MENIU CAUTĂ
10 Ian. 2018 10:38

Catherine Deneuve apără drepturile bărbaților de a face avansuri femeilor: „Deranjați, vă rog”

Distribuie

Celebra actriță  Catherine Deneuve a apărat drepturile bărbaților de a face avansuri femeilor, în încercarea de a le seduce. "Deranjați, vă rog", spune vedeta franceză, într-un text semnat de 100 de vedete franceze. Acestea avertizează în privința "puritanismului" apărut după primele acuzații de hărțuiri sexuale, relatează AFP și BBC News.

O sută de celebrități din Franța, inclusiv actrițele Catherine Deneuve, Brigitte Lahaie și Catherine Millet, au trimis o scrisoare publicației franceze „Le Monde” în care vorbesc despre dreptul bărbaților de a le face avansuri femeilor, în urma scandalului hărțuirilor sexuale.

Bărbații au fost sancționați rapid, constrânși să demisioneze doar pentru că au atins un genunchi  sau au încercat să fure un sărut„, scrie în acest text semnat și de actrița franceză, care este considerată una dintre cele mai mari vedete ale cinematografiei franceze.

Violul este o crimă, dar să încerci să seduci pe cineva, insistent sau stângaci, nu este. Iar un bărbat care se comportă ca un gentleman nu reprezintă un atac sexist”, mai scrie în textul publicat în Le Monde.

Totodată, grupul de femei au ținut să respingă „puritanismul” apărut după primele acuzații de hărțuire sexuală care l-au vizat pe celebrul producător Harvey Weinstein. Acest scandal de la Hollywood a declanșat un fenomen la nivel global – mișcarea #MeToo, subiect care a dominat ultimele luni ale anului 2017.

Astfel, în acest context, autoarele textului subliniază că discuțiile privind abuzul de putere al unor bărbați erau necesare, însă acuzațiile au scăpat de sub control.

„Această febră a trimis ‘porcii’ la abator, în loc să ajute femeile să devină autonome. Serveşte intereselor duşmanilor libertăţii sexuale, extremiştilor religioşi, a celor care estimează că femeile sunt fiinţe aparte, copii cu chip de adult”, mai scrie în text.

Ca femei nu ne recunoaştem în acest feminism care, dincolo de denunţări ale abuzurilor de putere, ia chipul unei uri faţă de bărbaţi şi sexualitate. Noi apărăm o libertate a supărării, indispensabilă în libertatea sexuală. Suntem astăzi suficient de avertizate pentru a admite că instinctul sexual este prin natura lui ofensiv şi sălbatic, dar suntem şi suficient de conştiente pentru a nu confunda flirtul stângaci cu agresiunea sexuală”.

Textul a fost semnat de actrița Catherine Deneuve, care a jucat în peste 100 de filme, dar și de editoarea Joelle Losfeld, actriţa Ingrid Caven, jurnalista Elisabeth Lévy şi scriitoarea Catherine Robbe-Grille.


Citește și: „Consumați românește!' Analiștii ne îndeamnă să cumpărăm produse autohtone ca să salvăm economia


Loading...
Comentarii