Narativul poate fi absurd, sau incoerent, atâta vreme cât scopul e atins. Faţă de China sau Iran, Rusia rămâne totuşi o clasă peste ca subtilitate, deşi resursele disponibile pentru propagandă externă i s-au redus mult.

Iată de exemplu acest video-fake scurt, de un minut şi jumătate, prezentat românilor ca “un post TV rusesc” ce face mişto de nişte “români care-l aplaudă pe Putin” – adică protestatarii anti-covid de zilele trecute – deşi “Rusia le-a furat tezaurul” etc.

La ora când scriu are peste o mie de likes şi 150 de comentarii, majoritatea inflamate, la adresa Rusiei şi protestatarilor care au aplaudat în faţa ambasadei ruse din Bd. Kiseleff.

În realitate, e un clip vechi luat de pe o televiziune în limba rusă din Canada, dintr-un program de ştiri amuzante: poliţia a descins la o plantaţie ilegală de marijuana, dar a găsit-o păzită de un grup de urşi care erau ţinuţi acolo, etc, deci prezentatoarea se tăvăleşte de râs de păţanie. Secvenţele video originale au fost înlocuite cu cele filmate alaltăieri în Bucureşti.

Evident, subtitrarea scrisă în română n-are nici o treabă cu ce zice femeia pe gură despre urşii canadieni. Se mizează pe faptul că (a) 99% din români nu înţeleg o boabă de rusă, dar (b) se vor enerva reflex la menţionarea Tezaurului şi la ideea că, iată, ruşii ne şi fură, ne şi iau peste picior după aia pe TV.

Ad placeholder

Nu ştiu cine a făcut clipul, nici a cui e pagina care l-a postat. Foarte posibil, cele două nu coincid, pentru că oamenilor care vor să creadă foarte tare în ceva, ori găsesc lucruri prea bune ca să fie adevărate, le scade brusc discernământul şi iau ţeapă, deci pot fi folosiţi de alţii ca idioţi utili.

Poate că falsul a fost montat de un grup sincer anti-anti-Covid, care voia să-i vopsească pe protestatarii radicali de zilele trecute în culori şi mai tari decât au făcut-o ei înşişi. Dar la fel de bine poate veni din ecosistemul propagandei pro-Kremlin, pentru că aşa funcţionează manipularea subtilă, cu mantinela: în ţări ca România e voie să-l şi critici pe Putin, atâta vreme cât îl prezinţi ca ăl mai mare şmecher de pe planetă, care îi joacă pe toţi pe degete.

Tehnica este să încurajezi simultan şi tabăra pro-Rusia, şi pe cea anti-Rusia, băgând băţul prin gard ambilor. Obiectivul nu-i să faci pe români să iubească Rusia (imposibil), ci să sporeşti zâzania între ei până la conflict deschis, dacă se poate, amplificând divergenţele dintre grupuri.

Nu vom afla probabil niciodată cine a făcut acest fake. Dar cum clipul ăsta canadian, folosit ca bază pentru manipulare, a circulat şi a devenit popular pe reţelele sociale de limbă rusă (fiind de exemplu binecunoscut şi în Republica Moldova), am totuşi o intuiţie cam din ce parte ar putea veni.

Citeşte şi:

VIDEO | Senatul a adoptat proiectul privind carantina şi izolarea. Consens între toate partidele. Tăriceanu şi Teodorovici au votat împotrivă

Descoperirea unei companii care folosește sateliți: în fiecare oraș mare din România există zone care se scufundă în fiecare an

USR, atac la primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, pe tema holterelor EKG cu o hârtie de la Ministerul Sănătății: Nu combat COVID-19! Edilul: Sunt doar pentru monitorizarea infectaților

„I-am dat un picior în gură de nu știa cine l-a lovit” » Cine e omul care a îndrăznit să-l pedepsească pe favoritul familiei Ceaușescu. Ce a urmat
PARTENERI - GSP.RO
„I-am dat un picior în gură de nu știa cine l-a lovit” » Cine e omul care a îndrăznit să-l pedepsească pe favoritul familiei Ceaușescu. Ce a urmat
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
Horoscop 10 august 2020. Peștii fac cheltuieli mari, din impuls sau în urma unor decizii legate de bani
HOROSCOP
Horoscop 10 august 2020. Peștii fac cheltuieli mari, din impuls sau în urma unor decizii legate de bani
RECOMANDĂRI