Opinie de
Claudiu Săftoiu
Toate articolele autorului

  • Cu această poziție asumată, intrăm pe teritoriul exclusivist al riscului înalt de securitate al amenințărilor biologice, cu posibilă implicație bioteroristă, care privesc atât guvernele naționale, cât și cooperarea acestora, la nivel mondial.

DISCLAIMER. Libertatea publică, la rubrica de opinii, două tipuri de comentarii. Unele aparțin jurnaliștilor din redacție și celelalte, invitaților. Numiți și contributori după tradiția presei democratice, acești invitați sunt oameni cu profesii, convingeri și asocieri politice diferite. Ziarul le oferă o platformă de exprimare, convins că pluralitatea opiniilor și diversitatea ideilor ne ajută pe toți să înțelegem mai bine lumea în care trăim.

Membru PNL, Claudiu Săftoiu a fost ales, în decembrie 2019, director general al Editurii Didactice și Pedagogice, până în acel moment fiind consilier de comunicare la cabinetul ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, în guvernul condus de Ludovic Orban. Anterior, el a fost director al Serviciului de Informații Externe, în perioada octombrie 2006 – martie 2007, fiind numit în această funcție de fostul președinte Traian Băsescu, al cărui consilier a fost.


Virușii – inamicii cei mai periculoși ai speciei umane

“Un virus este mai puternic în crearea de tulburări politice, sociale şi economice. Este cel mai periculos inamic pe care vi-l puteţi imagina”, a mai spus șeful OMS, care a mai anunțat că primul vaccin va apărea peste 18 luni.

Prima urgență, revendicată de OMS: unitate la nivel global, pentru a preveni apariţia mult mai multor cazuri şi a unor costuri mult mai mari, pentru fiecare țară contributoare.

Până atunci, cifrele cu oamenii afectați de coronavirus înregistrează o progresie galopantă, de la zi la zi. La nivel mondial, virusul a ucis peste 1.300 de persoane și a infectat peste 60.000. Iar asta, în doar două săptămâni.

Cele mai multe victime provin din China. În provincia Hubei, au fost anunțate pe 13 februarie, adică astăzi, 242 de noi decese produse de coronavirus. Atenție: de două ori mai multe, decât în ziua precedentă.

Cazurile de infectare din provincia chineză au ajuns la 14.000 într-o singură zi, totalul fiind de 48.206 cazuri. Din acestea, 33.693 de bolnavi au fost spitalizați, 1.437 în sunt în stare critică. Un număr de 3.441 pacienți s-au vindecat și au fost externați.

România, pe primul loc al deceselor din cauza rujeolei în Europa  

Adevărul care ne zburlește părul este, de fapt, la îndemâna oricui: noi agenți patogeni au apărut, din cauza creșterii galopante a populației, a distrugerilor mediului natural și sălbatic al planetei, a interconectărilor dintre ţări şi continente, prin traficul aerian, rutier şi maritim.

Mobilitatea fără precedent a speciei umane, de la un capăt la altul al globului, avantajul deplasării a sute de milioane de oameni peste tot în lume, datorate dreptului la liberă circulație, aduce și un efect secundar teribil: riscul major de propagare a bolilor contagioase.

Epidemiile precum SRAS (Sindromul respirator acut sever), cu peste 770 de decese în Asia (2003), Ebola – febra hemoragică care a ucis peste 11.000 de persoane în Guineea, Liberia şi Sierra Leone (2014 şi 2015). focarele de Zika în America de Sud (2016), epidemia de ciumă din insula Madagascar (2017), epidemia de rujeolă din Europa, care doar în România a ucis 50 de persoane, din aproape 13.000 de cazuri confirmate oficial (2017-2018), demonstrează cât de vulnerabilă este ființa umană la virusuri cărora cu greu li se descoperă vaccinuri, din când în când.

Cea mai eficientă măsură este vaccinarea, evident pentru acele boli pentru care există vaccin. Pentru multe zone sărace ale lumii, vaccinarea este un obiectiv aproape imposibil, în ciuda ajutoarelor acordate de ţările dezvoltate, mai ales de Uniunea Europeană.

Semnalul de alarmă tras de miliardarul Bill Gates, încă din 2018

În 2018, prin Raportul anual Goalkeepers a fost marcată aniversarea a 100 de ani de la cea mai gravă pandemie din istorie – gripa spaniolă – care a ucis într-un singur an 50 de milioane de oameni, mai mulţi decât în ambele războaie mondiale la un loc.

În condițiile de astăzi, de interconectare planetară, o astfel de epidemie ar putea ucide între 140 şi 425 de milioane de ființe umane.

Pespectiva extincției oamenilor de pe un întreg continent, din cauza unei pandemii, este tot ce se poate imagina mai rău, pentru viitorul apropiat al omenirii.

Fundaţia Bill & Melinda Gates, prin vocea miliardarului-filantrop Bill Gates, avertiza, în 2018, asupra apariției unei pandemii la nivel global, cauzată de răspândirea unui virus gripal, în următorii 10 ani. Gates a subliniat că “o pandemie este cea mai teribilă amenințare care ar putea afecta locuitorii Terrei”, cu efecte castastrofice, la nivel mondial, în domeniul sănătății publice.

Faimosul filantrop nu a stat degeaba, de atunci: până în 2023, miliardarul american urmează să aloce 1,2 miliarde de dolari, pentru activităţi medicale şi ştiinţifice, menite să faciliteze urmărirea prin satelit a roiurilor de ţânţari care provoacă malaria, pentru eradicarea acestei boli. La ora actuală, şase din zece cazuri de malarie se detectează în cele 53 de ţări membre ale Commonwealth-ului. Malaria nu mai este de mult o boală exclusiv africană.

La conferința din 2018, Bill Gates a prezentat o simulare care a arătat că o nouă formă de gripă – precum cea a gripei spaniole, din 1918 – ar putea ucide acum aproximativ 30 de milioane de oameni. În doar 6 luni.

Avertismentul lui Gates a fost adresat decidenților politici, militari și de securitate din țările occidentale, pentru a introduce amenințarea biologică în strategia națională de securitate. “Dacă ai spune unui guvern că acum se construiește o armă care să ucidă 30 de milioane de oameni, imediat acel stat ar lua măsuri”, a șarjat fondatorul Microsoft, care va investi 12 milioane de dolari pentru crearea unui vaccin antigripal universal.

România are capacitate legală și logistică pentru a face față amenințărilor generate de bioterorism

Pentru combaterea terorismului, Serviciul Român de Informații (SRI) reprezintă autoritatea națională în materie de luptă antiteroristă. Departamentul pentru prevenirea şi combaterea terorismului are în sarcină combaterea oricărei forme de terorism, cu precădere a terorismului fundamentalist-islamic, a celui religios şi separatist, precum și a bioterorismului.

A devenit foarte ușor ca indivizi sau grupuri mici de oameni să creeze arme biologice mortale. În acest moment, nu sunt indicii privitoare la acțiuni intenționate de creare și răspândire pandemică a noului coronavirus, drept pentru care nivelul de alertă, privind amenințarea biologică în România, generată de efectele virusului declanșat în China, este menținută la nivelul “Scăzut”.

Țările cu regimuri dictatoriale nu declară epidemiile din propria țară

Este cazul Coreei de Nord. În timp ce lumea întreagă s-a concentrat pe blocarea ambițiilor nucleare ale Phenianului, nord-coreenii “mai au” o armă, letală: peste 130.000 de cazuri de tuberculoză, înregistrate oficial încă din 2016, care reprezintă un risc major de răspândire explozivă a tulpinilor rezistente la medicamente.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat nenumărate cazuri de infecţie cu bacterii rezistente la tratamentul tuberculozei nord-coreene, care presupune șase luni de injecții zilnice şi administrarea a până la 14.000 de pastile. Coreea de Nord este un punct fierbinte și pe harta securităţii medicale globale și poate exporta unul dintre cele mai letale virusuri planetare.

După ce “Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei” – care contribuia financiar la ținerea sub control a tuberculozei în Coreea de Nord –  și-a închis recent programele în derulare, dispariția de pe piață a medicamentelor de calitate care tratau tuberculoza pare a se fi produs deja.

Pandemiile plănuite prin ingineria genetică, pentru crearea unei versiuni sintetice a tulpinei virusului de gripă sau de variolă, devin realitate, sub ochii noștri. Este un scenariu apocaliptic. Om informat și proactiv, Bill Gates conchide: “Trebuie să fim pregătiţi pentru acest scenariu apocaliptic la fel cum ne pregătim pentru un război”.

Amenințarea biologică – un avertisment cât o declarație de război

Inexorabil, virusul se va apropia și de România. Deocamdată, MAE român a confirmat un pacient român cu coronavirus, aflat în carantină în Japonia, unde alți 17 români, coborâți de pe un vas de croazieră, pe puntea căruia au fost raportate peste 200 de cazuri de îmbolnăvire, au fost izolați.

Economiile asiatice sunt deja afectate de răspândirea virusului. Amenințarea biologică este o realitate, cărei trebuie să i se răspundă în solidar, din partea tuturor guvernelor lumii.

Citeşte şi:

Primul român infectat cu coronavirus. MAE anunță că un român de pe vasul Diamond Princess a fost infectat și transferat la un spital

MAE: 17 români pe nava de croazieră MS Westerdam, respinsă în cinci porturi și primită de Cambodgia. Coronavirusul nu a fost confirmat la bord

RECOMANDĂRI
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
GSP.RO
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
HOROSCOP
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat