Opinie de
Alexandra Nistoroiu
Toate articolele autorului

Sorina Pintea face inspecţii în spitale. Sorina Pintea evaluează cum se pun cărămizile, cât îşi plimbă rochia Valentino pe holul unui spital în renovare. Sorina Pintea dă note actului medical. Sorina Pintea ţine în braţe copiii din Ţăndărei şi îi invită la vaccinare.

Astăzi, Sorina Pintea a fost în vizită la spitalele Floreasca şi “Bagdasar-Arseni” din Capitală, ca să vadă personal cele 6 femei internate aici după cumplitul accident de la Ialomiţa.

Sorina Pintea, alături de o victimă din accidentul din Ialomița. Fotografia a fost publicată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății

Aici PR-ul doamnei Pintea a avut de lucru: câte o poză în fiecare salon de terapie intensivă, cu doamna ministru ţinând de mână o pacientă.  

Spre deosebire de vestimentaţia de la unele şedinţe foto din trecut, acum doamna ministru pare îmbrăcată regulamentar pentru  camerele de spital în care a pătruns, cu tot cu echipa de PR: are cască pe cap şi halat de unică folosinţă, legat cum trebuie. Adică nu mai atârnă ca o mantie cum îl poartă de obicei oficialii prin spitale. 

Dar numai halatul este regulamentar. 

În saloanele de terapie intensivă, vizitele sunt de obicei restricţionate, sunt permise doar apropiaţilor pacienţilor, şi de obicei într-un program redus.  Nimeni nu se simte ca în vacanţă la ATI. 

Dintre toate experienţele de spital, terapia intensivă e una dintre cele mai singuratice şi mai înspăimântătoare. Ajungi aici fiindcă cel puţin pentru câteva momente, ore, zile, viaţa ta a atârnat de un fir de aţă. Aşa au păţit şi cele 6 supravieţuitoare ale accidentului de zilele trecute.

Toate au nevoie să fie ţinute de mână, dar nu de un ministru, ci de propriile familii şi prieteni.

Miniştrii nu sunt prinţese, iar doamna Pintea nu e Meghan Markle a României. Nu ne uităm la ea pentru inspiraţie, pentru alinare în timpul vizitelor protocolare, nu vrem s-o vedem arătând compasiune suferinzilor în saloane de terapie intensivă, oncologie sau luând în braţe prematurilor. 

Vrem s-o vedem creând politici publice pentru oamenii din aceste saloane, politici informate de dovezi şi capabile să reziste multiplelor rotaţii de la minister. 

Şedinţele ei foto nu au să vindece sănătatea  din România, şi nici nu vor reda încrederea oamenilor într-un sistem cu imaginea de sine compromisă.  

Nu ne vom simţi mai puţin singuri dacă Sorina Pintea ţine de mână pe unii dintre cei mai vulnerabili dintre noi în fotografii atent selecţionate de oamenii de PR ai doamnei (sau, după caz, ai ministerului, deci ai noştri). 

Nu suntem mai în siguranţă pentru că Sorina Pintea a trecut peste orice protocol ca să intre în spaţiul intim al unor pacienţi care au nevoie de odihnă, medici competenţi şi cea mai mare curăţenie.  

Cele şase supravieţuitoare şi milioanele  de asiguraţi în sistemul public au nevoie de o singură alinare de la doamna Pintea: să-şi facă treaba. Că sănătate ne putem ura şi noi între noi. 

Citeşte şi:

15 copii rămași orfani după accidentul din Ialomița. Mamele din microbuz făceau naveta la București să le ofere o viață mai bună

Adriana Nedelea LA FIX | Două accidente cumplite în care au murit 8 mame și o familie întreagă, în acest weekend. Mai există soluții pentru a circula în siguranță?

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism
HOROSCOP

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism