Dar în acest moment există o serie de învățăminte pe care România trebuie să și le însușească din experiența anulării alegerilor și din reconfirmarea căii europene.
Cuprins:
TikTok trebuie readus la realitate
Chiar dacă Nicușor Dan a dat un mesaj de respect reciproc față de votanții lui George Simion, problema este că peste 45% din țară este în continuare hipnotizată de fake news și de aberații fără seamăn.
Chiar în aceste moment circulă pe TikTok îndemnuri la nerecunoașterea rezultatelor, la revolte populare și amenințări cu retragerea cetățeniei pentru cei din Republica Moldova.
Nu mai zic de balivernele de zilele trecute, cum că social media l-a cenzurat pe Simion, până s-a aflat că el însuși își închisese conturile.
Sau fanteziile cu fraudele de la vot, care nu se pot fizic deoarece buletinul îți este scanat.
Sau de prostiile cu ogorul și tractorul din comunism și ce bine ne era atunci. Nu ne era.
Toate acestea trebuie să înceteze, iar gigantului chinez TikTok trebuie să i se spună clar că nu vom mai tolera la nivel de stat aceste fake news-uri.
Sigur, problema e și pe Facebook, X, YouTube etc., dar în niciun caz în asemenea proporții ca pe TikTok.
Pare că grupul chinez pur și simplu nu acceptă care sunt îndatoririle sale și lasă la liber aceste lături în cantități industriale.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_25d5dcec82000c8e6bc61b7e167d7e59.jpg)
S-a terminat cu interlopismul și șmecheria
O altă concluzie este că s-a terminat cu toleranța de ochii lumii. Când îți trece glonțul pe lângă ureche de două ori la rând, o dată acum și o dată în alegerile anulate din decembrie, e clar că nu mai poți continua la fel.
Statul trebuie să termine o dată pentru totdeauna cu tolerarea interlopismului și a șmecheriei, cu golănismul mic și mare și tot ce reprezintă ele.
Nu poți să fii tolerant față de încălcarea legii.
În acest moment există o atitudine de teamă la nivelul autorităților statului de a nu ofensa cu ceva „poporul suveranist”, rămasă încă din pandemie.
Nu mai poți să spui prostului că e prost, deși el susține că e victima unor conspirații mondiale, că îi bagă Bilgheiț cipuri 5G în vaccin, că Pământul e plat, citează din Zelea-Codreanu sau face apologia lui Ceaușescu…
E absolut normal să fii conservator, să fii de dreapta, să fii religios, dar odată ce se fac afirmații deja demonstrabil false, atunci se trece o linie roșie, iar autoritățile trebuie să arate clar acest lucru și să le sancționeze verbal.
Nu mai zic de faptul că valul de violență ce a însoțit aceste alegeri a tot crescut. E plin în bula auristă de tot soiul de amenințări cu violența.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d0537ca5c5a6218b4bbebde0018e3fce.jpg)
Statul nu mai trebuie să le treacă cu vederea, iar acestea trebuie să fie amendate. Toate, fără excepție, inclusiv alea de pe internet/social media, până ce oamenii înțeleg să fie buni cetățeni.
La fel și cu violența fizică, de la cel mai îndepărtat sat, până la clanurile pe care le exportăm în Occident.
Orice act de violență trebuie amendat, iar în cazurile extreme, autoritățile nu mai trebuie să închidă ochii, de la micile bătăi de discotecă, până la confruntările cu săbii de pe străzi între anumite clanuri. Nu mai trebuie să avem clanuri precum cele din Țăndărei condamnate în Occident, dar scăpate de justiția de la noi.
Nu mai zic de cazul mercenarilor lui Potra, prinși că veneau cu mitraliere să răstoarne ordinea constituțională…
Acțiunile au consecințe, iar statul trebuie să arate asta.
Toți cetățenii care respectă legea vor să vadă că aceasta se aplică universal, indiferent dacă ești parlamentar, bombardier, manelar sau tiktokăr.
Orice formă de violență trebuie tratată așa, fără scuzele cu lipsa de educație și sărăcia. Legea e egală pentru toți!
Iar dreptul la liberă exprimare nu îți dă nici dreptul la violență, nici la fake news!
Statul trebuie curățat de legionari și ceaușiști
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_7fe76114faa25069f8b7d69516f84e9b.jpg)
De asemenea, statul trebuie curățat de toți legionarii și apologeții comunismului, de la structurile de forță precum Poliție, Jandarmerie, Armată, servicii la sistemul de justiție.
E plin de generali, de milițieni sau de alți oameni ai sistemului de forță al statului care fac pe față propagandă anti-NATO, anti-UE, pro-Putin, laudă comunismul sau au idei fasciste.
Trebuie să facem ce au făcut americanii în anii 50, când au vânat comuniștii, și ce a făcut De Gaulle în Franța când a vânat colaboraționiștii și naziștii după Al Doilea Război Mondial.
Opinia politică e una, dar asta e deja altceva.
În multe țări, poporul a votat dictatori, de la Hitler în Germania interbelică la palestinienii din Gaza care au votat Hamas în 2006.
Nu ne permitem să lăsăm ca situația să degenereze continuu. Trebuie să avem condamnări pentru manifestările de la Tâncăbești și închise toate site-urile legionare și ceaușiste, prin decizie irevocabilă în justiție.
Dar întâi de toate trebuie ca parchetele să se sesizeze și să ceară dizolvarea lor. Nu să aștepte să le pice o pară mălăiață…
Serviciile de stat trebuie modernizate pentru nevoile oamenilor
Mai departe, trebuie conștientizat că o mare parte din revolta populară „antisistem” vine din frustrările oamenilor simpli în interacțiunea lor cu statul.
Fie că e vorba de administrația locală care mută hârtii și care îți cere tot mai multe documente de la un ghișeu la altul, fie că e vorba de sictirul de la Poștă, de haosul de la Fisc sau că mori cu zile la spitalele din provincie până te vede vreun doctor, tot acest mod de gândire trebuie să se schimbe.
Bugetarul nu e un zeu la care să se căciulească cetățeanul: e fix pe dos, bugetarii sunt în slujba oamenilor.
Soluția nu e nici pe departe concedierea a 500.000 de „paraziți” cum a vrut Simion, nici să anunți concedieri fără să ai o analiză, cum a făcut Ilie Bolojan la Senat.
Trebuie însă reparată relația statului cu cetățenii. Nu, nu digitalizarea e soluția, căci dacă am face asta, am lăsa practic pe dinafara societății peste două treimi din populație. Iar discriminarea după abilități tehnologice e nazism total.
Dar funcționarii, medicii, polițiștii trebuie să conștientizeze că lucrează pentru cetățean.
Să nu mai avem polițiști care lasă dosarele cu celebrul AN (autor necunoscut – n.r.), să nu mai dureze 2 ani instrumentarea unui caz și încă 7 în instanță…
Și nici medici care nu te tratează la stat ca să te trimită la propriul cabinet privat ori să nu poți face un RMN decât peste 6 luni…
Sărăcia te expune la extremism
Tot legat de funcționarea statului e și alt fenomen: sărăcia.
Harta alegerilor ne arată că Nicușor Dan a câștigat preponderent în București și Transilvania, plus Prahova, Dolj, Iași și Constanța, iar George Simion în Moldova și Muntenia.
Separarea nu este însă nici pe regiuni, nici nu sunt unii sau alții mai deștepți sau mai proști.
Dar există o corelare: dacă vă uitați cu atenție veți vedea că zonele cu poli economici au votat pro-Europa, iar cele defavorizate au votat soluția extremă.
Lecția este că dezvoltarea economică duce la bunăstare, ceea ce mai departe face oamenii să fie deschiși către capitalism și democrație.
În zonele sărace, cuplat cu educația precară și lipsa de funcționare a serviciilor statului, oamenii vor soluții dure. Sunt mai expuși la manipulări și la izolaționism.
De aceea, una dintre prioritățile statului trebuie să fie atragerea de investiții în zonele defavorizate/agricole/monoindustriale, pentru ca beneficiile democrației și capitalismului să se împartă cât mai corect între toți.
Nu poți să ai deșert economic în două provincii și să ai pretenția că ești occidental, nici să nu ai spital pe o rază de 50-100 de kilometri și tu să crezi că oamenii mai acceptă asta la aproape 20 de ani de la intrarea în Uniunea Europeană.
Educația trebuie adaptată la modernitate
Educația este și ea o problemă. Nu este o coincidență faptul că rata de analfabetism funcțional e la 40%, că Simion a luat 41% în primul tur și că în al doilea a fost tot pe acolo, la 45%.
E clar că sistemul educațional nu funcționează. Școala nu produce nici cetățeni, nici lucrători adaptați la piața muncii.
Trebuie inclusă rapid și obligatoriu educația digitală, pentru a pregăti elevii de fake news, astfel încât să fie în stare să detecteze minciuni și manipulări și să aibă gândire logică, nu mistică.
La fel, trebuie realizată educație democratică, pentru a înțelege exact ce sunt drepturile, de ce este bună democrația și ce înseamnă libertatea.
Am terminat (aproape) cu renovarea școlilor cu toaletă în fundul curții, acum este momentul să mobilăm mințile.
Nu mă refer la aruncarea de bani în învățământ, pentru că oricum nu avem, nici să creștem continuu salariile profesorilor fără să punem criterii de performanță.
Trebuie să legăm însă cumva salariile profesorilor de performanțele elevilor pentru a-i cointeresa astfel și să nu mai producem atâția idioți.
De aici plecăm, trebuie să ne scoatem singuri din groapă.
Suntem aici după zeci de ani în care manelismul, șmenăria, mica evaziune, camăta, păcănelele, specula cu mașini de mâna a doua și telefoane furate au fost tolerate la nivel social.
E timpul să readucem competența și meritocrația înapoi…
Lecția pentru presă
Inclusiv o parte a mass-media trebuie să înțeleagă că lipsa de încredere a populației vine și din ce oameni și idei promovează chiar ea.
Trebuie să dispară astrologia, moaștele, terapiile alternative cu cristale, ayahuasca, homeopatia, minunile inventate ale lui Arsenie Boca, cultul diverșilor preoți legionari, vrăjitoarele, promovarea unor vedete ce au mai mult plastic în ele decât neuroni.
Nu poți să promovezi interlopi, maneliști, curve și amante, silicoane și botox, să faci clickbait și apoi să te miri că lumea nu știe că România și Ciadul au același steag…
Dacă stai să scrii articole despre ce înseamnă să visezi țipete și produci zi de câte un horoscop sau mesaje de onomastică pentru ziua vreunui sfânt, aia nu e presă, e îndobitocire.
La fel și dacă scopul tău e să păcălești Google, nu să informezi oamenii…
Avertisment pentru companii
O mențiune specială o au și companiile, de la multinaționale la neaoșele firme de geto-daci din HoReCa pline de nepalezi exploatați pentru profit.
Patronii și șefuleții trebuie să înțeleagă că trebuie să trateze oamenii cu respect și să le ofere condiții bune, atât salariale, cât și de muncă, altfel riscă să alimenteze un val de ură care se va întoarce împotriva lor atunci când oamenii nu își vor mai permite chiria sau mâncarea.
Doar așa vom avea o societate puternică: atunci când economia funcționează!
Și nu, aruncatul cu ajutoare sociale nu ajută la nimic, doar îi enervează pe ăia care se trezesc cu taxe mărite pentru ca statul să poată funcționa…
Și nu poți să arunci la infinit bani într-o gaură neagră, nici să crești taxe ani la rând fără o creștere notabilă a calității serviciilor oferite de stat.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_e20da9aaa2789191a7b02db31089b01f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_5ac8cf35304509bd2a98551c7bc5d112.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_6454574197e1cad09ab8736855a948dc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_ff9efb452bc592a5cdc8cc18daa680bb.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_0a761f1e60c41b52967d3d0212739f80.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_bb31dce375ba94289b76be4b65ce7fc0.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_424a6e5f84d05fa7d50c1887893bfcfa.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_0670c5464b3945c18d63e9dcdf82afc7.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_f4b8f5fd269833e360aa4f52cc25bff1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_bcff1d430adfcb71b6c6da9c97b5a3e6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d66c8bf4b7ba403b4b2536beedeb3363.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_d8d36af62282d5194281f99224bdddeb.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/115_e70dcd5f3717b35bc290066cf7e5e726.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_fcf0ae5dcd54b577d30de8efd7204f6f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_6949c210e9d38679aa4208ffd5cc3c6d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_04d3c7147f30e5952fce1d78cfe6a425.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_b9424f1cb3e4ab0f8649fa2d8c72bc1a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_2b5f0ee35915207c509bf9e4a727e35a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_6e9061bbacac1413fd230996e42d2732.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_e94720252fb40d62f5e7d5aa494ef29f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/254_d7a7274f8ac64bfed254c677700f210b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_7ac950b73fe04bd0025f95383c1e8ee8.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/255_62792b2c080867498dd63d59e2046483.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.