Constantin Brâncuși s-a născut pe data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj, și a încetat din viață pe 16 martie 1957, la Paris, în Franța.

19 februarie 2021 – 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși

Din anul 2005, data de 19 februarie este stabilită sărbătoare națională, Ziua Brâncuși. Legea a fost creată ca o reparație morală față de refuzul și umilirea lui Brâncuși de către statul român.

Anul acesta, în țară vor fi organizate mai multe evenimente pentru a marca, pe 19 februarie 2021, 145 de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

Evenimente organizate la 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși

La Tîrgu Jiu vor avea loc, între 18 și 20 februarie, Colocviile „Brâncuşi”. Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Ministerul Culturii, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”.

În București, la Muzeul Țăranului Român, va putea fi vizitată expoziţia „Mirrors of Brâncuşi”. Tot în Capitală, Biblioteca Naţională a României va organiza, pe 20 februarie, de la ora 12:00, evenimentul „Dialoguri la masa tăcerii – 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi”, scrie News.ro.

De asemenea, o serie de proiecte online dedicate lui Constantin Brâncuşi, în anul în care se împlinesc 145 de ani de la naşterea marelui sculptor, sunt propuse de reţeaua Institutului Cultural Român la sediile sale din Bruxelles, Chişinău, Lisabona, Londra, Madrid, Paris şi Bucureşti, scrie Agerpres.

Ziua Constantin Brâncuși la TVR

Televiziunea publică va difuza emisiuni și documentare speciale dedicate marelui sculptor român.

Pe 19 februarie, de la ora 15:30, Radio România Muzical, TVR 3, TVR Internațional și TVR Moldova vor difuza Concertul extraordinar aniversar „145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”. Concertul va fi difuzat și de TVR 1, pe 20 februarie, de la ora 14:30.

Operele lui Brâncuși pot fi vizitate în Târgu Jiu

Unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului Târgu Jiu este ansamblul sculptural Constantin Brâncuși, din Parcul Central și Parcul Tineretului, compus din cinci capodopere:

  • Poarta Sărutului – se găsește în Parcul Central;
  • Aleea Scaunelor – se găsește în Parcul Central;
  • Masa Tăcerii – se găsește în Parcul Central;
  • Coloana Infinitului – se găsește în Parcul Tineretului;
  • Masa Festivă – se găsește în Parcul Tineretului.
Operele lui Brâncuși - Masa Tăcerii
Operele lui Brâncuși – Masa Tăcerii

De-a lungul timpului, operele lui Constantin Brâncuși s-au vândut cu sume record la licitații internaționale. Cea mai scumpă lucrare a marelui sculptor, „La jeune fille sophistiquee”, a fost vândută cu 71 de milioane de dolari (comisioane şi taxe incluse) la o licitaţie organizată în 2018 de Casa Christies, la New York.

Opera din bronz, care este un portret stilizat al scriitoarei Nancy Cunard, ocupă locul 5 în topul celor mai scumpe sculpturi adjudecate.

Între lucrările lui Constantin Brâncuşi vândute la sume ridicate în licitaţiile de artă se mai află: „Pasăre în văzduh” („Oiseau dans l’espace”), în 2005, la New York, pentru 27,4 milioane de dolari, „Primul ţipăt” („Le premier cri”) – în 2011, la New York, pentru 14,8 milioane de dolari, „O muză” („Une Muse”) – în 2012, la New York, pentru 12,4 milioane de dolari, „Muză adormită I” („La muse endormie I”) – în 2015, tot la New York, pentru 9,1 milioane de dolari, scrie Agerpres.

Viața lui Constantin Brâncuși

Constantin Brâncuși a fost un sculptor renumit, cu contribuții uriașe în sculptura contemporană. A urmat Școala de Arte și Meserii din Craiova, apoi a venit în București și a absolvit Școala de bellearte, în anul 1902.

Chiar din timpul studenției, lucrările sale au fost evaluate și apreciate, astfel că:

  • Bustul lui Vitellius a obținut „mențiune memorabilă”;
  • Lucrarea Cap al lui Laocoon a obținut „medalia de bronz”;
  • Lucrarea Studiu a câștigat „medalia de argint”.
Casa unde a copilărit Constantin Brâncuși
Casa unde a copilărit Constantin Brâncuși

În anul 1903, Constantin Brâncuși a primit prima comandă pentru realizarea unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila. Plata pentru monument a fost promisă în două tranșe: jumătate înainte de a începe lucrarea, iar restul după ce a terminat bustul.

Însă, când Brâncuși a terminat lucrarea și aceasta a fost prezentată în fața consiliului, multe voci au fost nesatisfăcătoare și au avut opinii diferite despre caracteristicile fizice pe care Brâncuși le-a realizat.

Înfuriat, Brâncuși a plecat din sala de ședințe, fără să mai primească jumătatea banilor, bani de care avea nevoie pentru a pleca în Franța, așa că el a decis să parcurgă drumul spre Paris pe jos.

Coloana Infinitului
Coloana Infinitului

În drumul său s-a oprit la Hobița, pentru a-și lua rămas-bun de la mama sa, apoi a continuat să meargă până la Viena, acolo unde a rămas o perioadă pentru a munci la un atelier ca decorator de mobilier.

Din Viena, Brâncuși a plecat spre Munchen, apoi, după șase luni, a pornit pe jos prin Bavaria, Elveția și până la Langres, în Franța.

Din nefericire, în apropiere de Luneville, l-a prins o ploaie torențială, moment în care a făcut pneumonie infecțioasă și, în stare critică, a fost primit la un spital de maici pentru a se recupera.

Din această cauză, drumul spre Paris îl parcurge cu trenul. În anul 1905, Brâncuși a reușit la concursul de admitere la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, acolo unde lucrează în atelierul lui Antonin Mecie timp de un an, atunci când atinge limita de vârstă și părăsește școala.

  • În anul 1915 a început să execute primele lucrări din lemn, printre care Cariatide și Fiul risipitor.

Apare în anul 1921 în revista Little Review din New York, în primul studiu de amploare cu 24 de reproduceri din opera lui Brâncuși, semnat de Ezra Pound, poet american.

Aleea Scaunelor
Aleea Scaunelor

La 30 noiembrie 1924, expune Prima Expoziție Internațională din București a grupării „Contemporanul”. Întreaga sa activitate creatoare se desfășoară în toată amploarea până în anul 1940, timp în care Brâncuși participă la importante expoziții de sculptură din Statele Unite ale Americii, Elveția, Olanda, Franța sau Anglia.

În epoca realismului socialist, Brâncuși, în România, a fost contestat ca unul dintre reprezentanții formalismului burghez cosmopolit, iar în decembrie 1956 s-a deschis la Muzeul de Artă al Republicii din București prima expoziție personală Brâncuși din Europa.

Constantin Brâncuși moare în anul 1957, atunci când îl cheamă pe arhiepiscopul Teofil, pentru a se spovedi și împărtăși. El mărturisește că moare cu „inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în țara mea”.

Pe data de 16 martie, la ora două dimineața, se stinge din viață și este înmormântat pe 19 martie la cimitirul Montparnasse din Paris.

Sursă foto: 123rf.com și shutterstock.com

Citeşte şi:

O lucrare de Constantin Brâncuși este cea mai scumpă sculptură vândută în 2018

VIDEO | Cum arată sculptura de 1 milion de euro a lui Constantin Brâncuşi, expusă la Art Safari 2018

O clădire din Shanghai, inspirată din „Coloana infinitului” a lui Brâncuși

Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
PARTENERI - GSP.RO
Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
Sarah a EXPLODAT după escapada lui Reghe din Grecia. Fiica Prodancăi, RĂBUFNIRE ireală: Merită să fie...
Playtech.ro
Sarah a EXPLODAT după escapada lui Reghe din Grecia. Fiica Prodancăi, RĂBUFNIRE ireală: Merită să fie...
O tânără cu o trotinetă electrică izbeşte cu putere o maşină parcată, în Regie. Impactul a fost atât de dur încât autovehiculul s-a mişcat de pe loc - VIDEO
Observatornews.ro
O tânără cu o trotinetă electrică izbeşte cu putere o maşină parcată, în Regie. Impactul a fost atât de dur încât autovehiculul s-a mişcat de pe loc - VIDEO
Horoscop 1 august 2021. Fecioarele pot porni situații deosebit de neplăcute, care le pot afecta imaginea
HOROSCOP
Horoscop 1 august 2021. Fecioarele pot porni situații deosebit de neplăcute, care le pot afecta imaginea
Fenomenul care ar putea duce la moartea a 83 de milioane de oameni în următorii 80 de ani
Știrileprotv.ro
Fenomenul care ar putea duce la moartea a 83 de milioane de oameni în următorii 80 de ani
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
Telekomsport
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%