Mergi direct la conținut »
Acuzată că n-a reflectat căderea Guvernului Dăncilă, șefa TVR acuză un membru din CA de partizanat cu PNL și că a comandat angajări în TVR!
Opinii Libertatea > Opinii

OPINIE/ Consiliul de Administrație al TVR este în pericol să fie dizolvat! Laura Ștefănuț, despre cum TVR ar rămâne sub controlul Doinei Gradea în perioada alegerilor

Opinie de
Laura Ștefănuț
Toate articolele autorului

. Ultimul update Marți, 19 martie 2019, 19:03

Potrivit unei informații apărute pe site-ul G4media, au fost făcuți primii pași spre demiterea Consiliului de Administrație al TVR, mișcare “orchestrată” de PSD și UDMR.

Ad placeholder

Practic, Consiliul numit în martie 2018 ar urma să fie să fie dizolvat din cauza unui raport de activitate din anul anterior numirii, respectiv din 2017. Ca un chiriaș care este dat afară din casă din cauză că fostul chiriaș nu a respectat regulile proprietății.

Demiterea CA i-ar maximiza puterea Doinei Gradea în TVR. Gradea este preşedinte-director general al SRTV și a fost acuzată în mai multe rânduri că împiedică libertatea de exprimare a jurnaliștilor TVR.

Concret, într-o înregistrare făcută publică de Dragoș Pătraru, Doina Gradea poate fi auzită cum îi critică pe jurnaliștii care sunt critici cu PSD, la fel cum în trecut au fost critici cu alte partide aflate la Putere. 

De ce ne așteptăm să fie demis Consiliul de Administrație?

În 19 martie, Comisiile parlamentare (de buget-finanţe) au respins contul de execuţie bugetară al Societăţii Române de Televiziune pe anul 2017. Potrivit legii, respingerea Raportului de activitate pe 2017 poate conduce la demiterea unui CA care și-a început activitatea în 2018.

Lucrurile se vor clarifica săptămâna viitoare, când Comisiile de Cultură din Parlament pot înainta plenului Parlamentului spre aprobare o propunere de dizolvare a actualului Consiliu de Administrație.

Ad placeholder

Dacă este demis Consiliul de Administrație, conducerea TVR va fi asigurată de interimatul Doinei Gradea, șase luni până va fi votat noul CA de parlamentarii celor două Camere.

Ce putere capătă Doina Gradea în TVR dacă este demis Consiliul?

L-am întrebat pe Dan Lazea, încă membru în Consiliul de Administrație al TVR (desemnat de USR), cum se va schimba dinamica TVR ca urmare a demiterii CA. “Președintele-director general (Doina Gradea) rămas interimar în următoarele șase luni va avea aceleași puteri executive ca până acum, ba chiar mai mari, având în vedere că va scăpa de opoziția din Consiliul de Administrație, iar acest lucru este cu atât mai îngrijorător având în vedere că urmează două rânduri de alegeri în acest an”.

Mai exact, Doina Gradea “poate da drumul la concursuri, poate implementa după bunul plac Strategia de dezvoltare a TVR, inclusiv cu consecințe în politica editorială”.

Actualul Consiliul de Administrație a avut mai multe conflicte cu președintele-director general, cel mai cunoscut fiind legat de decizia Doinei Gradea de a renunța la emisiunea “Starea Nației”. Prin scrisorile publice sau adresate Comisiilor de Cultură din Parlament, o parte dintre membrii CA au contribuit și la declanșarea comisiei de anchetă a TVR pe încheierea unor contracte din bani publici – informații care nu erau furnizate nici măcar acestui Consiliu, deși are rol în supravegherea bugetului TVR.

Ad placeholder

Ce putere are Consiliul de Administrație?

Potrivit legii, Consiliul are roluri de tipul: aprobă concepţia de dezvoltare a societăţii şi normele privitoare la strategia şi structura programelor; supraveghează respectarea modului în care societatea îşi îndeplineşte obligaţiile asumate în schema de programe şi în licenţa de emisie eliberată de Consiliul Naţional al Audiovizualului; aprobă structura organizatorică a societăţii, precum şi restructurările economice şi de personal necesare pentru funcţionarea eficientă a societăţii.

Ad placeholder

În general, Consiliul nu are o mare putere în raport cu Ppreședintele-director general, dar actualul Consiliu a funcționat în ultimul an ca un avertizor de integritate, un whistleblower față de posibilele probleme de la TVR.

Spre exemplu, în 2018 executivul TVR a luat o serie de măsuri și a angajat cheltuieli fără informarea Consiliului. Într-adevăr, a fost declanșată o comisie de anchetă parlamentară pe subiect, dar până la finalizarea raportului respectivei comisii “nimeni nu poate cunoaște valoarea contractelor și eventualele prejudicii financiare aduse TVR”, spune Dan Lazea.

FOTO: Inquam Photos / George Calin

Ad placeholder
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
PARTENERI - GSP.RO
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
Ion Iliescu, în DOLIU! A făcut anunțul morții în urmă cu câteva minute
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ion Iliescu, în DOLIU! A făcut anunțul morții în urmă cu câteva minute
Horoscop 11 august 2020. Leii trebuie să decidă, clar și limpede pentru oricine, ce e mai important pentru ei
HOROSCOP
Horoscop 11 august 2020. Leii trebuie să decidă, clar și limpede pentru oricine, ce e mai important pentru ei
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close