De fiecare dată, în ultimii aproape doi ani, când s-au exprimat îndoieli asupra corectitudinii informațiilor furnizate de Guvernul României despre evoluția pandemiei, un vast și insidios aparat de propagandă a sărit în apărarea echipelor conduse de Orban sau de Cîțu și mângâiate pe creștet de Iohannis. 

Oricine încerca să obțină informații cât mai precise, oricine semnala că multe lucruri nu sunt în regulă în statisticile oficiale era și este taxat drept adept al teoriilor conspiraționiste, dușman al poporului și al înțelepților care-l conduc.

Așa s-a ajuns ca lucrurile comunicate oficial să nu se prea potrivească nici între ele și nici cu realitatea. 

Vlad Voiculescu a avut dreptate

Demis din funcție, Vlad Voiculescu a vorbit când încă mai era ministru al sănătății despre morții de COVID nedeclarați ca atare pentru a nu pune în pericol alegerile parlamentare pe care PNL spera să le câștige. 

S-a dovedit, în cele din urmă, că a avut dreptate: statul român a ascuns numărul real al morților de COVID, mai ales în lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2020, perioadă în care s-au desfășurat campania electorală și alegerile. 

Tot Vlad Voiculescu a fost cel care a vorbit, acum, despre numărul de infectați care a fost pus cumva la dos, ascunzându-se numărul real al infectaților din București pentru ca PNL să-și poată ține congresul. Și din nou Vlad Voiculescu a avut dreptate. 

După ce a trecut marele congres, infectații au început să aibă o casă. Deloc întâmplător, aceasta este Bucureștiul. 

Dacă ar fi fost comunicat și luat în calcul numărul real al infectărilor din București, probabil că orașul ar fi depășit incidența de 6 la mie, iar Florin Cîțu și președintele Iohannis ar fi trebuit să-și găsească un alt loc în care să-și pună în scenă triumful. 

Nicio teorie a conspirației, aranjamente directe

Nici așa nu se poate spune că respectivul congres s-a desfășurat respectându-se prevederile legale impuse chiar de ultimele două guverne. Dar cine mai poate sau cine mai are curajul să taxeze aberațiile și încălcările grosolane ale legii care vin din partea #echipeicâștigătoare? 

Ideea e că nu mai avem de-a face cu teorii ale conspirației, ci cu conspirații puse în practică fără jenă. Nu contează cum se întâmplă lucrurile. Nu contează dacă ordinul mânăririi statisticilor oficiale este dat de sus sau dacă executanții sunt proactivi și acționează la gândul că fac un bine partidului. Contează doar că lucrurile se întâmplă și că nici nu le mai pasă dacă sunt prinși cu minciuna. 

Eroarea noastră, a breslei

Acești oameni politici de tip nou au învățat să acționeze cu un tupeu ieșit din comun. Oricât de evidente ar fi dovezile, oricât de clară implicarea lor în fapte ce depășesc limitele legii, ei ies la televizor și, fără să roșească, fără să clipească, anunță că sunt victimele unei campanii de defăimare venite, eventual, din partea rușilor și că totul este fake news. 

Am văzut organizații media aparent serioase care au susținut fervent aceste aserțiuni, acreditând ideea că da, autoritățile acestea care fantazează grav chiar au dreptate. 

Acum, aceleași organizații media se dau de ceasul morții că li se aplică și lor același tipar al  minimalizării prin negarea evidențelor. Dar este cumva cam târziu, pentru că inclusiv organizațiile respective au pus umărul la construirea ideii că doar autoritățile, dacă au culoarea corectă politic, au dreptate.

Când minți, neadevărul se face neîncredere și ne lezează pe toți

De când a intrat în politică Florin Cîțu procedează în același mod: aruncă pe piață informații complet false, care-i servesc interesele în timp ce bate câmpii cu temeinicie despre spionii ruși și alte entități de basm care-i pun lui bețe în roate. I s-a permis să facă asta, ba chiar a fost încurajat și aplaudat, deși era evident că minte. 

Acum, când lucrurile au devenit grave, va fi mult mai greu să stăvilească cineva valul de minciuni, din moment ce aplauze mai mult sau mai puțin interesate au cimentat reputația de băiat bun, de-al nostru pe care și-a construit-o Florinel Puștiu, interpretul de manele politice camuflat în rocker. 

Pentru acești oameni, mânați de interese meschine imediate, urmările mișculațiilor făcute pentru ca ei să-și poată ține congresele, concertele electorale cu 75.000 de participanți și așa mai departe sunt neglijabile. 

Dar când tragi linie, îți dai seama rapid că toate minciunile pe care li le trecem cu vederea se întorc împotriva noastră. 

Neîncrederea populației în onestitatea autorităților a fost măsurată cel mai corect prin campania de vaccinare. 

Iohannis și Cîțu vor să se extragă

Eșecul acesteia este cauzat, în primul rând, de lipsa de credibilitate a unor politicieni precum Cîțu sau Iohannis, care s-au pus în fruntea acestei campanii atunci când avea premisele să meargă bine. Acum, când merge extrem de prost, cei doi încearcă să se retragă și să dea vina pe alții.

Pe cine? Cine altcineva a cosmetizat cifrele pandemiei pentru a ajunge la putere? Cine a mințit fără jenă pentru a-și putea vedea visul cu ochii? Am făcut-o cumva noi? Nu, pentru că nu ne stătea în putere. 

Și, atunci, de ce ar fi alții vinovați pentru înșiruirea lungă de fapte care i-au făcut pe oameni să nu mai creadă o iotă din ce spun politicienii și așa-zișii factori de decizie, precum și vectorii de imagine?

Cei care au pus umărul, prin tăcerea lor complice sau prin susținerea zgomotoasă, la ascensiunea acestor oameni, ar trebui să lase rușinea deoparte și să renunțe a se mai ascunde în spatele pisicilor pe care obsesiv compulsiv le postează pe rețelele de socializare. Pisicile nici n-au vreo vină și nu ele, pisicile, pot să îndrepte lucrurile.

Ascensiunea mincinoșilor se bazează, în mare parte, pe faptul că cei mai mulți nu vor să vadă adevărul. Iar adevărul este că o clasă politică atât de sfidătoare și de dăunătoare prin acțiunile sale fără perdea nu am mai avut niciodată în ultimii 31 de ani.

Citeşte şi:

Florinel Puștiu, favoritul președintelui

Pentru președintele Iohannis, legile nu sunt obligatorii. Nici pentru guvernele sale

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
I-a murit soția, dar acum vedeta PRO TV iubește din nou! Cuplu unic în showbizz
Playtech.ro
I-a murit soția, dar acum vedeta PRO TV iubește din nou! Cuplu unic în showbizz
Tânără răpită din fața blocului, sechestrată, bătută crunt și tunsă de fostul iubit la Oțelu Roșu. A fost salvată de tatăl ei
Observatornews.ro
Tânără răpită din fața blocului, sechestrată, bătută crunt și tunsă de fostul iubit la Oțelu Roșu. A fost salvată de tatăl ei
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
HOROSCOP
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
Românii fac cozi la vaccinare: “Merg cu soțul, l-am convins. Nu suportăm să fim închiși”
Știrileprotv.ro
Românii fac cozi la vaccinare: “Merg cu soțul, l-am convins. Nu suportăm să fim închiși”
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută
PUBLICITATE
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută