Mergi direct la conținut »
Ziua Internațională a Bărbatului - află când celebrăm ziua bărbatului
Lifestyle Libertatea > Lifestyle > Ziua Internațională a Bărbatului - află când celebrăm ziua bărbatului

Ziua Internațională a Bărbatului – află când celebrăm ziua bărbatului

Eveniment inaugurat în Trinidad și Tobago în anul 1999, ziua internațională a bărbatului este un eveniment anual celebrat cu scopul de a ne concentra atenția pe sănătatea bărbaților și a băieților, dar și cu scopul de a promova egalitatea între sexe. Vezi care este istoria evenimentului, dar și pe ce dată sărbătorim ziua internațională a bărbatului.

De Camelia Diaconu,

Când sărbătorim ziua internațională a bărbatului

Ziua bărbatului a fost declarată pe data de 19 noiembrie, iar evenimentul este celebrat în peste 60 de state, printre care India, China și Statele Unite.

Scopul evenimentului se concentrează pe îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității dintre sexe, dar și prezentarea unui model masculin demn de urmat.

Ziua bărbatului este ocazia perfectă pentru a sărbători realizările și contribuțiile bărbaților în comunitate, căsătorie și familie. Este momentul ideal pentru a evidenția discriminarea față de bărbați și băieți.

Ziua bărbatului
Ziua bărbatului

Istoricul zilei bărbatului

Încă din anii 1960 a existat solicitarea pentru o zi internațională a bărbatului, moment în care s-a raportat faptul că mulți bărbați încearcă să transforme ziua de 23 Februarie în ziua lor, drept echivalentul zilei de 8 Martie, Ziua Internațională a Femeilor.

Jurnalistul american John P. Harris a scris un editorial în anul 1968 în care prezenta lipsa unui echilibru în sistemul sovietic, deoarece se promova o zi internațională a femeilor, dar nu și o zi a bărbaților muncitori. Jurnalistul a fost de părere că lipsa unei echități pentru bărbați poate însemna un defect important din sistemul comunist. El a prezentat întotdeauna truda bărbaților care nu era recompensată, concluzionând: “aceasta mi se pare a fi o discriminare ilegală și o inegalitate de rang”.

CTP: ”Alegerile anticipate sunt o măsură de bun simț, utilizată acum de nesimțiți”. Ce spune despre Klaus Iohannis
Recomandări

CTP: ”Alegerile anticipate sunt o măsură de bun simț, utilizată acum de nesimțiți”. Ce spune despre Klaus Iohannis

Ziua internațională a bărbatului în lume

Discuții similare au mai avut loc până în anul 1990, atunci când au avut loc primele încercări de a organiza o zi internațională a bărbaților. Evenimentul a fost promovat cu succes în 1993 și 1994, dar în anul 1995 audiența a fost foarte mică, iar din această cauză a fost întrerupt orice plan de a continua acest eveniment și în anii următori.

Australienii au fost cei care au celebrat ziua internațională a bărbatului pe 19 noiembrie începând din anul 2003, acolo unde, în ziua evenimentului, bărbații purtau un trandafir roșu, iar femeile trebuiau să le cumpere flori bărbaților din viața lor. Trandafirul roșu purtat de bărbați era considerat un simbol al unui caracter curajos și puternic. Și organizația indiană s-a alăturat evenimentului încă din 2007.

Explicaţiile uluitoare ale lui Dincă din rechizitoriul DIICOT. Cum susţine el că a aflat numărul de telefon al bunicului Luizei
Recomandări

Explicaţiile uluitoare ale lui Dincă din rechizitoriul DIICOT. Cum susţine el că a aflat numărul de telefon al bunicului Luizei

Trandafirul roșu - simbol pentru ziua bărbatului
Trandafirul roșu – simbol pentru ziua bărbatului

China a organizat prima zi internațională a bărbatului în 2003, Hong Kong în 2010, Statele Unite în 2009, Anglia în 2008, Ungaria în 2009, Canada tot 2009, Austria în 2010, iar Norvegia în 2011.

Ziua bărbatului celebrată și în România

Parlamentul României a votat pe data de 2 februarie celebrarea zilei bărbatului în România. A fost votată drept sărbătoare oficială a statului român. Prima dată, evenimentul a fost celebrat pe 19 noiembrie 2016.

În fiecare an, pentru ziua internațională a bărbatului este sugerată o temă de către coordonatorii mondiali. Spre exemplu, în 2002 tema a fost pacea, în 2003 tema a fost sănătatea bărbaților, în 2007 vindecarea și iertarea, în 2009 modele pozitive, iar în 2010 tema evenimentului a fost viitorul copiilor noștri.

Nu este obligatoriu să se adopte aceste teme, însă participanții la eveniment sunt invitați să stabilească teme care să se potrivească nevoilor și preocupărilor locale.

Ziua bărbatului nu este același eveniment cu Ziua Tatălui, așa că nu trebuie confundată. Ziua Tatălui este celebrată pe 13 mai.

Close
Închide
  Close