Care a fost impactul campaniilor de publicitate și informare derulate, în acest an, de Primăria Capitalei, sub conducerea Gabrielei Firea? Răspunsul este imposibil de formulat în absența unor studii care să măsoare efectele acestor operațiuni. Pentru că așa este normal: fixezi obiectivele unei campanii, apoi măsori rezultatele, ca să vezi dacă obiectivele au fost atinse.

Altfel, dacă nu evaluezi, atunci campania a fost făcută ca să fie cheltuiți niște bani, a fost inutilă sau a urmărit alte scopuri. Orice campanie este bună dacă își atinge obiectivele. 

În cazul campaniei video „București Trainic, Consolidează!”, spotul a avut 3.999 de difuzări pe televiziune: România TV (816 difuzări), B1TV (835), Digi 24 (615), Antena 3 (869) și Realitatea Plus (864), conform rapoartelor independente de monitorizare. A fost a doua campanie cu cea mai mare vizibilitate dintre toate cele derulare de Primăria Capitalei. 

Cea mai mare audiență a avut-o pe România TV, cu 1.120 de GRP-uri (Gross Rating Points). (Pe baza punctelor de audiență livrate (GRP), televiziunile facturează la prețul convenit clientul publicitar.) 

Orașul e consolidat și trainic cum se spune în spoturi?

Cu ce-au rămas în minte bucureștenii după această desfășurare de forțe? Probabil cu ideea că în București se consolidează clădirile și că Bucureștiul este „trainic”. Realitatea din oraș corespunde oare cu mesajul spotului difuzat de 3.999 de ori? Răspunsul este evident: nu. Dacă acest spot a fost difuzat pe aceste televiziuni cu acoperire națională înseamnă că a fost văzut și de provinciali. Ce relevanță a avut spotul „București Trainic, Consolidează!” pentru locuitorii/telespectatorii din Aiud, Tecuci sau Buhuși? Mister!

Frecție la monumentele istorice

O altă componentă a acestei campanii a fost „București trainic, Consolidează! Monumente istorice”. Spotul a fost difuzat de 111 ori pe aceleași cinci televiziuni de știri, acumulând un volum ridicol de audiență de 51 GRP-uri. Frecție la „picioarele monumentelor istorice”!

Mai darnică a fost primăria lui Firea în cazul campaniei „Sprijin”, derulată pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB): 11 televiziuni au difuzat spotul de 20 de secunde, acumulând o audiență modestă de 510 GRP-uri, la un număr de 771 de difuzări, conform monitorizărilor.

Printre acestea se numără: DigiSport 1, DigiSport 2, de parcă publicul acestor televiziuni de sport ar fi fost interesat de sprijinul DGASMB!, Kanal D, Happy Channel și Antena Stars, ultimele două televiziuni din grupul Intact. 

Televiziunile de știri, abonate la banii primăriei

Campania pentru promovarea programului „O șansă pentru cuplurile infertile” a avut 1.228 de difuzări, pe opt televiziuni, acumulând 1.472 de GRP-uri. A fost campania cu cea mai mare vizibilitate dintre cele conduse de primărie. Alături de cele cinci televiziuni de știri (abonate la campaniile lui Firea) au beneficiat (aproape simbolic) și Pro TV (60 de difuzări), Antena 1 (60) și Kanal D (60).

Spotul de 40 de secunde care se referă la programul de reabilitate și construire de poduri și pasaje a avut 1.293 de difuzări pe cele cinci televiziuni de știri care au profitat de generozitatea Primăriei.

„Niciun vârstnic nu e singur”

Oare ce impact a avut campania „Niciun vârstnic nu e singur”, cu un spot de 30 de secunde, care a înregistrat 1.140 de difuzări pe opt televiziuni, printre care ETNO TV (180 de difuzări), post de muzică populară, și Pro TV (30 de difuzări)? Este posibil ca acest spot difuzat printre bucățile de muzică populară de pe ETNO să fi îndulcit viața vârstnicilor vizați de Firea.

Mama televiziunilor

Au mai fost și alte campanii video ale primăriei, mai mici sau mai mari, cine le mai ține minte? Totuși, să tragem linia: toate campaniile comandate de Primăria Capitalei, în acest an, au totalizat 12.820 de difuzări de spoturi pe televiziune. Peste 70% dintre acestea s-au derulat pe cele cinci televiziuni de știri. Cifra asta ar face invidios pe orice mare investitor comercial în publicitate TV din România. Gabriela Firea ar merita un premiu din partea industriei de publicitate (poate unul de consolare) sau din partea pieței de televiziune (unul de finanțator generos, dar să fie mascat sub titlul onorific: „mama televiziunilor” – e doar o sugestie). 

Citeşte şi:

Dificultățile și avantajele educației online, așa cum le văd părinții

Director la o firmă care aprovizionează spitalele cu oxigen: Cererea e uriașă, de 20 de ori mai mare față de anul trecut

Vaccinul Oxford, eficient în proporție de 70% împotriva COVID-19. Modificarea dozajului poate crește protecția la 90%

Reacția extrem de dură a Anamariei Prodan după ce Gigi Becali a fentat-o și a râs de ea
PARTENERI - GSP.RO
Reacția extrem de dură a Anamariei Prodan după ce Gigi Becali a fentat-o și a râs de ea
Zodia Gemeni – perioada, caracteristici, personalitate, compatibilitate
HOROSCOP
Zodia Gemeni – perioada, caracteristici, personalitate, compatibilitate
Viața în țara cu cel mai strict lockdown. Oamenii nu au voie nici să meargă la magazin
Știrileprotv.ro
Viața în țara cu cel mai strict lockdown. Oamenii nu au voie nici să meargă la magazin
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Telekomsport
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Cum sunt ajutați tinerii ieșiți din sistemul instituționalizat să-și construiască propria viață (Publicitate)
PUBLICITATE
Cum sunt ajutați tinerii ieșiți din sistemul instituționalizat să-și construiască propria viață (Publicitate)