Au fost sezoane anterioare unde au cutreierat Indonezia, India etc. Acum au ajuns în America. E un format cunoscut în toată lumea, adaptat cu succes și la noi. Succesul vine mai ales din buna selecție a personajelor. Este primul show care a introdus figuri gay amuzante, istețe, într-un mod natural, neostentativ. M-am uitat integral la un show unde au băgat și un scriitor foarte bun, Adrian Teleșpan. Acești oameni sunt creatori de limbaj, de replici memorabile, sunt combustibil în toată regula pentru Insta sau TikTok.

Ce e enervant la acest reality show? 

Păi, însăși ideea. Ideea a venit de la acel tip de turism vestic în care cetățeni din țări bogate mergeau în excursii fără bani în țări unde se trăia cu sub un dolar pe zi. Acest tip de turist a primit și un nume: „begpacker”. Era un fel de călătorie inițiatică, prin care îți arătai rezistența, cum poți trăi fără bani în sărăcie, dar și o mostră de ipocrizie dusă la extrem. 

Practic plecai din țări unde salariul minim era cât venitul pe 5 ani al multor cetățeni din țara vizitată. Fenomenul a devenit atât de enervant, încât, la un moment dat, guvernul Thailandei a cerut ca turiștii străini să dețină o sumă minimă la intrarea în țară. 

INVESTIGAȚIE din Zürich. Mii de românce cad victime rețelelor ce alimentează comerțul cu sex, o afacere de peste 3 miliarde de euro. Activist: „În Elveția, animalele sunt tratate mai bine decât aceste femei”
Recomandări
INVESTIGAȚIE din Zürich. Mii de românce cad victime rețelelor ce alimentează comerțul cu sex, o afacere de peste 3 miliarde de euro. Activist: „În Elveția, animalele sunt tratate mai bine decât aceste femei”

De ce e foarte enervant begpackingul? 

Pentru că e tot un turism de statut. Ca să îți iei câteva luni libere să cerșești mâncare și cazare prin țări sărace, trebuie să fii bine înfipt material în țara natală. E un sport extrem pentru cei cu resurse. Se pune în practică un întreg mecanism ipocrit. Clasa de mijloc vestică demonstrează că viața se poate trăi frumos fără nicio resursă, doar din cerșit, cântat și distrat.

O idee proastă devine show de succes

Această idee a fost transformată în reality show. În loc de excentrici vestici, diverse țări își trimit vedetele în locuri unde nu sunt cunoscute. Am văzut bucăți din diverse sezoane ale versiunii românești, Asia Express, America Express. În primul rând, a fost bine făcut castingul, oameni cât mai diferiți, nu neapărat celebri, au intrat în scenă. 

O premieră, pe lângă promovarea unor personalități gay în prime time, a fost că diverse vedetuțe, semivedete sau supervedete s-au arătat altfel decât sunt ele în show-urile clasice de televiziune. Adică au dat drumul la „beep”-uri.

Încă un show care a participat la marea slobozire a limbii române din chingile unui limbaj prea oficial. E simpatică limba strămoșească și plină de înjurături, ies glumele mai ușor, dar acum alunecăm în extrema cealaltă. Suntem la un pas să apară Esca și să ne invite, înjurând, la știri.

George Simion, către femeile din AUR, la o dezbatere despre feminism: „Schimbați modelul femeii în politică: ușoară, amantă, mahalagioaică”
Recomandări
George Simion, către femeile din AUR, la o dezbatere despre feminism: „Schimbați modelul femeii în politică: ușoară, amantă, mahalagioaică”

Apoi, simpatic e că în momente extreme vezi câte ceva din firea oamenilor. Unii au mari probleme cu empatia, se uită la săraci ca la niște jeguri și se tot miră că n-ar putea dormi în așa condiții. Alții afișează o căldură și o știință a comunicării impresionante. Și din acest motiv ne uităm la un astfel de show, ca să descoperim vedete într-o versiune ceva mai autentică, pe lângă satisfacția secretă că, oricât de rău am duce-o, tot nu suntem în halul ăla de săraci ca un srilankez, indonezian, indian etc. 

Personal, mă atrag crizele „de cuplu”. Cei care vin cu partenerul ajung inevitabil la o porcăială în doi delicioasă. În rest, emisiunea are problemele reality show-ului în general. La ditamai producție e inevitabilă o lălăială nesfârșită a punctelor culminante. Apoi, mai e și problema inegalității competiției. Sunt mult mai avantajate perechile de bărbați. Și mai e și problema că îți cam dai seama de la al doilea episod cine e menit să câștige. 

Momentele plictisitoare din emisiune 

Un punct de atracție pe lângă cerșitul de cazare și făcut autostop este mâncatul unor „scârboșenii”, de fapt, delicatese din alte culturi gastronomice. Când începe un astfel de episod, mă apucă așa o plictiseală, că mi se pare mai alert Trinitas. 

