Un liberal convins când e vorba de business, ”Statul mai mult încurcă afacerile”, a spus Florin Cîțu recent la B1TV, premierul nu mai crede același lucru când e vorba de intervenția statului împotriva convingerilor pașnic exprimate ale oamenilor.

Vineri, de la Palatul Victoria, demnitarul i-a echivalat cu teroriști pe cei care fac ”campanie   împotriva portului măștii, campanie împotriva măsurilor de distanțare, campanie împotriva vaccinării”.

Este o acțiune care încearcă să submineze autoritatea statului.

Florin Cîțu:

Cel mai bun lucru pe care îl poate face statul e așadar să se dea la o parte din fața inițiativei economice, dar în schimb să-i pună sub acuzare pe cei care gândesc diferit, o combinație doctrinară strălucită ca atunci când bei bere cu bețișoare.

Rareori un prim-ministru al României a părut atât de puțin ajutat în acuratețea declarațiilor de către aparatul guvernamental sau asistat în aparițiile publice de competențele partidului căruia îi aparține.

Gafe în serie  

În doar câteva zile, Florin Cîțu a prins de undeva și a declarat următoarele:

1. Va trimite Corpul de Control împotriva celor din Ministerul Sănătății care au comis culpa de a oferi publicului date publice. Premierul a rămas agățat în această idee chiar după ce însuși colonelul Valeriu Gheorghiță, cel care îi oferise șefului executivului informarea și interpretarea apocaliptic-cazonă, a dat strategic înapoi și a recunoscut că ”Acea bază de date nu conține informații clasificate”.

2. Apoi, Florin Cîțu a avertizat cu maximă îngrijorare asupra scăderii numărului paturilor de ATI Covid de la Timișoara, numai ca să se afle în câteva ore că e într-o spectaculoasă eroare. Nimeni din echipa sa nu a făcut pentru prim-ministru, înainte ca acesta s-o zvârle în public, o verificare a informației, care e complet falsă. Medicii de la fața locului știau foarte bine, dar nimeni nu i-a întrebat, că numărul de paturi ATI din Timișoara a crescut de peste două ori și se îndreaptă spre triplare, nu spre micșorare!

3. Acum, prim-ministrul României îi declară infractori și dușmani ai securității naționale pe cei care se opun, prin campanii, Guvernului său. Dar cum se manifestă aceste campanii? Prin declarații, manifestații sau proteste democratice, cel puțin acestea se văd. ”Din punctul meu de vedere, aceste acțiuni sunt similare cu acțiunile unor teroriști”.

61% dintre cei care refuză vaccinarea spun că s-ar răzgândi dacă li s-ar explica

Într-un sondaj IRES despre vaccinare, majoritatea celor care ezită să se imunizeze și-au declarat aceleași temeri ca și cei care au decis să se vaccineze: efectele secundare în timp și persistența imunizării. Iar toți, indiferent de ”tabără”, vor să-și strângă în brațe familia și prietenii, ca una dintre primele recompense post imunizare. În viața reală, jocul nu e între ”buni” și ”răi”, între stat și teroriști, ci între temerile și speranțele firii umane.

Ce anume susțin 61% dintre oamenii care refuză serul că i-ar face, totuși, să se răzgândească și să se vaccineze? Pe primul loc este ”Primirea de informații detaliate, pe înțelesul populației”. Probabil că nu s-au gândit la catalogarea lor sau a prietenilor lor mai guralivi drept ”teroriști”.

Bagatelizarea și înfierarea îngrijorărilor, raționale sau iraționale, ale concetățenilor tăi este un act sinucigaș politic al premierului Florin Cîțu, care-și minează astfel propriile idei declarat reformiste.

Gheorghiță le spune că îi înțelege, Cîțu îi amenință ca pe ”teroriști”

În criza recent apărută după oprirea Asta Zeneca în unele țări europene, colonelul Gheorghiță a fost, din nou, mai bine sfătuit decât premierul. La aceeași oră la care Florin Cîțu se răstea la teroriștii domestici, șeful vaccinării spunea că ”empatizez întru totul cu fiecare persoană care este îngrijorată”.

Armata din spatele Gheorghiță și aparatul de PR dezvoltat în jurul structurilor conduse de Raed Arafat sunt mai atente și loiale cu liderii lor decât e Guvernul și PNL cu omul care are pe umeri deciziile executive ale țării. Și care este, inevitabil, supus unor mari riscuri de eroare.

Felul în care ești salvat de la gafe și sprijinit de colegi ține însă și de firea omului, căci, în timp ce unii fac echipă, premierul a aruncat imediat în aer eforturile de decenii ale propriilor oameni de la data.gov, împingându-i să se rușineze și să le fie teamă de datele publice. Florin Cîțu a dat credit impulsiv CNCAV, înainte de a vorbi cu oamenii săi. 

Ieșirile recente ale prim-ministrului Florin Cîțu fac rău exact procesului de vaccinare, pe care el consideră că îl apără. 

Pornim de la 3,5 milioane 

Într-o discuție purtată sâmbătă de ziar cu dr. Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV a precizat că, la zi, sunt aproximativ 3,5 milioane de români în evidența autorităților care se ocupă cu vaccinarea. Structura este următoarea.

1. În platformă sunt acum aproape 2 milioane de oameni care așteaptă vaccinarea:

  • 570.000 sunt programați la centre și nevaccinați, urmând să primească prima doză de vaccin la un centru pe care îl cunosc. Ei fac parte din etapa a doua.
  • 1,5 milioane de oameni sunt înscriși ca beneficiari, dar neprogramați (500.000 din etapa a treia și 1 milion rămași neprogramați, din etapa a doua). 

2. Vaccinați (cu cel puțin o doză) sunt 1,4 milioane de oameni.

Cei un pic peste 2 milioane de femei și bărbați înregistrați în platformă împreună cu cei 1,4 milioane vaccinați (cel puțin cu o doză) înseamnă aproximativ 3,5 milioane de români care s-au decis și s-au angajat în procesul de vaccinare. Angajamentul celor nevaccinați dintre ei nu e, desigur, ireversibil. Cifra de 1 milion de vulnerabili și esențiali înregistrați în platformă, dar neprogramați, e surprinzător de mare, dar multă vreme n-au fost locuri, iar apoi poate că n-au fost dozele dorite de oameni, multă lume evitând Astra Zeneca. Probabil că aceștia din platformă pot fi socotiți oameni deja convinși. La care se vor adăuga, de luni, și alții.

Însă de la 3,5 milioane și până la o masă critică de 60%-70% dintre cetățeni, 12-14 milioane de oameni, mai e multă muncă în responsabilitatea tuturor autorităților.

Parcursul acesta e greu de rezolvat cu insulte care țintesc scepticismul și cu agresivitate la adresa mobilizării ”anti”. Organizarea legală și campaniile împotriva ideilor guvernului sunt drepturi, nu favoruri pe care le retragi vineri pe la prânz, dacă te enervezi. Ce fel de liberalism e acesta?

Democrația funcționează când cetățenii își păstrează ceea ce istoricul și profesorul francez Pierre Rosanvallon numea  ”o rezervă de neîncredere pentru a se opune eventual puterii pe care ei înșiși au instituit-o”.

Ce nu simte încă Florin Cîțu e că dacă nu accepți ”puterea de supraveghere” a cetățenilor, atunci vei radicaliza ”puterea de obstrucție” a aceleiași societăți. Când nu ai încredere că oamenii pot să citească o bază de date fără să o perii tu înainte, atunci bagi cărbuni în cuptorul suspiciunii teoriei vaccinului malefic. Te lupți cu Vlad Voiculescu și te trezești cu Diana Șoșoacă. Ascunzi informația oamenilor reali și crești influența boților de pe internet.

Teroriștii adevărați lucrează cu frica. Dar nimic nu crește mai mult  teama și neîncrederea celor guvernați decât disprețul și agresivitatea celor care guvernează. 

Citeşte şi:

Aproape 500.000 de români din etapa a treia sunt deja înscriși pe platforma de vaccinare. Dr. Gheorghiță explică cum pot să-și ia loc de luni, fără listă de așteptare

Crimele din Onești au pornit după 17 ani de procese și confiscarea în justiție a apartamentului de către o firmă, pentru o datorie de 15.000 de euro

Urmărește-ne pe Google News
Străinul mutat în România, care n-ar da Botoşaniul pentru Londra. Câți bani cheltuiește lunar: "În Franța, sub 1.000 de euro pe lună nu scapi, oriunde ai fi!"
PARTENERI - GSP.RO
Străinul mutat în România, care n-ar da Botoşaniul pentru Londra. Câți bani cheltuiește lunar: "În Franța, sub 1.000 de euro pe lună nu scapi, oriunde ai fi!"
ȘOC! Valeriu Gheorghiță, veste înfiorătoare pentru tinerii sub 18 ani. Boala cumplită pe care o pot face
Playtech.ro
ȘOC! Valeriu Gheorghiță, veste înfiorătoare pentru tinerii sub 18 ani. Boala cumplită pe care o pot face
„Copilaşul meu, copilaşul meu!” Băieţel de 5 ani, înjunghiat mortal de o femeie, sub privirile îngrozite ale mamei sale, în Anglia
Observatornews.ro
„Copilaşul meu, copilaşul meu!” Băieţel de 5 ani, înjunghiat mortal de o femeie, sub privirile îngrozite ale mamei sale, în Anglia
Horoscop 27 ianuarie 2022. Peștii s-ar putea să se streseze singuri, într-un mod inutil și ciudat, prin pesimism exagerat
HOROSCOP
Horoscop 27 ianuarie 2022. Peștii s-ar putea să se streseze singuri, într-un mod inutil și ciudat, prin pesimism exagerat
O rachetă scăpată de sub control este în curs de coliziune cu Luna. Ce se poate întâmpla
Știrileprotv.ro
O rachetă scăpată de sub control este în curs de coliziune cu Luna. Ce se poate întâmpla
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta
PUBLICITATE
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta