Cu toate acestea, nu puteţi de fiecare să intraţi în pielea unui căluţ sau a unei maşinuţe şi trebuie să vă puneţi inventivitatea la bătaie pentru a crea diverse jocuri care să-i atragă atenţia, să-l amuze şi să-l educe. Site-ul prokid.ro vă propune câteva jocuri care nu vă costă nimic.
Iată care sunt acestea:
1. Căutaţi comoara
Pe o hârtie desenaţi-i un obiect, de exemplu un pantof. Copilul va începe să caute prin casa acest obiect. În pantoful găsit va vedea o foaie cu un alt obiect desenat, poate un măr. Va începe să caute mărul. Şi tot aşa. Desenaţi împreună diferite lucruri şi copilul le va descoperi pe toate până ajunge la comoară, obiectul cel mai de preţ pentru el.
2. Ghiciţi animalul
Faceţi zgomot precum un animal, imitaţi-l şi copilul trebuie să ghicească ce animal este. La un moment dat, schimbaţi rolurile, lăsaţi-l pe cel mic să-şi pună în valoare talentul de imitator.
3. Număraţi în mers
În drumul spre şcoala sau spre parc sau spre magazin, găsiţi lucruri pe care să le număraţi: cutii poştale, maşini roşii, stâlpi, scutere, copii, carucioare.
4. Cursa picăturilor de apă
Într-o zi când plouă, staţi împreună cu copilul în faţa ferestrei. Fiecare alege câte o picătură de apă care se prelinge pe geam. Câştigător este cel a cărui picătură a ajuns prima jos.
5. Jocul definiţiilor
Vorbiţi cu o jucărie din pluş care urmează să vină pe planeta noastră şi nu cunoaşte nici cele mai simple lucruri. Cereţi-i copilului să îi explice acesteia ce înseamnă şcoală, pat, gradina zoo, furculiţa etc.
6. Descoperiţi culoarea
Aratati-i copilului o culoare dintr-o carte şi cautaţi în casă, împreună cu el, aceeaşi culoare. Învăţaţi-l să-i spună numele corect.
7. Învăţaţi alfabetul
Pe o hârtie scrieţi un cuvânt care începe cu litera A, de exemplu ardei. Copilul trebuie să găsească un cuvânt cu litera B, apoi C, D şi aşa mai departe.
8. Memoraţi adresa
Învăţaţi-l pe copil să îşi cunoască adresa. Puteţi face următorul joc: părintele joacă rolul copilului care se pierde, iar copilul îl întruchipează pe poliţist care întreabă adresa. Apoi inversaţi rolurile şi copilul este cel ce va spune adresa.
9. Obiectul ascuns
Arătaţi-i copilului o minge sau o jucărie colorată. Spuneţi-i să se întoarcă şi ascundeţi obiectul în alta parte. El trebuie să îl găsească în mai puţin de un minut.
10. Adevarat sau fals
Spuneţi-i copilului afirmaţii la care el să răspundă cu Adevărat sau Fals. De exemplu, „tu eşti blond”, „cartea este deschisă” „uşa are clanţă”. Râdeţi cu pofta la fiecare informaţie neadevărată.