Mergi direct la conținut »
VIDEO/ Lipsa cinematografelor de artă scoate filmul în aer liber

Micile săli de cinema și grădinile de vară au dispărut, treptat, după anul 1989, iar în acest moment sunt orașe în care efectiv nu mai există săli de cinema. Astfel, în urmă cu șapte ani a apărut „Caravana Metropolis”, care și-a propus să aducă filmele aproape de public, iar vara să-i invite pe cinefili la proiecții în aer liber. Anul acesta, Caravana Metropolis aduce 13 producții premiate la cele mai mari festivaluri, iar publicul din Arad, Sibiu, Brașov sau Timișoara se va putea bucura de seri cu proiecții unde accesul este gratuit!

De Florin Ghioca,

„Încă din 2012 am pornit și ne-am aventurat în acest proiect. La vremea respectivă nici nu prea existau caravane de film, acum sunt din ce în ce mai multe și ne bucurăm. Evenimentele de acest gen sunt destinate mai degrabă publicului larg, nu doar publicului cinefil, care merge de obicei la festivaluri să vadă filme europene sau cinema de autor. În contextul în care foarte multe cinematografe de artă au dispărut din țara noastră, în contextul în care înainte de 1989 existau acele grădini de vară unde oamenii mergeau împreună cu familia sau cu prietenii să urmărească filme, unde chiar de foarte bună calitate, oferta era foarte limitată când am început acest proiect. Foarte puține cinematografe de artă au rămas în țară. S-au deschis multe cinematografe, însă în contexte comerciale, în malluri, multiplexurile care nu programează film de autor sau dacă îl programează se întâmplă la ore la care oamenii nu prea pot să ajungă”, a declarat într-un interviu pentru Libertatea Live directorul evenimentului, Ligia Keșișian-Mitulescu.

Ea a mai precizat că filmele de autor stau mult prea puțin în cinematografe, fiind foarte puțini cei care ajung să le și vadă.

Vara, să ieși cu familia sau cu prietenii în locuri înverzite, sub clar de lună, este o mare bucurie. Și e o mare bucurie să poți urmări aceste filme la o calitate foarte bună, comparabilă cu cea din marile cinematografe din Europa. Asta ne-am propus și noi, și cu sprijinul autorităților locale am reușit să aducem o selecție de filme premiate la Cannes, la Oscar sau la mari festivaluri europene în mai multe orașe.” a mai spus directorul.

Caravana Metropolis a pornit pe 3 iulie la Arad, în Parcul Eminescu și va continua până duminică seara, ulterior, pe 10 iulie va ajunge la Sibiu, în Piața Mică, pentru ca pe pe 17 iulie să poposească la Brașov, în Piața Sfatului și între 24 și 29 iulie să se deplaseze la Timișoara, în Parcul Rozelor.

Printre producțiile ediției a șaptea se numără „Pătratul”, în regia lui Ruben Östlund, Câștigătorul Palme dOr la Cannes în 2017, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2018, câștigător a 6 premii ale Academiei Europene de Film, sau „Final fericit/ Happy End”, în regia lui Michael Haneke, cu Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant și Mathieu Kassovitz în rolurile principale, prezentat în competiție la Cannes 2017, nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film pentru Cea mai bună actriță și Cel mai bun actor.

De asemenea, vor fi prezentate și două filme românești, „Pororoca”, în regia lui Constantin Popescu, premiat pentru Cel mai bun actor (Bogdan Dumitrache) la Festivalul de Film de la San Sebastian și documentarul „România neîmblânzită”, regizat de Tom Barton-Humphreys, cu vocea inconfundabilă a actorului Victor Rebengiuc.

Programul Caravanei Metropolis poate fi consultat pe site-ul oficial al evenimentului, sau pe pagina de Facebook a acestuia.

CITEȘTE ȘI

Călin Farcaș, cronica unei morți anunțate și a unui sistem prea bolnav ca să poate vindeca

VIDEO/Locuitorii din Padina de Buzău stau pe o rezervă de gaze, dar gătesc la butelie și se încălzesc cu lemne. ”Noi o să trăim la fel de prost”

Close
Închide
  Close