Începe declinul marilor orașe? Avertismentul unui reputat cercetător: „Așa cum a prezis H.G. Wells, aici vor locui elitele, servitorii lor și cei fără copii”
Recomandări
Începe declinul marilor orașe? Avertismentul unui reputat cercetător: „Așa cum a prezis H.G. Wells, aici vor locui elitele, servitorii lor și cei fără copii”

La fel de plictisitoare sunt momentele cu „dorul de casă” sau prezentările gazdelor show-ului. De exemplu, în seria America Express, mă apucă râsu-plânsu când îi văd pe moderatori cum prezintă semidoct diverse frumuseți „coloniale” și uită să spună și ei două vorbe despre urgia declanșată de coloniști pe acel continent, nu doar cu gripe și virusuri, ci cu sabie, sclavie etc. Dacă tot te-ai pus să culturalizezi, spune adevărul cu totul, că nu te costă nimic. 

Safari în sărăcie

Așa că, dincolo de fața acră a lui Puya sau de nesfârșitele glume ale iubitei bucătarului Scărlătescu pe seama vârstei acestuia, dincolo de stilul enervant de furat startul al trupei Andre sau de bălăcăreala mamă-fiică oferită în stil oltenesc de ceva vedetă de care n-am auzit, există o problemă ceva mai filozofică a formatului. 

America Express este un show despre „să facem safari în sărăcie”, cu ceva cameramani alergând ca nebunii după noi. Partea bună e că din când în când sunt totuși scăpate și dimensiuni culturale, sociale interesante, adică acele țări devin totuși mai „umane” pentru acea parte de public care crede că România e o țară unică plutind într-o ciorbă de păgâni și barbari.

Haideți s-o facem în România, pe bani de la guvern

Însă de câte ori mă uit, mă gândesc cum ar arăta un reality show cu adevărat autentic, unul care să-mi placă pe bune. S-ar numi România Express. Am putea aduce tot figuri publice în prim-plan. Le-am pune să trăiască din salariul minim sau mediu, cu vreo doi copii, iarna, într-un oraș mic unde, dacă ai prins jobul de casier la Profi, poți să te consideri câștigător la loteria vieții. 

Vedetele astea ar trebui forțate apoi să facă rost de bani de factură la curent, să trăiască 5 luni din 2 metri de lemne, să gătească, să trimită copiii la școală. Și, eventual, să plătească și o rată din aia care acum doi ani era 100 de euro, iar acum e 200 de euro, sub calda supraveghere a preafericitului Isărescu. 

Vedetele vor fi deci nevoite să mai lucreze cu ziua la negru, să mai toarne niște betoane în weekend, să mai îngrijească ceva bătrâni, poate chiar să dea și o fugă de două luni în Germania la sparanghel.

Probabil n-ar avea audiență. E enervantă sărăcia fără exotism. E nimicitor de redundantă și plictisitoare. Dar ar trebui făcut un astfel de show pe bani de la guvern. Cu același scop, acela de a mai crește totuși empatia. 

Așa, doar cu America Express la îndemână, ne vom simți satisfăcuți doar după ce mănâncă o vedetuță vreun vierme inelat înmuiat în tequila. Prea puțin, prea ușor le dăm bani ăstora. Să mănânce timp de o lună numai parizer cu ceai, atunci abia s-ar putea spune că au adus un serviciu comunității. 

O vedetă din România a avut o criză de râs când a fost întrebată de ce locuiește în continuare cu părinții: „N-am bani să mă mut”
GSP.RO
O vedetă din România a avut o criză de râs când a fost întrebată de ce locuiește în continuare cu părinții: „N-am bani să mă mut”
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (7)

miki2022   •   14.03.2023, 19:23

Eu sunt de acord 100% cu autorul acestui articol.Aceasta emisiune este un reality show deci o emisiune care face parte din categoria de subcultura .Adica o imbinare de regie cu o oarecare realitate (controlata prin taierea de la montaj). Personal ma uit on line pentru ca nu am nimic altceva mai bun de facut si mai ales sa vad peisaje din tari exotice si sa mai aflu cate ceva despre obiceiurile si stilul de viata al acestor popoare . Cred ca exista o categorie de oameni (mica ) care se uita cam din aceleasi motive . Dar larga audienta este fomata din telespectatori care stau cu sufletul la gura sa vada cine castiga ,care sunt plini de emotie in fara fiecarei probe si care au cate o echipa favorita pentru care isi consuma in general timpul si energia pentru a se injura pe fprumuri cu simpatiantiaiuneiechiperivale si care traiesc atat de intens emotiile echipei favorite si cu atata pasiune incat mai mai sa crezica acestia vor imparti castigurile(uriase )cu ei.Dar acestia fac in general parte din aceea categorie care traieste cu venitul minim sau cel mult modal e care vorbiti in aricol si care se descurca destul de dificil in viata de zi cu zi si aceste emisiuni TV sunt printre putinele lor divertismente .In sfarsit castigatorii acestor emisiuni sunt toti participantii care pleaca cu bani multi in cont sicu maimulta vizibilitate .

miki2022   •   14.03.2023, 18:41

Eu sunt de acord 100% cu autorul acestui articol.Aceasta emisiune este un reality show deci o emisiune care face parte din categoria de subcultura .Adica o imbinare de regie cu o oarecare realitate (controlata prin taierea de la montaj). Personal ma uit on line pentru ca nu am nimic altceva mai bun de facut si mai ales sa vad peisaje din tari exotice si sa mai aflu cate ceva despre obiceiurile si stilul de viata al acestor popoare . Cred ca exista o categorie de oameni (mica ) care se uita cam din aceleasi motive . Dar larga audienta este fomata din telespectatori care stau cu sufletul la gura sa vada cine castiga ,care sunt plini de emotie in fara fiecarei probe si care au cate o echipa favorita pentru care isi consuma in general timpul si energia pentru a se injura pe fprumuri cu simpatiantiaiuneiechiperivale si care traiesc atat de intens emotiile echipei favorite si cu atata pasiune incat mai mai sa crezica acestia vor imparti castigurile(uriase )cu ei.Dar acestia fac in general parte din aceea categorie care traieste cu venitul minim sau cel mult modal e care vorbiti in aricol si care se descurca destul de dificil in viata de zi cu zi si aceste emisiuni TV sunt printre putinele lor divertismente .In sfarsit castigatorii acestor emisiuni sunt toti participantii care pleaca cu bani multi in cont sicu maimulta vizibilitate .

dante69   •   14.03.2023, 12:42

Domnul Rogozanu revine constant la aceleași obsesii cu iz bolșevic. Poate făcând jurnalism progresist la moda uitatul in oglinda devine așa mai magulitor ? Ma rog, in defitin e vina mea că-l tot citesc deși știu cam la ce sa mă aștept. Jalnic.

    .ZORRO.   •   14.03.2023, 19:22

    dante69   •  14.03.2023, 12:42

    Domnul Rogozanu revine constant la aceleași obsesii cu iz bolșevic. Poate făcând jurnalism progresist la moda uitatul in oglinda devine așa mai magulitor ? Ma rog, in defitin e vina mea că-l tot citesc deși știu cam la ce sa mă aștept. Jalnic.

    Senior Dante, pe astia ca tine i-as obliga in mod bolsevic sa participe la concursul propus de Costi; sa vezi atunci cum v-ar lovi catarzisul... ce ne-am mai distra... ;)

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

ȘOC! Andreea Bălan are un nou iubit celebru?! S-au distrat toată noaptea și apoi au mers la mașină
Playtech.ro
ȘOC! Andreea Bălan are un nou iubit celebru?! S-au distrat toată noaptea și apoi au mers la mașină
Andreea Bălan rupe tăcerea după finala America Express! Ce a dezvăluit despre Nelu Cortea și Cătălin Bordea: 'In realitate...'
Viva.ro
Andreea Bălan rupe tăcerea după finala America Express! Ce a dezvăluit despre Nelu Cortea și Cătălin Bordea: 'In realitate...'
Trei Porsche, patru morți și un accident de groază. Dramă incredibilă pe autostrada A3 spre Koln, în Germania
Observatornews.ro
Trei Porsche, patru morți și un accident de groază. Dramă incredibilă pe autostrada A3 spre Koln, în Germania
Femeia care a încercat de 960 de ori să ia permisul de conducere a cheltuit o avere pentru asta. La final, a primit o mașină. „Și să fie o lecție, oameni buni, să nu renunțați niciodată
Știrileprotv.ro
Femeia care a încercat de 960 de ori să ia permisul de conducere a cheltuit o avere pentru asta. La final, a primit o mașină. „Și să fie o lecție, oameni buni, să nu renunțați niciodată
Cristina Demetrescu, horoscop pentru prima parte a lunii aprilie. Perioadă tulbure pentru nativi: „Emoțiile ies la suprafață”
FANATIK.RO
Cristina Demetrescu, horoscop pentru prima parte a lunii aprilie. Perioadă tulbure pentru nativi: „Emoțiile ies la suprafață”
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Horoscopul lunii aprilie. Noroc pe toate planurile pentru nativii Săgetător, vremuri grele pentru Scorpion
Unica.ro
Horoscopul lunii aprilie. Noroc pe toate planurile pentru nativii Săgetător, vremuri grele pentru Scorpion
Horoscop 27 martie 2023. Capricornii ar fi bine să domolească puțin dorința de a schimba totul în relațiile de parteneriat, în special în cuplu
HOROSCOP
Horoscop 27 martie 2023. Capricornii ar fi bine să domolească puțin dorința de a schimba totul în relațiile de parteneriat, în special în cuplu
Moda circulară ca mod de viață alături de Remix
PUBLICITATE
Moda circulară ca mod de viață alături de Remix