EXCLUSIV LIBERTATEA | Ionuţ şi Dragoş Dolănescu au de împărţit frăţeşte o mică avere! «50.000 de euro zac în bancă, dar n-avem acces la ei»

19 iulie 2014 15:23

Cel mai difuzat cântăreţ român trecut în nefiinţă este, de departe, regretatul solist de muzică populară Ion Dolănescu, acesta înzestrându- i pe cei doi fii ai săi, Ionuţ şi Dragoş, cu aproximativ 10.000 de euro anual. Cum însă ei se află în plin proces pe întreaga moştenire, de un milion de euro, n-au voie momentan să se atingă de cei 50.000 de euro adunaţi din drepturile de autor.

Conform legii, orice bănuţ, strâns din drepturile de autor ale artiştilor care au părăsit această lume, mai exact din difuzările filmelor în care au jucat sau ale pieselor avute în repertoriu, intră automat în buzunarul rudelor.
Dacă acestea există. Căci avem şi un caz, cel al lui Gică Petrescu, a cărui agoniseală a intrat în vistieria statului, pentru că nimeni n-a revendicat-o, nici măcar după opt ani. În ţară sunt câteva organisme de gestiune colectivă, printre care şi Credidam, care se ocupă să adune aceşti bani şi să-i înmâneze familiei moştenitoare.
Sumele nu sunt atât de mari pe cât ar crede unii, e vorba de câteva sute de euro anual, aşa că, adesea, beneficiarii se revoltă, ba chiar se gândesc să cheme în instanţă firmele care contabilizează drepturile de autor.

De cinci ani se judecă prin tribunale

În cazul fraţilor Dolănescu, aceştia au de încasat nu mai puţin de 50.000 de euro, numai că întâmpină o problemă.
Cum ei îşi dispută în tribunal moştenirea de un milion de euro, pe care n-au ştiut cum să o împartă, suma este pusă la păstrare, până când judecătorii vor da verdictul: “Nu putem beneficia de aceşti bani, de cei 50.000 de euro, nici dacă am vrea. De cinci ani ne duelăm prin tribunale, procesul este departe de a se fi încheiat, chiar vreau să fac pace cu fratele meu, poate scăpăm să mai dăm bani pe avocaţi. Suma se află într-un cont, la bancă, şi stăm şi ne uităm lung la ea, nu putem beneficia de ea. Fratele meu susţine în instanţă că drepturile de autor ale tatălui nostru valorează, în total, 75.000 de euro, dar i-am dovedit că n-are dreptate, pentru că în doar cinci ani s-au strâns 50.000 de euro”, ne-a spus Dragoş Dolănescu, aflat în Costa Rica.
Dragoş ar vrea să se împace cu Ionuţ, ba chiar i-a trimis acestuia vineri un mesaj pacifist, sătul să mai cheltuiască zeci de mii de euro pe avocaţi şi pe evaluatori. Cei doi au de împărţit, pe lângă drepturile de autor, şi câteva locuinţe şi terenuri.
Mai exact casa din strada Caimatei (685.000 de euro), în care Ion Dolănescu a murit, un teren din strada Hagi Dina, din Bucureşti (6.000 de euro), o vilă în Sinaia, Prahova (180.000 de euro), casa şi terenul din Butimanu, Ilfov (5.500 de euro) şi terenurile de 2.000 mp din Tunari, Ilfov (61.000 de euro).

Văduvele artiştilor sunt nemulţumite

Sidoniei Spătaru îi intră în cont 3.000 de lei anual

Sidonia Spătaru, văduva lui Dan Spătaru, a moştenit drepturile de autor ale regretatului cântăreţ. “Îmi virează banii de două ori pe an. Prima tranşă a fost de 17 milioane vechi, iar a doua, o sumă apropiată, dar nimeni nu-i poate verifica pe cei de la CREDIDAM. Mai vedem şi noi, familia, apariţii ale lui Dan, i-a fost difuzat filmul «Cântecele mării » de două ori într-un an şi sigur suma ar fi trebuit să fie mai mare. Eu mă duc şi le spun, dar nu se întâmplă nimic. Unii i-au dat în judecată, dar eu nu fac asta. Mă bucur că pot munci şi că pot organiza festivalul şi spectacolele în memoria lui Dan”, ne-a spus aceasta.
«Am luat doar 700 de lei în jumătate de an!»
Drepturile de autor ale lui Adrian Pintea, decedat în 2007, au declanşat un adevărat război la poliţie şi în justiţie, descris în amănunt de văduva actorului, Lavinia, în cartea sa “În umbra lui Pintea”.
Adrian şi Lavinia Pintea
Imediat după decesul actorului, Lavinia a aflat că Pintea semnase în ultimele sale luni de viaţă un contract cu doi aşa-zişi impresari şi că girase cu numele său o asociaţie înfiinţată de aceştia.
Contractul aberant a fost anulat de Lavinia, iar drepturile de autor au ajuns în instanţă. Lavinia deţine doar o parte din aceşti bani. “Am primit anul acesta, în prima jumătate a anului, de la CREDIDAM, ridicola sumă de 700 de lei. Atât!”, ne-a declarat ea.
Primeşte de pe urma lui Dinică 2.000 de euro anual

Gabriela, văduva lui Gheorghe Dinică, susţine că încasează drepturi de autor de pe urma soţului, dar că ceva pare în neregulă, în privinţa sumei, mult prea mică în comparaţie cu munca pe care a depus-o pe perioada vieţii: “Iau cam 2.000- 3.000 de euro pe an, pentru cele 97 de filme în care a jucat. Atât îi e apreciată munca! Dacă ar mai fi fost în viaţă, soţul meu ar fi avut o pensie de doar 1.600 de lei, în condiţiile în care, pe lângă filme, a jucat în 40 de piese de teatru şi a lansat patru albume muzicale”, ne- a spus văduva cu dezamăgire.

Banii lui Gică Petrescu intră în vistieria statului

Când spui Gică Petrescu, gândul îţi zboară la “fetiţele dulci din Bucureşti”, la “căsuţa noastră, cuibuşor de nebunii”, la păhărelul de vin care te binedispune sau la tramvaiul care te duce în zori acasă, după o petrecere de pomină.
Gică Petrescu
Piesele solistului sunt difuzate şi acum, la opt ani de la deces, dar nimeni nu a dorit să ne spună la ce sume se ridică drepturile sale de autor anuale.
Nici CREDIDAM şi nici ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) nu au dorit să ne ofere detalii, precizând doar că, în lipsa moştenitorilor, banii intră automat în vistieria statului.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro