• Jurnalista Elena Stancu călătorește prin Europa împreună cu partenerul ei, fotograful Cosmin Bumbuț, și scrie despre comunitățile de români din diaspora. Din ianuarie 2019 și până acum au parcurs aproape 70.000 de kilometri și au publicat zeci de reportaje, interviuri și analize despre românii plecați în Italia, Portugalia, Spania, Germania, Anglia, Danemarca, Suedia și Olanda. De Sărbători, cei doi jurnaliști s-au întors în țară să-și viziteze familiile. 

Sărbătorile de iarnă aduc multe iluzii, ca în filmele cu familii fericite și mese îmbelșugate, dar fericirea proiectată la TV nu coincide mereu cu atmosfera din casele noastre. Sărbătorile sunt despre familie și despre oamenii pe care-i iubim, dar cu care uneori nu reușim să ne conectăm. 

Românii din diaspora vorbesc în majoritatea interviurilor despre cât de greu le e să fie departe de părinți, bunici, copii, prieteni, despre cât de mult le lipsește intimitatea cu oamenii pe care-i iubesc. Dorul și distanța sunt teme recurente în conversațiile noastre. În aceleași interviuri, românii din diaspora povestesc cât de epuizante sunt vizitele în România, un maraton în care încearcă să recupereze timpul pe care l-au pierdut, aniversările la care nu au fost, schimbările care s-au petrecut în lipsa lor. 

Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul
Recomandări
Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul

Vacanțele în România devin o colecție de amintiri cu oamenii pe care-i iubesc. Un amestec de dragoste, tandrețe, dor, regret, vină și bucurie, o furtună de emoții care te epuizează până la finalul concediului, când nu mai știi dacă te-ai încărcat sau te-ai golit, dacă ai reușit să te revanșezi pentru absența ta, dacă ai strâns o colecție suficientă de amintiri.

O să avem nevoie de multe generații ca să ne vindecăm ca națiune

La asta se adaugă istoriile complicate ale familiilor din România, cu traume transgeneraționale lăsate de comunism, violență sau sărăcie și de jena de a-ți exprima emoțiile. Uneori pare mai simplu să gătești oale cu sarmale, piftie sau salată boeuf decât să spui „Mi-ai lipsit”, „Te iubesc”, „Mă bucur că ești aici”.

De când lucrez ca jurnalistă și intervievez oameni aflați în contexte de viață cel puțin aparent diferite, am început să cred că noi, românii, purtăm în spate niște traume atât de adânci, încât o să avem nevoie de multe generații ca să ne vindecăm ca națiune. Educația autoritară, violența din școli și de acasă, precaritatea din timpul și de după căderea comunismului, migrația, individualismul, neîncrederea în instituțiile românești și în celălalt, frica de cei care sunt diferiți de noi ne-au transformat în cine suntem azi. 

Cum s-a format ciclonul devastator de la Marea Neagră care a afectat sudul litoralului. Experții ClimaMeter: „Evenimentul, provocat de schimbările climatice” STUDIU
Recomandări
Cum s-a format ciclonul devastator de la Marea Neagră care a afectat sudul litoralului. Experții ClimaMeter: „Evenimentul, provocat de schimbările climatice” STUDIU

Ne așezăm la masă cu familiile noastre, ignorându-ne tristețile, cicatricile și dorurile. Uneori reușim să ne conectăm unii cu alții și să evităm subiectele sensibile. Alteori eșuăm și ne simțim vinovați. 

Ne întoarcem rar în România, iar în pandemie ne-am văzut părinții doar o dată pe an 

De patru ani, trăim și noi departe de familiile și de prietenii noștri, la fel ca românii din diaspora ale căror povești le documentăm. Într-un fel, suntem mai singuri decât ei, pentru că noi nu facem parte dintr-o comunitate, ci ne integrăm o perioadă limitată de timp printre grupurile de români din Europa.

Ne întoarcem rar în România, iar în pandemie ne-am văzut părinții doar o dată pe an. Așa că știm cum se simt dorul, distanța, nostalgia și vina. 

Mama lui Cosmin locuiește la Baia Mare, iar sora, nepoata și părinții mei sunt în Craiova, ceea ce complică și mai mult lucrurile, pentru că trebuie să traversăm țara. Băiatul lui Cosmin trăiește la București și „baza” noastră e în Alba Iulia, într-o mansardă în care ne ținem lucrurile și ne tragem sufletul atunci când obosim. 

Anul trecut, ne-am întors în România la începutul lui decembrie, după ce ni s-a stricat sistemul de încălzire din autorulotă. Câteodată e bine când se întâmplă așa, pentru că am avut răgazul să ne odihnim, să ne facem ordine în materialele nepublicate și să ne vedem familiile. 

Avertismentul lui Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă permite Ucrainei să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune
Recomandări
Avertismentul lui Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă permite Ucrainei să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune

Craiova a fost primitoare sau poate doar dorul a făcut-o să pară așa

Mama lui Cosmin e mereu emoționată când ne vede prima oară după mult timp și nu știe ce să facă cu mâinile, câtă ciorbă să ne pună în farfurii, dacă mâncăm cu sau fără pâine. Uită să pună pe masă murăturile și ardeiul iute, își amintește și sare de pe scaun, tocănița se prinde puțin, pentru că focurile sunt date prea tare. Cosmin cere palincă, îi toarnă în pahar și o pune să dea țoiul peste cap, iar după ce mama lui spune „Aaah, rea îi!”, înseamnă că o parte din emoții s-au risipit. 

Mama, care are 76 de ani, a ieșit la pensie anul acesta, după ce a lucrat 50 de ani ca medic. Este oncopediatru și copiii pe care i-a tratat au fost menirea ei. Nu știu cum se simte acum, dacă-i lipsesc copiii sau dacă-și trage sufletul după o viață de muncă. Am vrut s-o întreb, dar n-am putut. Îmi fac griji pentru ea, însă în familia noastră nu se vorbește despre cum te simți.

Tata o să împlinească 80 de ani anul acesta și merge mai greu, pentru că îl dor genunchii, șoldurile și spatele. Nu știu dacă voi reuși să fiu lângă el atunci când îi va împlini, deși mi-aș dori mult. Tata e haios și-i place să spună bancuri, iar când eram mică mă lua cu el la pescuit. Mi-a fost dor de el. Nu i-am spus. Mi-a fost jenă, pentru că în familia noastră nu ne arătăm emoțiile.  

Sora mea, Diana, a lucrat în prima linie în pandemie și am stat cu inima strânsă pentru ea. E un medic și un om bun, care își face griji pentru toți: mama care face pneumonie când răcește, tata și problemele lui la coloană, eu, cu o boală cronică de inimă, trăind imprevizibil într-o autorulotă. Sunt mândră de ea și mă simt în siguranță pentru că știu că e acolo. Nu i-am spus. Dintre noi toți, Diana se ferește cel mai mult să-și arate emoțiile, pentru că e cea mai vulnerabilă. 

Craiova a fost primitoare sau poate doar dorul a făcut-o să pară așa. Ne-am dus la o petrecere cu Diana, am jucat rummy și table cu părinții mei, ne-am plimbat prin Centrul Vechi, am văzut luminițele și ne-am dat cu mama într-o roată din parcul de distracții. Am mâncat sarmale de curcan, gătite special pentru noi, și am colecționat toate aceste amintiri. 

Atunci când te vezi atât de rar cu familia ta, îți dorești să fii în formă, să spui lucrurile potrivite și să nu lași în urmă amintirea unei iritări sau a unei indispoziții. Furtuna de emoții te copleșește și vina, bucuria, tandrețea și dragostea se amestecă. Cuvintele pe care ai fi vrut să le spui ți se opresc în gât. Pleci de la masa de Crăciun sătul și tăcut. 

Nu ne recunoaștem traumele și greșelile, nu știm să spunem „M-a durut” sau „Îmi pare rău”

Discuțiile despre emoții aduc disconfort, pentru că te vulnerabilizează. Iar în majoritatea familiilor din România nu s-a vorbit despre ceea ce simțim, gândim, ne doare sau ne bucură. Am fost învățați să facem abstracție de viețile interioare ale celorlalți și să evităm să vorbim despre esența noastră. 

Atunci când conversația alunecă într-o zonă mai profundă, devenim stânjeniți, pentru că cei mai mulți nu știm cum să fim sinceri și deschiși. Din cauza asta, purtăm conversații despre nimicuri la mesele în familie, ca să nu vorbim despre lucrurile care ne dor. Umplem tăcerile cu mâncare. Râdem la bancuri grosolane cu soacre și neveste, pentru că am transformat relațiile noastre disfuncționale în umor. Nu ne recunoaștem traumele și greșelile, nu știm să spunem „M-a durut” sau „Îmi pare rău”.

Dar ne simțim vinovați când nu reușim să ne conectăm unii cu alții.

Probabil că ar trebui să începem de aici: să ne înțelegem și să ne respectăm unii altora valorile și limitele. Să nu mai păstrăm distanța și să evităm subiectele „sensibile”, ci să ne acceptăm și să ne iubim unii pe alții cu toate diferențele dintre noi. Să punem întrebări. Să ascultăm. 

După ce am împlinit 35 de ani și mama a trecut de 70, mi-am dat seama că nu știu mai nimic despre părinții mei. Cum au trăit pe vremea lui Ceaușescu. Cum au făcut rost de lapte. Cum au supraviețuit unui regim criminal. Cum a fost viața lor de zi cu zi, când mama se ducea iarna cu sania să consulte copii într-o comună din Dolj. Ce au sperat când erau tineri, pe ce muzică au dansat, cine au fost ei înainte să ne aibă pe noi.

M-au sufocat toate aceste gânduri când ne întorceam cu trenul după Crăciun de la Craiova la Alba Iulia, unde stăm într-o mansardă închiriată. Compartimentul era plin de tineri, probabil că majoritatea studenți. O fată se certa cu tatăl ei la telefon. Sacoșele erau pline cu borcane și caserole. Mi-am amintit de mine studentă, când tata mă ducea la tren și căra bagajul cu mâncare. Trenul spre București pleca de obicei de la linia trei, așa că trebuia să coborâm prin pasaj. Lucram deja ca jurnalistă când tata mi-a spus într-o zi să ne întâlnim la Informații, pentru că îl dor genunchii și nu mai poate coborî scările. 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

EqualVoice

Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.

Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.

Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!
Comentarii (12)

fany   •   08.01.2023, 08:42

Nu vă complicați mai mult decât e nevoie . Aici este vorba de responsabilitate , de empatie, de demnitate personală, până la urmă , de caracterul fiecăruia. Eschimoșii își așezau bătrânii neputincioși pe o banchiză și îi lăsa să plutească în larg . Nu mai erau "folositori". Românii au altă metodă dar cu același rezultat. Nu vă mai amăgiți și nu vă mai căutați scuze puerile. Dorința voastră de chiverniseală ia de cele mai multe ori forme grotești. Văd cum se aglomerează vămile României de două ori pe an, de Paște și de Crăciun și aflăm că diasporezii vin să-și viziteze familiile....pe bune? E jenant.

RalucaVasilescu   •   07.01.2023, 18:22

Articolul este bun. Totusi, pe fond, este mai usor sa te jelesti de ceva si sa nu faci nimic sa indrepti decat sa incerci sa indrepti situatia fie si putinul care este posibil si sa jelesti mai putin. Atat autorii articolului cat si multi altii care pleaca aleg partea "usoara" de a se deconecta voluntar de cei ramasi aici. Sunt perfect de acord cu cititorul care spune ca "parintii lor se vor stinge incet etc etc". Este nevoie de o mare doza de curaj si responsabilitate sa fii alaturi de un parinte in varsta si sa-l ajuti, sa-i faci ultimii ani un pic mai usori si mai senini. Asta e valabil oriunde in lume. Si tot o mare doza de curaj si realism sa vezi ca sunt oportunitati si in tara ta. Din punctul meu de vedere, plecarile "de tot" sunt perfect justificate doar in conditii extreme cum ar fi razboiul si totalitarismul, in rest cred ca este suficient sa pleci pe termen scurt cat esti tanar sa inveti si sa lucrezi prin alte tari, dar sa te intorci in tara ta si sa te straduiesti cat poti sa faci cate ceva si in orice caz sa fii aproape de batranii tai.

    Crsd   •   07.01.2023, 21:21

    RalucaVasilescu   •  07.01.2023, 18:22

    Articolul este bun. Totusi, pe fond, este mai usor sa te jelesti de ceva si sa nu faci nimic sa indrepti decat sa incerci sa indrepti situatia fie si putinul care este posibil si sa jelesti mai putin. Atat autorii articolului cat si multi altii care pleaca aleg partea "usoara" de a se deconecta voluntar de cei ramasi aici. Sunt perfect de acord cu cititorul care spune ca "parintii lor se vor stinge incet etc etc". Este nevoie de o mare doza de curaj si responsabilitate sa fii alaturi de un parinte in varsta si sa-l ajuti, sa-i faci ultimii ani un pic mai usori si mai senini. Asta e valabil oriunde in lume. Si tot o mare doza de curaj si realism sa vezi ca sunt oportunitati si in tara ta. Din punctul meu de vedere, plecarile "de tot" sunt perfect justificate doar in conditii extreme cum ar fi razboiul si totalitarismul, in rest cred ca este suficient sa pleci pe termen scurt cat esti tanar sa inveti si sa lucrezi prin alte tari, dar sa te intorci in tara ta si sa te straduiesti cat poti sa faci cate ceva si in orice caz sa fii aproape de batranii tai.

    In fond e mai corect sa iti tratezi copiii corect si sa ii pregatesti pentru viata. Nu poti sa ai pretentia de la copilul tau sa te ingrijeasca la batranete daca lor nu le-au fost satisfacute nevoile emotionale in copilarie. Punct.

      RalucaVasilescu   •   09.01.2023, 09:35

      Crsd   •  07.01.2023, 21:21

      In fond e mai corect sa iti tratezi copiii corect si sa ii pregatesti pentru viata. Nu poti sa ai pretentia de la copilul tau sa te ingrijeasca la batranete daca lor nu le-au fost satisfacute nevoile emotionale in copilarie. Punct.

      Nu neaparat. Stiu cazuri in care parintii au avut grija de nevoile emotionale ale copiilor si totusi copiii, odata ajunsi adulti, i-au abandonat.

    KarlMariavonWeber   •   07.01.2023, 20:16

    RalucaVasilescu   •  07.01.2023, 18:22

    Articolul este bun. Totusi, pe fond, este mai usor sa te jelesti de ceva si sa nu faci nimic sa indrepti decat sa incerci sa indrepti situatia fie si putinul care este posibil si sa jelesti mai putin. Atat autorii articolului cat si multi altii care pleaca aleg partea "usoara" de a se deconecta voluntar de cei ramasi aici. Sunt perfect de acord cu cititorul care spune ca "parintii lor se vor stinge incet etc etc". Este nevoie de o mare doza de curaj si responsabilitate sa fii alaturi de un parinte in varsta si sa-l ajuti, sa-i faci ultimii ani un pic mai usori si mai senini. Asta e valabil oriunde in lume. Si tot o mare doza de curaj si realism sa vezi ca sunt oportunitati si in tara ta. Din punctul meu de vedere, plecarile "de tot" sunt perfect justificate doar in conditii extreme cum ar fi razboiul si totalitarismul, in rest cred ca este suficient sa pleci pe termen scurt cat esti tanar sa inveti si sa lucrezi prin alte tari, dar sa te intorci in tara ta si sa te straduiesti cat poti sa faci cate ceva si in orice caz sa fii aproape de batranii tai.

    Este mai complicata discutia daca ai si copii, deci trebuie sa alegi intre a ramane cu parintii vs. a asigura un viitor copiilor.

      RalucaVasilescu   •   09.01.2023, 09:36

      KarlMariavonWeber   •  07.01.2023, 20:16

      Este mai complicata discutia daca ai si copii, deci trebuie sa alegi intre a ramane cu parintii vs. a asigura un viitor copiilor.

      Sigur, fiecare caz are particularitatile lui. Dar pentru cine doreste sa isi ajute parintii la batranete, intotdeauna se gasesc mijloace, unele mai bune decat altele. Pentru altii insa, e mai usor sa nu faca absolut nimic si sa se vaite pe urma.

martina2.0   •   07.01.2023, 16:55

Excelent articolul! Este nevoie de astfel de articole pentru a se aduce in atentia publica si altfel de subiecte foarte importante, dar care sunt de multe ori trecute cu vederea pentru ca probabil nu aduc rating. Ca o persoana ce traieste in strainatate sunt de acord cu afirmatiile autoarei in ce priveste bagajul psihologic al romanilor. Este un aspect pe care l-am remarcat si eu. Si ca si ea si eu cred ca vor trece generatii pana ce ranile copiilor copiilor copiilor nostri se vor inchide. In ce priveste legatura cu cei ramasi acasa am remarcat ca in timp intervin diferente culturale intre membrii familiei. Cei plecati se schimba vrand-nevrand, cei ramasi raman neschimbati. Uneori functioneaza pastrarea legaturii, alteori nu. Nu exista solutii universal valabile, ci doar individuale.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Știrileprotv.ro
Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Boris ajunge în România și aduce lapoviță și ninsoare la jumătatea lunii septembrie. Meteorologii vin cu vești proaste despre starea vremii
FANATIK.RO
Boris ajunge în România și aduce lapoviță și ninsoare la jumătatea lunii septembrie. Meteorologii vin cu vești proaste despre starea vremii
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
GSP.RO
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
Cele 6 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei să te ocolească ghinionul în ziua de vineri, 13 septembrie. Mare atenție la al treilea
FANATIK.RO
Cele 6 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei să te ocolească ghinionul în ziua de vineri, 13 septembrie. Mare atenție la al treilea
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
Unica.ro
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Observatornews.ro
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Horoscop 13 septembrie 2024. Fecioarele au în față o zi care vine cu un ajutor neprețuit pentru a dezlega anumite noduri interioare
HOROSCOP
Horoscop 13 septembrie 2024. Fecioarele au în față o zi care vine cu un ajutor neprețuit pentru a dezlega anumite noduri interioare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI