul Kyrenia (Girne), Cipru. Foto: 123rf

Restricții în vigoare: Până pe 10 iunie în Cipru e în vigoare carantina pe timpul nopții, în intervalul 1.00 – 5.00, urmând ca de la această dată să fie complet anulată măsura.

Toți cei peste 12 ani trebuie să dețină un Coronapass, ce poate fi obținut dacă aveți un test COVID cu rezultat negativ făcut în ultimele 72 de ore, dovada că ați trecut prin boală în ultimele 6 luni. Cu acest Coronapass puteți intra în biserici, teatre, cinematografe, săli de spectacol, magazine mari, hoteluri și pensiuni, cazinouri sau conferințe și expoziții.

Sunt deschise restaurantele, tavernele, barurile sau cafenele, atât în interior, cât și în aer liber și trebuie să prezentați Coronapass-ul. Accesul la plaje, zone de picnic sau grădini zoologice e permis fără Coronapass.

Austria – Test negativ, dovada vindecării sau a vaccinării anti-COVID-19

Intrarea în Austria este permisă doar în următoarele condiții:

  • Prezentarea unui test COVID cu rezultat negativ tip PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte, sau un test antigen cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.
  • prezentarea unui certificat de vaccinare care să ateste că:
    • au trecut cel puțin 22 de zile de la administrarea primei doze de vaccin, dar nu mai mult de 3 luni
    • aveți schema de vaccin completă, dar nu au trecut mai mult de 9 luni de la administrarea primei doze
    • în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai mult de 9 luni în urmă
    • vaccinarea a avut loc după cel puţin 21 de zile de la emiterea unui test biologic-molecular pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau a dovezii prezenței anticorpilor, cu condiția ca vaccinul să nu fi fost administrat cu mai mult de 9 luni în urmă.
  • Un certificat medical care să ateste recuperarea după boală în ultimele 6 luni sau o dovadă a prezenței anticorpilor, care să nu fie mai veche de 3 luni.
Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Hallstatt, Austria. Foto: 123rf

Înainte de intrarea în țară, cu cel puțin 72 de ore, trebuie completat un document numit „Pre-Travel-Clearance – PTC” – AICI – și la intrarea în țară să prezentați confirmarea de înregistrare din sistemul online, în format electronic sau tipărit.

Restricții în vigoare: În toată țara distanțarea socială e obligatorie la 2 metri, atât în spații închise, cât și deschise. Masca e obligatorie pentru toate persoanele peste 14 ani și trebuie să fie tip FF2 sau cu standard echivalent sau superior (tip FFP3, N95 sau KN 95).

Restaurantele sunt deschise până la ora 22.00, însă când nu vă aflați la masă trebuie să purtați mască de protecție FFP2. În interior sunt permise doar grupuri de 4 persoane, plus copii.

Marea Britanie – Carantină

În Marea Britanie, românii pot merge dacă prezintă un test negativ, formularul passenger locator form și codul de rezervare a două teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, ce vor fi efectuate în Marea Britanie pe perioada efectuării măsurii de autoizolare.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Tower Bridge, Londra, Marea Britanie. Foto: 123rf

Este obligatorie efectuarea măsurii de autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile. Opțional, persoanele care sosesc dintr-un stat inclus în această categorie, printre care și România, pot rezerva și un test (Test to Release) pentru a reduce perioada autoizolării la domiciliu.

Informațiile privind regulile de călătorie în Marea Britanie pot fi consultate AICI

Germania – Test negativ, dovada vindecării sau a vaccinării anti-COVID-19

În Germania, începând cu data de 23 mai, după ce România a fost exclusă din categoria zonelor de risc, românii pot călători dacă prezintă dovada testării anti-COVID-19, a vaccinării sau a vindecării de coronavirus.

Obligația de a face dovada testării, vaccinării sau vindecării revine tuturor persoanelor cu vârsta de peste 6 ani.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Koln, Germania. Foto: 123rf

Înaintea intrării în Germania trebuie să completați un formular digital AICI.

Restricții în vigoare: Masca este obligatorie în mijloacele de transport în comun și în magazine, precum și în spațiile deschise unde nu se poate păstra o distanță de 1,5 metri între persoane. Amenda pentru nepurtarea măștii este de cel puțin 50 de euro.

Informațiile privind regulile de călătorie în Germania pot fi consultate AICI

Ungaria – Dovada vaccinării anti-COVID-19 sau test negativ

În Ungaria, români pot intra începând cu 22 mai, dacă dețin un certificat de vaccinare anti-COVID-19 care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare sau dacă prezintă un test PCR sau antigen cu rezultat negativ.

Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba română și în limba engleză (document bilingv), să fie eliberat de centrul de vaccinare din România, fără a mai fi necesară îndeplinirea altei formalităţi.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Budapesta, Ungaria. Foto: 123rf

Minorii nevaccinaţi în vârstă de până la 18 ani, fără a mai fi necesară îndeplinirea altei formalităţi, dacă sunt însoţiţi la trecerea frontierei de părintele/părinții care deţine/dețin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, eliberat de autoritățile competente din România, care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare.

Restricții în vigoare: Din 23 mai Ungaria a eliminat carantina de noapte și purtarea măștii nu mai este obligatorie în spații publice.

Restaurantele și magazinele sunt deschise și pot funcționa după programul stabilit de ele.

Informațiile privind regulile de călătorie în Ungaria pot fi consultate AICI

Albania – fără restricții

În Albania, românii pot merge fără necesitatea îndeplinirii unor condiții prealabile.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Berat, Albania. Foto: 123rf

Cetățenii români pot efectua deplasări între Albania și România, pe cale terestră, tranzitând Macedonia de Nord, Serbia și Bulgaria.

Informațiile privind regulile de călătorie în Albania pot fi consultate AICI

Muntenegru -test PCR negativ, certificat de vaccinare sau test serologic pozitiv

În Muntenegru, românii pot ajunge dacă prezintă un test molecular tip PCR negativ, a cărui valabilitate să nu depășească 72 de ore, rezultatul pozitiv al unui test serologic – anticorpi clasa IgG (valabil maximum 30 de zile) sau dovada (într-o limbă de circulație internațională) că au fost vaccinați complet împotriva COVID-19, cu cel puțin 7 zile înaintea intrării în Muntenegru.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Perast, Muntenegru. Foto: 123rf

Aceste condiții nu se aplică copiilor cu vârsta mai mică de 6 ani.

Informațiile privind regulile de călătorie în Muntenegru pot fi consultate AICI

Serbia – test PCR negativ

În Serbia, românii pot merge dacă prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ, nu mai vechi de 48 de ore de la momentul eliberării rezultatului, emis de laboratoarele acreditate din statul de proveniență.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Belgrad, Serbia. Foto: 123rf

În prezent, la frontiera terestră româno-sârbă sunt deschise traficului rutier de mărfuri și de persoane punctele de trecere Srpska Crnja-Jimbolia, Stamora Moravița, Porțile de Fier I, Naidas-Kaluderovo (rutier), iar pentru traficul feroviar de mărfuri punctele de trecere Jimbolia/Srpska Crnja și Stamora Moravița/Vatin.

Informațiile privind regulile de călătorie în Serbia pot fi consultate AICI

Malta – test PCR negativ

Accesul turiștilor este permis doar cu prezentarea unui test molecular PCR negativ, efectuat cu maximum 72 ore anterior sosirii în acest stat.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Marsaxlokk, un mic sat pescăresc din Malta. Foto: 123rf

Documentul care atestă rezultatul testării trebuie redactat în limba engleză.

În schimb, cei cu domiciliul în Malta sau posesori de permise de reședință pot să prezinte la intrarea în Malta un certificat de vaccinare emis de autoritățile malteze.

Informațiile privind regulile de călătorie în Malta pot fi consultate AICI

Cehia – călătoriile în scop turistic sunt excluse

În Cehia, sunt excluse călătoriile în scop turistic. Cetățenii români pot călători în Republica Cehă numai pentru motive bine întemeiate, respectiv întoarcerea la reședință, relații de muncă, studii, rațiuni familiale.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Cesky Krumlov, Cehia. Foto: 123rf

În eventualitatea efectuării unei călătorii în Cehia, cetățenii români trebuie să completeze, anterior sosirii în această țară, a Formularului Electronic de Localizare (Public Health Passenger Locator Form) disponibil la adresa www.prijezdovyformular.cz, să prezinte un test PCR negativ realizat cu maximum 72 de ore înainte sau un test antigen, efectuat cu cel mult 24 de ore anterior plecării spre Cehia și să poarte mască.

Informațiile privind regulile de călătorie în Cehia pot fi consultate AICI

Turcia – test PCR negativ, certificat de vaccinare sau de vindecare de COVID-19, dar și testare aleatorie

Intrarea în Turcia este permisă persoanelor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

  • prezintă un test molecular tip PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în țară sau un test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii în Turcia
  • prezintă dovada vaccinării și că au trecut 14 zile de la efectuarea schemei complete a vaccinării
  • prezintă un document oficial care atestă că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni

În plus, trebuie completat un formular de intrare prin intermediul portalului register.health.gov.tr, cu maximum 72 de ore înaintea îmbarcării.

Ulterior completării formularului, va fi emis codul HES, în baza căruia călătorii vor putea avea acces la transportul intern și la cazare.

Turiștii pot fi supuși în mod aleatoriu unei testări tip PCR, iar persoanele care obțin un rezultat pozitiv la testarea aleatorie, precum și contacții acestora vor fi supuși măsurii de carantină pentru o perioadă de 14 zile, la adresa declarată.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Cappadocia, Turcia. Foto: 123rf

În situația în care persoanele în cauză vor efectua un test tip PCR în ziua a 10-a a carantinei, al cărui rezultat va fi negativ, măsura carantinei va fi suspendată.

Restricții în vigoare: Carantina de noapte este valabilă în intervalul 21.00 – 5.00. Turiștii nu sunt nevoiți să o respecte, însă totul este închis în această perioadă.

Restaurantele şi cafenelele sunt limitate doar la mâncare de luat acasă şi servicii de livrare. Cinematografele, facilităţile sportive şi barurile rămân închise. Magazinele alimentare și brutăriile rămân deschise și în weekend, între orele 10.00-17.00.

Informațiile privind regulile de călătorie în Turcia pot fi consultate AICI

Tanzania – test PCR negativ și testare aleatorie pe propria cheltuială

În Tanzania, începând cu 4 mai, românii pot ajunge dacă prezintă un test molecular PCR negativ, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în această țară.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Safari, Tanzania. Foto: 123rf

Toți cetățenii străini care sosesc în Tanzania vor fi supuși unei verificări amănunțite COVID-19 si vor trebui să completeze un formular disponibil pe pagina de internet: https://afyamsafiri.moh.go.tz/. Persoanele care sosesc în acest stat trebuie să completeze formularul cu cel puțin 24 de ore anterior intrării în Tanzania.

În plus, românii care sosesc în Tanzania sau părăsesc acest stat pot fi testați aleatoriu (prin sondaj), pe cheltuială proprie, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, inclusiv pasagerii care sunt în tranzit spre alte destinații (test rapid, costul acestuia fiind de 25 USD).

Informațiile privind regulile de călătorie în Tanzania pot fi consultate AICI

Emiratele Arabe Unite (Emiratul Dubai) – test PCR negativ și declarație de sănătate

În Dubai, românii pot călători dacă prezintă un test PCR negativ, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de îmbarcare.

La sosirea pe aeroportul din Dubai se efectuează un alt test PCR, rezultatul fiind trimis pe telefonul mobil. Este obligatorie respectarea măsurii de autoizolare până la recepționarea rezultatului prin mesaj tip SMS (aproximativ 24-48 ore). 

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Dubai. Foto: 123rf

De asemenea, turiștii trebuie dețină o asigurare medicală internațională care să acopere şi costurile tratării COVID-19 și să completeze o declarație de sănătate la sosirea pe aeroportul din Emiratele Arabe Unite.

Informațiile privind regulile de călătorie în Dubai pot fi consultate AICI

Mexic – Călătorie cu documente justificative

În Mexic, românii pot merge dacă demonstrează cu documente justificative, scopul călătoriei în această țară (ex. turism sau afaceri pentru cei care sosesc fără viză sau alte scopuri – muncă, studii etc. – pentru cei care intră cu viză de lungă ședere).

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
San Miguel de Allende, Mexic. Foto 123rf

Începând cu data de 10 mai 2021 capitala a intrat în codul galben al semaforului epidemiologic.

La intrarea în țară, autoritățile mexicane realizează un interviu („filtru migratoriu”).

MAE recomandă cetățenilor români să solicite autorităților de migrație contactarea de urgență a Secției Consulare a Ambasadei României în Mexic, la telefonul mobil de urgență, în cazul în care consideră că drepturile nu le-au fost respectate și necesită asistență consulară.

Informațiile privind regulile de călătorie în Mexic pot fi consultate AICI

Seychelles – Dovada vaccinării și test PCR negativ

În Seychelles, românii pot ajunge dacă fac dovada că au efectuat un vaccin complet anti-COVID-19 cu cel puţin 14 zile înainte de sosirea în această țară. Aceștia obţin permisiunea de intrare, fără necesitatea de a efectua măsura carantinei. 

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Seychelles. Foto: 123rf

Toţi cetăţenii străini trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu 72 de ore anterior sosirii în ţară pentru a obţine permisiunea de intrare. Pasagerii pot fi supuşi unor verificări privind simptomele specifice COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea călătoriilor care nu sunt esenţiale.

Informațiile privind regulile de călătorie în Seychelles pot fi consultate AICI

Republica Dominicană – Fără restricții, dar cu teste rapide, făcute aleatoriu

În Republica Dominicană, românii pot călători fără restricții. La intrarea în această țară nu se mai solicită prezentarea unui test PCR negativ, însă în aeroporturi sau porturi se efectuează teste rapide, aleatoriu.

Copiii cu vârsta de sub 5 ani și membrii echipajului sunt exceptați de la această măsură. De asemenea, tuturor pasagerilor li se verifică temperatura la sosire.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Puerto Plata, Republica Dominicană. Foto: Shutterstock

Pasagerii care prezintă simptome sau ale căror rezultate sunt pozitive vor fi plasați în carantină, în locuri special amenajate de către autorități.

Informațiile privind regulile de călătorie în Republica Dominicană pot fi consultate AICI 

Maldive – Test PCR negativ

În Maldive, românii pot ajunge dacă prezintă un test negativ pentru COVID-19, efectuat cu cel mult 96 de ore înaintea îmbarcării, iar rezultatul acestuia să fie redactat în limba engleză.

De asemenea, turiștii sunt exceptați de obligația efectuării măsurii carantinei, cu condiția să călătorească într-o insulă unde 60% din populație (inclusiv personalul de la hoteluri sau casele de oaspeți) a fost vaccinată cu cele două doze de vaccin împotriva COVID-19.

În caz contrar, trebuie făcută dovada vaccinării complete anti-COVID-19, cu minimum 14 zile înaintea efectuării călătoriei.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Maldive. Foto: Shutterstock

În cazul în care călătoriți dinspre o insulă cu o rată a cazurilor pozitive de COVID-19 mai mare de 5%, trebuie să prezentați un test tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Copiii care nu sunt eligibili pentru efectuarea vaccinului trebuie să prezinte un test tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Informațiile privind regulile de călătorie în Maldive pot fi consultate AICI

Thailanda – Interzis cetățenilor străini

În Thailanda a fost decisă de la 1 aprilie instituirea stării de urgență și interzicerea intrării cetățenilor străini pe teritoriul thailandez, până la o notificare ulterioară.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Templul Wat Mahathat, Thailanda. Foto: Shutterstock

Autoritățile thailandeze au decis să suspende acordarea vizelor „on arrival” începând cu data de 13.03.2020 până la o nouă notificare primită din partea autorităților thailandeze pentru cetățenii din 18 state, printre care și România. 

Cetățenii români care doresc să călătorească în această perioadă în Thailanda trebuie să obțină, în prealabil, o viză de la Ambasada Thailandei la București, aceasta fiind singura modalitate de obținerea a vizei pentru această țară.

Informațiile privind regulile de călătorie în Thailanda pot fi consultate AICI

Indonezia – încă închisă pentru turiști

În Indonezia, inclusiv insula Bali, este interzisă intrarea cetățenilor străini, în afara unor categorii, cum ar fi deținătorii de permise speciale de intrare emise de ministerele sau instituțiile indoneziene.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Indonezia. Foto: 123rf

Cetățenii străini exceptați de la interdicția intrării pe teritoriul Indoneziei sunt obligați să efectueze trei teste tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, respectiv: unul cu cel mult 72 de ore înainte de ziua plecării spre Indonezia, unul într-un interval de 24 de ore de la sosire și încă unul într-un interval de 5 zile de la sosire.

Imediat după intrarea în Indonezia, cetățenii străini sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 5 zile într-un hotel autorizat de guvernul indonezian, cu suportarea personală a cheltuielilor de cazare.

Informațiile privind regulile de călătorie în Indonezia pot fi consultate AICI

India – MAE nu recomandă călătoriile neesențiale

În India, este permisă intrarea tuturor cetățenilor străini și membrilor de familie ai acestora care intenționează să viziteze această țară pentru orice scopuri, cu excepția călătoriilor în scop turistic.

Unde poți să călătorești vara aceasta? Restricțiile din țările preferate de români pentru concedii
Varanasi, India. Foto Shutterstock

Români care vor să meargă în India trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de îmbarcare și vor efectua, în mod obligatoriu, teste moleculare tip RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, la sosirea pe aeroporturile indiene (portul de intrare). Cheltuielile aferente testului vor fi suportate de fiecare pasager.

De asemenea, românii trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere (Self-Declaration Form – SDF) în contextul COVID-19, pe portalul online Air Suvidha (www.newdelhiairport.in) înaintea călătoriei planificate, fiind necesară declararea istoricului călătoriilor din ultimele 14 zile.

Având în vedere situația generată de pandemia de COVID-19 în India, Ministerul Afacerilor Externe nu este recomandată efectuarea de călătorii neesențiale.

Informațiile privind condițiile de călătorie în India pot fi consultate AICI

FOTO: EPA

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Orașul „fără reguli” din Europa. Oamenilor le este frică să iasă afară ca să nu fie omorâți. „Nu aș ieși niciodată noaptea”
Știrileprotv.ro
Orașul „fără reguli” din Europa. Oamenilor le este frică să iasă afară ca să nu fie omorâți. „Nu aș ieși niciodată noaptea”
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Viva.ro
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Carmen Brumă și Mircea Badea au făcut accident în Grecia, în vacanța cu fiul lor. Imagini și declarații: "Se putea termina groaznic"
Libertateapentrufemei.ro
Carmen Brumă și Mircea Badea au făcut accident în Grecia, în vacanța cu fiul lor. Imagini și declarații: "Se putea termina groaznic"
Cele patru zodii binecuvântate de astre după 10 septembrie. Împăcări, reușite mari, dar și noroc la bani pentru ele
FANATIK.RO
Cele patru zodii binecuvântate de astre după 10 septembrie. Împăcări, reușite mari, dar și noroc la bani pentru ele
Bellu și Bitang, revenire istorică? » „Avem nevoie de ei. Degeaba ajută din umbră”
GSP.RO
Bellu și Bitang, revenire istorică? » „Avem nevoie de ei. Degeaba ajută din umbră”
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
FANATIK.RO
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Unica.ro
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Dispozitivul care va putea stabili vinovatul în cazul unui accident rutier. Poliţiştii vor face reconstituirea cu ajutorul lui
Observatornews.ro
Dispozitivul care va putea stabili vinovatul în cazul unui accident rutier. Poliţiştii vor face reconstituirea cu ajutorul lui
Horoscop 9 septembrie 2024. Scorpionii au parte de sfaturi de mare valoare, care vin de la persoane apropiate, pe care nu le apreciază întotdeauna
HOROSCOP
Horoscop 9 septembrie 2024. Scorpionii au parte de sfaturi de mare valoare, care vin de la persoane apropiate, pe care nu le apreciază întotdeauna

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI